1. Home
  2. Recepten
  3. Duitsland

Duitsland recepten (324) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Pikante goulashsoep maaltijdsoep ook voor de slowcooker

Het recept van deze echt verrukkelijke goulashsoep vond ik achter op een krantje van een supermarkt hier in Duitsland. Het leek me een heerlijke soep voor Nieuwjaarsdag en dat was het ook. We hebben er van genoten! Echt een TOPPER! Toevallig gisteren (7-11-2012) deze heerlijke goulashsoep voor onze buren gekookt. Mijn buurvrouw en ook haar dochter wilden allebei het recept. Ze vonden de soep heerlijk! Naar aanleiding van een vraag van een Smulweb-lid: Als je de soep in de Slowcooker wilt bereiden kun je alle ingrediënten er tegelijk in doen. Je hoeft het vlees niet aan te bakken, hoewel ik zelf vind dat er dan een iets vollere smaak aan de soep komt. Ik zet de soep plm. 6 uur op low en vind hem dan erg lekker.

INGREDIENTEN

2 flinke uien -, 3 teentjes knoflook -, 500 gram aardappelen -, 3 winterpenen -, 500 gram rundvlees voor goulash -, 2 eetlepels zonnebloemolie -, 2 eetlepels tomatenpuree -, 1 blikje gepelde tomaten -, 1 pot geroosterde paprika`s (720 gr) -, 4 runderbouillon-tabletten -, zout, peper -, paprikapoeder naar smaak -, cayennepeper naar smaak

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-01-2011
  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Duitsland

Chocoladetaart. Ken je dit Duitse versje? "Bak, taart bak. De bakker heeft geroepen. wie wil er taart gaan maken, die heeft nodig zeven zaken. Eieren en vet, Boter en zout, Melk en meel, Saffraan maak de taart geel".

INGREDIENTEN

1/2 kopje water, 100 gram chocolade, 2 eieren, 1 1/2 kopje suiker, 125 gram zachte boter, 1 snufje zout, 1 theelepel vanillesuiker, 3/4 kopje karnemelk, 2 theeleepls bakpoeder, 1 1/2 kopje meel, 1 tot 2 theelepels boter.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-10-2001
  • Duits
  •  30-60 min.

Sauerbraten (Duitsland)

Gemarineerd rundvlees voor 4 personen

INGREDIENTEN

1 runderstuk van ca. 1,5 kg, 50 gr spekvet, zout, 1 theel gekneusede peperkorrels, jeneverbessen, 2 theel mosterd, laurierblad, theel tijm, 4 kruidnagelen, 1 ui, 1 wortel, 2 dl rode wijn, 1 eetl wijnazijn, 30 gr bloem, 2,5 dl zure room, ca. 2 dl bouillon, 30 gr boter,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-11-2003
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Duitsland - Schwarzwalder-Kirschtorte

Deze chocoladataart uit het Zwarte Woud in Duitsland wordt traditioneel gevuld met slagroom en in alcohol ingemaakte donkerrode morellen. In dit recept worden zoete rode kersen gebruikt.

INGREDIENTEN

3 eierdooiers, 3 eieren, 130 gr basterdsuiker, 100 gr bloem, 30 gr cacaopoeder, 100 gr pure chocolade, 7 dl slagroom, 2 druppels vanille-essence, poedersuiker om te bestuiven,, Kersenvulling:, 2 tl maizena, 425 gr rode kersen op siroop, ontpit en, uitgelekt (bewaar 1 dl siroop), , Kirsch-siroop:, 60 gr basterd suiker, 60 ml water, 40 ml kirsch, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-11-2001
  • Duits
  •  30-60 min.

Duitsland: Aardappelkoek

Dit is een van de talloze recepten van de in Duitsland zeer populaire aardappelkoek, die qua ingredienten en bereidingswijze nogal varieren.

INGREDIENTEN

1.1/2 kg aardappelen, 3 zeer grote uien (of 6 kleine), zout, peper, 3 eieren, 100 g doorregen spek, 8 el olie

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-10-1999
  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

reibekuchen (duitsland)

Een traditioneel duits gerecht.Heel geschikt bij kinderfeestjes als lekkere hap.

