1. Home
  2. Recepten
  3. Frite

Frite recepten (13) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Creme Frite

Zoutarm wintermenu 1, nagerecht

INGREDIENTEN

2 1/2 deciliter zoutarme melk 50 gr griesmeel 1 theel zoutarme boter stukje citroenschil 1 ei paneermeel van zoutarm brood zoutarme boter om te bakken mengsel van suiker en kaneel

Bereidingswijze

Kook van de melk met de griesmeel en boter een dikke gries- meelpap. Laat het citroenschilletje tegelijkertijd meekoken. Verdeel het ei in dooier en wit. Klop de dooier door de pap. Verwijder het citroenschilletje en stort de massa op een nat- gemaakt bord om af te koelen. Snijd er als de pap goed stijf is punten van. Wentel deze door het eiwit en vervolgens door paneermeel. Bak de stukken in hete boter in de koeken- pan mooi bruin en knappend. Leg de punten op een warm bord en strooi er een mengsel van suiker en kaneel overheen.

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-12-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

El Frite

Kruidig lamsvlees met azijn. Eenjarig lamsvlees wordt gebakken & gekruid met paprikapoeder of met guindilla, de heetste Spaans peper.

INGREDIENTEN

800 gr. magere lamsbout, in blokjes, 1 snee oud brood, 3 el. rode-wijnazijn, 2-4 el. olijfolie, zout & versgemalen zwarte peper, 1 guindilla of ? gedroogde Spaanse peper; fijngesneden, of een mespunt cayennepeper, 6 kruidnagels, 4 el. verse peterselie, gehakt, 1 el. paprikapoeder

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-06-2002
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Creme frite, zoals in Beverwijk

Pas jaren later kwam ik er achter dat de 'gebakken griesmeel' van mijn grootmoeder in Beverwijk als 'creme frite' in vrijwel alle klassieke Franse kookboeken voorkwam. Creme frite is niet alleen in Frankrijk maar ook in Spanje en Italie populair. In ons land is het voor zover ik weet niet zo ver gekomen. U kunt de creme frite, die ook met custardpoeder en/of eierdooiers kan worden gemaakt, als nagerecht opdienen maar ze smaakt ook, samen met een compote van (verse) vruchten, goed na een brunch en zal het zeker goed doen tijdens een kinderpartijtje.

INGREDIENTEN

7.5 dl melk + 1 eetl., 125 gram griesmeel, 2 stukjes sinaasappel- en/of citroenschil (samen ca. 6 cm2), 4 eieren, 55 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker (samen tenminste 10 gram), ca. 125 gram kruim van oudbakken witbrood (zonder korsten), 1 el bruine basterdsuiker, 100 gram boter,

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-03-2005
  • Nederlands
  •  10-20 min.

knoflookchampignonsaus

Deze saus wordt door ons gebruikt bij barbeque,funduen en gourmetten.

INGREDIENTEN

500 gr champignons.(Liefts kleine), Ik zoe ze altijd uit bij de losse in (a.h.), 125 ml magere yochurt., 125 ml room., 5 el frite saus (remia)., 4 tenen knoflook (geperst)., zout en peper naar smaak.,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-08-2005
  • Nederlands
  •  20-30 min.

In de oven gebakken aardappelen.

Elke keer kruid ik het anders, maar ik gebruik in ieder geval een deel verse kruiden.

INGREDIENTEN

Aardappelen, verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie) die voorradig zijn, knoflook gepersd, zout en peper eventueel wat aromat of andere smaakmakers, olijfolie of zonnebloem olie om in te bakken.

  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-03-2004
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

EENPANSGERECHT MET RUNDERGEHAKT EN WITLOF

Met aardappelen en witlof en gehakt. Een complete maaltijd.

