1. Home
  2. Recepten
  3. Dagelijkse Kost

Dagelijkse kost recepten (115) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Klassieke Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Boeuf Bourguignon was vroeger gewone dagelijkse boerenkost, maar ondertussen is het pure haute cuisine. Dit stoofgerecht wordt wereldwijd veel gegeten en wordt erg goed gewaardeerd. Deze is wel heel lekker, maar dat komt door de saus. Ik doe net even wat meer zodat het nog lekkerder wordt. Wel is van belang dat je goede wijn gebruikt zoals bijvoorbeeld Merlot, rode Macon of een Bourgogne. Dit is krachtige rode wijn en geeft dus veel smaak af en dat is bij dit stoofgerecht nou net de bedoeling. De cognac geeft de saus een extra lekkere twist. Probeer zelf maar en dan praten we wel verder.

INGREDIENTEN

1 kg magere riblappen, in blokken 250 gr. zilveruitjes 4 teentjes knoflook, fijn 250 gr. gerookte magere spekreepjes 1 grote winterwortel in stukken 400 gr champignons in plakjes 4 stengels bleekselderij in partjes Bosje peterselie (gesnipperd) 3 el bloem 4 dl rode wijn (zie boven) 2 flinke scheuten cognac 4 dl runderbouillon 2 takjes verse tijm 3 laurierblaadjes 50 gr roomboter Zeezout Zwarte peper uit je molen

Bereidingswijze

Doe de boter in een grote pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braad nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Af garneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-09-2012
  • Frans
  •  > 120 min.

Pasta met venkel, spinazie en merguez Dagelijkse kost

Dagelijkse kost van Jeroen Meus

INGREDIENTEN

Enkele takjes peterselie, 100 g spinazie, 250 g kerstomaten, 250 g ricotta, 100 g Parmezaanse kaas, enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, 400 g penne, 2 dl witte wijn, een halve venkel, 1 teen knoflook, olijfolie, 4 merguezworstjes, 1 ajuin, peper, zout, 2 lente-uien

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-05-2017
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Pompoensoep met kokosmelk en kerrie

Gember en kerrie zorgen voor een frisse en pittige toets in deze eenvoudig te bereiden soep. Een aanrader waarmee u kleur en exotisme brengt in uw dagelijkse menu! voor 4 pers.; bereidingstijd: 25 min.

INGREDIENTEN

- 500 g pompoen, - 1 preiwit, - 1 banaan, - 165 ml kokosmelk (blik), - 2 cm verse gember, - 8 dl kippenbouillon (1,5 blokje opgelost in 8 dl heet water), - 2 eetl. olijfolie, - 2 koffiel. kerrie, - peper en zout, , Voor de afwerking:, , - 1 dl room, - 1 mespunt kerrie,

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-09-2005
  • Belgisch
  •  20-30 min.

amandel perentaart : Jeroen Meus, dagelijkse kost

=18pxZelf een taart bakken is altijd een beetje bijzonder. Het is niet alleen makkelijk, maar het smaakt ook dubbel zo goed wanneer je het gebak zelf gemaakt hebt. Het hele huis ruikt in een mum van tijd naar de ovenverse taart. Hou dus je hongerige huisgenoten goed in de gaten als je nog een stuk voor jezelf wil!

INGREDIENTEN

De taartbodem, -------------------, 1 vel rond bladerdeeg (met 6 plakjes bladerdeeg lukt het ook), klontje boter, bloem, , De amandelvulling, -----------------------, 120 g boter (op kamertemperatuur), 100 g suiker, 200 g amandelpoeder, 140 g bloem, 2 eieren, 1 dl melk, 1 vanillestokje, De peren, 2 peren (bv. Doyenne), , De topping, -----------------, 2 eetlepels suiker, amaretto, 50 g amandelschilfers

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-11-2016
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Recept voor 2006

2006

INGREDIENTEN

Ingredienten de dagelijkse dingen van het leven,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-2002
  •  
  •  0-10 min.

Quiche Lorraine

Een lekkere pittige hartige taart voor bijzondere maar ook dagelijkse gelegenheden.

INGREDIENTEN

1 pakje bladerdeeg, 1 ui, 1/2 prei, 2 eieren, 3 plakjes ham, 2 dl slagroom, 2 tomaten, 1/2 eetlepel maizena, 150 gr. gerookte spekblokjes, 200 gr. geraspte kaas

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Brood voor Atkins dieet

Een vervanger voor het dagelijkse brood, wat je als je Dr.Atkins dieet volgt niet of nauwelijks mag hebben.

