1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Donut

Donut recepten (43)

Alles wissen
Donut

Donut

De donut is over komen waaien uit Amerika. Daar wordt het "dough nut" genoemd, wat letterlijk deegklont betekent. Donuts zijn gefrituurde broodjes en hebben meestal een gat in het midden. Ze worden vaak rijkelijk versierd met allerlei kleurrijke zoetigheden. Het is ook heerlijk met chocolade of gewoon poedersuiker.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Donut

INGREDIENTEN

1 1/2 eet lepel droge gist of 30 gr verse 60 ml warm water 300 ml lauw /warm melk 100g suiker 1 thee lepel zout 500 tot 600 g bloem 100g boter 2 eieren

Voorbereiding

Los de gist in een grote beslag kom in het warme water op, voeg de melk ,suiker ,het zout, en de eieren toe. Mix dit eventjes een paar tellen dan doe je de boter en de bloem er bij en dit goed kneden tot een soepel deeg. Laat het deeg 60 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.

Bereidingswijze

Bestuif je tafel met bloem en leg het deeg op het tafel en draai dit voorzichtig rond in de bloem. Rol nu het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Dan pak je een glas of een kopje en je snijd er rondjes uit en het gaatje doe je bijvoorbeeld met een dopje van een fles. Dek ze af en laat ze 20 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld. Bak ze in warme olie tot mooie goudbruine donuts. . ps het deeg moet niet te stevig zijn dus heel soepel

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-12-2009
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Donut

INGREDIENTEN

15 gram gist,1 eetlepel melk,3 eidooiers,220 gram bloem,50 gram boter gesmolten,25 gran suiker,1 theelepel zout en kaneel.

  • Amerikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2004
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

donut toetje

Vooral kinderen zullen dit toetje waarderen maar zelf vind ik t ook erg lekker.ook leuk om samen met de kids te maken.

INGREDIENTEN

4 donuts,nutella,250 gram aardbeien,1 banaan,4 bollenvanille ijs, 1/8 l slagroom.wat suiker.

  • Goedkoop en snel Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-08-2005
  • Goedkoop en snel Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Maple Donut Double Cheeseburger

Deze extreme dubbele cheeseburger tussen 2 donuts moet je een keer in je leven geprobeerd hebben! 

INGREDIENTEN

500 g rundergehakt, 1 el ketchup, 1 el worcestersaus, 1 ei, 1 el bloem, 1 el paneermeel, 1 knoflookteen, fijn gehakt, peper en zout, 4 plakjes bacon, 4 donuts, 4 plakjes cheddar kaas

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-08-2017
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Geroosterde donut met peer

INGREDIENTEN

4 donuts2 eetl fijne suiker1 theel kaneel2 handperen

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-10-2004
  •  
  •  0-10 min.

Geroosterde donut met peer.

Lekker simpel gerechtje speciaal voor kinderen

INGREDIENTEN

4 donuts2 eetlepels fijne suiker1 theelepel kaneel2 handperen

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-10-2004
  •  
  •  0-10 min.
Andere recepten met donut
Populaire bakken recepten

Geroosterde donut met peer

INGREDIENTEN

4 donuts, 2 eetlepels fijne suiker, 1 theelepel kaneel, Schil 2 handperen.

  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-10-2004
  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Sereh creme brulee, sinaasappel donut en een garnite

INGREDIENTEN

Sereh Crème brulée:, 4 eierdooiers, 100 g fijne kristalsuiker, 400 ml room, 1 vanillestokje, 2 sereh stengels (citroengras), 1/2 citroen (het sap en de schil geraspt), lichtbruine basterdsuiker, , Lychee granite:, 2 grote blikken lychees op siroop, , Sinaasappeldonuts (4 donuts):, 1/2 ei, 8 g zachte roomboter, 35 ml melk, 35 g suiker, geraspte schil van een halve sinaasappel, 1/2 tl sinaasappelsap, 3 g vanillesuiker, 3 g bakpoeder (gezeefd), snufje zout, snufje kaneel, 120 g bloem (gezeefd) + een beetje bloem voor het kneden, zonnebloemolie om in te frituren, , Sinaasappelsiroop:, 125 g lichte basterdsuiker, 350 ml sinaasappelsap (zonder vruchtvlees), 1 kaneelstokje, 1 steranijs, 2 kruidnagels,

  • Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-07-2009
  • Nagerecht
  •  60-120 min.

Donut met dadelpuree, amandelen en La Trappe Quadrupel

La Trappe is niet alleen heerlijk om te drinken. Je kunt het combineren met gerechten en er heerlijk mee koken.

INGREDIENTEN

4 donuts, 150 gram ontpitte dadels, 6 eetlepels amandelschaafsel, 1 mespuntje fijngeraspte sinaasappelschil, 8 eetlepels La Trappe Quadrupel, ,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-09-2013
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Donuts

Kijk voor meer recepten op mijn persoonlijk blog www.delimalicious.nl

INGREDIENTEN

Voor ongeveer 35 donuts:, , 45 gr roomboter, 2 eieren, 170 gr kristalsuiker, 500 gr bloem, snufje zout, 240 ml yoghurt, zakje bakpoeder, , Voor het suikerlaagje:, 1 ei, melk, fijne kristalsuiker

  • Amerikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-05-2013
  • Amerikaans
  •  60-120 min.

Donuts

INGREDIENTEN

1,5 dl melk*, 25 gram gist*, 50 gram suiker*, 400 gram bloem*, mespunt zout*, 2 grote eidooiers*, 75 gr boter op kamertemperatuur,

  • Amerikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-01-2000
  • Amerikaans
  •  60-120 min.
Nieuwste donut recepten

Amerikaanse donuts

Echt een lekkere donut.

INGREDIENTEN

20g gist, 1 el suiker, 0,5dl water, 50g boter, 1dl melk, 150gr suiker, 0,5 tl nootmuskaat, 2 tl zout, 2 eieren, 500g bloem,, voor de garnering:, 50g suiker, 1,5 tl kaneel

  • Amerikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-08-2005
  • Amerikaans
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

mini donut`s

Het is een grappige mini donut die je op verschillende manieren kan verwerken of gewoon zo kan snoepen en bij kinderen zal het goed in de smaak vallen je kan dit recept ook gebruiken voor een wafelijzer

INGREDIENTEN

260 gr zelfrijzend bakmeel, 130 gr suiker, 1 zakje vanille suiker, 250 ml melk, 3 eieren, 5 el olie, 1 zakje bakpoeder, , eventueel poedersuiker of chocoladeglazuur

  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-09-2008
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.

barra's

Lekker surinaamse snack

INGREDIENTEN

1 kg zelfrijzend bakmeel, 250 gram urdi (soort kleine surinaamse linzen), klein beetje bladspinazie (diepvries of potje) klein gesneden en ontdooid, 1 teentje knoflook geperst, 1/4 madam janet ragfijn, 2 el komijnzaadjes, zout, 1/2 ltr water, olie

  • Surinaams
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-11-1999
  • Surinaams
  •  20-30 min.