INGREDIENTEN

1 kg.vastkokende aardappelen., 2 uien,gepeld en gesnipperd., 2 eieren., Zout., Nootmuskaat., Evt.wat bloem., (Zonnebloem)olie om in te bakken.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-03-2002
  • Duits
  •  10-20 min.

Duitsland: Witbiersoep

In Beieren gebruikt men voor biersoep graag het lichte, bovengistende witbier

INGREDIENTEN

1 l witbier, 40 g suiker, 2 tl citroensap, geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen, 1 kruidnagel, 1 klein stukje pijpkaneel, 1 snufje gemberpoeder, 70 g sago, Voor de garnering:, citroenmelisseblaadjes

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-1999
  • Duits
  •  30-60 min.

Duitsland: Rundertongmousse

* Zungenmousse *Mousse van ossentong en ganzenlever. Dit koude voorgerecht (of buffetgerecht) kun je eventueel de avond tevoren al bereiden.

INGREDIENTEN

250 g gekookte ossentong, 100 g ganzenlever, 1/8 l slagroom, 100 g boter op kamertemperatuur, zout en peper, 1 tl port of madera

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-06-2000
  • Duits Voorgerecht
  •  20-30 min.

Duitsland: Aardappelsalade

INGREDIENTEN

Zie bereiding

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-06-2000
  • Duits
  •  60-120 min.

Duitsland: Gotterspeise

Vrijwel alle zomervruchten zijn geschikt voor deze godenspijs: aardbeien, frambozen, aal- of bosbessen, kersen (ontpit), bramen, meloenblokjes, enz. Je kunt het naar keuze bij een soort laten, of een mengsel van verschillende vruchten nemen.

INGREDIENTEN

500 g zomervruchten, 75 g suiker, 2 sneetjes donker roggebrood, 50 g geraspte pure chocola, 1/2 zakje vanillesuiker, 1/4 l slagroom

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-06-2000
  • Duits Nagerecht
  •  20-30 min.

Rollmopse (Duitsland)

Rolmops, voorgerecht voor 6 - 8 personen

INGREDIENTEN

12 zoute maatjesharingen, 5 dl wijnazijn, 5 dl koud water, 3 jeneverbessen, 3 hele piment, 3 kruidnagels, 6 geplette zwarte peperkorrels, 1 laurierblad, 3 - 4 eetl mosterd, 2 eetl kappertjes, 3 halfgrote uien, 3 grote augurken, peterselie, ,

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-07-2003
  • Duits Voorgerecht
  •  > 120 min.

Duitsland: Beierse aardappelsalade

Deze 'salade' wordt het lekkerst als je hem enkele uren van tevoren bereid, zodat de aardappeltjes de kans krijgen de smaak op te nemen. Gebruik kleine, nieuwe aardappelen.

INGREDIENTEN

900 g nieuwe aardappeltjes, 4 el olijfolie, 4 fijngehakte lente-uitjes, 1 geperst teentje knoflook, 2 el verse dille (fijngesneden) of 1 el gedroogde, 2 el wijnazijn, 1/2 tl suiker, zout en peper, 2 el peterselie (fijngesneden)

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-05-2000
  • Duits Bijgerecht
  •  20-30 min.

Kerststol Uit Duitsland

Dit is het beroemde kerstbrood. Het rijst langzaam door de grote hoeveelheid vruchten, maar het is zeker de moeite waard, dit te maken. Bovendien blijft het langer vers.

INGREDIENTEN

* 25 gr verse gist of 15 gr gedroogde, * 2 el warm water, * 75 gr basterd suiker, * snuifje zout, * 6 el warme melk, * 2 el rum, * een paar druppels amandelessence, * 400 gr bloem, * 1 losgeklopt ei, * 150 gr ongezouten boter, * 50 gr bruine rozijnen, * 50 gr bigarreaux, klein gesneden, * 50 gr krenten, * 25 gr sucade, gehakt, * 50 gr gemengde schilletjes, gesneden, * 40 gr geschaafde amnadelen, * gezeefde poedersuiker,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-12-2000
  • Duits
  •  30-60 min.

Holsteiner boerenkool (Duitsland)

In Sleeswijk-Holstein houdt men van krachtig en goed eten. Niet zonder calorieen, dat geven we toe, maar zeer geschikt om toch eens op een koude winterdag te serveren.