INGREDIENTEN

700 g grote geschilde aardappelen, 5 e olie, 1+1/2 t zout, 1/2 t peper, 600 g witlof( pan klaar elk loof in lengte in twee verdeeld), 60 g boter, 1 vol t aromat, 1/2 t nootmuskaat, 1/4 t kruidnagel, 100 ml warme melk, 500 ml kippenbouillon, 400 g mager runde gehakt, 3 uien fijn, blikje tomaten(450g), 1+1/2 e paprikapoeder, 50g bloem,

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-10-2003
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

FRITES

Zelf patat maken zoals het moet...

INGREDIENTEN

500 g grote aardappelen - zout

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2006
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

vis in tomaten-groeten saus

Vis in de oven gegaard in een tomaten-groenten saus dunschiller

INGREDIENTEN

4 visfilets, bv Victoriabaars, champignons 250 g, courgette, prei, knoflook, tomato frito Heinz, oregano, olijfolie, droge witte wijn, peper en zout uit de molen

  • Vis Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-12-2009
  • Vis Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Limburgs zuurvlees

Dit is een echt Limburgs gerecht wat bij frite gegeten wordt

INGREDIENTEN

1 kilo runderlappen, 2 grote uien, azijn, laurier en kruidnagel, peperkoek, appelstroop

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-06-2015
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Zoervleisch

DE echte Limburgse stoofpot. MOET je gegeten hebben als je in Maastricht bent geweest. Een grote zak frite met een flinke schep zoervleisch erop en dan lekker slenteren over het Vrijthof. Een beetje vreemd maar vooral lekker.

INGREDIENTEN

* 1 kilo baklapjes of magere runderlapjes, * 2 deciliter azijn, * peper en zout, * 2 laurierblaadjes, * 4 jeneverbessen, * 2 theelepels tijm, * 500 gram uien, * 100 gram boter, * 1 eetlepel suiker, * 1,5 eetlepel stroop of keukenstroop, * 3 plakjes ontbijtkoek, * 1 eetlepel rode bessengelei

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-02-1999
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

zuurvlees met patat

INGREDIENTEN

Rundvlees,uien,azijn,stroop,laurierblad,kruidnagel

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-12-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

duivelse krabdip met fritessticks

INGREDIENTEN

4 grote lange aardappelen, olijfolie om in te frituren, 2 teentjes knoflook, stukje, rode peper, 4 lente uitjes, 8 takjes koriander of 8 takjes basilicum, 250 gram gekookte krab, 2 theelepels citroensap, 8 eetlepels mayonaise, grof zeezout

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-10-2001
  •  
  •  10-20 min.

Frites

Er is al lang onenigheid tussen de Wallen de Fransen over het onderwerp "La Frite". De Fransen zeggen dat de frieten genoemd in die tijd "pommes Pont Neuf" al in 1789 in Parijs werden gebakken de Wallen daartegen beweren dat de frieten in België geboren zijn … hoe dan ook in het midden van de 19e eeuw kon je zowel in Parijs als in Brussel genieten van deze knapperige jongens. Na de eerste wereld oorlog namen de Canadees en hun buren de friet mee naar Noord Amerika waar het bekend werd als French fries (hoewel niet iedereen daar mee eens is met deze uitleg). In Engeland werden ze gewoon chips genoemd. In Nederland is de friet niet weg te denken … op straat of thuis voor de tv, de Hollander is de friet eter per uitstek. Maar te vaak wordt er thuis naar de diepvries friet gegrepen, dus hier mijn frieten. De echt lekker friet moet in runder vet gebakken worden, oh zo heerlijk, maar met is niet gezond en bovendien is het vet niet te vinden in Nederland.

INGREDIENTEN

- 4 vuist groot kruimige aardappelen, - 2 liter arachide olie, - 1 pan (liefst een frituurpan, maar een geëmailleerde pan kan ook wel en een schuim span om de friet eruit te halen), - Keukenpapier, - Zout

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-08-2010
  •  
  •  20-30 min.
Nieuwste frite recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top