Mini donuts

Nog heel eventjes en het is weer nieuwjaar! Oud & nieuw betekent voor mij de afsluiting van het oude jaar samen met mijn familie. En die afsluiting laten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan zonder lekker eten. Omdat oliebollen, appelflappen en appelbeignets elk jaar op tafel staan (ja, heel lekker, maar die kennen we nou wel), daar heeft "Chickslovefood.com" een geweldige variant op bedacht: mini donuts! Donuts? Jazeker, deze mini donuts met vrolijke glitters stelen de show en zijn ook nog eens superlekker. Ideaal om het oude jaar mee te eindigen én het nieuwe jaar mee te beginnen :-) . Happy New Year!

INGREDIENTEN

Men neme (voor 20 mini donuts):, - 1 zakje gedroogde gist (bijvoorbeeld van dr.Oetker, 7 gram), - 2 eetlepels lauwwarm water, - 175 milliliter lauwe melk, - 60 gram basterdsuiker, - een snufje zout, - 1 ei, - 35 gram boter, - 285 gram bloem, - boter om in te vetten, - 1 liter zonnebloemolie (om in te frituren), , Om te garneren:, - 200 gram poedersuiker, - ongeveer 4 eetlepels water (schat zelf een beetje in of je meer of minder nodig hebt), - decoratieparels (goud, zilver, parelmoer wat je zelf leuk vindt), Duur: 20 minuten + 1,5 uur rijzen

  • Amerikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-12-2012
  • Amerikaans
  •  60-120 min.

Basisrecept Donuts

Een heerlijk recept voor donuts. Je kunt hier 15 grote of 25 kleine donuts mee maken.

INGREDIENTEN

180 ml volle melk, 50 g roomboter, 520 g bloem + extra om te bestuiven, 100 g suiker, 6 g instant gist, 1 theelepel zout, 2 grote eieren, 10 g vanillesuiker

  • Amerikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-05-2014
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

Luchtige Donuts

MISKE: Luchtige donuts zonder een gat in het midden, het recept doet je denken aan iets wat tussen een oliebol en een donut inzit.....de ingredienten maken het verschil

INGREDIENTEN

300 g meel, 2 eieren, 1 zakje bakpoeder, 1 zakje vanillesuiker, citroenrasp, 3 el suiker, 1 el bruine rum, 125 ml yoghurt, 1/2 tl zout, zonnenbloemolie

  • Balkan
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-02-2006
  • Balkan
  •  30-60 min.

Donuts met chocolade-mokka glazuur

Warm het allerlekkerst

INGREDIENTEN

Voor de donuts:, 2 eieren100 gr suiker 125 cc creme fraiche1 flesje vanille-extract275 gr bloem1 zakje bakpoeder1/2 theelepel zout1/2 theelepel kaneelpoeder, Voor het glazuur, 75 gr boter75 gr pure chocolade1 lepel oploskoffie75 gr poedersuiker3 eetlepels room,

  • Amerikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2002
  • Amerikaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Mini donuts met een vleugje gin

Moederdag is de perfecte dag om iets samen met je moeder of voor je moeder te bakken. Ben je op zoek naar een last minute bak recept? Probeer dan deze gin mini donuts eens.

INGREDIENTEN

260 gram zelfrijzend bakmeel, 130 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 250 ml melk, 3 eieren, 5 el plantaardige olie, 30 gram bakpoeder, 50 ml gin

  • Wereld
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-05-2021
  • Wereld
  •  60-120 min.

Donuts met ijs,mandarijntjes en chocoladeklodders

Klinkt misschien wat viezig, is echter heeeeeeel lekker! Ik en een vriendin moesten in een uur een toetje bedenken voor een chique diner, dit is het geworden! Errug simpel,ongelooflijk snel in elkaar gezeten ziet er ook ngo eens fantastisch professioneel uit!

INGREDIENTEN

* Pak gesuikerde donuts (bv albert heijn), * Pak roomijs naar keuze (bv walnoten), * 2 mandarijntjes, * Ongeveer 200 a 300 gram chocolade (kleur naar keus!), * kaneel,

  • Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-01-2004
  • Nagerecht
  •  0-10 min.

Zuid Afrikaanse Koeksisters

Men zegt dat de naam van dit gebak afkomstig is van de woorden 'koek' en 'sissen'. Hoe dan ook: koe(k)sisters waren en zijn populair en worden ook veel op straat verkocht, vooral op zondagmorgen. Ze worden in frituurolie gebakken.

INGREDIENTEN

Voor het gebak:, 100 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 600 g bloem, 2.1/2 tl bakpoeder, ruim 2 dl melk, 4 el room, 1 tl zout, desgewenst 2 el kaneel en/of nootmuskaat, frituurolie, Voor de stroop:, 600 g suiker, 1 el boter, 3 dl water, gemalen kokos

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-10-2000
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Donuts met siroop

Donuts met siroop.

INGREDIENTEN

Donuts:, 3 eieren, 3 volle eetlepels boter, 2 vanille suiker, 1 blokje gist (1,5 zakje instant gist), snufje zout/ of 1 theelepel, suiker (Als je van zoet houd meer suiker. Ik ga geen siroop erover doen dus heb ik 3 eetlepels suiker erbij gedaan), 2 grote glazen melk of 400 ml lauwe melk, 1 kg bloem, , Siroop:, 2 glazen suiker, 1 glas water, 1 eetlepel honing

  • Marokkaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-08-2012
  • Marokkaans
  •  20-30 min.

Aardbeien-banaandonut

INGREDIENTEN

200 gram aardbeien.4 bananen.citroensap.4 donuts.Poedersuiker.Salgroom uit een spuitbus.

