1. Home
  2. Recepten
  3. Egyptisch

Egyptisch recepten (26)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Egyptisch brood

Lekker kruidig brood van de plaat,gemaakt met verse gist,waarschijnlijk wel te vervangen door de droge variant.Neem dan 7 gram.Rozenwater kun je bij de Turkse of Marokkaanse winkel kopen.Selderijzout is gewoon te koop in de supermarkt,bij de kruiden.

INGREDIENTEN

* 500 g bloem, * 5 g selderiezout, * 5 g zout, * 50 g zachte boter, * 20 g verse gist,verkruimeld, * 300 ml handwarm rozenwater eventueel gewoon water, * 2 zeer fijn gehakte uien, * 2 zeer fijngesneden teentjes knoflook, * 2 eetl fijngesneden basilicum, * 2 eetl fijngesneden koriander, * 2 eetl fijngesneden tijmblaadjes, * 2 eetl fijngesneden platte peterselie, * 3 eetl olijfolie, * sesamzaadjes.

Voorbereiding

Bekleed de bakplaat met ingevet bakpapier.

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven de kom,meng de 2 soorten zout en de boter erdoor. Los de gist op in een scheut handwarm [rozen]water en roer dit met het overige water door de bloem,vorm een zacht deeg. Kneed het deeg stevig gedurende 5 minuten tot het soepel en elastisch is. Dek af met plasticfolie en zet 1 uur op een warme plek. Fruit de ui en knoflook in 3 eetl olijfolie,laat afkoelen. Sla het gerezen deeg terug en kneed er de ui,knoflook en alle kruiden door,kneed tot een soepel deeg. Bedek de bakplaat gelijkmatig met het deeg,dek af met een schone theedoek en laat weer 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Bestrooi het brood met sesamzaadjes en bak gedurende 30 minuutjes gaar en bruin.

  • Arabisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-08-2009
  • Arabisch
  •  > 120 min.

Egyptisch Borrelhapje

Dit is een heerlijk hapje voor de mezze tafel, ,maar ook lekker bij de borrel, of om mee te nemen op een Egyptsche picknick.

INGREDIENTEN

200 g gaar gekookte kikkererwten(of uit blik)200 g gemengde noten( bv. amandelen, walnoten) en pitten( bv. pijnboom-, pompoen-, zonnebloempitten)sap van 2 citroenen(zee)zout en versgemalen peper

  • Arabisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-10-2000
  • Arabisch
  •  30-60 min.

moussaka op z'n egyptisch

Een moussaka op Egyptische manier

INGREDIENTEN

1 pond in dunne plakken gesneden groente bestaande uit aubergine, courgette en aardappelen in ongeveer even grote delen., 2 middelgrote uien grofgehakt, 4 knoflooktenen, uitgeperst, 500 gram lams- of rundergehakt, 1,5 theelepel kaneel, 0,5 theelepel piment, peper, 1 blik tomatenpuree, peterselie (1 bos fijngehakt), 3 tomaten in dunne plakken gesneden, 1 theelepel suiker

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-08-1999
  •  
  •  60-120 min.

Dukkah, een traditioneel Egyptisch Specerijenmengsel

Dukkah is een specerijenmengsel dat in vrijwel alle Egyptische huishoudens te vinden is. Het wordt op elk moment van de dag gegeten. Vaak wordt brood in olijfolie gedoopt, waarna het door de specerijen wordt gehaald. Dukkah wordt meestal in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt en kan worden bewaard in een pot. Dit is een recept voor kleine hoeveelheden. U kunt uw eigen mengsel maken door te experimenteren met de hoeveelheden van de verschillende kruiden. 

