1. Home
  2. Recepten
  3. Gamba

Gamba recepten (294)

Alles wissen
Gamba

Gamba

Gamba is een naam die gebruikt wordt voor een grote groep garnalen, die allen tot dezelfde familie behoren: de zogenaamde peneïde garnalen. Garnalen zijn schelpdieren, die behoren tot de kreeftachtigen. Gamba's zijn grote garnalen en worden daarom ook wel reuzegarnaal genoemd. Nog een andere benaming voor gamba's is Chinese garnaal. Gamba's zijn in de supermarkt en bij de viswinkel te verkrijgen in gekookte vorm en rauw uit de diepvries. Vaak moeten de gamba's nog wel gepeld worden voor bereiding. Gamba's worden veel gebruikt in bijvoorbeeld paella, oosterse gerechten en pastarecepten. De gamba's worden gevangen in de Atlantische Oceaan. Een populair doch eenvoudig gerecht zijn de gamba's a gilio: gamba's in knoflookolie. Dit is gerecht zult u op vrijwel ieder tapasmenu terug vinden. Gamba's kunt op verschillende wijzen bereiden: bakken, wokken, frituren en stoven. Let er op dat u gamba's niet verwart met scampi's, dit zijn kreeftjes.

Schoonmaken
Als u grote gamba's heeft gekocht, is het waarschijnlijk dat de staart en het darmkanaal nog in de gamba zitten en de gamba nog dus ongepeld is. In dit geval is het nodig om de gamba's schoon te maken. Als de kop er nog aan zit, kunt u deze er zo aftrekken. Trek vanaf de pootjes naar achter de schaal eraf. Snij van boven tot onder over de rug en maak zo een inkeping: nu kunt u de darm zien zitten. Deze kunt u er met uw mes uittrekken. Vervolgens trekt u de staart eraf. Spoel de gamba nog even af onder koud water en laat hem nog even drogen.

Grillen
Koop voor het grillen op de bbq rauwe gamba's: deze zijn grijs of bruingrijs, niet oranje. Oranje gamba's zijn al gaar voordat u begint met grillen. Verhit de grillpan, vet hem in en leg de gamba's erin. Ze zullen verkleuren terwijl u toekijkt. Onthoud dat ze slechts in enkele tientallen seconden op de grill hoeven, anders worden de gamba's taai. Draai ze om, wacht tot de gamba's verschieten naar oranje en blus ze eventueel met wijn. Bestrooi de gamba's uiteindelijk nog met wat zout. Ook kunt u ze 10 minuten in de oven zetten en regelmatig omkeren.

Koken
Plaats de gamba's in een stoommandje boven een pan in een laagje kokend water op middelhoog vuur. Stoom de garnalen ongeveer 5 minuten totdat ze stevig en oranje zijn. In het geval dat u meer smaak wilt, kunt u ze van tevoren kruiden met bijvoorbeeld kerriepoeder of peper. Ook kunt u ze ongepeld koken voor een intensere smaak. U kunt de gamba's serveren met een salsa of vinaigrette.

Wokken
Ook kunt u de gamba's wokken. Doe eerst wat verse groenten in de pan met een klein beetje olie. Denk aan broccoli, bloemkool, paprika of wortelen. Als de groenten knapperig zijn kunt u de garnalen en een woksaus toevoegen. Wok het geheel voor ongeveer drie minuten en serveer eventueel met zilvervliesrijst.

Bakken
Doe wat olijfolie in een pan. Zet het vuur niet te hoog, want anders worden de gamba's te taai of te droog. Dit is zonde van de gamba's. Bak de gamba's aan tot de kleur is veranderd van grijs naar oranje en breng eventueel op smaak met knoflook, zout en peper. Ook zijn de gamba's lekker als u ze marineert of wat Spaanse pepers toevoegt.

Bewaren
Rauwe garnalen worden altijd diepgevroren verkocht en kunt u dus lang in de vriezer bewaren. Ook gekookte garnalen worden diepgevroren verkocht. Verse garnalen worden ook verkocht: in dit geval is de koeling zeer belangrijk. Zorg ervoor dat de garnalen zo snel mogelijk thuis in de koelkast liggen en laat de garnalen dus niet een tijdje in de auto liggen. Ook is het van belang dat de garnalen in de koelkast aan een temperatuur tussen 0 en 4 graden worden blootgesteld. Een geopende verpakking garnalen is nog maar 2 dagen houdbaar.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Gamba Ratatouille.