INGREDIENTEN

3 eieren, 2 eetlepels huttenkase, 2 eetlepels sojameel, 4 druppels zoetstof

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-02-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Aga-recept: Brood zonder kneden

Helaas, pas geleden hield mijn ouwe trouwe KitchenAid ermee op. Dus wie moet er nu mijn dagelijkse brood kneden? Een keertje brood kneden vind ik wel leuk, maar dagelijks 10 à 15 minuten? Dus maar naar een andere oplossing gezocht. Al vaker had ik gehoord van brood dat zonder kneden gemaakt wordt en na wat experimenteren heb ik het nu onder de knie. Het brood dat op deze manier gemaakt wordt heeft een knapperige korst, een zachte binnenkant met grote gaten, en het ziet er ambachtelijk uit met een gebarsten bovenkant. Je hoeft het niet te kneden, alleen even te roeren, en het deeg moet daarna lang blijven staan. Op die manier laat je de tijd doen wat je anders met veel kneden zou bereiken. Het bakken gebeurt in een voorverwarmde gietijzeren pan met deksel in de braadoven.

INGREDIENTEN

450 gram bloem, ¼ theelepel droge gist, ½ eetlepel zout, 4 dl water, handvol zemelen,

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-09-2010
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Vlaams Stoofvlees

Een heerlijk recept uit het boek: Dagelijkse kost. De naam geeft al aan dat het niet moeilijk te maken is. Wel iets aangepast omdat het bruine bier dat Jeroen gebruikt bij mij moeilijk te krijgen is.

INGREDIENTEN

1 kg niet al te magere riblappen 2 flinke uien grof gesnipperd 1 flesje bruine Leffe 2 el appel/perenstroop enkele takjes verse tijm 2 laurierblaadjes 1 kruidnageltje 1 stevige bruine boterham zonder korst of een dikke plak ontbijtkoek 2 el scherpe mosterd bakboter peper en zout uit de molen

  • Belgisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-07-2011
  • Belgisch
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Sticky Cola Chicken

Vandaag maakte onze Loesje Sticky Cola Chicken tijdens onze dagelijkse vlog. Een perfect gerecht om het weekend te vieren op vrijdagavond

INGREDIENTEN

€ 1 kg kippenpootjes, € 500 ml cola, € 200 gram bruine suiker, € 4 tenen knoflook, fijn gesneden, € 1 ui, fijn gesneden, € 1 rode peper, fijn gesneden, € 2 el soja saus (ketjap manis), € 2tl Chinese 5 spice kruiden, € sap van een citroen, € 3 el ketchup, € 3 el mosterd

  • Internationaal Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-10-2016
  • Internationaal Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Auberginepuree uit India

Deze zacht gekookte aubergine ((brinjal bajji) is heerlijk als hapje op zichzelf, maar vooral met een stuk papad of naan. Dit recept komt uit het kookboek Street Food. Van ieder verkocht boek gaat 50% van de opbrengst naar de dagelijkse warme schoolmaaltijd van bijna 100 kinderen in Varanasi. Jij lekker eten. Zij lekker eten! Kijk op http://www.streetfood-world.com/

INGREDIENTEN

250 gram aubergine, in stukjes, 250 gram tomaten, in stukjes, 8 lente-uitjes, 1 theelepel mosterdzaad, 4 groene pepers in stukjes (ontpit eventueel!), zout naar smaak, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel garam masala, verse koriander voor de garnering, 2 eetlepel plantaardige olie

  • Indiaas Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op11-07-2014
  • Indiaas Bijgerecht
  •  

Kip met kerrie-roomsaus

INGREDIENTEN

1 braadkip, 1 ui, 1/4 liter room (voor de dagelijkse keuken vervangt U deze door een roux/melk), boter of margarine, wit meel, kerriepoeder, peper, zout.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-12-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

boterroomkoek

INGREDIENTEN

125 Gr bloemsuiker,125 Gr melkerijboter (roomboter), 2 x 370 Gr Petit Beurres,een tas van de dagelijkse koffie,cote d'or hagelslag melk of puur 200 Gr,1 zakje Nescafe One Cup, ,

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-08-2000
  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Goed gevulde warme wraps

Het ultieme, snel en toch gezond, gerecht. Dit staat bij ons regelmatig op het menu als ik weinig tijd heb om te koken maar toch snel iets lekkers en met de benodigde dagelijkse vitamientjes op tafel wil toveren. Het is mijn eigen variatie op de Mexicaanse faijitas.