  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-03-2005
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.

karnemelk-donuts

INGREDIENTEN

3 1/4 cup bloem, 1 1/2 tl bakpoeder, 1/2 tl geraspte nootmuskaat, 1/8 tl zout, 2 eieren, 1/2 cup suiker, 2 el boter of margarine - gesmolten, 1 cup karnemelk, zonnebloemolie om te frituren.,

  • Amerikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-10-1999
  • Amerikaans
  •  > 120 min.

Gatenhamburger met Calvé BBQ saus

Gatenhamburger met Calvé BBQ saus

INGREDIENTEN

Calvé Barbecue, 500 gram Rundergehakt, 1 el komijnpoeder, 1 el gemalen korianderzaad, 4 witte bolletjes, Sla, Tomaat, Komkommer, plakken kaas

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-04-2013
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Overheerlijke Surinaamse Bara

Hartig Hindoestaans hapje dat lijkt op een donut. Bara is heerlijk met mango-, aardappel- of tomatenchutney.

INGREDIENTEN

250 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram gebroken zwarte spliterwten (oerdi), 2 gram gist, 2 teentjes knoflook, 1/2 kleine Surinaamse peper, 1 handvol spinazie, 1/2 theelepel gemalen komijn, 1 afgestreken theelepel zout, 200 ml water, zonnebloemolie

  • Surinaams
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-02-2017
  • Surinaams
  •  > 120 min.

Geroosterde donuts

INGREDIENTEN

75 gram chocolade puur - 4 naturel donuts - 1/2 theelepel kardamompoeder - 1 bak meloenijs met chocolade crunchies - spinsuiker - chocoladesaus - 50 gram zoete popcorn,

  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-11-2005
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.

Gemarineerde Donuts Met Malaga-Ijs

Versierde donuts

INGREDIENTEN

1 deciliter rum, 2 deciliters abrikoos-sinaasappeldrank, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels rozijnen, 4 donuts, 25 gram gepelde pistachenootjes, 1 navelsinaasappel, 2 eetlepels honing, een halve liter malaga-ijs

  • Amerikaans Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-10-1998
  • Amerikaans Nagerecht
  •  > 120 min.

Donuts Met Rode Grapefruit

Een donut met lef of een grapefruit die durft? U mag het zelf uitmaken met dit spectaculaire nagerechtje.

INGREDIENTEN

2 rode grapefruits, 1 dl. tropische vruchtenlikeur (Passoa), 2 donuts, 3/4 dl. slagroom, 2 eetl. poedersuiker

  • Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-07-2000
  • Nagerecht
  •  60-120 min.

Balushahi

Balushahi is een Indiase zoete dat is heel beroemd in landen als India, Nepal en Pakistan. Het is een traditionele zoete vergelijkbaar donut. In het noorden van India, is het bekend als Balushahi en in het zuiden van India wordt het genoemd als Badushah. Het is gemaakt van maida bloem en de boter die diep gebakken is en later het wordt gedoopt in zoete stroop. 

INGREDIENTEN

¼ theelepel Bakpoeder, Een snuifje Koken Soda (Natriumbicarbonaat), 250 gram meel (Maida), 250 gram suiker, 100 g kwark, Voldoende water, 50 gram boter

  • Indiaas Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-11-2014
  • Indiaas Nagerecht
  •  30-60 min.

Aalster vlaai

INGREDIENTEN

1 lt. melk 2 eieren 45 klontjes suiker, 400 gr. kandijstroop 1 theel. kaneel 1 snufje foelie, 7 mastellen,

  • Belgisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Belgisch
  •  > 120 min.

Gemarineerde donuts met malaga-ijs

INGREDIENTEN

4 donuts, 1 sinaasappel, 25 gr. pistachenoot, 0.1 l. rum, 2 dl. abrikozensinaasappelsap, 1 el. citroensap, 2 el. rozijnen, 2 el. honing, 1 tl. kaneel, 0.5 l. ijs,

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-04-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

Gemarineerde donuts met ijs

INGREDIENTEN

4 donuts, 1 sinaasappel, 25 gr. pistachenoot, 0.1 l. rum, 2 dl. abrikozensinaasappelsap, 1 el. citroensap, 2 el. rozijnen, 2 el. honing, 1 tl. kaneel, 0.5 l. ijs

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-04-2005
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

Gemarineerde donuts met malaga-ijs

INGREDIENTEN

4 donuts, 1 sinaasappel, 25 gr. pistachenoot, 0.1 l. rum, 2 dl. abrikozensinaasappelsap, 1 el. citroensap, 2 el. rozijnen, 2 el. honing, 1 tl. kaneel, 0.5 l. ijs

  • Internationaal Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Internationaal Nagerecht
  •  10-20 min.

Bomboloni

Ben je gek op donuts? Dan moet je bomboloni leren kennen. Deze Italiaanse versie van de donut is licht, luchtig en verslavend lekker.  Makkelijk om zelf te bereiden .

INGREDIENTEN

Voor het beslag :, 200 ml lauwe melk, 20 gr verse gist, 60 gr suiker, 75 gr zonnebloemolie, 0,5 sinaasappel, de zeste, 550 gr patisseriebloem + extra stuifbloem, 1 vanillestokje, het merg, 2 eieren, , Voor de vulling:, 190 gr hazelnoten, 1 l melk, 2 vanillestokjes, het merg, 8 eidooiers, 260 gr suiker, 60 gr bloem, 2 el chocopasta + extra

  • Italiaans Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-12-2019
  • Italiaans Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Bloemkool pesto - Vol au vent

Een kennis van me heeft dit voorgesteld. Ik was benieuwd en heb zelf deze recept bedacht. Komt overeen met een vulling die op mijn groene pesto pasta lijkt. 

INGREDIENTEN

4 knoflook teentjes, 1 ui, 150 gram Basmati rijst, 1/2 Bloemkool, 75 gram Rucola, 400 gram Baby Mais uit blik, , 400 gram Creme Freche, 90 gram Groene pesto uit pot., Olijf olie, Peper en zout, 1 Tl groente bouillon of tuinkruiden bouillon poeder, 1 pakje bladerdeeg, 1 Ei

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-01-2018
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Donuts Met Appel

Voor 14 stuks.

INGREDIENTEN

Ca. 450 gram ongebleekte tarwebloem - 1 theelepel zout - 15 gram gist - 40 gram suiker - 230 ml kauwwarm melk - 2 eetlepels gesmolten en afgekoelde boter - 2 losgeklopte eieren nr 3 - extra bloem voor bestuiven - plantaardige olie voor frituren - 2 middelgrote moesappels suiker naar smaak - kaneel, rozijnen, fijngehakte walnoten, pecannoten naarwens - mengsel van kaneel en fijne suiker voor bestrooien.