INGREDIENTEN

1 kg boerenkool (diepvries) of 2 kg verse, 1 L water, zout, piment, zwarte peper, msp suiker, 1 eetl havermout, 250 gr zuurkoolspek, 250 gr katenspek, 1 eetl reuzel of boter, 1 verse rookworst,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-01-2003
  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Aardappelsalade uit duitsland

In Duitsland aten we vele keer kartoffelsalade,dit is een van hun recepten

INGREDIENTEN

1 kg schoongeboende aardappelen, 5 eetlepels azijn, 1 eetlepel suiker, 1 kleine lepel zout, peper, 6 eetlepels fijn gesnipperde ui, 1 eetlepel slaolie, wat aroma volgens eigen smaak,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-08-2002
  • Duits
  •  30-60 min.

Duitsland: Berlijnse aardappelsoep

Stevig gevulde maaltijdsoep.

INGREDIENTEN

500 g rundvlees (stooflappen), 2 l water, zout, 1 handje soepgroente, 750 g aardappelen, witte peper, snufje nootmuskaat, 1/2 tl marjolein, 50 g gerookt vet spek, 2 uien, 1/2 bosje peterselie, 1/2 bosje kervel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-10-1999
  • Duits
  •  > 120 min.

Komkommersalade uit Duitsland

Lekkere salade met zure room en verse kruiden. Schmeckt ausserirdisch gut!

INGREDIENTEN

1 komkommer, 1 sjalot, 1 tomaat, 1 eetlepel verse peterselie, 1 eetlepel zure room, 1 theelepel mosterd, 1 dessertlepel verse dille of een mespunt gedroogde dille, 1 dessertlepel azijn, 1 dessertlepel melk (desnoods halfvolle koffiemelk, als je geen echte melk in huis hebt), zout peper

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op31-10-2001
  • Duits Bijgerecht
  •  60-120 min.

Sauerbraten Uit Duitsland.

INGREDIENTEN

750 g. rundvlees(van platte bil)*1/4 l wijnazijn*1 ui, gepeld en in stukjes gesneden*1 wortel, geschild en in stukjes gesneden*1/4 seldeijknol, geschild en in stukjes gesneden*3 piment korrels, geplet*3 zwarte peper korrels,geplet* 1 kruidnagel*1 laurierblad*50 g. vers vetspek, in smalle reepjes gesneden*zout*zwarte peper uit de molen*50 g. boter*1/8 l. slagroom*2 el. rozijnen*1 plakje kruidkoek, verkruimeld

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-09-1999
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Soep uit Duitsland

Soep uit Duitsland.

INGREDIENTEN

1/4 selderieknol (120 g), 2 preien (240 g), 21 worteltjes (120 g), 60 g margarine of ganzevet, 1 ui, 2 eetl. bloem, 2 l. hete vleesbouillon, 4 aardappelen (250 g), 2 eierdooiers, 2 eetl. zure room, 1 bosje verse gehakte kervel of 2 theel. gedroogde kervel.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-03-2001
  • Duits
  •  30-60 min.

semmelknodel (duitsland - beieren)

Een typisch beiers gerecht. Lekker bij kalfs-of Kippenvlees. Het recept is afkomstig van Petra Holzapfel en gevonden in het bestand van "Die Rezeptsammlung" http://kochbuch.unix-ag.uni-kl.de/ (zie mijn bookmarks en links)

INGREDIENTEN

250 gr. oudbakken kaiserbroodjes., 1/4 l. gekookte melk., 2 eieren., 1 flinke theelepel fijngehakte (gladde)peterselie., 1 ui,fijngehakt., 1/2 tl. zout., snuf peper., Ietsje boter/margarine.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-11-2002
  • Duits Bijgerecht
  •  30-60 min.

Dresdner Christstolle uit Duitsland

Klasiek kerstbrood uit duitsland

INGREDIENTEN

100 g gist, ca. 1/2 liter melk, 200 g suiker, 450 g gesmolten boter, schil van 1 citroen, 1/2 afgestreken theelepelkardemom, 1/2 theelepel afgestreken theelepel nootmuskaat, 10 g zout, 500 g rozijnen, 150 g krenten, 150 g fijngehakte sukade, 100 g fijngehakte sinaasappelschil, 150 g gehakte zoete amandelen, 30 g gehakte bittere amandelen, 100 g boter, 100 g grove suiker, 2 pakjes vanillesuiker, 125 g poedersuiker,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-12-2007
  •  
  •  60-120 min.