INGREDIENTEN

6 grote tortillawraps, 500 gram rundergehakt, paprikastoplicht (1rood 1 groen 1 geel), 250 gram champignons, 3 uien, 2 tenen knoflook, 1 zakje Mexicaanse fajitas of taco kruiden, 1 zakje rucola of andere sla (75 gram), olijfolie, , Garneer naar wens met:, , tortilla chips, chilisaus

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-03-2014
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Verse lychee citroengras sorbet

Toegeven, deze verrukkelijke sorbet at ik niet op straat maar in een redelijk sjiek restaurant in Hanoi. Ik ben geen liefhebber van koude toetjes na een warme maaltijd en ik bestel zelden ijs in een restaurant. Maar deze combinatie wilde ik proberen en ach, wat wás dat lekker! In Vietnam zijn koks bijna nooit te beroerd om een recept met je te delen, dus dankzij kok Phuong van restaurant Ngan Nga kunnen we er nu ook hier van genieten. Een zwoele zomeravond en succes is verzekerd. Dit recept komt uit het kookboek Street Food. Van ieder verkocht boek gaat 50% van de opbrengst naar de dagelijkse warme schoolmaaltijd van bijna 100 kinderen in Varanasi. Jij lekker eten. Zij lekker eten! Kijk op' http://www.streetfood-world.com/'

INGREDIENTEN

Voor de siroop:, 3 stengels citroengras, 3 cm gember in plakjes gesneden, ca. 75 gram suiker (beetje meer mag), 125 ml water,  , Voor het ijs:, 24 verse lychees (indien uit blik: goed afspoelen en droogdeppen), ca. 200 ml kokosmelk, 3 eetlepels versgeperste limoen, 1 eetlepel witte rum, 4 eetlepels citroengrassiroop (recept hieronder)

  • Vietnamees Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op11-07-2014
  • Vietnamees Nagerecht
  •  
  • Eigen recept

Courgettecake, best gezond maar vooral heel erg lekker!

Er gaan 2 kleine courgettes in maar toch smaakt het niet naar groenten. Het klinkt raar maar het is het proberen echt waard!!! Een beetje zoals worteltjestaart ook niet naar wortels smaakt. (maar wel heel erg lekker is) Mocht je niet van groenten houden is dit een hele lekkere manier om toch je dagelijkse behoefte binnen te krijgen. Bovendien is het weer wat anders als de standaard cake van oma en ik kan je beloven, het smaakt echt heel erg goed! Ook hartstikke leuk om voor en met kinderen te maken.

INGREDIENTEN

2 kleine courgettes (1 grote kan ook maar de kleine hebben meer smaak), 3 eieren, 75gr rietsuiker, 120ml zonnebloemolie, 250gr bloem, 1tl bakpoeder, 2tl speculaaskruiden (eventueel te vervangen door kaneel), 6 gedroogde dadels, in stukjes gesneden, 100gr notenmix met cranberry, 200gr rozijnen

  • Kinderkeuken
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-01-2016
  • Kinderkeuken
  •  60-120 min.

Surinaamse kip met bruine bonen (BB met R)

Dit recept kwam ik al bladerend tegen in het boekje waarin ik, in de beginperiode dat ik zelf achter de pannen stond, al mijn recepten opschreef. Veelal waren het recepten van mijn moeder, een collega, vriendin, buurvrouw, tante  enz. Allemaal recepten uit het dagelijkse leven die aan elkaar werden doorgegeven. Ik kon het niet laten om dit recept na zeer lange tijd weer eens een keertje te maken. Ik heb het recept wel hier en daar 'ververst' want 35 jaar geleden maakte ik nog niet zoveel gebruik van verse producten dan tegenwoordig. 

INGREDIENTEN

- 750 gram kipfilet, - 1 groot blik bruine bonen, - 250 gram champignons, - 1 st prei, - 2 uien, - 2 tenen knoflook, - 1 rode peper, - ½ el kerriepoeder, - ½ el (zoete) paprikapoeder, - 3 el ketjap, - peper en zout, - zonnebloemolie, - rijst

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-03-2019
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gekruide linzenschotel

Van de dagelijkse maaltijd van de Noord-Afrikanen staan vaak gerechten met linzen op de tafel. Ook deze zeer smakelijke maaltijd.

