Portugese gedroogde kabeljauw met eieren
"Bacalhau a Bras" is ongetwijfeld het meest verspreide gedroogde kabeljauwgerecht, zowel in Portugal als buiten zijn grenzen. Zijn verfijndheid hangt alleen maar af van de kwaliteit van de gedroogde kabeljauw die men gebruikt en van de zorg die men besteedt aan de afwerking.
Ingrediënten 4 recipe.people
500 gr gedroogde kabeljauw - 500 gr aardappelen - 2 uien - plantaardige olie - 1 teentje knoflook - 6 eieren - fijngehakte peterselie - peper en zoutVoorbereiding
Begin twee tot 3 dagen op voorhand : Week de kabeljauw 2 tot 3 dagen in de koelkast in zo veel water dat hij onderstaat, ververs het water een tot twee keer per dag totdat de kabeljauw naar smaak ontzilt is.
Bereidingswijze
Verwijder de volgende dag de huid en de graten van de vis en pluk met de hand de vis in kleine snippers. Kook de aardappelen een minuut of 8 en snijd ze vervolgens in dunne schijven. Snijd de uien in mooie dunne ringen. Bak de schijfjes aardappel in hete plantaardige olie goudbruin en houd ze warm. Fruit in de koekepan op een matig vuur de uiringen en het (hele) teentje knoflook in wat olijfolie. Haal de knoflook uit de olie en bak hierin vervolgens de gesnipperde kabeljauw. Goed roeren. Klop de eieren los en roer deze door de vis in de pan. Voeg wat peper en zout toe en blijf goed roeren. Het eimengsel moet stollen, maar mag niet hard en droog worden.