Een feestelijk warm of koud hapje.

INGREDIENTEN

Gamba Ratatouille Looksaus Bieslook.

Voorbereiding

Ratatouille, champignons, tomaat, paprika, sjalot, aubergine, courgette, in fijne blokjes snijden en garen in olijfolie.

Bereidingswijze

Looksaus bereiden, mayonaise met room en zeer fijn geplette look en cayennepeper. De gamba gedeeltelijk pellen en in olie bakken.

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-08-2004
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Pittige gamba met knoflook

INGREDIENTEN

Benodigdheden, 2 fijngehakte teentjes knoflook2 eetlepels olijfolietabasco8 ongekookte gepelde gambasFino of citroensap,

  • Spaans Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-08-2006
  • Spaans Voorgerecht
  •  0-10 min.

Gamba spiesjes

INGREDIENTEN

500 gram gamba`s, Sesam olie, Vers gemalen peper, Zeezout, 1 teentje knoflook, Ketjap, Sambal

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-06-2010
  •  
  •  10-20 min.

Gamba Salade

Het is niet zomaar een gamba salade want ik maak deze salade met combinaties die je normaal niet zou gebruiken en het gerecht is in 10 minuten te berieden dus daarom vind ik deze salade zo bijzonder!

INGREDIENTEN

Gepelde gamba's (25 stuks), veldsla of andere sla, paprika's, wilde spinazie (iglo), stokbrood, knoflook, uitjes, peper en zout.

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-12-2000
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Gamba Tandoori

Voor mij en mijn vrouw het lekkerste recept.

INGREDIENTEN

Voor 4pers:2 limoenen-20 gamba's(diepvries,ontdooid)-500gr volle yoghurt-2afgestreken eetlepels tandooripasta-, (aziatische winkel)-1kl rode spaanse peper-, 1 teentje knoflook-zout-mespuntje gemalen koriander-mespuntje gemalen piment(jamaicaanse peper)-1 komkommer-3 tomaten-peper v/d molen-6 el olijfolie-1 bosje verse koriander.

  • Aziatisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-04-2000
  • Aziatisch
  •  30-60 min.

Gamba spiesen

INGREDIENTEN

16 grote verse gamba?s, 1 eetlepel zeezout, 8 cherry tomaatjes, 8 zwarte olijven zonder pit, 4 teentjes knoflook, 8 eetlepels olijfolie (fles a 500ml, Carbonell),

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-06-2005
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Gamba marinade

Een heerlijke marinade om GAMBA'S in te marineren.

INGREDIENTEN

Voor ca. 500g Gamba's:Olijfolie tot de gamba's onder de olie liggen(in platte schaal)Een flinke scheut balsamico-azijnEen flinke scheut Kikoman-sojasausEen scheut ketjap(zoet)4 flinke tenen knoflook,geperst2 grote rode uien,gesnippert

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-09-2005
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Gamba aïoli

Een recept van Peter Lute, chefkok van restaurant `Lute` in Ouderkerk aan de Amstel. Dit gerechtje staat in het kookboek: "koken voor elkaar, topkoks voor thuiskoks 6" Erg lekker om als voorgerecht te maken, maar past ook mooi op de tapastafel.

INGREDIENTEN

20 gepelde gamba`s met staartje, 2 teentjes knoflook, geperst, 2 el piment déspelette (te vervangen door 1 el paprikapoeder en 1 el cayennepeper), 10 draadjes saffraan, flinke hoeveelheid olijfolie, brood, groene salade,

  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-12-2012
  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Glaasje Gamba

INGREDIENTEN

10 gambas, 3 grote stevige tomaten, 4 augurken, 2 tl. sambal, 1 el. bruine suiker, 5 el. augurkennat, 1 tl. gehakte tijmblaadjes, olijfolie

  • Internationaal Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-03-2010
  • Internationaal Voorgerecht
  •  10-20 min.

Gamba Samba

INGREDIENTEN

16 grote verse gamba's - 1 el zeezout - 8 cherry tomaatjes - 8 zwarte olijven zonder pit - 4 tenen knoflook - 8 el olijfolie

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-06-2003
  •  
  •  10-20 min.