  • Engels
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-04-2000
  • Engels
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

sneeuwmannetjes

Marina O'Loughlin  is de restaurant recencent van The Guardian . Deze mevouw mag dus op kosten van de baas lekker overal uit eten ! ( wereldbaan ) ik volg haar op instagram ( marinagpoloughlin ) al een tijdje want de foto,s inspireren genoeg om eigen creaties te maken. nou kwam er toevallig een foto voorbij van sneeuwmannetjes, schijnbaar gemaakt van donut deeg, ik dacht he die heb ik eerder gemaakt, maar dan van soesjes., snoep & cholade. super schattig . 3 varianten dit heeft niks met bakken te maken , maar met knutselen, ook leuk om evt. samen met je kids te maken.  

INGREDIENTEN

24 soesjes, liefst verschillende maten ., 1 reep witte chocolade ( evt met gepofte rijst ) gesmolten, 1 reep melk chocolade gesmolten, rode en groene zure matten ( snoep ) in repen van 1/2 cm. in de lengte gesneden., bus poedersuiker, mini Tompoucen ( diepvries, 16 stuks super ), eetstiften pakje, zitten 3 of 4 kleuren in, 3 el. fruithagel, , ,

  • Europees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-12-2015
  • Europees
  •  20-30 min.

Traditie : Oud jaar en nieuwjaar koeken

O l i e b o l l e n Bron informatie Veel informatie gevonden via het internet Oliebollen en oliekoecken Oliekoek, ronde koek, bestaande uit meel, krenten, eieren, aan stukjes gesneden appelen, enz., in raapolie gebakken (van Dale). Het oudste recept voor oliekoecken staat in de eerste versie van De verstandige kock (1667). Wanneer de platte oliekoek een bol werd, is niet bekend. Mogelijk is in Nederland in de loop van de achttiende eeuw het bakken in 'diep vet' (frituren) ontstaan, waardoor het mogelijk werd oliebollen te bakken. Althans in De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746 worden oliekoeken gebakken in een ijzeren pot met ruim 2,5 liter raapolie, twee keer zoveel vergeleken met De verstandige kock. Zoveel is wel duidelijk: oliekoek en oliebol werden lange tijd naast elkaar gebruikt. Zo staat in Ter Gouws Volksvermaak (1871, p. 42) een liedje waarin oliekoekevrouw 'Geertje met de Olykoeken' zong over haar baksels: 'Zie, jonge Heer, wat zyn ze bol (...)' In het artikel OLIEBOL uit 1869 in het Woordenboek der Nederlandsche Taal wordt oliebol een in olie gebakken bolvormige koek genoemd. De 'gemeenlijke' (gewoonlijke) naam is echter oliekoek. In de index van de achttiende geheel herziene druk van Aaltje - Nieuw Nederlandsch kookboek uit 1893 staat oliekoek. Verwezen wordt echter naar een recept voor oliebollen. Het eerste woordenboek waarin oliebol voorkomt, is Van Moock (1846), gevolgd door de eerste editie van Dale (1864).   Wat moeten we toch met die oubollige oliebol? De kranten doen hun best. Oliebollentest, het lekkerste oliebollenrecept, of zelfs een column waarin we vriendelijk verzocht worden de oliebol op te doeken en te vervangen door de donut of zo. Dat laatste is helemaal zo'n vreemd plan nog niet. Het zijn alle twee gefrituurde deeghapjes. En die zijn al zo oud als de weg naar Rome. Hoezo frituren we deeg?  Gefrituurde hapjes zijn eigenlijk alleen lekker als ze warm en krokant zijn. Net gebakken, hop in de mond. Misschien nog net een beetje té warm. Blazen, voorzichtig afhappen, smullen. In de Romeinse tijd is het eigenlijk gewoon street food, want weinig mensen beschikken over een keuken, laat staan een heet genoeg vuur. Een frituurkraampje is een snelle manier om iets warms aan te bieden aan hongerige passanten in de stad of bij een legerkamp. Je kunt verschillende soorten deeg frituren, bijvoorbeeld een jasje van beslag om iets van groente, fruit, vis, vlees of gevogelte (beignet, tempura). Je kunt ook soezendeeg, briochedeeg en gistdeeg (oliebol, Krapfen) frituren. Of wafeldeeg en dan krijg je hapjes als croustades. Allemaal zusjes van elkaar. Net als de donut, de fattigman, de klenäter, de cruller, de bugné en misschien ook nog net het poffertje (voorheen ook bolle buyssies genaamd). De vette warme deeglekkernijen zijn meestal regionale traditionele specialiteiten, meestal seizoensgebonden (Carnaval, Oud en Nieuw, jaarmarkt), meestal verkocht in kraampjes op de kermis, of op de markt. Net als de (stroop-)wafel. Natuurlijk is er ook thuis gebakken, in grote huizen met een serieus vuur. Daar vind je ook de meer exquise croustades en fritures. De recepten voor die knapperige voorafjes vind je vooral in de 19de-eeuwse kookboeken. Opgebold  De oudst bekende voorloper van €onze' oliebol is de Romeinse scriblita. De Romeinse staatsman Marcus Porcius Cato sr beschreef dit gerecht al in de 2e eeuw vóór onze jaartelling in zijn boek over de landbouw De Agri Cultura. Klonten of balletjes zuurdesemdeeg worden in heet vet gemikt en krijgen de kans om al ronddobberend tijdens het frituren een eigen vorm aan te nemen. Een ander, maar vergelijkbaar recept kom je tegen in de Middeleeuwen, namelijk het recept voor crispeys (crespies) in het Engelse handschrift a Forme of Cury. De kok laat vrij dun deeg door de vingers in het vet lopen waar de slierten aan elkaar vast gaan zitten en een patroon vormen. Het geheel vis je uit de olie en dien je op met honing of suiker erover. In diezelfde tijd heb je overigens al recepten voor €fritters', €beignets' en €bugnes'. Dat laatste betekent letterlijk: opgeblazen, opgebold. De bugne heeft trouwens de literatuur gehaald in het verhaal over Pantagruel van Rabelais uit 1532, als onderdeel van de typische keuken uit Lyon. En in ons land aten we oliecoecen In latere kookboeken zijn regelmatig recepten te vinden voor oliekoeken of oliebollen, maar in de voorgangers van de Verstandige Kock niet. Toch mag je aannemen dat onze oliekoek past in die middeleeuwse traditie van bugnes, fritters en crispeys. We weten alleen niet precies hoe en wat en waar. Hoe het verder ging is uit de kookboeken wel op te maken. Recepten blijven tot op heden in kookboeken op duiken, eenvoudiger, rijker van vulling, moderner. Niet in de kookboeken voor de €fijne keuken', maar in de gewone kookboeken, of bakboeken en uiteindelijk natuurlijk ook in de kookboeken van de huishoudschool en kookschool. Ergens in de 19de eeuw is de oliekoek een oliebol geworden. Qua naam. Want uit het schilderij van Cuyp blijkt dat de ronde vorm er al was. In de krant!  Het AD mag zich dan nu sterk maken voor de oliebollentest, maar dat doen ze ook met andere in openbare gelegenheden aan te schaffen en te nuttigen consumptiegoederen. Misschien zou deze krant zich eens aan smaakvolle komkommers moeten wagen. Want was de oliebol altijd al krantwaardig? Nou nee. Hooguit in de advertentiekolommen. Een overzicht van de kranten. Het beste kwam in 2014 Bakkerij Brokking in aanmerking volgens de test van het AD Bakkerij Brokking Benschopperstraat 4 - IJsselstein Oordeel jury:10   UitmuntendGewicht per bol:93 gramPrijs per bol:€ 0.94Vet percentage:13.3 Conclusie: GEFELICITEERD! Brokking wint de Oliebollentest 2014. Oliebol waar niets op aan te merken valt. Prachtige korst, hoog smaakgehalte. Absolute dooreter. Een geweldige prestatie.  Dat oliekoeken en wafels een koninklijk (in die tijd nog stadhouderlijk) hapje waren blijkt uit deze advertentie van 8 mei 1748 in de 's Gravenhaegse Courant, geen feestdag te bekennen, maar wel een centraal gelegen Hollandse Gebakskraam. De eerste krantenvermelding van olie-koeken te vinden in de digitale collectie van de Koninklijke Bibliotheek. De eerste vermelding van het woord oliebol dateert uit het begin van ons Koninkrijk. In de krant van 7 juni 1815 geldt de oliebol als Kermisversnapering. Advertentie in de Rotterdamsche Courant. Van eind 1862 dateert de eerste vermelding van Oud en Nieuw als oliebollenmoment in het Dagblad van Zuid-Holland en €s-Gravenhage. En zo is het gekomen. Een goed uiteinde. Met of zonder oliebollen. Volgens Wikipedia Eeuwenlang aten de Nederlanders oliekoeken, een oude naam voor oliebollen. De oliebollen op het schilderij uit ca. 1652 lijken veel op de hedendaagse oliebol. In die tijd werden ze in raapolie gebakken. In de loop van negentiende eeuw kreeg het woord oliebol steeds meer aanhang. In 1868 nam de Van Dale 'oliebol' op. Maar dat het toen nog geen algemeen gebruikte term was, blijkt uit het Woordenboek der Nederlandsche taal (1896). Daarin wordt 'oliekoek' nog als meer gebruikelijke benaming genoemd. Maar daarna ging het snel; vanaf begin twintigste eeuw wordt alleen nog over oliebollen gesproken. Maar volgens het overgedragen verhaal via mijn veldwerk, betekend de oliekoek dat  er niet voldoende olie was om de bol in te bakken, de bollen blijven plat en worden dan oliekoeken genoemd. Heb je een ruimere beurs , en voldoende geld om genoeg olie te kopen dan wordenDe Nieuwe welvarene keuken-meid 1771  