INGREDIENTEN

225 g rode linzen, 1 ui, in ringen gesneden, ? tl kurkuma, 2 tomaten, in stukjes gesneden, 2 teentjes knoflook, 1 tl gemalen komijnzaad (djinten), 1 tl gemberpoeder (djahe), ? tl kaneelpoeder, ? tl chilipoeder, 2 el verse koriander, fijngehakt, 1 el olie, peper, zout,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-08-2005
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

stoofvlees met friet

Eigenlijk meer een wintergerecht. Maar met het huidige weer, best lekker ! Voor het honderdste Dagelijkse kost-recept vroeg Jeroen jullie via Facebook wat er op het menu moest staan. Al gauw bleek dat een oeroude klassieker anno 2011 nog altijd de onverslagen nummer één is: stoofvlees. Voor het rundvlees verkiest Jeroen het zenuwstuk uit de schouder, zeer budgetvriendelijk rundvlees dat uitermate geschikt is voor een smakelijke stoverij. Met het juiste biertje erbij, enkele kruiden, wat stroop én een portie geduld, zet je deze winnaar zo op tafel. Laat het je smaken!

INGREDIENTEN

Het stoofvlees:, 1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken), 2 grote uien, 1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12), 2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop, verse tijm, 1 kruidnagel, 2 blaadjes laurier, 1 stevige bruine boterham, 2 eetlepels scherpe mosterd, 1 scheutje natuurazijn, boter, peper van de molen, zout, , afwerking:, mayonaise

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-07-2012
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Gezonde wokschotel met gemarineerde bief reepjes en verse groenten

Op deze manier krijg je de dagelijkse groenten op een heerlijke en gezonde manier binnen. Fijn dat gezond toch ook zo lekker kan zijn. Het gerecht is niet te pittig dus ook voor kinderen geschikt. Reken voor marinade tijd minimaal een half uur. Langer is geen enkel probleem.

INGREDIENTEN

Voor de marinade:, - 6 el sojasaus, - 6 el water, - 3 el worcestersaus, - 3 el sake (of droge sherry), - 1 el verse gember (geraspt), - 2 teentjes knoflook (geraspt), - 1 tl sambal, - 3 tl maizena, , Voor de wokschotel:, - 600 gram biefstuk in reepjes, - 3 paprika's (ik had geel, oranje en rood), - 1 broccoli, - 1 paksoi, - 2 uien, - 3 teentjes knoflook, - 1 rode peper, - 6 el chilisaus, - ½ bosje lente ui, - arachideolie,

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-10-2017
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Winterse gehaktballen in ui-champignonsaus smullen!

Een heerlijk mals, winters balletje gehakt eten met een romige, winterse saus? Probeer deze dan eens. Het zat al een poos in mijn hoofd dus gewoon gaan proberen. Een balletje gehakt zonder lekkere saus is geen lekker balletje. Het resultaat was zo verrassend dat ik deze spannende bal graag deel. Een heerlijk mals en kruidig balletje met zalige saus dat multifunctioneel inzetbaar is bij heel veel dagelijkse gerechten. Bal en saus passen prima bij deze donkere tijd van het jaar. Echt lekker smullen voor ballen liefhebbers!

INGREDIENTEN

Gehaltballen, 500 gr rundergehakt of HOH, 1 ei, 2 el paneermeel, 1 middelgrote ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook (geperst), Vers gemalen zwarte peper, 0.5 tl chilipoeder, snufje nootmuskaat, 1 tl gemberpoeder, snufje komijn, mespuntje kaneelpoeder, 1 volle tl korianderpoeder, snufje kruidnagelpoeder, 1 tl oregano, Zeezout, scheutje worchestersaus, vloeibare bakboter met olijfolie, 600 ml warme rundvleesbouillon (tablet), , De saus, , 2 grote zoete uien, 250 gr champignons, olijfolie, flinke scheut witte wijnazijn, balsamico, rode of witte wijn, vers gemalen zwarte peper, zeezout of selderijzout (lekkerder), paar klonten koude roomboter, vleugje bloem, vers gesnipperde peterselie

  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-12-2016
  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  20-30 min.

grote hongersalade

Grote salade inclusief voorgeschreven groente en vet EGA methode

INGREDIENTEN

125 g venkel, 40 g rijst, veel champignons, sla, tomaat, 100 g beenham, 1 el (sesam)olie, zout, peper

  • Slanke keuken
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-11-2001
  • Slanke keuken
  •  10-20 min.

