Dolmas
1 blikje dolmas (turkse winkel) 2 uien 3 tomaten 300 gr runder of lamsgehakt half kopje gekookte rijst 2 eetl. fijngehakte peterselie zout en peper 1 á 2 theel. milde paprikapoeder 3 á 4 eetl.boter
Leg de druivenbladeren even in lauw water om de pekel te verwijderen. Pel de uien en snipper ze fijn. Was de tomaten, dompel ze even in heet water en trek er de velletjes af. Snijd de tomaten klein. Doe 2 eetl boter of olie in pan. Rul het gehakt aan met de rijst,ui,tomaten,peterselie,paprikapoeder en wat zout en peper.
Leg op elk druivenblad 1 a 2 theel.van de vulling en rol de bladeren op. Bedek nu de bodem van de pan met de overige druivenbladeren. Leg er de rolletjes op en giet er 3 dl water met wat zout op. Voeg tot slot de rest van de boter toe, leg op de rolletjes een bord zodat ze niet verschuiven en dek de pan af. Kook de rolletjes 20 a 30 minuten.
- Turks Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-09-2009Turks Voorgerecht20-30 min.
Dolmas
Pikant voorgerecht
1 blikje dolmas (druivenbladeren), 50 gr krenten, 2 uien, 1 kopje rijst, 100 gr pijnboompitten, 1 tl kaneel, zout en peper, 2 el fijngehakte peterselie, 1 citroen, 1 1/2 dl olijfolie
- Turks Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op09-02-2000Turks Voorgerecht60-120 min.
Dolmas
Opgevulde druivebladen
? 1 blikje druivenbladeren (dolmas, uit de Turkse winkel), ? 50 gram krenten, ? 2 uien, ? 1,5 dl olijfolie, ? 1 kopje rijst, ? 100 gram pijnpitten, ? 1 theelepel kaneel, ? zout, peper, ? 2 eetlepel fijngehakte peterselie, ? 1 onbespoten citroen,
- Turks Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-08-2004Turks Voorgerecht20-30 min.
dolma,s
Bijzonder populair in Turkije zijn ook de diverse dolma-gerechten. 'Dolma' betekent gevuld en in keuken worden onder andere gevuld: paprika's, aubergines, wijnbladeren, koolbladeren, tomaten, artisjokken en mosselen. Afhankelijk van de streek en het seizoen worden ze met van alles gevuld, maar peterselie, pijnboompitten en kruiden zijn het meest gangbaar. Verder stopt de kok erin wat hij nog meer aan lekkers vindt. Als een dolma vlees bevat, dan wordt het gerecht warm opgediend, is het vegetarisch dan wordt de dolma koud geserveerd.
1 eetl. olijfolie, 100 gram rundergehakt, 2 eetl. pijnboompitten, 1 ui, gehakt, 1 eetl. gehakte verse koriander, 1 theel. gemalen komijn, 1 eetl. tomatenpuree, 8 druivenbladen, zout en versgemalen zwarte peper, salade van rode en groene paprika, ____________________________________________, Voor de tomatensaus:, 1,5 dl passata, 1,5 dl runderbouillon, 2 theel. fijne tafelsuiker, ,
- Turks Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-03-2007Turks Bijgerecht0-10 min.
Dolma's
Gevulde wijnblaadjes
? 100 gram rijst, , ? 1 grote ui, , ? 4 el olijfolie, , ? 4 el pijnboompitten, , ? 250 gram lamsgehakt, , ? 1 tl fijngeknipte muntblaadjes, , ? mp kaneel, , ? 24 geweekte wijnbladeren (pot of blik), , ? 1,5 dl droge witte wijn, , ? (schijfjes citroen), ,
- Grieks
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-01-2005Grieks30-60 min.
Dolma"s
Griekse borrelhapje
2 eetlepels olijfolie, 1 grote ui, 100 g gemengd gehakt, 100 g gekookte rijst, 1 citroen, peper, zout, 16-tal ingelegde wijnbladeren
- Grieks
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-08-2001Grieks20-30 min.
Dolma'S
Deze heerlijke pakketjes met rijst, kruiden, noten en fruit zijn apart en smakelijk als magere lunch of als onderdeel van het diner. Voorbereidingstijd: 30 minuten. Bereidingstijd: 30 - 40 minuten.
