1. Home
  2. Recepten
  3. Gans

Gans recepten (121)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

gans

INGREDIENTEN

1 gans van 3 a 4 kilo. 2 ons gehakt naar believen gekruid. 1 bakje champignons. 4 blaadjes salie. is om de gans lichter verteerbaar te maken. kipkruiden.

Voorbereiding

Oven verwarmen op 200 graden electro. gans wassen en drogen met keukenrol. dan de gans van binnen en buiten kruiden. champignons schoon maken en in schijfjes snijden. salie wassen en drogen. alles met het gehakt vermengen en de gans vullen de gans met de prikkers helemaal dicht maken. de gans op rooster in de pan leggen. als de oven heet is de pan er in zetten het deksel er op leggen .

Bereidingswijze

De gans eerst op 200 graden braden,na ongeveer 20 min op 175 graden. onder tussen de gans met zijn eigen vet bedruipen,wel elke keer het deksel er weer op leggen. met een vork in de borst prikken zodat het vet er uit kan. braad tijd is ongeveer 3 uur 15 min voor je de gans uit de oven haalt, zonder deksel laten braden zodat hij bruin kan worden. als het vlees over de poten terug getrokken is de gans gaar. van het braadvocht 4 eet lepels met water of bouillon in een pannetje doen en aanmaken.

  • Duits
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-04-2002
  • Duits
  •  > 120 min.

Gans

INGREDIENTEN

1 gans met ingewanden, broodkruim, de gehakte lever, hartje en maag(?), ui, salie, marjolein, appel, ei, peper, zout, goudrenet

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-06-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Gans

INGREDIENTEN

Een jonge gans, zout, peper, 50 gr boter, 1 eetlepel bloem, 1 1/2 dl room naar keuze

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-06-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Gans

Hoofdgerecht

INGREDIENTEN

Gans,groenten,aardappelen

  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-12-2000
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gebraden gans

INGREDIENTEN

1 gans, peperkorrels, zout, marjolein, salie, 30 gram boter.

  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-01-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Gebraden gans

Ganzegebraad is niet meteen thuis in "de slanke keuken", maar met enkele trucjes kan een gans ook een beetje minder rijk zijn aan calorieen. Doorprik de huid zodat het vet wat kan weglopen en ontvet de braadjus grondig; door het korte tijd vooraf te stomen, blijft het vlees erg sappig !!!

INGREDIENTEN

-1 panklare gans van circa 4 kg, -1 liter water, -zout en peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-10-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

gevulde gans

INGREDIENTEN

1 niet te grote gans (ongeveer 4 kg.), 500 gr. zuurkool, 3 zachtzure appels, 75 gr. gepelde tamme kastanjes, 150 gr. gedroogde pruimen, 150 gr. gekookte ham, peper, zout, majoraan.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-12-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gans (geglaceerde)

INGREDIENTEN

1 panklare gans van ca. 4 kg, Zout, Versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel gedroogde majoraan, 5 kleine, zure appels, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels citroensap, Keukengaren of metalen pennen.,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-05-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gans met kersen

INGREDIENTEN

1 gans van 2 kg. - 1,5 kg. kersen - 180 gram. boter - 3 eetlepels slagroom - 0,5 dl sherry - 3 kruidnagelen - zout - peper - tijm - laurierpoeder - gemberpoeder

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-06-2002
  •  
  •  > 120 min.

Gevulde gans

De vulling bestaat uit een mengsel van spruitjes en kastanjes die heel goed passen bij dit wildgerecht.

INGREDIENTEN

1 gans van ongeveer 4 kilo, zout en peper, 750 gr spruitjes, 1 blik kastanjes van 450 gram, 3 el paneermeel, 1 ei, nootmuskaat, 2 el fijngehakte peterselie, 25 gr boter, 2-1/2 dl kippenbouillon, 1 el maizena, 2 dl koffieroom,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-12-2002
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kopenhaagse gans

Een Kopenhaagse kerst zonder gans , is nauwelijks denkbaar !

