Gratin dauphinoise
het ultieme recept voor aardappelgratin
Ingrediënten 6 personen
500 gram aardappelen, , 2 dl room, , 2 dl creme fraiche, , verse thijm, , 1 teen knoflook, , 2 eieren, , 100-150 gram geraspte kaas, , zout, , peperVoorbereiding
Schil de aardappelen, snijdt ze in dunne plakjes m.b.v. een keukenmachine (dikte: minder dan 0,5 centimeter). Doe in een pannetje met dikke bodem: de rrom, creme fraiche, thijm, knoflook, zout en peper. Breng dit langzaam aan de kook. Laat dit minimaal 5 minuten lekker koken (belangrijk: het doorkoken is zeer bepalend voor de lekkere smaak). Laat het mengsel afkoelen en roer er 2 eieren doorheen. Neem een ingevette ovenschaal. Leg eerst een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Giet daaroverheen 1/3 van het room-mengsel. Herhaal dit minimaal 3 maal. Strooi de kaas over de ovenschaal.
Bereidingswijze
Warm de oven voor op 180 graden (gasstand 4). Laat de gratin minimaal 30 minuten in de oven staan. Check af en toe even hoe het met de ovenschaal gaat. De kaas moet een goudbruine korst geven. De aardappelschijfjes mogen echt niet de dik zijn. Hoe dikker de aardappelschijfjes, hoe langer (en lager) de ovenschaal in de oven moet.