INGREDIENTEN

1a.Oly-koeken op een byzondere wyze, hoe klaar te maken, , Men neemt een pond tarwemeel,3 eyeren,drie vierendeelpond krenten en evenzoo veel rozijnen, een a twee lepels gist, vier lood succade een vierendeel fijngestampte kaneel en een halve notemuscaat, een vierendeel pond fyne broodsuiker en roert dit alles met lauwe melk tot een dik beslag en laat ze rijzen, gerezen zijnde bakt men ze in kokende oly gaar als na gewoonte., , Recept 2, , 1½ kilo ( Zeeuws )bloem, 750 gram rozijnen zonder pit, 80 gram gist, ½ bolletje geraspte nootmuskaat, 1 theelepel kaneel, 4 eieren, 1 theelepel zout, 1 liter volle melk, , Zonnebloem olie om in te bakken, Voldoende voor ruim 100 middel grote oliebollen, Desgewenst kan met kleine stukjes appel toevoegen, Laat het beslag een paar uur op een warme plaats rijzen.Bak de oliebollen ongeveer 8 minuten op 180 graden., Laat de olie zo warm worden dat een broodkorstje direct bruin word. Doe dan met een met olie nat gemaakte eetlepel beslag in het frituur vet. Deze bol moet direct boven komen drijven, anders is de olie niet heet genoeg. Laat de bol lichtbruin en gaar worden., , ,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-12-2015
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Traditie : Oud jaar en nieuwjaar koeken