INGREDIENTEN

4 el korianderzaad, 4 el ongezouten pinda's, 1 el komijnzaad, 2 el sesamzaad, 2 el gedroogde kikkererwten, 8 el zout, 2 el gedroogde muntblaadjes, 1,5 tl zwarte peperkorrels, , Brood of groenten (bijv. wortel, selderij, komkommer), Olijfolie om te dippen,  

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-09-2014
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Italiaanse Pasta met Kip

Dit recept vond ik in de METRO. Met hier en daar wat kleine aanpassinkjes kwam ik tot dit resultaat. Zo kun je ook kippendijen of andere kip delen nemen. Ik wou het met kipfilet 'ns maken. Mijn kruiden verzameling kun je ook vervangen door wat Italiaanse kruiden erin in te doen. Is maar wat je zelf lekker vindt. Wie het maken of uitproberen wil volgt hier het recept, oja alvast smakeleijk eten voor dan!

INGREDIENTEN

Pasta, 1 pak Fusilli of andere, 1 hele Kipfilet, in blokjes of andere Kip stukjes, 'n beetje olie (blijven de kruiden beter plakken) bv Arachideolie, 2 eetlepels Pimenton (Pikante Variant), verkrijgbaar bij Egyptisch Winkeltje, 2 eetlepels Italiaanse Kruiden of wat Kipkruidenmix, gedroogde Oregano, Salie, Marjolein, Rozemarijn, Tijm, Kurkuma, Kerriepoeder, Paprikapoeder, Gemberpoeder, Knoflookpoeder en Uienpoeder, 'n plukje verse Peterselie, Olijfolie, om in te bakken (ik heb Kokosvet gebruikt), Boter, bv Bleuband voor erbij, 1 theelepel Harissa, 3 teentjes Knoflook, klein gesneden of uitgeperst, 'n stukje Gember, in kleine stukjes, 1 vers rood Pepertje, klein gesneden, 1 emmertje Cherry Tomaatjes of zie leuke tips, in tweeën gesneden, 1 groot blikje Tomatenpuree, 200 ml Kokosmelk, voor wat meer saus, , extra wat geraspte Kaas erover

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-11-2015
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kruidenmengsel(Boharat )

Egyptisch kruidenmengsel lekker bij vlees.

INGREDIENTEN

1 el zwarte peper, 1/2 tl kaneel, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1/2 tl nootmuskaat

  • Arabisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-07-1999
  • Arabisch
  •  0-10 min.

Spinazie-Omelet

Eggah bel sabaneh (Egyptisch)

INGREDIENTEN

1 ui, 2 el olijfolie, 1 pond spinazie (gewassen), 1 tl zout, 1/2 tl witte peper, 1/2 tl nootmuskaat, 2 ontvelde en in stukjes gesneden trostomaten, 50 g kikkererwten (gekookt0, 4 eieren

  • Arabisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-11-1999
  • Arabisch
  •  20-30 min.

Asser Roman

Een Egyptisch Afrodisiacum.

INGREDIENTEN

2 grote granaatappels, 1 theelepel rozenwater, ?L ijswater, sap van ? citroen, honing om te zoeten,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-02-2002
  •  
  •  0-10 min.

Michoteta

Egyptisch voorgerecht

INGREDIENTEN

250 gram feta, water, sap van 1 citroen, 2 el. olijfolie, 1 ui, een halve geschilde komkommer, zwarte peper, Turks brood

  • Afrikaans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-07-1999
  • Afrikaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

egyptische dadel snoepjes!

Een egyptisch recept. gepikt uit een kinderboek.

INGREDIENTEN

1 kopje verse dadels, 1 theelepel kaneel, 1 halve theelepel kardemomzaad, 1 b'tje warme honing, 1 schoteltje gemalen amandelen

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2000
  •  
  •  20-30 min.

Eggah met prei, courgette en pijnboompitten

Heerlijk Egyptisch groente-ei-gerecht

INGREDIENTEN

2 eetlepels boter, 3 grote preien in smalle ringen, 2 grote courgettes in dunne schijfjes, 1 pitabroodje in stukjes, geweekt in 6 eetlepels melk, 2 eetlepels pijnboompitten of geschaafde amandelen, 8 eieren, zeezout, versgemalen zwarte peper, ,

  • Arabisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-08-2004
  • Arabisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste egyptisch recepten