INGREDIENTEN

-1 panklare gans van 4 kg, -zout en witte peper, -majoraan, -sap van een 1/2 citroen, -500 g appelen, -100 g rozijnen, VERDER:, -8 kleine stevige appelen, -200 g preiselbeercompote, -40 g boter, VOOR DE SAUS;, -1 el aardappelmeel, -2 el room, -2 el preiselbeercompote, GARNERING:, -40 g suiker en peterselie

  • Scandinavisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-11-2003
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.
Nieuwste gans recepten

Gebraden Gans

In de oven gebraden gans met abrikozen, appels en bijvoet(alsem)

INGREDIENTEN

350 g gedroogde pruimen/, 1 gemeste gans (4 kg)/, 1/2 citroen/, 4 zachte zure appels (Boskoop)/, 1 grote ui/, 2 theelepels gedroogde bijvoet (alsem)/, zout/, versgemalen zwarte peper

  • Scandinavisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-09-2002
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Gevulde gans

INGREDIENTEN

1 gans van ongeveer 4 kilogram, zout, peper, 750 gram spruitjes, 1 blik kastanjes (450 g), 3 eetlepels paneermeel, 1 ei, nootmuskaat, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 25 gram boter, 2? deciliter kippenbouillon, 1 eetlepel maizena, 2 deciliter koffieroom.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Ragout van Gans

(Oie en Civet)Voor 8 personen: van "vifke"

INGREDIENTEN

1 jonge gans - 6 kleine uitjes - 2 teentjes knoflook - 1 bouquet garni - 40 gram bloem - 100 gram vet spek - 1/2 liter rode wijn - zout, peper - 1 dl slagroom - 1 beetje cognac

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-07-2002
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Geroosterde gans

Frans recept. Hier tover je iets bijzonders op tafel.

INGREDIENTEN

* 1 panklare gans van ca. 3-4 kg, * 25 gr boter, * 1 ui, geschild en fijngehakt, * ganzenlevertjes, fijngehakt, * 2 tl gedroogde salie, * 1-2 el verse peterselie, fijngehakt, * zout en peper uit de molen, * 75 gr broodkruim van vers witbrood, * 1 losgeklopt ei, * 3 dl droge witte wijn, * 3 dl bouillon, * 2 tl ma?zena, * een beetje citroensap,, Om te garneren:, * gebakken sjalotjes of zilveruitjes, * reepjes wortel, in boter gestoofd, * takjes peterselie,

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-12-2000
  • Frans
  •  > 120 min.

ragout van gans

INGREDIENTEN

, , 1 jonge gans 6 kleine uitjes 2 teentjes knoflook 1 bouquet garni 40 gram bloem 100 gram vet spek 1/2 liter rode wijn zout peper1 dl slagroom 1 beetje cognac ., ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-09-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gefullte Gans

Gevulde gans

INGREDIENTEN

250 gr ongepelde kastanjes, zout, 500 gr kleine zachtzure appels, 1 braadgans vab 1 4 kg, peper (zwart), 1 el. fijgewreven gedroogde marjolein

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-07-1999
  •  
  •  60-120 min.

GEFULLTER GANS

Gevulde gans

INGREDIENTEN

1 GANS, ZOUT, PEPER, BOTER, 2 SNEETJES WIT BROOD, MELK, 1 GEKOOKTE AARDAPPEL, 3 GOUDRENETTEN, 20 GR. HAZELNOTEN, 40 GR. ROZIJNEN, WITTE WIJN

  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-07-2002
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

gans met ei-broodje

INGREDIENTEN

1 pak wit broodmix - 3 dl. water - 25 gram boter - per broodje : 1 klein ei - 1 rozijn - losgeklopt ei - geel lintje

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Gourmet met gans

Bron; alles gezwam,alles gezeik.

INGREDIENTEN

Wilde ganzenfilet, *ketjapmarinade, *ontbijtspek in reepjes, *mango chutney, *mosterd, *diverse sausjes, *stokbrood en salades,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-04-2003
  •  
  •  0-10 min.