Duitsland: Hamburger Labskaus

Aardappelen met cornedbeef.

INGREDIENTEN

1 kg kruimige aardappelen, 1 vleesbouillonblokje, 1 laurierblaadje, 4 uien, 1 el boter, 400 g cornedbeef (blik), 3 augurken, zout, (versgemalen) peper, (versgeraspte) nootmuskaat, 1 gekookt bietje, 4 eieren, boter om in te bakken

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-10-1999
  • Duits Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Duitsland: Zuurkool met divers vlees

Zuurkool met witte bonen, spek, casselerrib en worstjes

INGREDIENTEN

250 g witte bonen, 1 ui, 2 moesappels, 25 g boter, 750 g zuurkool, 1 glas witte wijn, 6 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, zout, stuk mager rookspek van 200 g, 1 blik Frankfurter worstjes, 4 plakken casselerrib van 50 g per stuk

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-10-1999
  • Duits Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Duitsland: Oostfriese biersoep

Reeds 200 jaar geleden kookte men in Oost-Friesland deze biersoep (liefst met donker bier) en men at hem soms al bij het ontbijt

INGREDIENTEN

140 g roggebrood, 1 liter donker bier, 2 eieren, snufje suiker, zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-1999
  • Duits
  •  30-60 min.

Duitsland - Bayerische Schweinepfeffer

Stoofpot van gemarineerd varkensvlees en witte kool.

INGREDIENTEN

600 gr varkenslappen, 6 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, 1/4 l rode wijn, 2 uien, 2 vleestomaten, 1/4 witte kool, 50 gr boter, 100 gr spekblokjes, 2 el bloem, 1/4 l vleesbouillon, zout en peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-10-2001
  • Duits Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vierlander Mastente (Duitsland)

Gebraden eend met appels, voor 4 - 6 personen

INGREDIENTEN

1 eend van 2 - 2,5 kg (indien diepvries, ontdooi dan eerst), 1 theel zout, 1/4 theel zwarte peper, 4 geschilde aan dunne plakjes gesneden appels, 2 - 3 sneetjes oud brood aan blokjes gesneden, 1/2 theel kipkruiden, 1/4 kop eau de vie de cassis (of sinaasappelsap), 1 dun gesneden ui,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-03-2003
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Aardappelsoep uit Duitsland

6 personen

INGREDIENTEN

700 gr. aardappelen, 1/2 selderijknol, 2 grote winterwortelen, 2 tomaten, 3 uien, boter, 1,5 liter vleesbouillon, nootmuskaat, peper, zout,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-01-2002
  • Duits
  •  30-60 min.

Aardappels uit Duitsland

INGREDIENTEN

1 kilo aardappels * 4 haringen * melk * 1 ui * 100 gram boter * kappertjes * zout * paneermeel * peterselie.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-12-2005
  • Duits Bijgerecht
  •  30-60 min.

Duitsland: Schlesisches Himmelreich

* Rookspek met tutti frutti *Het spek wordt niet gebakken maar gekookt voor dit gerecht; vervolgens wordt het kookvocht gebonden met aardappelmeel en worden de stukjes spek en de gewelde tutti frutti toegevoegd. Bij Schlesisches Himmelreich horen Kartoffelklosse (aardappelknoedels); voor een lekker Klosserecept verwijs ik graag naar de pagina kloesse (klik op de link om er te komen).

INGREDIENTEN

350 g tutti frutti, 400 g mager rookspek, 2 tl aardappelmeel, zout, suiker, kaneel, mespuntje pimentpoeder

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-01-2001
  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Duitsland: Pfalzer varkenspens

* Pfalzer Saumagen *In de Pfalz was het gebruikelijk om een varkenspens met slachtafval en aardappelen te vullen en die te bereiden. Oorspronkelijk was het armeluis-eten, maar door verfijning is het gerecht salonfahig geworden - niet in de laatste plaats omdat het het lievelingsgerecht van Helmut Kohl is.