Gamba ratatouille

INGREDIENTEN

4 grote gamba's, , knoflooksaus, , bieslook, , , ratatouille van, , champignons, , tomaat, , paprika, , sjalot, , aubergine, , courgette

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-07-2005
  • Nederlands
  •  20-30 min.
Nieuwste gamba recepten

Gamba Ariba

INGREDIENTEN

16 grote verse gamba's - 1 el zeezout - 8 aardbeien - 8 zwarte olijven zonder pit - 4 tenen knoflook - 8 el olijfolie

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-06-2003
  •  
  •  0-10 min.

Gamba Ratatouille.

INGREDIENTEN

Gamba-ratatouille (champignons, tomaat, paprika, sjalot, aubergine, courgette),mayonaise,cayennepeper, room, looksaus en, bieslook.,

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-05-2003
  • Belgisch
  •  0-10 min.

gamba en kruidenboter

Lepelhapje

INGREDIENTEN

20 gamba's, 150 gr boter, 2 sjalotten, een bosje peterselie, 3 tenen look

  • Internationaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-08-2001
  • Internationaal
  •  10-20 min.

gamba salade

Natriumarme salade voor op brood of op een toastje

INGREDIENTEN

15 middel grote gambas, 1 rode ui, 1 zoete appel, 2 eieren, 125 ml creme fraiche, 2 eetlepels mayo, 2 eetlepels "natrium arme ketchup" (ik heb mijn eigen ketchup gemaakt), 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel fijn gesneden bieslook, 1 theelepel balsamico azijn, 1 eetlepel natrium arme aromat (ah), 2 theelepels paprikapoeder, 1 1/2 eetlepel whisky, dieetzout en cayenne peper naar smaak

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-11-2002
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gamba overschotel

Een heerlijk ovengerecht met de smaak van vis, prei en kaas

INGREDIENTEN

(Rauwe) gamba`s, tijgergarnalen, Bakje rivierkreeftjes, 1 ui, 2 theel geperste knoflook, theel mierikswortel, eetlepel Melange de France, verse ongeklopte slagroom, handvol gesneden verse prei, geraspte kaas, peper, kerriepoeder, scampie kruiden

  • Vis
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-11-2011
  • Vis
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

gamba salade

Grote garnalen op een bedje van frisse salade compleet gemaakt met een saus van honing en gember

INGREDIENTEN

Verschillende soorten sla,5 grote gamba`s per persoon,olijfolie, witte wijnazijn, zout, bloem, gembersiroop, honing, peper, zout, 1/2 l room

  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-04-2013
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.

Gamba Laksa

Heerlijke en makkelijke Gamba Laksa

INGREDIENTEN

, Eierflensje, , 2 eieren, , Boemboe, , 6 rode pepers, 5 sjalotten, 3 teentjes knoflook, 1 serehstengel, 5 kemirinoten, 1 tl ketoembar, 1 tl trassi pasta, 1 tl koenjit, , Laksa, , 15 gamba`s, 500 ml visbouillon, 400 ml kokosmelk, 25 g mihoen, , Garnituur, , 3 lente-uien, 1 limoen, 100 g taugé, ,

  • Aziatisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-07-2013
  • Aziatisch
  •  30-60 min.

Gamba Moscovite

Feestelijk gerecht

INGREDIENTEN

16 gamba's - 1/4 l room - 150 gr boter of olie - scheutje Vodka - 1/2 l visfumet - 2 el tomatenketchup - 2 tomaten - 2 sjalotten - 1 citroen - 1 potje kaviaar (of zwarte zalmeitjes) - 2 kopjes rijst

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-04-1999
  •  
  •  20-30 min.

Gamba Spiezen

INGREDIENTEN

*48 gekookte, gepelde kleine gamba's of 60 grote garnalen*4 el neutrale olie*1 rode 1 groene chilipeper, in dunne reepjes, zaadjes verwijderd*4 teentjes knoflook, in dunne schijfjes*3/4 dl droge witte wijn*1/2 tl gembersiroop*snufje zout*Thaise zoete chilisaus*

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-07-2001
  •  
  •  0-10 min.