12 grote koolbladeren, gewassen, 175 gr langkorrelige rijst, 8 bosuitjes, 1 eetl fijngehakt vers basillicum, 1 eetl fijngehakte verse munt, 1 eetl fijngehakte verse peterselie, 55 gr pijnboompitten, 55 gr krenten, zout en versgemalen zwarte peper, sap van 1 citroen, 2 eetl olijfolie, 1,5 dl magere yoghurt, 115 gr komkommer,
- Slanke keuken
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-07-1999Slanke keuken30-60 min.
Dolmas
Druiveblad gevuld met een pittig rijstmengsel en rozijnen. Een apart en heerlijk voorgerecht. Voor een 30-tal stuks.
Een veertigtal druivenblaadjes, 2 eetlepels rozijnen, 2 uien, 100 g langkorrelige rijst, 2 eetlepels pijnappelpitten, olijfolie, citroensap, enkele blaadjes verse munt, zout, peper.
- Grieks Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-04-2002Grieks Voorgerecht30-60 min.
Dolma's
Deze heerlijke pakketjes met rijst, kruiden, noten en fruit zijn aparten smakelijk als magere lunch of als onderdeel van het diner.
, 12 grote koolbladeren, gewassen, 175 gr langkorrelige rijst, 8 bosuitjes, 1 eetl fijngehakt vers basillicum, 1 eetl fijngehakte verse munt, 1 eetl fijngehakte verse peterselie, 55 gr pijnboompitten, 55 gr krenten, zout en versgemalen zwarte peper, sap van 1 citroen, 2 eetl olijfolie, 1,5 dl magere yoghurt, 115 gr komkommer,
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-10-200230-60 min.
Griekse Dolmas
*15 druivenbladeren, *75 gram rozijnen, *2 fijngesneden uien, *1 fijngesneden spaanse rode peper, *4 eetlepels olijfolie, *1 kopje ongekookte rijst, *100 gram pijnboompitten, *2 eetlepels fijngehakte verse peterselie, *peper en zout, *sap van 2 citroenen,
- Grieks
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-04-1999Grieks30-60 min.
Griekse dolmas
Lekker grieks bijgerechtje met druivenbladeren
15 druivenbladeren(los of in blik te koop bij de Turkse kruidenier), 75 gr. rozijnen, 2 fijngesneden uien, 1 fijngesneden spaans rood pepertje, 4 el. olijfolie, 1 kopje ongekookte rijst, 100 gr. pijnboompitten, 2 el. fijngehakte verse peterselie, peper & zout, het sap van 2 citroenen
- Grieks Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op14-10-2001Grieks Bijgerecht60-120 min.
Griekse dolmas met tomatensalade.
Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen., , 1 bakje romaatjes (mini tomaatjes 250 gram), 3 eetlepels olijfolie, ? Eetlepel citroensap, 1 zakje veldsla, (75 gram ), 2 blikjes merza dolmas (a 200 gram), 100 gram feta kaasblokjes, Lage ovenschaal ingevet.,
- Vegetarisch Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-08-2005Vegetarisch Voorgerecht10-20 min.
Dolma`s (gevulde druivenbladeren)
Griekse mezze
12 verse druivenbladeren (verse geven de beste smaak, maar ingemaakte kan ook), 2 el olijfolie, 1 kleine ui, gehakt, 2 el pijnboompitten, 1 teentje knoflook, geperst, 115 gr gekookte, langkorrelige rijst, 2 tomaten, ontveld, zonder zaadjes, fijngehakt, 1 el vers gehakte munt, 1 citroen, in schijfjes, 1,5 dl droge witte wijn, 2 dl groentebouillon, zout en versgemalen zwarte peper, partjes citroen en verse munt, voor garnering, , ,
- Grieks
- 60-120 min.
- Geplaatst op31-10-2009Grieks60-120 min.
gemengde gevulde dolma,s
Dit is n heel gezond en lekker recept,zowel op de vegetarische manier te maken of als variantde rijst etc,mengen met geruld gehakt,afiyet olsun of te wel eet smakelijk
Rijst,paprika,aubergine.gourgette,s,mint,paprikapoeder,zout.olijfolie,peterselie,tomaten,voor vier personen geld vier paprika,s vier aubergines,en vier gourgettes,en twee tomaten voor als kapje te dienen
- Turks Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-04-2012Turks Hoofdgerecht20-30 min.