Chinees Geroosterde Gans

INGREDIENTEN

1 gans van 2 1/2 kg, schoongemaakt afgespoeld en drooggedept-6 eetlepels honing-3 lente uitjes, gepeld en fijngehakt-1 theelepel geraspte gemberwortel-1 theelepel vijfkruidenpoeder-1 theelepel suiker-zout

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-08-1999
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Krokant gebraden gans

INGREDIENTEN

1 panklare gans a 3 1/2 kilo - 4 zure appels - 4 uien - gedroogde majoraan - zout - 1 eetlepel maizena

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-12-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Wilde Gans in Honing

4 personen van "manda"

INGREDIENTEN

1 wilde gans, 5 eetlepels honing, 3 eetlepels citroensap, 1 1/2 dl. witte wijn, 2 uien, 2 theelepels tijm, 1 theelepel rozemarijn, 150 gram boter, zout, peper, ,

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-10-2002
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Wilde gans met honing

Bron; weg en wegen

INGREDIENTEN

1 wilde gans, *5 el. honing, *3 el. citroensap, *1 1/2 dl. witte wijn, *1 ui, *2 tl. tijm, *1 tl. rozemarijn, *150 gr. boter of margarine, *zout en peper, ,

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op31-03-2003
  •  
  •  60-120 min.

Gans op Normandische wijze

INGREDIENTEN

1 gans van 2 1/2 kilo, 150 gram vet spek, 150 gram gehakt, 1 ei, 1 ui, 2 sjalotten, 3 eetlepels paneermeel, 2 glaasjes Calvados, 25 gram boter, peper en zout, 12 kleine goudreinetten, 100 gram boter, kaneelpoeder, ganzelever.

  • Frans Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-01-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  > 120 min.

St Maartens Gans

Volgens een oude traditie werd op st maarten (11 november) gans gegeten.

INGREDIENTEN

1 ontdooide gans, ingewanden verwijderd, van ca 2,5 kg, zout en peper, 1 tl marjoraan, 1 ui, 2 appels, 100 gr gedroogde, ontpitte pruimen, 2 tl fijn gehakte lavas, 2 tl gesneden peterselie.

  • Duits
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-01-2000
  • Duits
  •  > 120 min.

Zweedse gebakken gans

Zweedse gebakken gans voor 8 personen

INGREDIENTEN

1 gans van 5,5 kg, 1/2 citroen, 1 theel zout, 1/4 theel zwarte peper, 8 appelen, geboord en in vieren gesneden, 30 pruimedanten, zonder pit, 2 theel kummelzaad, 2 eetl maizena, 2 koppen kippenbouillon,

  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-12-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gans op zijn Duchambais

INGREDIENTEN

6 mooie stukken gans, 150 gram spek, 4 sjalotten, 30 gram bloem, 1/2 glas azijn, 1/2 liter bouiion, 2 1/2 dl room, peper en zout.

  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-05-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Angsa isi (gevulde gans)

INGREDIENTEN

1 jonge gans van 2 kg, schoongemaakt en aan een zijde opengesneden, 1 1/2 dl azijn, zout, peper, 3 el boter, stukje gember van 5 cm, kleingesneden, 4 fijngestampte teentjes knoflook, 4 gehakte uien, 5 geraspte wortelen, 5 geschilde en geraspte aardappelen, 1 tl nootmuskaat, suiker, 6 el boter, 6 dl water, 1 el ketjap, 3 el karamel, 3 el gekookte groene erwten, 6 kleine gebakken aardappelen

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-09-2002
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Kruidig geroosterde gans met portsaus

Feestelijk lekker ! 

INGREDIENTEN

1 gans (van ongeveer 1,9 kg), 3 clementines, 2 uien (partjes), 3 wortels (geschild, grote stukken), 3 stengels groene selder, 3 takjes rozemarijn, sherry (of port) 1 scheut, bloem 1 el, kippenbouillon 250 ml, laurier 2 blaadjes, olijfolie, , Voor de kruidenrub :, steranijs 2 stukken, venkelzaad 1 tl, korianderzaadjes ½ tl, szechuanpeper ½ tl, kruidnagels 4, bruine suiker 1 tl, zout ½ tl, peperkorrels ½ tl

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-10-2017
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gans uit Bordeaux

INGREDIENTEN

1 jonge gans - 800 gram champignons - 100 gram mie de pain - 1 kopje melk - 1 lapje bardeerspek - 1 ei 100 gram olijven - 3 sjalotjes - 2 teentjes knoflook -100 gram boter - 1 bosje peterselie - zout - peper - 1 doosje tuinkers - 100 gram ansjovisboter.