Gamba 43

INGREDIENTEN

250 gram grote garnalen (gamba`s), 4 tenen knoflook, 1 Spaanse peper, 1 sinaasappel, half glas witte wijn, 5 cl. Licor 43, peterselie en / of koriander, schijfjes citroen

  •  
  •  
  • Geplaatst op17-03-2011
  •  
  •  

Gamba Spiezen

Persoonlijk vind ik gamba's naar 'niets' smaken; maar hele volksstammen vinden het heerlijk. Ik dan ook gambaspiezen op de BBQ gelegd (prijzig!) voor de liefhebbers waaronder een nieuwe liefhebber (kleinzoon van 7 jaar). Bij een logeerpartij vroeg hij de voglende morgen bij het ontbijt: Heb je gamba's ?

INGREDIENTEN

2 eetlepels olie, 2 eetlepels citroensap, 1 gehakt uitje, zout en versgemalen peper naar smaak

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-08-2003
  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Gamba salade

Een salade op z'n tijd is altijd een goed idee! Ik kan er dan ook geen genoeg van krijgen! Salades zijn zo gemaakt en ook nog eens lekker en gezond. Vooral deze salade in combinatie met gamba's, spinazie en tomaatjes is overheerlijk. Ideaal als bijgerecht of voor de lunch en laag in koolhydraten en calorieën!

INGREDIENTEN

- 200 gr garnalen, - 100 gr sla, - 1 teentje knoflook, - 200 gr cherry tomaatjes, - 2 handjes spinazie, - 1 citroen, - 50 ml yoghurt, - 1 theelepel sesamzaad, - scheutje olijfolie, - peper en zout

  • Slanke keuken
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-01-2020
  • Slanke keuken
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gamba domatka

Met redelijk gewone ingredienten een leuk tussengerechtje maken. Past overal bij omdat de smaak erg zacht blijft. Niet heel uitgesproken, wel heel lekker.

INGREDIENTEN

4 plakjes bladerdeeg, 250 cc visbouillon (van ½ blokje), 250 gr rauwe grote garnalen, 100 gr witvis, Kookroom, 1 eidooier, Dille, 1-2 velletjes gelatine,

  • Tussengerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-04-2010
  • Tussengerecht
  •  30-60 min.

Gamba kebab

Uit de zomereditie van L&C

INGREDIENTEN

1 ui, 2 citroenen, 4 teentjes knoflook, 1 bos peterselie, 1 tl. paprikapoeder, 1 tl. komijnpoeder, tabasco, 12 grote scampi's (ongekookt), 8 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad, toko), grote houten spiezen

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2002
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Coco 'S Gamba 'S

Gamba 's in een heerlijke knoflook-saffraan saus, heel lekker, heel bijzondere smaak

INGREDIENTEN

Gamba 's, gesnipperde ui, saffraandraadjes, olijfolie, witte wijn, knoflook, slagroom, bieslook, bouillonblokje

  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-11-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Amuse-bouche : Gamba ratatouille

INGREDIENTEN

Gamba - Ratatouille - Looksaus - Bieslook

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-05-2001
  • Frans
  •  20-30 min.

GEGRILDE GAMBA IN PITTIGE TOMATENSAUS

INGREDIENTEN

8 Gamba,s liefst nr 1, 2 tenen Knoflook, Olijfolie, Tomatensaus, , 4 eetl. olijfolie, 1 Ui, 2 tenen Knoflook, fijngesnipperd, 1 kg. Tomaten, ontveld en in blokjes gesneden, 1/2 bosje Peterselie, 2 eetl. Paprikapoeder., Verse peper uit de molen en fijn zeezout, 1/2 bosje Verse basilicum, Chilisaus naar smaak,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-02-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.

pikante Gamba\\\'s

INGREDIENTEN

500 gr. gamba, Chilisaus, 200 ml. slagroom, Kruidenboter, 1 el. peterselie, verse, gehakte, 1 stuk tomaat, Olie, Boter, Peper, Zout

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-01-2006
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gamba roerbak maaltijdsalade

Orientale maaltijdsalade van gamba, botersla en diverse roerbakgroenten

INGREDIENTEN

Gamba`s (20), broccoli, champignons, bosui, spinazie, botersla, sojasaus, hoi-sin, rijstazijn, vissaus, sesamolie

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-10-2011
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Gamba\'s pikant

INGREDIENTEN

500 gr. gamba, Chilisaus, 200 ml. slagroom, Kruidenboter, 1 el. peterselie, verse, gehakte, 1 tomaat, Olie, Boter, Peper, Zout

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-03-2006
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Gamba met mangotartaar als voorgerecht of amuse

De combinatie van mango met gamba s maakt dit hapje verrassend orgineel. Serveer het in glaasjes voor een superchique uitstraling.

