1. Home
  2. Recepten
  3. Fufu

Fufu recepten (13) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Fufu

Fufu is ook wel bekend als fofu, foufou of foutou. Er bestaan vele fufu-achtige gerechten in heel Afrika. In Oostafrika heb je bijvoorbeeld ugali, in Zuid Afrika sadza. In West Afrika wordt fufu voornamelijk gemaakt met yam wortelen, soms gecombineerd met bakbanaan. In Centraal Afrika gebruikt men eerder maniok.

INGREDIENTEN

2 tot 4 pond yams 1 theelepel boter

Voorbereiding

Het kost heel wat tijd en kracht om een goede fufu te bereiden. Je moet de yam wortelen koken, vervolgens schillen en dan fijnstampen tot het een smeuige massa wordt (zoals aardappelpuree, enkel iets steviger). De fufu moet behoorlijk dik zijn maar pas op voor klonten! Fufu kan gegeten worden met elk soort dikke saus, stoofpotten of zelfs soep. Om fufu te eten gebruik je de rechterhand (dit is belangrijk, het wordt als uitermate onbeleefd beschouwd om je linkerhand te gebruiken daar deze hand als onrein beschouwd wordt, thuis doe je natuurlijk wat je wil) om een stukje van de fufu af te nemen. Vorm er een balletje van en druk daar een holte in. Gebruik het balletje om de saus, soep of wat je dan ook maar eet, mee op te nemen en breng het naar je mond. Yams zijn te koop in winkels waar tropische producten worden verkocht, en soms bij de betere groentekraam op de markt.

Bereidingswijze

Plaats de yams in een grote pan en voeg koud water toe tot ze onder staan. Breng aan de kook en kook de yams tot ze gaar zijn (+/- 0,5 uur). Giet af en spoel de yams af onder koud water. Verwijder de schil van de yams. Doe de yams terug in de pan en voeg de boter toe. Stamp ze fijn met een aardappelstamper, klop en roer ze vervolgens met een houten lepel tot een volledig gladde, samenhangende, elastisch-taaie puree. Hiervoor zijn misschien twee personen nodig: een die roert en een die de pan vasthoudt. Het kan wel een kwartier of langer duren voor je fufu goed is! Vorm ballen van de fufu en dien onmiddellijk op. De puree kan eventueel op smaak gebracht worden met wat zwarte peper. Voor de fufu kan ook een combinatie van yams en zoete aardappelen of yams en bakbananen in een 1 op 1 verhouding gebruikt worden.

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-03-2003
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Fumbua met Fufu

Afrikaans gerecht van Afonso (Angola)

INGREDIENTEN

1 zakje funbua (toko) of 1 kg spinazie, 1 gerookte catfish (toko)of andere droge vis, 1 ui in stukjes, 2 teentjes knoflook (fijn gehakt), 2 tomaten in stukjes, scheut palmolie, beetjes water, zout, scheutje maggi, el pindakaas (of satesaus), Voor de Fufu:, water, casave (soort maismeel, toko), beetje zout,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-01-2004
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Fufu (imitatie)

Fufu is een soort puree dat als bijgerecht wordt gebruikt bij bv sauzen.

INGREDIENTEN

3 kopjes aardappelpuree, 1 kopje aardappelmeel, kokend water

  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.

Afrikaanse fufu (knollenpuree)

Fufu is een knollenpuree die bereid kan worden van maniok, yams, coco-yams of zoete aardappelen. Ook kookbananen worden wel gebruikt.

INGREDIENTEN

1 kg maniok, coco-yams of zoete aardappelen

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-10-2000
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Imoyo eba (garripuree uit Nigeria)

Garri wordt als bijgerecht gegeten zoals fufu of zoals in het Westen aardappelen.

INGREDIENTEN

1/2 lt visbouillon, palmolie, 250 g garri

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

caldo de camarao (garnalensoep)

Kaapverdische Eilanden

INGREDIENTEN

1 kg gepelde garnalen, 2 onrijpe kookbananen, 3 tomaten, 4 aardappelen, 1 ui, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 3 chilipepers, fijngehakt, olijfolie

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-08-2002
  •  
  •  30-60 min.

Okrasoep

INGREDIENTEN

350 gram runderpoelet * 24 okra's * 6 tomaten * 3 uien, fijngehakt * 2 chilipepers, fijngehakt.

  • Multi-cultureel Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-03-2004
  • Multi-cultureel Voorgerecht
  •  30-60 min.

Okrasoep

INGREDIENTEN

350 g runderpoelet - 24 okra's - 6 tomaten - 3 uien, fijngehakt - 2 chilipepers, fijngehakt,

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-02-2000
  • Afrikaans
  •  > 120 min.

Foo-Foo (Bananenballetjes)

Foo-foo of Fufu of Foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West-Afrika en de Caraïben is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten.

INGREDIENTEN

3-4 middelgrote groene en bijna rijpe bakbananen, water, zout

  • Caribisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-03-2019
  • Caribisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Lamssoep Met Macadamianoten

INGREDIENTEN

500 g lamslappen, in blokjes gesneden - zout - 1 ui, grofgehakt - 100 ml palmolie of andere plantaardige olie - 1 eetlepel tomatenpuree - 1 ui, geraspt - 1 theelepel chilipoeder - 500 g stokvis, 1 nacht geweekt - 50 g okra's - 100 g macadamianoten, zeer fijngehakt (eventueel met een keukenmachine) - 1 vleesbouillontablet, ,

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-02-2000
  • Afrikaans
  •  > 120 min.

Vis met okrasaus

Vis met okrasaus. Dit recept werd door Felix uit de televisieserie [de bij het boek horende NPS-serie ?Eten bij de buren?] gemaakt. Het lijkt misschien wat exotisch voor Beginners? maar laat u niet afschrikken, want het is erg lekker!

INGREDIENTEN

500 g krabpoten, 500 g okra?s (liefst vers, anders uit blik), 100 g gedroogde garnalen, 1 theel. garnalenpoeder (trassie), 1 theel. gemberpoeder, 1 gerookte makreel, peper, zout,

  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-06-2002
  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.

Ghana

Fufu-yamnalletjes. De huisvrouwen in Ghana koken op een open vuur. Yamknollen behoren tot de dagelijkse voeding. Ze lijken nogal op aardappelen en worden op verschillende manieren klaargemaakt. Voor dit recept worden de knollen gekookt en fijngedrukt. Daarna worden er balletjes van gevormd, die Fufu heten en worden opgediend met een saus.

INGREDIENTEN

1 kilo grote ardappelen, water, 1 tot 2 theelepels zout, 1 mespuntje peper., =============================================, Dit is een 1 * ster recept.

  • Internationaal Tussengerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-09-2001
  • Internationaal Tussengerecht
  •  30-60 min.

Pinda-palmsoep (nkatebe uit ghana)

Pinda-palmsoep eet je niet als soep zoals in het Westen. Het is eigenlijk een soort dunne saus die je met bv `fufu` eet.

INGREDIENTEN

1 soepkip, 125 g gedroogd vlees, 6 tomaten, 6 okra`s, 1 aubergine, 2 laurierbladeren, 2 uien, fijngehakt, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 4 chilipepers, fijngehakt, 250 g pindakaas, heet water, 2 kopjes palmvocht, 2 el tomatenpuree, malaguetta (soort peper)

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste fufu recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top