Egypte: Tuinbonen in 't groen

* Foel achdar bil chodra *De tuinboon was de enige boon die Europa kende voor de ontdekking van Amerika. Al in het Bronzen Tijdperk inheems. De Egyptische farao Ramses III offerde gerust zo'n 20.000 vaten gedopte boontjes aan de Nijlgod. Dan kom je als priester-kok wel op ideeen. En gewone koks hebben daar op voortgeborduurd. Foel achdar bil chodra is een modern Egyptisch recept waar snijbiet aan te pas komt, graag gegeten rond de Middellandse Zee, maar hier tegenwoordig bijna een 'historisch gewas'. Blad van jonge rode bieten is een goed alternatief, vooral omdat je dan meteen een bietenslaatje vooraf kunt maken. Een grappig detail dat ik niet onvermeld wil laten: in het oorspronkelijke recept staat "de bonen laten doppen (mijn huisdopper haalt een kilo in 10 minuten)".

INGREDIENTEN

1.1/2 kg tuinbonen, 100 g snijbiet (of 1 bosje rode bietjes), 1 teentje knoflook, mespunt gemalen koriander, 1 el gesnipperde ui, 2 el olijfolie, 200 g bieflap in dunne reepjes, zout, 1 el dillegroen

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-05-2001
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

basboesa

Egyptisch gebak, heerlijk maar wel heel erg machtig

INGREDIENTEN

100 gr boter, 125 gr witte basterdsuiker, 2 eieren, snufje vanillemerg, 1 tl geraspte sinaasappelschil, 300 gr griesmeel, 2 tl bakpoeder, snufje zout, 1,5 dl standyoghurt, 24 gepelde blanke amandelen, 1,5 dl golden syrup (of honing), 2 el citroensap, 2 el limoensap

  • Arabisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-08-1999
  • Arabisch
  •  30-60 min.

Traditioneel: Geroostere kikkererwten met noten en pitten

Een heerlijk Egyptisch hapje voor de mezzetafel.

INGREDIENTEN

100 g gaargekookte kikkererwten, of uit blik, 100 g gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten) en pitten (bijvoorbeeld pijnboom-, pompoen- en zonnebloempitten), sap van 1 citroen, zeezout, versgemalen zwarte peper

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-06-2002
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Egypte: Ta'amiya

'Wie ta'amiya proeft, zou zijn muts ervoor willen verkopen!' luidt een Egyptisch spreekwoord en wie de zon daar wel eens op zijn blote hoofd heeft voelen schijnen, begrijpt wat dat betekent. Ta'amiya wil zoveel zeggen als 'smakelijke hapjes' en heten ook in Egypte tegenwoordig vaak 'falafel', net als elders in het Midden-Oosten. Niet helemaal juist, want ta'amiya wordt gemaakt van tuinbonen en falafel van kikkererwten. Het zijn oorspronkelijk koptische vastenhapjes en behoren nog steeds tot het vastenmenu. Bovendien deelt men er als daad van boetedoening (eigenlijk zijn ze daarvoor te lekker) gul van uit aan andersdenkenden.

INGREDIENTEN

Voor plm. 18 stuks:, 200 g gepelde gedroogde tuinbonen*, 75 g prei, 50 g peterselie, 20 g koriander, 1 teentje knoflook, 1/2 el zout, 1 tl zwarte peper, 1/2 tl gemalen komijn, 1/2 tl cayennepeper, zonnebloemolie of arachide-olie, * Kun je geen gepelde gedroogde tuinbonen krijgen, dan koop je ongepelde (o.a. Turkse winkel). Dat gaat ook, maar is meer werk. Ongepelde moeten 48 uren weken, waarna je de velletjes met je handen los kunt wrijven. De bonen terugleggen in het water, de velletjes drijven er bovenop en schep je eraf.

  • Arabisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-05-2001
  • Arabisch
  •  30-60 min.

Torli

Een Egyptisch vlees en groente gerecht uit de oven.

