Jachtsaus a la Louise
Ik wilde bij mijn Hongaarse zuurkool, hier de link; Hongaarse-zuurkool een saus maken die niet uit een pakje komt. (je weet dan in ieder geval wat erin zit) Ik heb dit `Jachtsaus` genoemd maar dat is maar een naam want het is een zelfverzonnen recept. In een oorspronkelijke jachtsaus zit bij mijn weten geen bloem omdat het een heldere saus is. In dit recept is bloem verwerkt omdat de groenten in de Hongaarse zuurkool vrij veel vocht bevatten en helderheid is hier niet van belang omdat de saus verwerkt wordt in de ovenschotel. Champignons (behalve wat gedroogde) zitten niet in deze saus omdat ze al in de ovenschotel verwerkt zijn. Deze saus smaakt heerlijk door de Hongaarse zuurkool ovenschotel. Wil je deze saus bij een ander gerecht maken? Smoor dan 1 bakje kastanjechampignons met de ui en de paprika en volg verder dit recept.
Ingrediënten
250 ml zelfgetrokken runderbouillon (of neem ½ blokje runderbouillon) , 1 zakje gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) van 15 gram (o.a. te koop bij ah) , 100 ml lauwwarm water voor de porcini, 40 g boter, 40 g bloem, 1 rode paprika - klein gesneden, 1 ui- klein gesneden (of neem een of twee flinke sjalotten) , 2 flinke el pittige paprikapasta. (Turkse/ Marokkaanse winkel), Paprika pasta is een donkerrode pikante Turkse paprikapasta. De paprikapasta wordt gemaakt van speciale rode langwerpige paprika′s. OF neem 1 tomatenpuree + 1 el paprikapoeder met klein scheutje rode wijn., OF je kunt tomatenpuree gebruiken maar voeg dan 1-2 tl suiker toe. (info van internet)Voorbereiding
Gedroogde paddenstoelen laten weken in 100 ml lauwwarm water voor ± ½ uur. Of; Giet heet water op het bouillonblokje (het moet afgekoeld zijn voordat je de saus maakt) Smelt 40 gram boter en fruit de ui + paprika zachtjes voor 3-4-min. Voeg de paprikapasta (of tomatenpuree + suiker) toe en zachtjes smoren.
Bereidingswijze
Knijp het eekhoorntjes brood goed uit en bewaar het vocht want de geur/smaak is verrukkelijk! Snijdt ze ( als je wilt), wat fijner en voeg toe. Roer nu de bloem erdoor. Blijven roeren voor ± 2-3 minuten zodat de bloem gaar kan worden Giet eerst het afkoelde weekvocht van de porcini beetje voor beetje toe aan de pan, goed blijven roeren! Ga daarna verder met de bouillon net zolang tot je een vrij dikke saus hebt. Laat nog even een paar minuten lekker pruttelen en proef of er nog wat smaak nodig heeft (zout/peper) De saus is klaar om in de zuurkoolschotel (of ander gerecht) verwerkt te worden.