1. Home
  2. Recepten
  3. Aardappelen
  4. Friet

Friet recepten (306)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Patates frites (patat, friet)

Dit is mijn manier om goede patat te bakken. Ongetwijfeld zijn er andere. Misschien/waarschijnlijk zelfs betere. Wel heb ik het door de jaren heen aardig geperfectioneerd. Lees meer: 12x aardappels om je vingers bij af te likken

INGREDIENTEN

Aardappelen:Goede patataardappelen zijn er niet zoveel (de patatindustrie krijgt speciale rassen aangeleverd die niet "rechtenvrij" zijn en daarom niet gewoon verkrijgbaar). Bintje is zondermeer goed, doch wordt helaas steeds moeilijker verkrijgbaar gezien zijn reputatie als "gifpieper" (niet omdat er gif in zit maar omdat er zoveel gif nodig is bij het telen). Indien niet verkrijgbaar kan, met wisselend succes, als alternatief een Super- of een Jumbo-aardappel gebruikt worden. Mijn buurtgroentenman (die ook aan de horeca levert) verkoopt zgn. Bonken, zeer grote aardappelen die uitstekend geschikt zijn. Ga anders voor licht-kruimige aardappelen.Olie/Vet:Geen twijfel mogelijk, het moet arachide-olie (= pindaolie) zijn. Deze heeft van de gangbare spijsolie-soorten de hoogste verbrandingsgraad en kan probleemloos 180°C aan (dus ook geen aankoeken van verbrande olie). Vetten en geharde olie hebben voor het cholestorol-gehalte in ons bloed (te) ongunstige vetsamenstellingen. Overigens zweren de Belgen nog altijd bij ossewit, wat zeker smakelijke patat oplevert alhoewel de smaak van dit vet wel blijft "hangen".

Bereidingswijze

De patat in kleine porties voor de eerste ronde in de friteuse bakken. Regelmatig schudden opdat de staafjes niet aan elkaar plakken. Zodra de staafjes een mooie lichtgele tint hebben kunnen ze uit de frituur. Afhankelijk van de soort kan dit al na 2,5 minuut of pas na 6 minuten zo zijn. Indien ze na 2,5 minuut al bruin zijn was deze soort aardappelen beslist niet de goede, nl. met een te hoog suikergehalte. Bij het verwijderen uit de friteuse de patat goed uitschudden en op keukenpapier laten uitlekken en droogdeppen. Dat hele proces vanaf het uit de olie verwijderen tot en met het droogdeppen dient binnen 20 seconden te geschieden (na 20 sec. zal de patat de nog aanwezige olie "absorberen"). Vervolgens de patat geheel laten afkoelen en de friteusetemperatuur opvoeren naar 180°C. De patat dan afbakken (de maximale tijdspanne tussen voor- en afbakken is overigens 2 uur*)). Over het algemeen is de patat klaar zodra ze allemaal "boven" drijven en het bruisen (nagenoeg) voorbij is. Op een minuutje of 3-6 dient gerekend te worden. Niet vergeten weer af en toe te schudden. Na het verwijderen uit de olie wederom goed uit laten lekken en op keukenpapier storten; de absorptiegevoeligheid van de patat is deze keer echter duidelijk minder. *) Moet het langer? Dan tussentijds koelen in de ijskast.

  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-10-2002
  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.

Friet Offenbeek

Dit is een rcept waarbij je bestaande recepten uit Smulweb kan combineren.

INGREDIENTEN

- Friet, - Mayonaise (fritessaus), - Curry, - Zuurvlees (limburgse specialiteit), - Uien, - Frikandel

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-10-2009
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

stoofvlees met friet

Eigenlijk meer een wintergerecht. Maar met het huidige weer, best lekker ! Voor het honderdste Dagelijkse kost-recept vroeg Jeroen jullie via Facebook wat er op het menu moest staan. Al gauw bleek dat een oeroude klassieker anno 2011 nog altijd de onverslagen nummer één is: stoofvlees. Voor het rundvlees verkiest Jeroen het zenuwstuk uit de schouder, zeer budgetvriendelijk rundvlees dat uitermate geschikt is voor een smakelijke stoverij. Met het juiste biertje erbij, enkele kruiden, wat stroop én een portie geduld, zet je deze winnaar zo op tafel. Laat het je smaken!

INGREDIENTEN

Het stoofvlees:, 1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken), 2 grote uien, 1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12), 2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop, verse tijm, 1 kruidnagel, 2 blaadjes laurier, 1 stevige bruine boterham, 2 eetlepels scherpe mosterd, 1 scheutje natuurazijn, boter, peper van de molen, zout, , afwerking:, mayonaise

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-07-2012
  •  
  •  > 120 min.