INGREDIENTEN

1/2 kg lamsvlees, 1 ui, 1 uitgeperste knoflook, 1 winterwortel, 1 courgette, 3 aardappels, handvol spercieboontjes, handvol doperwten, 1 ontvelde tomaat, zout, bouillonblokje, 1 laurierblaadje, 2 cardemom zaden, gemalen komijn, gemalen peper, gemalen paprikapoeder, scheutje olie, eetlepel boter,

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Egypte: Stoofpot met vogeltongetjes

* Lisan asfoer *Vogeltongetjes voor deze 'tagin' (Egyptisch Arabisch voor 'tadjien') koop je bij ons onder de wat minder stuitende naam 'risoni'. Het is pasta in een vorm die aan rijstkorrels doet denken.

INGREDIENTEN

Per persoon:, 1/2 el braadboter, 1/2 el olijfolie, 100 g lamsvlees in blokjes, kaneel, peper, zout, 1.1/2 dl water, 50 g risoni, 1 kleine rode ui, 1 groene paprika, korianderblad, Let op: Voor meer personen niet meer water nemen!

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-02-2001
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Burghul koken op een lekkere manier.

Burghul is gebroken, voorgekookte tarwe.Het lijkt een beetje op couscous, maar is wat grover. Het wordt veel gegeten in landen aan de oostzijde van de middellandse zee. Het is te koop bij Turkse winkels en bij natuurvoedingswinkels. Soms hebben supermarkten het ook. De benaming wil nog wel eens wisselen: bulgur, boergoel, het hangt er maar vanaf of je het op z?n Libanees of Egyptisch uitspreekt. Het is neutraal van smaak, met een beetje bite en past daardoor bij heel veel. Ik vind het zo het lekkerst klaargemaakt: 4 personen: van "vifke"

INGREDIENTEN

250 gr burghul, 1 ui, geschild en gesnipperd, 1 eetl olie, 2 theel bouillonpoeder (ik neem daar groentebouillonpoeder voor), 4 dl water,

  • Marokkaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-01-2003
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Machi Kromb : Egyptische gevulde koolbladeren

Een nationaal Egyptisch gerecht volgens recept van Fatima Marzouki van het arabische restaurant "El Warda" in Antwerpen.

INGREDIENTEN

1 Turkse witte kool (de Turkse kool heeft veel fijner bladeren dan onze eigen winterkool) - 4 tomaten - 1 teentje knoflook - 300 gr rondkorrelige rijst - 1/2 bussel dille - 1/2 bussel platte peterselie - roomboter (Egyptenaren gebruiken geen olijfolie) - peper en zout - 2 dl lamsbouillon (over van de Shorba Lahma).

  • Arabisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-03-2001
  • Arabisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

eigerecht

EEN EGYPTISCH BIJGERECHT VAN EIEREN, DE SMAAK VAN DE EIEREN IS ERG APART OMDAT ZE HEEEL LANGZAAM GEKOOKT WORDEN. DE MOEITE WAARD OM TE PROBEREN!!!! ZE ZIEN ER PRACHTIG UIT OP EEN BEDJE VAN LOLLO ROSSO!

INGREDIENTEN

4 EIEREN, SCHILLEN VAN 2 GROTE UIEN, STERKE KOFFIE, OLIJF OLIE, WATER EN ZOUT.

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-01-2009
  •  
  •  > 120 min.

Citroen-lam

Typisch Egyptisch gerecht

INGREDIENTEN

900 gr lamsvlees-blokjes 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd, 1 grote vleestomaat in blokjes gesneden., 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet, 70 gr amandelen, 50 gr gehakte verse koriander, 1 tl geraspte citroenschil, zout (naar smaak), 0,5 dl zonnebloemolie, 1 tl garam masala pasta, Vers citroensap naar smaak

  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-03-2010
  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Bamia

Dit is een egyptisch gerecht

INGREDIENTEN

50 gr boter-600 gr soepvlees-2 grote in stukken gesneden uien-1 teentje gesnipperde knoflook-1 blikje tometenpuree-1 dl rode wijn-zout,peper-citroensap-1 blik oker of okra (800 gr uitlekgewicht 400gr) er kunnen ook spercibonen gebruikt worden.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-01-2004
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