Witte Bonen Met Tomatensaus (Fasolada Jachni)

Dit gerecht uit de dagelijkse Griekse keuken smaakt het lekkerst met jonge, gedroogde witte bonen. Deze zijn te herkennen aan hun glanzende schil. De bonen worden als hoofdgerecht gerserveerd.

INGREDIENTEN

750 g gedroogde witte bonen, 2 uien, 2 knoflooktenen, 6 worteltjes, 2 stengels bleekselderij, 750 g tomaten, ? kopje olijfolie, 2 el witte wijn, 1 el versgehakte peterselie, 1 tl suiker, peper, zout,

  • Grieks Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-1999
  • Grieks Bijgerecht
  •  60-120 min.

knoflookaardappeltjes

Heerlijke aardappeltjes met een gekruide knoflooksmaak, lekker voor bij de bbq of gewoon bij de dagelijkse maaltijd

INGREDIENTEN

1 kg aardappels, 2 teentjes knoflook in plakjes, 2 el olijfolie, 1 el oregano (gedroogd of vers), 1 tl rozemarijn (gedroogd of vers)

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-06-2003
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaams stoofvlees met eigen tintje

Heerlijke dagelijkse kost, die ik maak voor 2 dagen , want de tweede dag smaakt deze nog beter

INGREDIENTEN

700 gram rundsstoofvlees (van het blaadje), 700 gram gemengd gehakt, peper -zout-tijm-laurierblad- 1 eetlepel mosterd-2 flesjes Leffe bruin- 1 grote ajuin, 1/2 zakje Knorr mix voor stoofvlees-carbonaden., paneermeel., 1 dl water -boter om aan te bakken.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-05-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gekaramelliseerde Zoete Aardappelen

Knapperig karamel! Ideaal hefstvoedsel dat goed combineert met bijv. gebraden ham. Uit Roald Dahl's kookboek, die erbij vertelt hoe hij weer van een patholoog te horen kreeg dat de Westindiers die deze in zijn ziekenhuis tegenkwam nooit darmklachten hadden. Allemaal dankzij hun dagelijkse portie zoete aardappel of yam, die vele malen vezelrijker zijn dan de binten en Opperdoezers die wij plachten te eten!

INGREDIENTEN

Ca. 7 ons zoete aardappelen - 30 gr. boter - 85 gr. rietsuiker - (cayennepeper naar smaak)

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-09-2004
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Sperziebonen in bladerdeeg

De dagelijkse groente eens op een andere manier. Sperziebonen in bladerdeeg met wat kaas

INGREDIENTEN

* 8 plakken bladerdeeg, * 4 `handjes` sperziebonen (Evt uit blik, anders voorgekookt), * 8 plakjes kaas, * 1 losgeklopt eigeel (voor de glans)

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-10-2012
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Arme mens kip kerrie

Deze potje lekkere kip is voor als de geldbuidel bijna leeg zijn, maar jou kruiden en specerijen kast nog vol. Makkelijk, goedkoop en heel snel en ook nog een redelijk slank recept. Deze kip kerrie vorm een dagelijkse beeld in de straten van stedelijk India.

INGREDIENTEN

Kippendelen met vel, van bout (voor nog slanker, kan het zonder vel) - olie voor bakken - kardemom peulen + gemalen kardemom voor garnering aan het einde - uien, fijn- knoflook, fijn, - gember, fijn - rode peper, fijn - groene peper, fijn (hoef niet, maar is wel mooi voor kleur contrast)- geelwortel - korianderpoederzout - zwarte peper - tomaten uit blik - water - verse koriander als garnering

  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-01-2014
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gekruide Notencake

Deze cake is heerlijk, zowel warm als koud opgediend. Snijd hem in dunne plakjes voor op sandwiches of smeer de restjes op toostjes, bij een drankje. 6 porties 1 portie = ca. 13 gram benutbaar eiwit ca. 33 % van de dagelijkse behoefte

INGREDIENTEN

1/2 kop ongebrande cashew noten, 1/2 kop amandelen, 1/2 kop ongebrande pinda's, 2/3 kop zonnebloempitten, 2 eieren, 2 uien, 1/2 kop volle rijst, gekookt, 1/4 kop tarwekiemen, 1/2 kop peterselie, 1/2 thee salie, 1/2 theel thijm, 1/2 theel zout, 1/2 kop geraspte kaas,

  • Biologisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-10-1999
  • Biologisch
  •  30-60 min.