INGREDIENTEN

1 rijpe mango, 10 takjes kervel, Halve tomaat, zout en peper, 2 el olijfolie, 1 limoen, 8 gamba s, houten cocktailprikkertjes

  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-10-2016
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Gamba\'s in sherry

INGREDIENTEN

12 rauwe gepelde gamba's, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sherry, enkele druppels tabasco, zout, versgemalen (zwarte) peper, partjes citroen (of limoen)

  • Spaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-02-2006
  • Spaans
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gevulde tomaat met Krab en Gamba

Een tomaat gevuld.

INGREDIENTEN

Incredienten : kleine smaakvolle tomaat., - voor de vulling:kleine gamba, krabstick, rode tapanade, mayonaise,olijfolie, peper uit de molen en peterselie.

  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-02-2009
  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Erwten-muntsoep met room en gamba

INGREDIENTEN

1 zak diepvries erwten, 1 liter kippenbouillon, 1 sjalotje, 200 ml ongezoete room, 1 bosje munt, 1 gamba per persoon, knoflook- olijfolie, peper en zout,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-11-2008
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.

asperges met gamba s

INGREDIENTEN

Asperges,1 citroen, 1 sjalot, 2 tomaten in kleine blokjes zaadlijsten eruit, bieslook, olijfolie, zout, 200 gr. gamba s(diepvries) tabasco

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-2007
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Loze vink van kippenbout met gamba

Origineel recept , dat bovendien nog heerlijk smaakt .Dit verrassend gerecht komt uit de gastronomische keuken van topchef Guy Van Cauteren van Restaurant 't Laurierblad in Berlare.

INGREDIENTEN

-4 kippenbouten (bovenbouten), -4 grote gamba, -1 bos nieuwe ajuintjes, -een klontje boter, -1 eetlepel olie, -1 dl halfdroge Riesling, -zwarte peper en zout, , Voor de panisses:, -100 g bloem van kikkererwten, -50 g water, -zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-05-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

papapardelle met gamba\'s

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 1/2 peper, peterselie, 1 courgette, sap van 1 limoen, 12 gamba's, 8 half gedroogde (gekonfijte) kleine tomaten, bosje rucola, handje pijnboompitten, 300 g. pappardelle (liefst vers), olijfolie, peper, zout

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-02-2006
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gamba\'s in sherry

INGREDIENTEN

12 rauwe Japanse Gamba's, gepeld - zout en zwarte peper, vergemalen - een paar druppels tabasco - 3 cl olijfolie - 3 cl sherry

  • Spaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-05-2006
  • Spaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Madras curry met paksoi, gamba en kippendijen

Jonnie Boer: `Deze Curry Madras is een lichtpittige curry afkomstig uit het zuiden van India. Met deze specerijenmelange kunnen heerlijke authentiek Indiase curryschotels worden gemaakt. Heerlijk met kip maar ook vegetarisch met tofu.`

INGREDIENTEN

12 st gamba, 300 gr kippendijen, 1 st paksoi, 1 st winterwortel, 1 zak glasnoodles, 1 tl madras curry, zonnebloemolie, 2 dl kokosmelk, 2 el aardappelzetmeel

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2012
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gamba s me champignons

INGREDIENTEN

6 grote champignons doorsnee 5 cm., 50 gr boter gesmolten, 500 gr spinazie verse, 2 el boter, Peper en zout naar smaak, 1 bosje bieslook vers, 1 tl bloem, 1 dl visfond, 0.5 dl witte wijn, 1 sch. koksroom, 1 el groene verse peper, 0.5 geperste teen knoflook, 1 el bieslook gehakt vers, 10 grote gamba s.