GRIESMEELCAKE

(Egypte) Serveer deze heerlijke, luxe cake bij de koffie of als nagerecht. Gebruik zo fijn mogelijk griesmeel. Omdat de cake in siroop gedrenkt wordt, is hij lang houdbaar.van "dzjen"

INGREDIENTEN

120 g boter, romig geroerd, 150 g fijne kristalsuiker, 2 eieren, ? dl melk, 1 eetlepel oranjebloesemwater, 1 theelepel vanille-essence, 450 g griesmeel, 1? theelepel bakpoeder, 25 g amandelschaafsel of -snippers, , SUIKERSIROOP, 125 g fijne kristalsuiker, sap van ? citroen, 2 eetlepels oranjebloesemwater,

  • Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-07-2002
  • Nagerecht
  •  0-10 min.

Syrie: Duifje uit Damascus

* Hamam bi'l zaytoen *Duif is in het hele Midden-Oosten al zeer lang een populair gerecht. In een Egyptisch graf te Sakkara uit 2500 v.C. heeft men resten van een duivencasserole gevonden. En in het bijbelse dorp Maresa in Israel zijn zelfs ondergrondse duiventillen ontdekt, voorlopers van de hedendaagse kippenbatterijen. Onderstaand recept is typisch voor Syrie, Libanon en Jordanie. Men eet bij dit duifje met olijven rijst, burghul of brood.

INGREDIENTEN

Per persoon:, 1 duif, citroensap, 1-2 tl sab'a*, zout, klontje boter, scheutje olijfolie, 1 ui, 1 laurierblad, 1.1/2 dl water, citroensap, handje jonge worteltjes, nieuwe aardappelen (naar behoefte), handje groene olijven zonder pit, Voor de garnering:, raketkruid (rocca, rucola) of veldsla, koriander- of peterselieblad, * Sab'a: Zevenpepermengsel - witte en zwarte peper, kaneel, piment, kruidnagel, nootmuskaat en koriander (de verhouding bepaal je zelf)

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-06-2001
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Egyptische linzensoep met kerrie (maaltijdsoep)

Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Daarom zijn linzen een goede vleesvervanger. Deze Egyptische linzensoep bewijst dat gezond eten bereiden niet moeilijk hoeft te zijn. Bij het maken van de Egyptische linzensoep ben ik geïnspireerd door mijn Egyptische roots. De soep is lekker om te eten met Egyptisch pitabrood en wat olijven erbij. Het is een lekkere, gezonde, kruidige soep, vol van smaak. De soep kan gemakkelijk de volgende dag weer worden gegeten. Geniet ervan!

INGREDIENTEN

450 gram rode linzen, 2 liter water, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 1 el tomatenpuree, 2 tomaten, 2 paprika's, 3,5 maggie bouillonblokjes, 1 el kerriepoeder, 1 tl paprikapoeder, 0,5 tl komijn, 0,5 tl chilipeper, halve verse Spaanse peper, 20 gram verse koriander, snufje zout, 1 el olijfolie om te bakken

  • Mediterraan
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-09-2017
  • Mediterraan
  •  20-30 min.

Galavat Kebabs=Lamsgehaktbal

Echt een lekker en apart gerecht vooral de gehaktballetjes zijn super. Eigenlijk valt er niet veel meer over te zeggen alleen dat je dat zelf wel zult proeven als je het maakt. Alvast iedereen bedankt die het wil gaan maken

INGREDIENTEN

Galavat Kebabs=Lamsgehaktbal, 250 gram Lamsgehakt, 1 middelgrote Ui, rood, fijngehakt, 1 stukje Gember, geraspte ongeveer 1 1/2 theelepel, 3 teentjes Knoflook, geraspt, 1 theelepel Garam Masala met 'n beetje Asafoetida, 1/2 theelepel Cayenne of Chili Pepertje, Paneermeel, net zoveel dat alles een vast geheel vormt, 1 Ei of 50 gram Roomkaas, , Paneermeel en Roomkaas heb ik gebruikt voor Chickpeaflour = Kikkererwten meel en Yoghurt, , ,

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-06-2017
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste egyptisch recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top