Australische friet

INGREDIENTEN

1 kg frietjes, voorgebakken of zelf gesneden, 1 kopje geraspte milde kaas, 6 schijfjes bacon, gebakken en gekruimeld

  • Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-02-2002
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.

Friet bakken

Zelf friet maken Benodigdheden: Voor 3 flinke porties: 1 kg grote aardappels (kruimig kokend) ; 1 eetlepel zout; vloeibaar frituurvet Bereidingswijze: Schil aardappels, snijd ze in de lengte in plakken en dan in staafjes. Doe in een schaal, voeg zoveel koud water toe tot ze goed onderstaan. Voet zout toe. Laat half uur staan. Zout water trekt vocht uit aardappels, waardoor ze knapperiger worden bij het afbakken. Giet water af, spoel frieten nog een keer. Laat uitlekken in een zeef en dep droog in schone theedoek. Verhit frituurvet in frituurpan tot 150 graden. Bak frieten in kleine porties ongeveer 5 minuten voor. Laat 30 minuten uitlekken en afkoelen. Verhoog voor afbakken temperatuur naar 180 graden. Bak frieten in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn, hooguit 2 minuten. Laat uitlekken in zeef, strooi er zout over. Schud om en serveer heet.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-11-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

patat friet

De lekkerste patat friet

INGREDIENTEN

400 gram lichtkruimige aardappelen en olie. Arachide-olie is het beste, frituurolie of zonnebloemolie kan ook. Minimaal 2 liter. Bak niet meer dan 400 gram tegelijk, dan koelt de olie te ver af en krijg je vette patat.

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-07-2006
  • Belgisch
  •  0-10 min.
Andere recepten met friet
Populaire aardappelen recepten

Zelfmaak friet

Zoals je ze in de friettent niet meer krijgt !!

INGREDIENTEN

5 flinke, kruimige, aardappelen

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-10-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Friet Bakken

Lekkere friet zelf gemaakt

INGREDIENTEN

Aardappels, Pan met vet.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-06-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Friet van knolselderij

INGREDIENTEN

2 knolselderijen

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-11-2003
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Meesterlijke friet

Heston Blumenthal, een van 's werelds beste koks heeft een frietobsessie. Zijn allereerste recept ging over patat. Hierbij zijn recept van dubbel gebakken friet. Ik wilde mijn mede smulwebbers dit recept niet onthouden.

INGREDIENTEN

* 1 kg vastkokende aardappels, geschild en in frieten gesneden (ca 2x2x6 cm), * arachideolie of druivenpitolie, * zeezout

  • Australisch Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-12-2014
  • Australisch Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

AirFryer Channel - Lekkere krokante friet

AirFryer Channel - Lekkere krokante friet uit de Airfryer https://youtu.be/BTiA5CU-s4c

INGREDIENTEN

600 gram friet

  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-10-2016
  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Nieuwste friet recepten

Friet (Patat)

Bak je friet eens in een keer af. Dat is veel lekkerder en zeker zo gezond. Als je eerst voorbakt trekt de friet vol vet. Het enige nadeel is dat je een voor een moet eten maar ach lekker kent geen tijd!

INGREDIENTEN

Aardappelen

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-10-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Wilde Friet

Friet met een lekkere saus

INGREDIENTEN

4 eetlepels yoghurt., 4 eetlepels mayonaise., 1 eetlepel rode pesto., 2 eetlepels fijngesneden basilicum., 1200 gr vastkokende aardappelen., olie om te frituren., kruidenzout en provencaalse kruiden(beide uit molentjes)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-09-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

country friet

Lekker en makkelijk

INGREDIENTEN

1 kg grote vastkokende aardappelen, cajunkruiden

  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2004
  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  30-60 min.

Eierschotel Met Friet

INGREDIENTEN

6 Gepelde hard gekookte eieren, 3 eetlepels maisolie, 600 gr ovenfriet, zout naar smaak, 3 eetlepels boter, 1 gesnipperde ui, 1 a 2 eetlepels paprikapoeder, 50 gr patent bloem, 3 dl melk warm, 1 tablet tuinkruidenbouillon, 250 gr verse kaas (monchou), soja, peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-12-1998
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete Friet

Dit recept heb ik jaren geleden gekregen van een indische vriend

INGREDIENTEN

2 blikken spercibonen, 5a6 grote uien 5a6 teentjes knoflook of knoflookpoeder, ketjap boemboe bali frietjes reepjesvlees scheutje olie {zonnebloem} 1a2 kopjes water.

  • Indisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-04-2017
  • Indisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Stoofvlees met friet

Lekker voor een gure winteravond

INGREDIENTEN

Stoofvlees, 1,5 kg stooflappen, in stukjes, 3 grote uien, 2 flesjes bruin bier, bloem, verse tijm, 2 kruidnagels, 3 laurierbladen, 3 bruine boterhammen, mosterd, natuurazijn, roomboter, peper, zout, , Friet, 2 kg grote frietaardappelen,  

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-09-2014
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Per­fec­te friet

INGREDIENTEN

1 kg grote aardappelen, iets kruimig, 1.5 liter frituurolie

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-05-2012
  •  
  •  60-120 min.

Niertjes Met Friet

Voor de liefhebbers

INGREDIENTEN

1 kg varkensniertje, 1 pond uien, friet, peper en zout, bindmiddel

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2000
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Stoofvlees met friet

Lekker voor een gure winteravond

INGREDIENTEN

Stoofvlees, 1,5 kg stooflappen, in stukjes, 3 grote uien, 2 flesjes bruin bier, bloem, verse tijm, 2 kruidnagels, 3 laurierbladen, 3 bruine boterhammen, mosterd, natuurazijn, roomboter, peper, zout, , Friet, 2 kg grote frietaardappelen,  

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-09-2014
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Friet van knolselderij

Lekker met zelfgemaakte mayonaise! Eet smakelijk!

INGREDIENTEN

1 knolselderij, 1 eetlepel paprikapoeder, verse peterselie, peper en zout naar smaak

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-05-2016
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

zak friet

Traktatie

INGREDIENTEN

Stevig wit of geel papier. stickers of plakfiguurtjes om het zakje te versieren

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-06-2006
  •  
  •  0-10 min.

Fruitige friet

INGREDIENTEN

* 100 gr bloem, * 60 gr kokos geschaafd of gemalen, * 50 gr suiker, * 120 ml water maximaal!, * 2 bananen, * 1 mango, * 1 ananas, * naar behoefte frituurolie, * voorde marshmallowsaus:, * 10 marshmallows, * 50 ml melk,

  • Internationaal Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2011
  • Internationaal Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

friet met hamburgers

INGREDIENTEN

Ingrediënten, , Voor de hamburgers, , , 250 gram gehakt Olijfolie, 1/2 ui, gepeld en fijngehakt, Mespunt komijnzaad, 1/2 el korianderzaad, Zeezout, Peper, Parmezaanse kaas, 1 tl engelse mosterd, 25 g broodkruim, 2 hamburgerbroodjes, , Voor de patat, , , 5 grote aardappelen, ongeschild in reepjes van 1 cm dik, Olijfolie, 4 teentjes knoflook, Peper, , lekker zout maken, rozemarijnblaadjes, zeezout, citroenrasp

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-10-2012
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Belgische Friet

INGREDIENTEN

1? kg kruimige aardappelen,

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-03-2001
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Biefstuk met friet

INGREDIENTEN

Verse, gesneden frietjes,1 biefstuk,Sla, tomaat, radijsjes, tuinkers enz...-peper en zout.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

zelfgemaakte friet

Wel veel lekkerder dan uit zak

INGREDIENTEN

1,2 kg grote, niet melige aardappelen, frituurvet,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-11-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Tartaartjes Met Friet

INGREDIENTEN

600 g ovenfrites (zak a 1 kg, ), 750 g sperziebonen, 1/2 potje Augurken klein zoetzuur (a 340 g), 250 ml magere Bulgaarse yoghurt (beker a 500 ml, Mona), 2 teentjes knoflook, zout, peper, 4 rundertartaartjes, 40 boter of margarine

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-04-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groente friet

 

INGREDIENTEN

Pastinaak - 2, ongeveer 300 gram, Winterpeen - 1, ongeveer 350 gram, Ei - 2, Kokosmeel - 35 gram, Amandelen - 30 gram, Knoflook - 2 tenen, Zout - 1 theelepel grof zout, Peper - 1 theelepel, Paprikapoeder - 1 theelepel,

  • Europees Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-01-2017
  • Europees Bijgerecht
  •  30-60 min.

Fried chicken met friet en bonensalade.

INGREDIENTEN

=800 gr.kippendrumssticks, =100 gr.cornflakes, =100 gr.bloem = 2 eieren, =1/2 dl yogurt,=3 el.chili-, saus,=1 blik bruinebonen, =1 blik mais,=1 zak friet, -1 doos cherrytomaatjes, =1/2 bos lente-ui., =3 tl.paprikapoeder, =2 tl.knoflookpoeder.