INGREDIENTEN

1 varkenspens, 1 oud kadetje, melk, 250 g varkensfricandeau, 250 g buikstuk, 2 uien, 500 g gekookte aardappelen, varkensreuzel, 300 g worstvlees, 2 eieren, zout, zwarte peper, marjolein, tijm, komijn, nootmuskaat, 1 zakje soepgroente

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-06-2000
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Obstkuchen auf dem Blech (duitsland)

Een heerlijke fruittaart (appels of kwetsen) op het bakblik zoals mijn moeder hem maakte. Het recept heeft ze van oom Harry (Boy), een broer van mijn vader gekregen toen we in 1961/62 in Holzhausen am Ammersee, vlak bij Utting, woonden. Als je pruimen gebruikt, gebruik dat kwetsen. De kleine pruimen geven een mooie diep donker rode kleur en een fris-zure smaak aan de taart. Deze taart wordt veel gebakken in Beieren (Dld). Konditoreien en vrijwel alle bakkers verkopen deze taart in grote vierkante porties.

INGREDIENTEN

100 - 150 gr. boter,margarine of Schweineschmalz,150 gr.suiker,1 pakje vanille suiker,1 - 2 eieren,snufje zout,500 gr. bloem,1 pakje bakpoeder,ca. 1/8 - 1/4 l, volle melk., Voor het beleggen 1 - 1/2 kg appels of kwetsen (= soort pruim)., Iets suiker om te bestrooien.,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-06-2001
  • Duits
  •  60-120 min.

Gepofte appelen uit Noord Duitsland

Erg bijzonder nagerecht, maar wel heerlijk zoet!

INGREDIENTEN

-4 appelen, -30 g boter, -3 th lepels suiker, -boter om in te vetten, -1 eiwit, -8 eetlepels appelmoes, -kummellikeur, -20 g amandelsnippers

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-02-2003
  • Duits Nagerecht
  •  20-30 min.

Kabeljauw In De Oven Uit Duitsland

INGREDIENTEN

1-1 1/2 kg panklare moten kabeljauw, sap van 1 citroen, zout, 100 g doorregen rookspek of bacon, 4 middelgrote, in plakken gesneden uien, 4 in plakjes geschaafde worteltjes, 1/4 liter zure room, flinke mespunt paprikapoeder,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-07-2000
  •  
  •  30-60 min.

De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

In Duitsland kom je op elke hoek van de straat wel een snackbar tegen (imbiss). Je kan er vanalles krijgen, maar niet zo als bij ons. Schnitzels met friet, patat, een portie macaroni (Nudeln), een braadworst, hamburger of een halve kip met friet. Het bekendste is wel de in Berlijn uitgevonden Currywurst. Een grillworst, meestal twee die in plakjes zijn gesneden en die baden in pittige kerriesaus met friet of broodje. Lekker hoor. Eet dit als eenvoudige lunch of tussendoortje. Bij de Aldi of Lidl heb je ze soms voorverpakt uit de koeling, maar die zijn lang niet zo lekker als je ze zelf maakt. Neem Thüringer Roster, Nürnberger (te koop bij o.a. Lidl) of verse braadworst. Dit recept komt uit een Oost-Duits kookboek wat ik ooit gekregen heb. Worst lekker pittig, Mmmmm..

INGREDIENTEN

8 braadworsten, 2 uien (fijn gehakt), 1 el tomatenpuree, 2 el olijfolie, 250 gr ketchup, 3 el balsamico, 2 el honing, ½ el sojasaus, 1 tl chilipoeder, 2 el kerriepoeder

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-06-2013
  • Internationaal
  •  10-20 min.

Amandelspijs om zelf te maken

Een lekker recept om zelf amandelspijs te maken. Veel goedkoper en lekkerder dan de gekochte amandelspijs. Het gemakkelijkste is de amandelen zonder vlies te gebruiken. Amandelen met vlies zijn iets bewerkelijker. Hier in Duitsland (misschien ook in Nederland) zijn zakjes met gemalen amandelen te koop. Maakt het recept nog gemakkelijker, maar de amandelspijs wordt dan wel iets fijner van structuur. Wordt in een recept gemeld dat je nog ei door het amandelspijs moet mengen, dan is dit meestal omdat de amandelspijs te vast is (vaak zo`n blok!). Heb je de amandelspijs zelf gemaakt en is deze nog goed te verwerken, dus zacht, dan geen ei erdoor mengen, maar gewoon zo gebruiken! Voor de amandelspijs op de foto heb ik de dubbele hoeveelheid gebruikt.

