Japanse gyoza
Japanse gyoza met een geweldige dipsaus! Gyoza wordt op één zijde gebakken en daarna gestoomd. Dit maakt gyoza zoveel lekkerder dan een volledig gefrituurde/gestoomde variant.
Ingrediënten 10 personen
Gyoza:, 450 gram chinese kool, in grove stukken gesneden, 250 gram (varkens)gehakt, 1 knoflookteen geperst, 1½ tl gember geraspt, 1 lente ui, fijn gesneden, 2 el zonnebloemolie en extra voor het bakken in de pan, ½ tl sesamolie, 2 tl sojasaus, ¾ tl suiker, ½ tl zout, snufje witte peper, kant en klare Gyoza-vellen ontdooit, te koop bij de toko, , Dipsaus:, 2 el sojasaus, 1 tl rijstazijn, 1 el heet water, 1 tl suikerBereidingswijze
1. Blancheer de grove stukken kool in kokend water voor ongeveer 30 seconde. Laat de kool uitlekken in een vergiet en spoel het met koud water af. Knijp het overschot aan water uit de kool.2. Pak de keukenmachine er bij. Stop hier de geblancheerde kool gehakt, geperste knoflook, geraspte gember, lente ui, 2 el zonnebloemolie, sesamolie, sojasaus, suiker, zout en peper in. Meng het tot een mooi mengsel. Dit mag niet te grof of te fijn zijn. 3. En dan nu de gyoza vellen vullen! Zet een kommetje met water klaar. Pak een vel en leg hier in het midden ongeveer 2 tl vulling op. Maak de randjes van de gyoza vel nat en vouw het dubbel. Zorg er voor dat de randjes goed dicht zitten! En maak zo de vulling en of gyoza vellen op.4. Verhit wat olie in de pan om de gyoza te bakken op medium hoog. Leg de gyoza in de pan en bak tot de onderzijde krokant en goudkleurig word. Dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten. Wanneer de gyoza krokant is en een mooi kleurtje heeft gekregen pak je 1 eetlepel water en doe je deze in de koekenpan. Dek de pan meteen af met een deksel! Nu kan de gyoza stomen. Laat het stomen tot alle vocht verdwenen is (ongeveer 2 minuten).5. Haal de deksel er af en laat de gyoza weer bakken tot de bodem weer knapperig is. Herhaal tot alle gyoza bereid is.6. Maak de dipsaus door alle ingrediënten te combineren in een kommetje, goed roeren en zorg dat de suiker opgelost is. Serveer met de gyoza en klaar!