Yaprak Sarma (Dolma's met rijst)
1 potje wijnbladeren - 1 1/2 el olijfolie - 1 fijngehakte ui, - 2/3 kop rijst - 1 1/2 kop water, - 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water), - 1 kop pijnboompitten - 1 el fijngehakte peterselie, - zout en peper naar smaak - 1 mespuntje kaneel, - 2 gepelde tomaten in stukjes - water - sap van 1 citroen,
- Turks Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op31-03-2003Turks Bijgerecht30-60 min.
Dolma?s met krokante groenten
Borrelhapje
50 gr. prei - 50 gr. courgette - 50 gr. aubergine - 50 gr. tomaat - 25 gr. gedroogde tomaat - 1 teen knoflook - olijfolie - zout - peper - tijm - 2 el. pijnboompitten - ingemaakte wijnbladeren
- Grieks
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-05-2000Grieks20-30 min.
Dolmades me rizi (Dolma's met rijst)
1 potje wijnbladeren, 1 1/2 eetlepel olijfolie, 1 fijngehakte ui, 2/3 kop rijst, 1 1/2 kop water, 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water), 1 kop pijnboompitten, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, zout en peper naar smaak, 1 mespuntje kaneel, 2 gepelde tomaten in stukjes, water, sap van 1 citroen
- Grieks Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op07-03-2003Grieks Bijgerecht0-10 min.
Pikante groenten
Fijne olijfolie, verse groenten en de juiste kruiderij zijn het geheim van deze verfijnde schotel met groenten. Dergelijke gerechten behoren tot de alledaagse keuken van Marokko, waar groenten hoog worden aangeslagen.
250 g zoete paprika (dolma's), 150 g spitse rode paprika's, 150 g uien, 400 g tomaten, 300 g aubergines, 300 g courgettes, 2 tenen knoflook, 6 eetl. olijfolie, 2 theel. mild paprikapoeder, 1/2 theel. chilipoeder, zout, versgemalen zwarte peper, 1 theel. citroensap, 1 eetl. fijngehakte peterselie, 1 eetl. fijngehakte munt
- Marokkaans Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-01-2002Marokkaans Hoofdgerecht10-20 min.
Griekse Hapjes (Mezes).
Heel feestelijk: een bordje vol met hapjes.
6 stuk(s) dolma's, 2 eetlepel(s) citroensap, 1 stuk(s) tomaten (vlees), 60 gram kaas feta, 2 blaadje(s) sla (frisee), 1 stuk(s) citroenen, 2 eetlepel(s) auberginemix met kruiden, 2 eetlepel(s) olijven, 2 stuk(s) pistoletjes,
- Grieks Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op06-04-1999Grieks Voorgerecht10-20 min.
Zeytinyagli Yaprak Dolmasi
Dolmas, gevulde druivenbladeren
1 blikje dolmas (druivenbladeren turksewinkel), 50 gr krenten, 2 uien gesnipperd, 1 1/2 dl olijfolie, kopje rijst, 100 gr. pijnpitten, 1 t.l. kaneel, zout, peper, 2 e.l. fijngeknipte peterselie en 1 onbespoten citroen.
- Turks Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-07-2000Turks Voorgerecht30-60 min.
Mediterrane Hapjes.
Een vegetarisch hoofdgerecht.
4 plakjes bladerdeeg, 100 gram feta, ? Potje groene olijven met knoflook ( a 250 ml ), 500 gram tomaten, 3 eetlepels olijfolie, 1 stokbrood of pide ( Turks brood ), ? Potje merza hummes naturel ( a 240 gram ), 1 blikje dolma?s ( gevulde druivenbladeren, 200 gram merza ).,
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op16-08-2003Nederlands20-30 min.
Meze (Cypriotisch gerecht)
Was ons afscheidsetentje met Peggy. Januari 1995
1 klein blikje van 4-6 dolma's, 2 eetl. citroensap, 1 vleestomaat, 60 gr. Griekse feta, 2 slabladeren, 2 partjes citroen, 2 eetl. Griekse auberginemix met kruiden (zij hadden een pot :peloponnese) 2 eetl. olijven, 1/2 eetl. olijfolie, peper en 2 pistoletjes. Lamsvlees, Varkensvlees, Rundvlees, Rundergehakt gerold in wijnbladeren, Stefado, een zeer speciaal Cypriotisch gerecht bereid met rundvlees en uien.