  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-08-2010
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
Gamba

Gamba

Gamba is een naam die gebruikt wordt voor een grote groep garnalen, die allen tot dezelfde familie behoren: de zogenaamde peneïde garnalen. Garnalen zijn schelpdieren, die behoren tot de kreeftachtigen. Gamba's zijn grote garnalen en worden daarom ook wel reuzegarnaal genoemd. Nog een andere benaming voor gamba's is Chinese garnaal. Gamba's zijn in de supermarkt en bij de viswinkel te verkrijgen in gekookte vorm en rauw uit de diepvries. Vaak moeten de gamba's nog wel gepeld worden voor bereiding. Gamba's worden veel gebruikt in bijvoorbeeld paella, oosterse gerechten en pastarecepten. De gamba's worden gevangen in de Atlantische Oceaan. Een populair doch eenvoudig gerecht zijn de gamba's a gilio: gamba's in knoflookolie. Dit is gerecht zult u op vrijwel ieder tapasmenu terug vinden. Gamba's kunt op verschillende wijzen bereiden: bakken, wokken, frituren en stoven. Let er op dat u gamba's niet verwart met scampi's, dit zijn kreeftjes.

Schoonmaken
Als u grote gamba's heeft gekocht, is het waarschijnlijk dat de staart en het darmkanaal nog in de gamba zitten en de gamba nog dus ongepeld is. In dit geval is het nodig om de gamba's schoon te maken. Als de kop er nog aan zit, kunt u deze er zo aftrekken. Trek vanaf de pootjes naar achter de schaal eraf. Snij van boven tot onder over de rug en maak zo een inkeping: nu kunt u de darm zien zitten. Deze kunt u er met uw mes uittrekken. Vervolgens trekt u de staart eraf. Spoel de gamba nog even af onder koud water en laat hem nog even drogen.

Grillen
Koop voor het grillen op de bbq rauwe gamba's: deze zijn grijs of bruingrijs, niet oranje. Oranje gamba's zijn al gaar voordat u begint met grillen. Verhit de grillpan, vet hem in en leg de gamba's erin. Ze zullen verkleuren terwijl u toekijkt. Onthoud dat ze slechts in enkele tientallen seconden op de grill hoeven, anders worden de gamba's taai. Draai ze om, wacht tot de gamba's verschieten naar oranje en blus ze eventueel met wijn. Bestrooi de gamba's uiteindelijk nog met wat zout. Ook kunt u ze 10 minuten in de oven zetten en regelmatig omkeren.

Koken
Plaats de gamba's in een stoommandje boven een pan in een laagje kokend water op middelhoog vuur. Stoom de garnalen ongeveer 5 minuten totdat ze stevig en oranje zijn. In het geval dat u meer smaak wilt, kunt u ze van tevoren kruiden met bijvoorbeeld kerriepoeder of peper. Ook kunt u ze ongepeld koken voor een intensere smaak. U kunt de gamba's serveren met een salsa of vinaigrette.

Wokken
Ook kunt u de gamba's wokken. Doe eerst wat verse groenten in de pan met een klein beetje olie. Denk aan broccoli, bloemkool, paprika of wortelen. Als de groenten knapperig zijn kunt u de garnalen en een woksaus toevoegen. Wok het geheel voor ongeveer drie minuten en serveer eventueel met zilvervliesrijst.

Bakken
Doe wat olijfolie in een pan. Zet het vuur niet te hoog, want anders worden de gamba's te taai of te droog. Dit is zonde van de gamba's. Bak de gamba's aan tot de kleur is veranderd van grijs naar oranje en breng eventueel op smaak met knoflook, zout en peper. Ook zijn de gamba's lekker als u ze marineert of wat Spaanse pepers toevoegt.

Bewaren
Rauwe garnalen worden altijd diepgevroren verkocht en kunt u dus lang in de vriezer bewaren. Ook gekookte garnalen worden diepgevroren verkocht. Verse garnalen worden ook verkocht: in dit geval is de koeling zeer belangrijk. Zorg ervoor dat de garnalen zo snel mogelijk thuis in de koelkast liggen en laat de garnalen dus niet een tijdje in de auto liggen. Ook is het van belang dat de garnalen in de koelkast aan een temperatuur tussen 0 en 4 graden worden blootgesteld. Een geopende verpakking garnalen is nog maar 2 dagen houdbaar.

Nieuwste gamba recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top