Gebakken Bami (echte/Chinese )

Chinese kennen de termen Nasi Of Bami niet. Ze noemen het gebakken rijst of gebakken noedels. Deze soort gerecht eet de Chinese dus dagelijks, als onderdeel va hun dagelijkse voedings patroon die bestaan uit +/- 5 keer eten per dag.

INGREDIENTEN

voor bami, bami nestjes voor zoveel personen nodig, dun aangemaakte kippenbouillon, grof gemalen zwarte peper, mespunt ve-tsin (kan ook weggelaten worden), , 1. Breng bouillon aan kook met bovenstaand ingrediënten., 2. Kook tot gaar en giet af en spoel koud., 3. Bewaar bami onder water voor gebruik. Net voor gebruik lek je de bami goed uit voor opbakken.

  • Chinees Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-06-2013
  • Chinees Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Aardappelsoepje met gerookte paling en katenspek

Regelmatig zie ik hem 's avonds voorbij komen op t.v. en behalve dat hij altijd lekkere recepten heeft ziet het er ook zo ontzettend gezellig uit.  Je zou zo aan willen schuiven bij Jeroen Meus in het programma Dagelijkse Kost. Zijn recept voor 'aardappelsoep met gerookte paling' heb ik als basis gebruikt voor deze soep. Ik heb niet alleen aan de ingrediënten het een en ander veranderd, ik heb ook de bereidingswijze aangepast. Niet omdat ik het beter weet dan Jeroen Meus maar gewoon omdat ik niet gewend ben om volgens recept te koken. Aan de hand van de ingrediënten die ik gebruikt heb en de  foto's die ik gemaakt heb ik het recept naar mijn idee uitgewerkt. De 'samenwerking' tussen Jeroen en mij verliep prima en resulteerde in deze heerlijke soep N.B. Als je de paling en de zeekraal weg laat, is de soep iets minder luxe maar nog steeds erg lekker.

INGREDIENTEN

- 3 l kippenbouillon, - 8 aardappelen, - 2 st prei, - 4 uien, - 1 flinke plak knolselderij, - 1 teentje knoflook, - 2 laurierblaadjes, - enkele takjes tijm, - enkele takjes peterselie, - 150 gram katenspek, - 100 gram gerookte paling (gefileerd), - 200 ml (kook)room, - 50 gram zeekraal, - boter,

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-03-2019
  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pittige tomatensalsa

Salsa heerlijk bij BBQ of gegrild vlees, maar ook te gebruiken bij andere vleesgerechten in de dagelijkse keuken.

INGREDIENTEN

Tomaten, ontveld/ontpit (eventueel blik), rode paprika, ontpit, in stukken, 2 rode uien, in stukken, 2 kleine teentjes look (of 1 grote), 1 witte ui (in stukken), 2 takjes verse munt, 4 takjes verse citroenmelisse, 4 takjes verse peterselie, 1 chilipepertje of 1 koffielepel gedroogde chilizaadjes, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel koriander, 1 eetlepel "hot" mosterd, 2 eetlepels vodka, 1 theelepel grof zeezout, 1 dl olijfolie,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-05-2011
  •  
  •  0-10 min.

thee bij reuma

Helpt bij reuma

INGREDIENTEN

40 gram brandnetels, 20 gram moersspirea, 20 gram duivelsklauw,20 gram wilgenbast.

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-06-1999
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Pasta met roomkaas en spinazie

Heerlijk romig gerecht, gemakkelijk, met ook nog de dagelijkse hoeveelheid aan groente!

INGREDIENTEN

400-500g pasta, 450-500g spinazie a la creme, 150-200g roomkaas philadephia kruiden, 250g (kastanje)champignons, 1 ui, 1-2 tenen knoflook, 350g kipfilet, olijfolie, evt. geraspte kaas

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-05-2012
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Kruidige thaise viskoekjes

Deze kleine smakelijke viskoekjes zijn dagelijkse kost in Thailand en zijn perfect om met je handen te eten. Gebruik elke vissoort die je lekker vindt.