- Grieks
- 10-20 min.
- Geplaatst op03-09-2000Grieks10-20 min.
DOLMASI
*** Gevulde druivenbladeren uit TURKIJE *** VOOR 6 TOT 8 PERSONEN
- 1 blikje dolma's ( druivenbladeren, te koop in de Turkse winkels e.d ) * 2 uien * 50g krenten * 200g rijst * 100g pijnappelpitten * 1 1/2 dl olijfolie * 1 onbehandelde citroen * 1 bosje peterselie * kaneel * peper en zout.,
- Turks
- 60-120 min.
- Geplaatst op21-10-2000Turks60-120 min.
- Eigen recept
Mezze-salade
Een heerlijke frisse salade die lekker vult; ook erg geschikt om in een af te sluiten bakje mee te nemen op een dagje wandelen.
IJsbergsla, 3 of 4 tomaten, een komkommer, dolma`s (gevulde druivenbladeren) (blik Merza), dikke groene olijven, houmous (tip: pikante van Sabra of Merza), oregano, paar eetlepels olijfolie, 200 gr. feta, pot zure groene pepers (Merza)
- Grieks
- 10-20 min.
- Geplaatst op06-02-2009Grieks10-20 min.
Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)
Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke tapas en kun je in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, barbecue, of als antipasti (Tapas). Ik heb risotto genomen maar hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite.
2 uien (heel fijn gesnipperd), 1 pond risottorijst, 1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo, Tijm, 1 citroen (sap), Zeezout, Zwarte peper, Salie, Rozemarijn, Griekse olijfolie, Munt, Dille
- Grieks
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-05-2013Grieks60-120 min.
pikilia
Dit is een schotel met verschillende koude griekse hapjes
De volgende hapjes zijn erg lekker om te maken voor een pikilia., keftesdakia (griekse gehaktballetjes), dolmas ( gevulde wijnbladeren)(deze zijn zelf te maken maar is behoorlijk veel werk dus meestal koop ik ze kant en klaar),groene pepers, olijven,fetakaas, melitzanosalata (auberginekaviaar),tirosalata ( salade van fetakaas )taramosalata ( pate van viskuit)witte koolsalade, geraspte wortel, witte bonensalade, rode rijst, tsaziki., maak deze hapjes mooi op op een serveerschaal en garneer met sla, partjes tomaat en plakjes komkommer.Geef er stokbrood en kruidenboter bij. lekker met een witte of rode wijn.
- Grieks Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op30-06-2006Grieks Bijgerecht60-120 min.
Meze/Tapas: Auberginerolletjes van de grill met feta
Deze kwam ik tegen en o, la, la dit is een lekker Grieks hapje ! Maak op de barbecue buiten klaar, maar binnen met een grillpan kan ook. Pure Griekse smaken deze borrelhapjes of Griekse tapas. Ook leuk om neer te zetten als amuse als je Grieks wilt gaan tafelen. Niet lastig om te maken en hiermee scoor je geweldig. Je kan er ook een Grieks hapjes-plateau mee maken (Meze). Knoflookgarnalen, calamaris, dolma`s, spinazieflapjes, Griekse salade, Kalamata olijven, Gegrilde courgette in knoflook-tomatensaus en wat je verder lekker vind.
2 grote verse aubergines, Griekse olijfolie (AH excellent), Zeezout, 200 g romige feta, verkruimeld, 30 g verse munt, Geraspte schil van 1 citroen (zest), 2 el citroensap, vers geperst, 2 tenen knoflook, gehakt, 1 verse rode chilipeper, zonder zaadjes, gehakt, 1 el extra olijfolie, extra vierge
- Grieks
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-08-2013Grieks20-30 min.
Dolma
Gevulde groenten
2 kopjes ongekookte rijst, verse mint en dille, 1 geraspte ui, rode peper(chilipeper/biber) fijngesneden, pijnboompitten, sap van 1 limoen, limoen in stukken, enkele aardappelen, zout en peper
- Turks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-02-2010Turks Hoofdgerecht30-60 min.