O l i e b o l l e n Bron informatie Veel informatie gevonden via het internet Oliebollen en oliekoecken Oliekoek, ronde koek, bestaande uit meel, krenten, eieren, aan stukjes gesneden appelen, enz., in raapolie gebakken (van Dale). Het oudste recept voor oliekoecken staat in de eerste versie van De verstandige kock (1667). Wanneer de platte oliekoek een bol werd, is niet bekend. Mogelijk is in Nederland in de loop van de achttiende eeuw het bakken in 'diep vet' (frituren) ontstaan, waardoor het mogelijk werd oliebollen te bakken. Althans in De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746 worden oliekoeken gebakken in een ijzeren pot met ruim 2,5 liter raapolie, twee keer zoveel vergeleken met De verstandige kock. Zoveel is wel duidelijk: oliekoek en oliebol werden lange tijd naast elkaar gebruikt. Zo staat in Ter Gouws Volksvermaak (1871, p. 42) een liedje waarin oliekoekevrouw 'Geertje met de Olykoeken' zong over haar baksels: 'Zie, jonge Heer, wat zyn ze bol (...)' In het artikel OLIEBOL uit 1869 in het Woordenboek der Nederlandsche Taal wordt oliebol een in olie gebakken bolvormige koek genoemd. De 'gemeenlijke' (gewoonlijke) naam is echter oliekoek. In de index van de achttiende geheel herziene druk van Aaltje - Nieuw Nederlandsch kookboek uit 1893 staat oliekoek. Verwezen wordt echter naar een recept voor oliebollen. Het eerste woordenboek waarin oliebol voorkomt, is Van Moock (1846), gevolgd door de eerste editie van Dale (1864).   Wat moeten we toch met die oubollige oliebol? De kranten doen hun best. Oliebollentest, het lekkerste oliebollenrecept, of zelfs een column waarin we vriendelijk verzocht worden de oliebol op te doeken en te vervangen door de donut of zo. Dat laatste is helemaal zo'n vreemd plan nog niet. Het zijn alle twee gefrituurde deeghapjes. En die zijn al zo oud als de weg naar Rome. Hoezo frituren we deeg?  Gefrituurde hapjes zijn eigenlijk alleen lekker als ze warm en krokant zijn. Net gebakken, hop in de mond. Misschien nog net een beetje té warm. Blazen, voorzichtig afhappen, smullen. In de Romeinse tijd is het eigenlijk gewoon street food, want weinig mensen beschikken over een keuken, laat staan een heet genoeg vuur. Een frituurkraampje is een snelle manier om iets warms aan te bieden aan hongerige passanten in de stad of bij een legerkamp. Je kunt verschillende soorten deeg frituren, bijvoorbeeld een jasje van beslag om iets van groente, fruit, vis, vlees of gevogelte (beignet, tempura). Je kunt ook soezendeeg, briochedeeg en gistdeeg (oliebol, Krapfen) frituren. Of wafeldeeg en dan krijg je hapjes als croustades. Allemaal zusjes van elkaar. Net als de donut, de fattigman, de klenäter, de cruller, de bugné en misschien ook nog net het poffertje (voorheen ook bolle buyssies genaamd). De vette warme deeglekkernijen zijn meestal regionale traditionele specialiteiten, meestal seizoensgebonden (Carnaval, Oud en Nieuw, jaarmarkt), meestal verkocht in kraampjes op de kermis, of op de markt. Net als de (stroop-)wafel. Natuurlijk is er ook thuis gebakken, in grote huizen met een serieus vuur. Daar vind je ook de meer exquise croustades en fritures. De recepten voor die knapperige voorafjes vind je vooral in de 19de-eeuwse kookboeken. Opgebold  De oudst bekende voorloper van €onze' oliebol is de Romeinse scriblita. De Romeinse staatsman Marcus Porcius Cato sr beschreef dit gerecht al in de 2e eeuw vóór onze jaartelling in zijn boek over de landbouw De Agri Cultura. Klonten of balletjes zuurdesemdeeg worden in heet vet gemikt en krijgen de kans om al ronddobberend tijdens het frituren een eigen vorm aan te nemen. Een ander, maar vergelijkbaar recept kom je tegen in de Middeleeuwen, namelijk het recept voor crispeys (crespies) in het Engelse handschrift a Forme of Cury. De kok laat vrij dun deeg door de vingers in het vet lopen waar de slierten aan elkaar vast gaan zitten en een patroon vormen. Het geheel vis je uit de olie en dien je op met honing of suiker erover. In diezelfde tijd heb je overigens al recepten voor €fritters', €beignets' en €bugnes'. Dat laatste betekent letterlijk: opgeblazen, opgebold. De bugne heeft trouwens de literatuur gehaald in het verhaal over Pantagruel van Rabelais uit 1532, als onderdeel van de typische keuken uit Lyon. En in ons land aten we oliecoecen In latere kookboeken zijn regelmatig recepten te vinden voor oliekoeken of oliebollen, maar in de voorgangers van de Verstandige Kock niet. Toch mag je aannemen dat onze oliekoek past in die middeleeuwse traditie van bugnes, fritters en crispeys. We weten alleen niet precies hoe en wat en waar. Hoe het verder ging is uit de kookboeken wel op te maken. Recepten blijven tot op heden in kookboeken op duiken, eenvoudiger, rijker van vulling, moderner. Niet in de kookboeken voor de €fijne keuken', maar in de gewone kookboeken, of bakboeken en uiteindelijk natuurlijk ook in de kookboeken van de huishoudschool en kookschool. Ergens in de 19de eeuw is de oliekoek een oliebol geworden. Qua naam. Want uit het schilderij van Cuyp blijkt dat de ronde vorm er al was. In de krant!  Het AD mag zich dan nu sterk maken voor de oliebollentest, maar dat doen ze ook met andere in openbare gelegenheden aan te schaffen en te nuttigen consumptiegoederen. Misschien zou deze krant zich eens aan smaakvolle komkommers moeten wagen. Want was de oliebol altijd al krantwaardig? Nou nee. Hooguit in de advertentiekolommen. Een overzicht van de kranten. Het beste kwam in 2014 Bakkerij Brokking in aanmerking volgens de test van het AD Bakkerij Brokking Benschopperstraat 4 - IJsselstein Oordeel jury:10   UitmuntendGewicht per bol:93 gramPrijs per bol:€ 0.94Vet percentage:13.3 Conclusie: GEFELICITEERD! Brokking wint de Oliebollentest 2014. Oliebol waar niets op aan te merken valt. Prachtige korst, hoog smaakgehalte. Absolute dooreter. Een geweldige prestatie.  Dat oliekoeken en wafels een koninklijk (in die tijd nog stadhouderlijk) hapje waren blijkt uit deze advertentie van 8 mei 1748 in de 's Gravenhaegse Courant, geen feestdag te bekennen, maar wel een centraal gelegen Hollandse Gebakskraam. De eerste krantenvermelding van olie-koeken te vinden in de digitale collectie van de Koninklijke Bibliotheek. De eerste vermelding van het woord oliebol dateert uit het begin van ons Koninkrijk. In de krant van 7 juni 1815 geldt de oliebol als Kermisversnapering. Advertentie in de Rotterdamsche Courant. Van eind 1862 dateert de eerste vermelding van Oud en Nieuw als oliebollenmoment in het Dagblad van Zuid-Holland en €s-Gravenhage. En zo is het gekomen. Een goed uiteinde. Met of zonder oliebollen. Volgens Wikipedia Eeuwenlang aten de Nederlanders oliekoeken, een oude naam voor oliebollen. De oliebollen op het schilderij uit ca. 1652 lijken veel op de hedendaagse oliebol. In die tijd werden ze in raapolie gebakken. In de loop van negentiende eeuw kreeg het woord oliebol steeds meer aanhang. In 1868 nam de Van Dale 'oliebol' op. Maar dat het toen nog geen algemeen gebruikte term was, blijkt uit het Woordenboek der Nederlandsche taal (1896). Daarin wordt 'oliekoek' nog als meer gebruikelijke benaming genoemd. Maar daarna ging het snel; vanaf begin twintigste eeuw wordt alleen nog over oliebollen gesproken. Maar volgens het overgedragen verhaal via mijn veldwerk, betekend de oliekoek dat  er niet voldoende olie was om de bol in te bakken, de bollen blijven plat en worden dan oliekoeken genoemd. Heb je een ruimere beurs , en voldoende geld om genoeg olie te kopen dan wordenDe Nieuwe welvarene keuken-meid 1771  