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-2012
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Duitse currywursten met friet en met topsaus

Omdat ik jarig ben mag ik mezelf trakteren en dan kies ik iets dat ik zelf heel erg lekker vind. Ik heb al eens een perfect recept neergezet, maar je probeert je saus altijd weer te perfectioneren. Nou deze en deze saus is tot in de grootste perfectie verbeterd. Makkelijk te maken en natuurlijk ontzettend vreselijk lekker. Hier heb je echt een hemelse lunch aan of ook perfect als weekendhap!

INGREDIENTEN

4 flinke verse braadworsten,, 8 stevige aardappels,, Frituurolie,, 125 ml tomatenpuree,, 250 ml vers sinaasappelsap,, 125 ml kippenbouillon,, Paar druppels balsamico,, 2 steranijs,, 1 el olijfolie,, 2 el kerriepoeder (+ extra),, 1 el cayennepeper,, Snufje suiker,, Vers gemalen zwarte peper,, Zeezout

  • Duits
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-02-2014
  • Duits
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Zelf gemaakte Friet

Friet

INGREDIENTEN

Aardapplen (VEDERNIETS)

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-06-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Eigen Gebakken Friet

Net zo lekker als in belgie !!

INGREDIENTEN

1 kilo superbinten

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-03-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Zoete aardappel friet

Gezonde frietjes uit de oven gemaakt van zoete aardappel.  Kijk voor meer leuke recepten op: http://www.onlinechefs.nl/  

INGREDIENTEN

2 a 3 middelgrote zoete aardappels, zout & peper, neutrale olie

  • Europees Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-05-2017
  • Europees Bijgerecht
  •  30-60 min.

Belgische friet met tartarensaus

De echte Belgische frieten zijn lekker dik, zacht van binnen en knapperig van buiten. Niet ieder aardappelsoort is daarvoor geschikt. In Nederland zijn de bintjes perfect voor frieten

INGREDIENTEN

1.25 kilo aardappels (iets kruimig 1 ei 2 zure augurken 6 el mayonaise half zakje bieslook (a 25 gr) zout olie om te frituren, ,

  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-05-2006
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

ZELFGEMAAKTE VERSE FRIET

€Gezien op TV bij het programma "De streken van Wim" €Een Belg die Belgische gerechten maakt met Nederlandse produkten bereid ergens in Nederland.

INGREDIENTEN

12 grote Agria aardappelen, Ossewit, Arachideolie, Zout

  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-10-2017
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

**geroosterde ham met friet en koolsla**

Zelfgemaakte ovenfriet: ZELFGEMAAKTE OVENFRIET: Ovenfriet is zo gekocht, maar ook zo zelf gemaakt. Boen grote aardappelen schoon. Snijd ze eerst in dikke plakken en vervolgens in repen. Schud in een kom om met wat olie en leg ze op een bakplaat. Schuif deze in het midden van een voorverwarme oven[225gr.C] en na ca 35 minuten zijn de aardappelstaafjes goudbruin en knapperig. Als variatie kun je ook een combinatie maken met repen zoete aardappelen  

INGREDIENTEN

=750 GRAM OVENFRIET., =1/2 eetl. Mosterd., =1 eetl.Honing. = 1 eetl.Citroensap., =4 plakken Ham (van ca. 1 cm dik of 100 gram, per stuk )., =500 gram witte Kool, fijngesneden., =75 gram blanke Rozijnen., =200 ml Yoghurt of creme fraiche., =1 rode Paprika,zonder zaadjes., in miniblokjes.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-07-2015
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

****BACONBURGERS MET FRIET EN SLA****

Gerechten die maximaal smaken, maar Minimale moeite kosten !

INGREDIENTEN

=4 Uien,gepeld = 2 teentjes knoflook (geperst), =500 gram Rundergehakt., =8 Plakken (magere)Bacon = 500 gram Ovenfriet., =4 Hamburgerbroodjes.[opengesneden], =2 eetl.Arachide ofZonnebloemolie., =2 eetl.Mosterd of 4 eetl. Tomatenketchup., =1 krop Sla,in stukken gescheurd., =2 Vleestomaten, in partjes., =1 Komkommer, in plakjes. = 100 ml Slasaus.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-12-2016
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Vlaamse friet met mayonaise

INGREDIENTEN

1 kg. bintjes, 2 eidooiers, 2 tl. fijne mosterd, 1 tl. citroensap, 1 el. natuurazijn, 1 tl. poedersuiker, 1,5 dl. arachide olie, peper en zout, grof zeezout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-02-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste friet recepten
Populaire aardappelen recepten
Andere recepten met friet
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top