Drie spiesen op de BBQ
Het BBQ seizoen is weer aangebroken, daarom receptjes voor heerlijke spiesjes voor op de BBQ!!
Spiesje met Valess en groene salsa, Ingredi?nten:, 1 pak Valess mini?s, mild gekruid, sat?prikkers, 1 groene paprika, 1 augurk, ? komkommer, zonder zaad, 1 groene Spaanse peper, in ringen, 1 el bruine basterdsuiker, 1 el gembersiroop, 1 el azijn, zout en peper, Spiesje van gamba?s met courgette, Ingredi?nten:, 6 rauwe grote garnalen, 1 grote courgette, in dikke plakken, sat?prikkers, 1 dl ketjap manis, 1 teentje geperste knoflook, 2 eetlepels gebrand sesamzaad, 100 gr taug?, , Spiesje van dolma met paprika en geitenkaas, Ingredi?nten:, 6 dolmades (uit blik), 1 pot geroosterde paprika?s, sat?prikkers, 100 gram geitenkaas, 2 tenen knoflook, geperst, 1 el honing, snufje oregano, peper en zout, , , , , , ,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-05-2006Nederlands Hoofdgerecht10-20 min.
libische wijnbladsdolmar
Probeer verse wijnbladeren te gebruiken die veel dunner en fris smaken,dit is genoeg voor 35-40 kleine dolmars of 24 grote.
35-40 kleine wijnbladeren of 24 grote,bijna zacht gemaakt,been van een lam,3 knoflookteentjes,500 gram lamsgehakt,1,5dl ongekookte langkorrelige rijst,0,5 thl.kaneel,1 thl zout,0,5thl zwarte peper,1-2thl cayennpeper of caribian chilie,sap van een citroen,0,5 dl suike of meer als je wilt,1 blikje (ca 400gr) hele geschilde tomaten.
- Arabisch Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-08-2002Arabisch Voorgerecht30-60 min.
Yaprak Dolmasi
Turkije; (gevulde wijnrankbladeren in olijfolie) (4 personen) van "vifke"
250 gram wijnrankbladeren, ? citroen, 1 kopje water, , Vulling:, 200 gram rijst, 165 gram olijfolie, 750 gram uien, gesneden, 250 gram tomaten of ? eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel pignolia noten, 2 eetlepels rozijnen, ? bosje verse munt, gesneden, ? bosje verse dille, gesneden, ? eetlepel suiker, ? kopje water, peper en zout, ,
- Turks Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-10-2002Turks Bijgerecht30-60 min.
Gevulde wijnbladeren, Dolmadeś of Dolmadakia
Via mijn vrouw gekregen van een collega van haar. Keuken heb ik op Mediterraans gezet, gezien dat het Grieks, Turks, marokkaans, enz kan zijn.
Pot ingelegde wijnbladeren, 500g gehakt, lams of rund, 50g rijst, snelkook, 1 ui, fijn gesnipperd, 1 blikje tomatenpuree, pepermunt, peterselie, zout, peper, citroensap, geconcentreerd mag
- Mediterraan Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op22-03-2018Mediterraan Bijgerecht> 120 min.
Bulgurlu biber dolmasi
Op de camping afgekeken van mijn Turkse buurvrouw.
8 groene paprika's, 1 beker dikke Bulgur, 1 ui, Half bosje peterselie, 150 gram gehakt, 3 eetlepel tomatenpuree, 2 theelepel rode peper, 2 theelepel zwarte peper, 1 eetlepel zout, 1 tomaat, 4 eetlepels zonnebloemolie, 1.5 (anderhalf) beker gekookt water,
- Turks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-06-2015Turks Hoofdgerecht30-60 min.
gevulde druivenbladeren
Turkse dolmas is een bij gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden
1pot of blik ingelegde druivenbladeren [gepekelde] 4el olijfolie 1grote ui 150 gr ongekookte rijst 75gr pijnpitten 75gr rozijnen 2half dl kippenbouillon 1el verse dillefijngehakt 1el verse peterselie fijngehakt een snufje piment een snufje kaneel zout peper naar smaak 2 citroenen yoghurt
- Turks Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-08-2002Turks Bijgerecht20-30 min.