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-12-2003
  • Frans
  •  > 120 min.

Gans Met 'Sauce Madame'

Gevulde gans op Middeleeuwse wijze. Uit 'a forme of cury'

INGREDIENTEN

- een gans van gemiddelde grootte, - 1- 2 eetlepels elk (minder indien gedroogd): salie, peterselie, hyssop, bonenkruid., - 1-2 peren, geschild en in stukjes, - 1-2 kweeperen, geschild en in stukjes, - 2-3 tenen knoflook, fijngehakt, - ongeveer een kop druiven of rozijnen, - 1/4 kop broodkruimels of paneermeel, - 1/2 theelepel kaneel, - 1/4 kop azijn, - 1/4 theelepel galinga, - 1/4 kop rode wijn, - zout naar smaak,

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-01-2000
  •  
  •  60-120 min.

Rillettes van eend of gans

Mousse van eens of gans met veel kruiden, lekker op toast.

INGREDIENTEN

1 grote tamme eend of 2.5 kg gans (kan op zich, ik gooi er ook wel eens een pond hamlappen/magere, speklappen door, wat je wil), 1 kop fijngehakte winterwortel en 1 kop fijngehakte sjalot. flink wat grof zeezout (hoe zout als je wil, ik gebruik ongeveer 20 gram). Wel belangrijk voor het eindresultaat anders wordt het wat flauw/of te zout. In mijn boek/aantekeningen staat 60 gram op 2.5 kg vlees, maar dat is als je het in de koelkast bewaard. Als je het weckt kan je met de helft toe. Mijn ervaring is 60 gram te zout. Flinke draai aan de pepermolen 2 eetlepels herbes de provence (goeie) 3 laurierbladeren (dan kan er nog een kruidnageltje in (rillettes sarthoises) Als de eend niet moddervet is (meestal) koop ik een pot ganzevet bij de poelier, flink glas witte wijn (water kan ook),

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-12-2009
  • Frans
  •  > 120 min.

Ragout van gans met appelen

INGREDIENTEN

6 stukken ganzevlees, 1.500 gram zure appelen, 1 eetlepel boter, peper en zout.

  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-05-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Confits van Eend, Gans of Kip

Confit (konfijten) van vlees is ontstaan in de tijd toen er nog geen koelkasten waren en door het vlees langzaam in vet te garen ontstond bij het afkoeling ervan een beschermende vetlaag bovenop en kon het vlees zodoende langer bewaard worden. Deze bereidingswijze word nog in Frankrijk gebruikt, maar tegenwoordig word dit gedaan alleen voor de unieke smaak ervan.

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-01-2012
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Broodjes Gans met ei

INGREDIENTEN

1 pak wit broodmix - 3 dl water - 25 gram boter - 4 kleine eieren - 4 rozijnen - losgeklopt ei - 4 lintjes

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-03-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Beste recept met gans

De kookwedstrijd om het Beste Ganzengerecht 2016 is gewonnen door Han Everts van restaurant de Aubergerie in Amersfoort. Everts kookte het beste gerecht met wilde gans en Conferencepeer in de wedstrijd die werd georganiseerd door wild leverancier Hollands Wild. Naast de smaak, was de jury bestaande uit jager, verzamelaar en receptenschrijver Ellen Mookhoek en culinair coach en voormalig chefkok Nieck Welschen onder de indruk van de klassieke basis van het gerecht en de mooie presentatie. Het recept voor wilde gans & gefermenteerde peer bevat de volgende componenten: rosbief van de borst, rillettes van de bout, kaantjes van de huid, bieslook, amandel, gefermenteerde perencrème, zoetzure rodekool, kastanje crumble, graufrette van bataat.  