INGREDIENTEN

1a.Oly-koeken op een byzondere wyze, hoe klaar te maken, , Men neemt een pond tarwemeel,3 eyeren,drie vierendeelpond krenten en evenzoo veel rozijnen, een a twee lepels gist, vier lood succade een vierendeel fijngestampte kaneel en een halve notemuscaat, een vierendeel pond fyne broodsuiker en roert dit alles met lauwe melk tot een dik beslag en laat ze rijzen, gerezen zijnde bakt men ze in kokende oly gaar als na gewoonte., , Recept 2, , 1½ kilo ( Zeeuws )bloem, 750 gram rozijnen zonder pit, 80 gram gist, ½ bolletje geraspte nootmuskaat, 1 theelepel kaneel, 4 eieren, 1 theelepel zout, 1 liter volle melk, , Zonnebloem olie om in te bakken, Voldoende voor ruim 100 middel grote oliebollen, Desgewenst kan met kleine stukjes appel toevoegen, Laat het beslag een paar uur op een warme plaats rijzen.Bak de oliebollen ongeveer 8 minuten op 180 graden., Laat de olie zo warm worden dat een broodkorstje direct bruin word. Doe dan met een met olie nat gemaakte eetlepel beslag in het frituur vet. Deze bol moet direct boven komen drijven, anders is de olie niet heet genoeg. Laat de bol lichtbruin en gaar worden., , ,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-12-2015
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Traditie : Oud jaar en nieuwjaar koeken

