Gemista
Gevulde tomaten of paprika's
12 grote vleestomaten 1? kop olijfolie 1 kop rijst 250 gr. gehakt 2 grote uien fijngesneden ? kop paneermeel ? kop fijngesneden peterselie 1 theelepel komijn peper en zout
Was de tomaten en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De tomaten van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren. De ui fruiten in 1 kop olijfolie en dan op een hoger vuur het gehakt erbij, als het gehukt rul is de gepureerde tomaten erbij en 5 minuten laten smoren. De rijst, peterselie, komijn, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst half gaar is. De vulling met een lepeltje in de tomaten scheppen zonder deze geheel te vullen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten gieten en er paneermeel over strooien. 1? kop water in de schaal doen en in een matig warme oven 45 minuten bakken. Smullen maar!
- Grieks Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-02-2003Grieks Bijgerecht60-120 min.
Gemista
2 grote stevige vleestomaten, 2 middelgrote paprika`s, 2 middelgrote aardappels, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, verse peterselie, rijst (ongeveer 8 volle eetlepels), kopje olijfolie, 100 gram feta, peper en zout
- Grieks Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-02-2013Grieks Bijgerecht30-60 min.
Gemista
Gevulde tomaten en paprika's
12 grote vleestomaten, , 1? kop olijfolie, , 1 kop rijst, , 250 gr. gehakt, , 2 grote uien fijngesneden, , ? kop paneermeel, , ? kop fijngesneden peterselie, , 1 theelepel komijn, , peper en zout,
- Grieks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-05-2001Grieks Hoofdgerecht30-60 min.
Kolokithakia gemista
Zucchinis( kolokithakia) gevuld, met wiite saus van Oma.
1 1/2 kg grote zucchinis., 1 sl citroensap., 4 sl olijfolie., Zout, peper en naar smaak., Paprika poeder., Voor de vulling:, 1/2 kg rundergehakt., 4 lenteuitjes in plakjes gesneden., 4 teentjes knoflook fijngehakt., 1/2 k zacht kokende rijst., 2 sl dille fijngehakt., 2 sl peterselie fijngehakt., 1 sl citroensap., 4 sl olijfolie., zout en peper naar smaak., Voor de saus:, 2 k vleesbouillon., 2 k volle melk., 1 ei losgeklopt., 1 sl maizena., 1 sl citroensap., ,
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-03-2011Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
Gevulde tomaten (Gemista)
12 grote vleestomaten - 1 1/2 kop olijfolie - 1 kop rijst - 250 gram gehakt - 2 grote uien fijngesneden - 1/2 kop paneermeel - 1/2 kop fijngesneden peterselie - 1 theelepel komijn - peper en zout,
- Grieks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-07-2005Grieks Hoofdgerecht30-60 min.
gemista (gevulde tomaten en paprika`s
Een origineel grieks recept.
2 vleestomaten - 2 middelgrote paprikas - 4 aardappels - 200 gram gehakt(runder/h.o.h.) - 8 a 10 el rijst - 4 el gesneden peterselie(verse!!!)- 1 l slaolie - aantal lepels olijfolie - 1 ui - 1 blikje tomatenpuree - zout, peper, paprika-, knoflook-, kaneelpoeder naar smaak toevoegen.
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-03-2001Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Kalamari gemista me pesto.
Gevulde pijlinktvis en pesto
6 Grote pijlinktvissen., 1 grote rijpe tomaat in blokjes gesneden, ( zonder vocht en pitjes)., 250 gr oude pittige kaas in blokjes gesneden., 1 sl venkel fijngehakt., 1 sl peterselie fijngehakt., 1 ui fijngehakt., 3 teentjes knoflook fijngehakt., 2 sl olijfolie., Peper naar smaak., Voor de pesto:, 1 bosje venkel fijngehakt., 2 teentjes knoflook., 1 citroen ( schil geraspt)., 1 sl citroensap., 2 sl amandelen ontveld.4 sl olijfolie., peper en zout naar smaak., ,
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-02-2011Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
gevulde groenten (lahanika gemista)
Niet spectaculair,wel lekker en makkelijk.
3 grote tomaten,1 groene,1 gele en 1 rode paprika,2 kleine courgettes, 1 grote aubergine,175 ml olijfolie, 1 grote geraspte ui, 450 gr witte rijst,handje fijngehakte munt,3 el tomatenpuree, 1 el tomatenketchup,beetje piment, 2 grote aardappels geschild en in parten, 250 ml tomatensap, zout en peper.
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-10-2010Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Griekse gevulde tomaten
In Griekenland staan deze gevulde tomaten (gemista en je spreekt het uit als jemista) vooral in de zomermaanden op het menu. Logisch want dan zijn de tomaten op z'n lekkerst.
14 flinke tomaten, 300 gram arborio rijst (beter bekend als risottorijst), 3 uien, 1,5 theelepel suiker, 1 eetlepel gedroogde munt of 2 eetlepels verse munt, 2 eetlepels gedroogde peterselie of 4 eetlepels verse peterselie, Zout/peper, 4 eetlepels olijfolie
- Grieks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-06-2019Grieks Hoofdgerecht30-60 min.