INGREDIENTEN

2 Hele wilde ganzen, 2l Ganzen vet, 30 gr Bieslook, 100 gr Amandel zonder vlies, 750 gr Peren, 250 gr Honing, 30 ml Appel azijn, 60 ml Karnemelk wei, 2 gr Kaneel, ½ Rodekool, 200 ml Rodewijnazijn (Cabernet sauvignon), 150 gr Witte basterdsuiker, 50 ml Water, 100 gr Tamme kastanje, Poly-d (suikersoort), 1 st Bataat oranje vlezig, Fleur de sel, Penja peper, Tahoon cress, Kervel

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-01-2018
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Saucijzenbroodjes van wilde gans

Voor circa 25 saucijzenbroodjes:

INGREDIENTEN

1 kg gehakt van wilde ganzenborst, 200 g gehakt van licht gerookt buikspek, 50 g ui, 4 eieren, ¼ bol verse knoflook, 50 ml gevogelteglacé, 1 verse tomaat, gevogeltekruiden, peper, bloem, eigeel voor het `lakken` van de broodjes, 25 velletjes bladerdeeg.

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-10-2013
  •  
  •  30-60 min.

Gebraden Gans Met Tomatenbonensaus

Eens iets anders!!!

INGREDIENTEN

200 gram gedroogde witte bonen, 200 gram zuurkoolspek, 1 grote slagers rookworst, 6 niet te grote ganzenpoten, 60 gram boter, 1 grote ui, 1 teen knoflook, 50 gram bloem, 1 blikje tomatenpuree, 3 eetlepels paneermeel

  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-11-1999
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gevulde gans (oud-Engelse kerst klassieker)

De basis komt uit een kookprogramma van de BBC en daarnaast een beetje 'graven'  op het internet naar de juiste vulling. Let op dat de gans niet zwaarder mag zijn dan een kilo of vier. Alles daarboven betekent veelal dat het een oudere vogel is, waardoor het recept droog of taai kan uitvallen.

INGREDIENTEN

Benodigdheden: Voor de vulling:, , Ca.1 kg half om half gehakt , 225 gram broodkruim (of paneermeel), 0.5 theelepel gember (djahe), 1 theelepel salie (poeder), 2 tot 3 theelepels zout, 0.5 theelepel witte peper, 0.25 theelepel kaneel, 0.25 theelepel kruidnagel, ,  Later (volgende dag) toe te voegen aan de vulling:, , 2 grote uien (gesnipperd), 2 blikjes kikkererwten, 10 gram muntblaadjes, 2 citroenen, ,  Overige ingredienten:, , 1 gans (ca 4 kg), 6 aardappelen, Zout en peper

  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-01-2015
  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Riefkuikskes mer den gans anges.......

Riefkuikskes mer den gans anges staat voor :  "Aardappelpannenkoekjes , maar dan helemaal anders. Een zelfbedachte versie op de bekende reibekuchen , zoals onze Oosterburen plachten te zeggen. Ik heb vooraf 2 koekjes gebakken om samen  te proeven en dat was maar goed ook. Er mocht meer smaak bij wat betreft zout . Bovendien heb ik er nog wat meer pit ingebracht met een snuf chilipoeder en 2 tl uienpoeder en nogmaals een "proefkoekje" gemaakt. Voor bijgerecht 2 personen en als snack voor 4 personen.  

INGREDIENTEN

100 gram geraspte winterpeen, 300 gram geschilde vaste aardappelen geraspt, 1 ei, 75 gram dikke Griekse yoghurt, 50 ml melk, 100 gram bloem, 2 flinke teen knoflook uit de knijper, 1/2 rode peper in stukjes zonder zaad, 1 bosui in ringetjes, 2 tl zout, 2 tl tijm, 2 tl uienpoeder, 5 gram bakpoeder, zwarte peper naar smaak, zonnebloem olie om in te bakken

  • Regionaal Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-03-2021
  • Regionaal Bijgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste gans recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top