O l i e b o l l e n Oliebollen en oliekoecken Oliekoek, ronde koek, bestaande uit meel, krenten, eieren, aan stukjes gesneden appelen, enz., in raapolie gebakken (van Dale). Het oudste recept voor oliekoecken staat in de eerste versie van De verstandige kock (1667). Wanneer de platte oliekoek een bol werd, is niet bekend. Mogelijk is in Nederland in de loop van de achttiende eeuw het bakken in 'diep vet' (frituren) ontstaan, waardoor het mogelijk werd oliebollen te bakken. Althans in De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746 worden oliekoeken gebakken in een ijzeren pot met ruim 2,5 liter raapolie, twee keer zoveel vergeleken met De verstandige kock. Zoveel is wel duidelijk: oliekoek en oliebol werden lange tijd naast elkaar gebruikt. Zo staat in Ter Gouws Volksvermaak (1871, p. 42) een liedje waarin oliekoekevrouw 'Geertje met de Olykoeken' zong over haar baksels: 'Zie, jonge Heer, wat zyn ze bol (...)' In het artikel OLIEBOL uit 1869 in het Woordenboek der Nederlandsche Taal wordt oliebol een in olie gebakken bolvormige koek genoemd. De 'gemeenlijke' (gewoonlijke) naam is echter oliekoek. In de index van de achttiende geheel herziene druk van Aaltje - Nieuw Nederlandsch kookboek uit 1893 staat oliekoek. Verwezen wordt echter naar een recept voor oliebollen. Het eerste woordenboek waarin oliebol voorkomt, is Van Moock (1846), gevolgd door de eerste editie van Dale (1864).   Wat moeten we toch met die oubollige oliebol? De kranten doen hun best. Oliebollentest, het lekkerste oliebollenrecept, of zelfs een column waarin we vriendelijk verzocht worden de oliebol op te doeken en te vervangen door de donut of zo. Dat laatste is helemaal zo'n vreemd plan nog niet. Het zijn alle twee gefrituurde deeghapjes. En die zijn al zo oud als de weg naar Rome. Hoezo frituren we deeg? Gefrituurde hapjes zijn eigenlijk alleen lekker als ze warm en krokant zijn. Net gebakken, hop in de mond. Misschien nog net een beetje té warm. Blazen, voorzichtig afhappen, smullen. In de Romeinse tijd is het eigenlijk gewoon street food, want weinig mensen beschikken over een keuken, laat staan een heet genoeg vuur. Een frituurkraampje is een snelle manier om iets warms aan te bieden aan hongerige passanten in de stad of bij een legerkamp. Je kunt verschillende soorten deeg frituren, bijvoorbeeld een jasje van beslag om iets van groente, fruit, vis, vlees of gevogelte (beignet, tempura). Je kunt ook soezendeeg, briochedeeg en gistdeeg (oliebol, Krapfen) frituren. Of wafeldeeg en dan krijg je hapjes als croustades. Allemaal zusjes van elkaar. Net als de donut, de fattigman, de klenäter, de cruller, de bugné en misschien ook nog net het poffertje (voorheen ook bolle buyssies genaamd). De vette warme deeglekkernijen zijn meestal regionale traditionele specialiteiten, meestal seizoensgebonden (Carnaval, Oud en Nieuw, jaarmarkt), meestal verkocht in kraampjes op de kermis, of op de markt. Net als de (stroop-)wafel. Natuurlijk is er ook thuis gebakken, in grote huizen met een serieus vuur. Daar vind je ook de meer exquise croustades en fritures. De recepten voor die knapperige voorafjes vind je vooral in de 19de-eeuwse kookboeken. Opgebold De oudst bekende voorloper van €onze' oliebol is de Romeinse scriblita. De Romeinse staatsman Marcus Porcius Cato sr beschreef dit gerecht al in de 2e eeuw vóór onze jaartelling in zijn boek over de landbouw De Agri Cultura. Klonten of balletjes zuurdesemdeeg worden in heet vet gemikt en krijgen de kans om al ronddobberend tijdens het frituren een eigen vorm aan te nemen. Een ander, maar vergelijkbaar recept kom je tegen in de Middeleeuwen, namelijk het recept voor crispeys (crespies) in het Engelse handschrift a Forme of Cury. De kok laat vrij dun deeg door de vingers in het vet lopen waar de slierten aan elkaar vast gaan zitten en een patroon vormen. Het geheel vis je uit de olie en dien je op met honing of suiker erover. In diezelfde tijd heb je overigens al recepten voor €fritters', €beignets' en €bugnes'. Dat laatste betekent letterlijk: opgeblazen, opgebold. De bugne heeft trouwens de literatuur gehaald in het verhaal over Pantagruel van Rabelais uit 1532, als onderdeel van de typische keuken uit Lyon. En in ons land aten we oliecoecen In latere kookboeken zijn regelmatig recepten te vinden voor oliekoeken of oliebollen, maar in de voorgangers van de Verstandige Kock niet. Toch mag je aannemen dat onze oliekoek past in die middeleeuwse traditie van bugnes, fritters en crispeys. We weten alleen niet precies hoe en wat en waar. Hoe het verder ging is uit de kookboeken wel op te maken. Recepten blijven tot op heden in kookboeken op duiken, eenvoudiger, rijker van vulling, moderner. Niet in de kookboeken voor de €fijne keuken', maar in de gewone kookboeken, of bakboeken en uiteindelijk natuurlijk ook in de kookboeken van de huishoudschool en kookschool. Ergens in de 19de eeuw is de oliekoek een oliebol geworden. Qua naam. Want uit het schilderij van Cuyp blijkt dat de ronde vorm er al was. In de krant! Het AD mag zich dan nu sterk maken voor de oliebollentest, maar dat doen ze ook met andere in openbare gelegenheden aan te schaffen en te nuttigen consumptiegoederen. Misschien zou deze krant zich eens aan smaakvolle komkommers moeten wagen. Want was de oliebol altijd al krantwaardig? Nou nee. Hooguit in de advertentiekolommen. Een overzicht van de kranten. Het beste kwam in 2014 Bakkerij Brokking in aanmerking volgens de test van het AD Bakkerij Brokking Benschopperstraat 4 - IJsselstein Oordeel jury:10   UitmuntendGewicht per bol:93 gramPrijs per bol:€ 0.94Vet percentage:13.3 Conclusie: GEFELICITEERD! Brokking wint de Oliebollentest 2014. Oliebol waar niets op aan te merken valt. Prachtige korst, hoog smaakgehalte. Absolute dooreter. Een geweldige prestatie.  Dat oliekoeken en wafels een koninklijk (in die tijd nog stadhouderlijk) hapje waren blijkt uit deze advertentie van 8 mei 1748 in de 's Gravenhaegse Courant, geen feestdag te bekennen, maar wel een centraal gelegen Hollandse Gebakskraam. De eerste krantenvermelding van olie-koeken te vinden in de digitale collectie van de Koninklijke Bibliotheek. De eerste vermelding van het woord oliebol dateert uit het begin van ons Koninkrijk. In de krant van 7 juni 1815 geldt de oliebol als Kermisversnapering. Advertentie in de Rotterdamsche Courant. Van eind 1862 dateert de eerste vermelding van Oud en Nieuw als oliebollenmoment in het Dagblad van Zuid-Holland en €s-Gravenhage. En zo is het gekomen. Een goed uiteinde. Met of zonder oliebollen. Volgens Wikipedia Eeuwenlang aten de Nederlanders oliekoeken, een oude naam voor oliebollen. De oliebollen op het schilderij uit ca. 1652 lijken veel op de hedendaagse oliebol. In die tijd werden ze in raapolie gebakken. In de loop van negentiende eeuw kreeg het woord oliebol steeds meer aanhang. In 1868 nam de Van Dale 'oliebol' op. Maar dat het toen nog geen algemeen gebruikte term was, blijkt uit het Woordenboek der Nederlandsche taal (1896). Daarin wordt 'oliekoek' nog als meer gebruikelijke benaming genoemd. Maar daarna ging het snel; vanaf begin twintigste eeuw wordt alleen nog over oliebollen gesproken. Maar volgens het overgedragen verhaal via mijn veldwerk, betekend de oliekoek dat  er niet voldoende olie was om de bol in te bakken, de bollen blijven plat en worden dan oliekoeken genoemd. Heb je een ruimere beurs , en voldoende geld om genoeg olie te kopen dan worden de oliebollen ook mooi rond. Recept op verzoek van Arjan van der Leur om met de kerstdagen oliebolletjes te bakken. Dit recept  ( no 2 ) heb ik 2 jaar geleden met veel succes in de Havezathe gebakken. En komt uit De Nieuwe welvarene keuken-meid 1771

INGREDIENTEN

1a.Oly-koeken op een byzondere wyze, hoe klaar te maken, , Men neemt een pond tarwemeel,3 eyeren,drie vierendeelpond krenten en evenzoo veel rozijnen, een a twee lepels gist, vier lood succade een vierendeel fijngestampte kaneel en een halve notemuscaat, een vierendeel pond fyne broodsuiker en roert dit alles met lauwe melk tot een dik beslag en laat ze rijzen, gerezen zijnde bakt men ze in kokende oly gaar als na gewoonte., , Recept 2, , 1½ kilo ( Zeeuws )bloem, 750 gram rozijnen zonder pit, 80 gram gist, ½ bolletje geraspte nootmuskaat, 1 theelepel kaneel, 4 eieren, 1 theelepel zout, 1 liter volle melk, , Zonnebloem olie om in te bakken, Voldoende voor ruim 100 middel grote oliebollen, Desgewenst kan met kleine stukjes appel toevoegen, Laat het beslag een paar uur op een warme plaats rijzen.Bak de oliebollen ongeveer 8 minuten op 180 graden., Laat de olie zo warm worden dat een broodkorstje direct bruin word. Doe dan met een met olie nat gemaakte eetlepel beslag in het frituur vet. Deze bol moet direct boven komen drijven, anders is de olie niet heet genoeg. Laat de bol lichtbruin en gaar worden., , ,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-12-2015
  • Nederlands
  •  30-60 min.
Donut

Donut

De donut is over komen waaien uit Amerika. Daar wordt het "dough nut" genoemd, wat letterlijk deegklont betekent. Donuts zijn gefrituurde broodjes en hebben meestal een gat in het midden. Ze worden vaak rijkelijk versierd met allerlei kleurrijke zoetigheden. Het is ook heerlijk met chocolade of gewoon poedersuiker.

Nieuwste donut recepten
Populaire bakken recepten
Andere recepten met donut
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top