Simit (Turkse bagels)
Het water liep me al dagen in de mond bij het zien van dit recept op deze site van kookmutsjes.Ik kende de simit al wel van de Turkse bakker, maar hoe leuk is het wel niet om ze zelf te kunnen maken? En het is me gelukt! Het kost best wat tijd en voorbereiding, maar ik vind het recept zeer de moeite waard om te bewaren, vandaar dat hij in mijn kookboek mag. De pekmez kan je kopen in de turkse winkel en smaakt heerlijk zoet (het is een druivensiroop). Dat geeft echt de smaak aan dit broodje, naast de vele sesamzaadjes, en mag dus niet ontbreken. Het is hierom ook niet zomaar te vervangen door iets anders, tenzij je een ander soort brood wilt.
Ingrediënten 4 personen
- 500 gr. patent bloem, - 7 gr. gist, - 25 gr. suiker (mag minder als ik het recept vergelijk op andere sites), - 8 gr, zout, - 50 gr. yoghurt (ik gebruikte romige griekse yoghurt), - 65 ml zonnebloemolie, - extra 10 ml zonnebloemolie, - 250 ml water, - 75 ml pekmez (druivensiroop), - zo'n 100 -150 gram sesamzaadjes , - 75 ml waterBereidingswijze
Zo doe ik het:- Doe de bloem, gist, suiker en zout in de grote kom.- Voeg nu de yoghurt, de zonnebloemolie en het water toe. Belangrijk is om het geheel zo'n 10 dit 15 minuten te kneden tot een samenhangend deeg. Dat ging bij mij niet vanzelf. In het begin deed ik het met mijn handen en alles bleef plakken. Hierop heb ik mijn mixer met deeghaken gepakt en al snel plakte het geheel niet meer. - De extra 10 ml zonnebloemolie giet je in de schone kom.- Doe het deeg in deze schone kom en kneed het nog een minuutje - Zet de kom afgedekt (met een theedoek en huishoudfolie erover) een uur op een warme plek.- Check of je deeg gerezen is (je hebt nu ongeveer de helft meer)- Meng de pekmez met het water in het diepe bord en roer door tot het een geheel is.- Vul het andere diepe bord met de sesamzaadjes- Vet je werkplek licht in met wat olie en maak 20 gelijke bolletjes van het gerezen deeg.- Strooi nu ook een klein beetje bloem op de ingevette werkplek - Maak steeds van 2 bolletjes 2 slierten van ongeveer 20 cm door ze plat te slaan en op te rollen. - Rol de 2 slierten door elkaar, zodat je een soort vlecht krijgt (draai de ene sliert om de andere)- Maak steeds rondjes van twee gevlochten slierten en plak de uiteindes zorgvuldig aan elkaar.- Haal nu de rondjes door de pekmez (je deeg wordt nu ineens erg rekbaar en glibberig, dus let goed op) en laat het zo'n 30 seconden intrekken. - Haal de rondjes vervolgens door de sesamzaadjes en leg ze op de bakplaat. Zelf vind ik het handiger om de sesamzaadjes met een lepeltje over de simit te strooien, wel omdraaien om de onderkant ook te voorzien van sesamzaad)- Hierna heb ik de broodjes nog een half uur laten rijzen onder een theedoek met huishoudfolie. Ik twijfel of dit niet gedaan had moeten worden voordat ik ze in de pekmez doopte, maar het resultaat was goed. Ik ga dit een volgende keer wel proberen en zal het recept dan aanpassen of niet.Nu doe je de broodjes zo'n 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 gradenEet smakelijk!