INGREDIENTEN

125 gram amandelen zonder vlies of 125 gram gemalen amandelen, 125 gram suiker, 1 ei, mespunt zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-10-2007
  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Pasta met romige cantharellen

Cantharellentijd! Hier in Duitsland zie je nu overal prachtige cantharellen in de winkel. Heerlijk! De paddenstoelen zijn zo heerlijk en stevig. Echt geschikt voor een vegetarische maaltijd, waarbij je het vlees echt niet mist. Lekker met wat room en verse tuinkruiden. Je weet niet wat je proeft.

INGREDIENTEN

250 gram pasta (liefst een kleine pastasoort), 250 gram mooie grote cantharellen, 1 eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel roomboter, 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 3 flinke eetlepels peterselie, 2 takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm, 1 glas witte wijn (of bouillon), 100 ml slagroom, peper en zout naar smaak

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-08-2013
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Käse-spätzle uit Vorarlberg in Oostenrijk

Tijdens onze skivakantie in Vorarlberg in Oostenrijk aten we vaak deze heerlijke pasta. Spätzle kun je kopen in Duitsland en Oostenrijk en in Nederland bij Sligro. Af en toe ook bij Lidl. Maar je kunt hiervoor ook gewone elleboogjes macaroni voor gebruiken. In Oostenrijk wordt dit gegeten met een aardappelsalade. Ik heb er een ovenschotel van gemaakt. Heel lekker! Soms doe ik er wat gebakken spekreepjes door. Iets pittiger en heerlijk.

INGREDIENTEN

400 gram spätzle of andere pasta - 200 gram geraspte Gruyère kaas - 500 gram uien -, 2 eetlepels olie - zout, peper - nootmuskaat

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-03-2006
  • Oostenrijks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Weihnachtsstolle of duitse kerststol

Een hele lekkere kerststol die zonder gist gebakken wordt. Deze kerststol kun je wel een paar weken bewaren mits je hem goed verpakt in plastic folie. De stol wordt alleen maar lekkerder. De kerststol smaakt zoals je deze in Duitsland eet, dus lijkt niet op het "kerstkrentenbrood" wat in Nederland verkocht wordt. Bij ons al jaren een succes. De kerststol moet worden gebakken met boven- en onderwarmte in de oven. Gebruik je toch hetelucht zet de temperatuur dan op 160 graden. Elke oven is weer anders, dus let op! Dit jaar weer de kerststollen gebakken. Uit het in het recept genoemde deeg 3 kleinere stollen gemaakt (zie foto). Weer kom ik tot de conclusie dat het deeg, wanneer je het recept precies volgt, perfect is. Kleeft niet en is ook niet te droog.

INGREDIENTEN

500 gr bloem - 1 zakje bakpoeder - 180 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - mespunt zout - 4 druppels amandelaroma - 5 druppels citroenaroma - 1 borrelglas rum - 2 eieren - 120 gr koude boter - 250 gr magere kwark - 200 gr gewassen rozijnen - 100 gr gewassen krenten - 150 gr gemalen amandelen - 50 gr gedroogde sinaasappelschilletjes - 50 gr gesnipperde sukade, Om te bestrijken: 50 gram zachte boter, Om te bestrooien: 50 gram poedersuiker

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-12-2003
  • Duits
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

De echte Duitse zuurkool

In Duitsland wordt zuurkool bijna altijd als groente apart gegeten. Zo ben ik het ook zo gewend en ik vind het heerlijk. Als ik deze zuurkool maak dan smult iedereen er altijd van en wordt altijd het recept gevraagd. Bij deze dus!

INGREDIENTEN

500 gram zuurkool naturel (liefst verse) - 1 middelgrote ui - 1 middelgrote appel (liefst Elstar) - 2 teentjes knoflook - 1 afgestreken eetlepel suiker -1 glas witte wijn (hoeft niet speciaal maar maakte het wel lekkerder) - 1 laurierblad - plm. 6 geplette jeneverbessen - versgemalen zwarte peper - 1 middelgrote aardappel (kruimig kokende soort) - 2 afgestreken eetlepels boter

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-01-2009
  • Duits Bijgerecht
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top