INGREDIENTEN

1 kg visfilet in blokjes, - 8 sjalotten of kleine rode uien gesnipperd, - 5 cm verse gember fijngehakt, - 1 stengel citroengras in dunne ringetjes, - 1 grote bos koriander fijngehakt, - 4 teentjes knoflook fijngehakt, - 4 djeroek peroetblaadjes (toko) in flinterdunne reepjes, - 1 eetlepel fijne suiker, - 1 eetlepel vis- of sojasaus, - 250 g dunne groene asperges in dunne plakjes, - zout, - witte peper it de molen, - arachide-olie voor het bestrijken, - chilisaus of limoenpartjes, voor het serveren,

  • Thais
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-11-2000
  • Thais
  •  30-60 min.

Tzatziki (Cacik)

Grieks/Turkse yoghurtsaus met knoflook en komkommer. Dagelijkse kost voor ons tijdens de vakantie!

INGREDIENTEN

1 komkommer, geschild en geraspt, 2 dl yoghurt (koop Griekse yoghurt (Total) of yoghurt bij een Turkse winkel) 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel azijn, 1/2 theelepel zout, 1 theelepel gehakte dille, 1 geperst teentje knoflook

  • Grieks
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-08-2001
  • Grieks
  •  20-30 min.

Aardappel

Lekker en nieuw recept wat de zelfde tijd nodig heeft voor de dagelijkse kost

INGREDIENTEN

Aardappelen voor 4 personen, een beetje zout, en een beetje bieslook

  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-01-2001
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Gebakken rijst met paddestoelen

In Maleisie stelt men de dagelijkse nasi goreng anders samen dan men meestal in Indonesie, en met name op Java, doet.

INGREDIENTEN

300 gram droog gekookte rijst, - 8 grote gedroogde Chinese champignons, - 400 gram verse kleine champignons, schoongemaakt, in vieren gesneden, - 3 eetl. arachide of zonnebloemolie, - 2 grote (rode) uien, gesnipperd, - 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt, - 1 rode en 1 groene Spaanse peper, ontdaan van zaad en zaadlijsten, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden, - 2 bleekselderijstengels, in smalle reepjes gesneden, - zout, - zwarte peper uit de molen, - 2 eetl. zoete sojasaus (ketjap manis)., - 3 bosuitjes met veel groen, gesnipperd, - 3 eetl. koude gekookte doperwtjes, - 2 eieren, hard gekookt, in partjes gesneden, - 2 tomaten, ontveld, in partjes gesneden.,

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-06-2000
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ovenschotel met gehakt, ananas, kerrie , prei en paprika

Deze preischotel is lekker met gehakt, maar kan ook met kip of vegetarisch gehakt gemaakt worden om hem zo naar jouw smaak aan te passen. Een heerlijke dagelijkse schotel met veel groente. In de ochtend al voorbereid en dan alleen nog even in de oven. Mijn oven,mijn vriend!!

INGREDIENTEN

400 gr rundergehakt, 2 ui gesnipperd, 1 rode paprika in smalle reepjes, 800 gr vastkokende aardappelen, 150 gr jong belegen geraspte kaas, 3 prei in halve ringetjes, 3 tl kerriepoeder ( curry poeder), 1 blikje ananasblokjes op eigen sap of siroop, peper en zout uit de molen, paar sprietjes bieslook, 1 bouillonblokje( minder zout), scheutje olijfolie

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-01-2019
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Pompoensoep (Jeroen Meus)

Niets makkelijker dan een doorgestoken pompoensoep: soepgroenten stoven, stukjes pompoen erbij en wat mee aanstoven, kruiden, bouillon erbij, gaar pruttelen en pureren met een staafmixer. Dan serveren met korstjes, gebakken spek of een dot room met vers fijngehakte bieslook zoals in Met Meus en Vork, of met geitenkaas en stukjes van je favoriete ham uit de charcuterie zoals in Dagelijkse Kost. In de verhouding pompoen-soepgroenten zorg je ervoor veel meer pompoen te gebruiken, anders heb je een groentesoep. Gebruik je evenveel wortel dan pompoen, dan heb je een lekkere wortel pompoensoep Logisch toch Gebruik net zoveel bouillon tot alle groenten onder staan tijdens het pruttelen. Jeroen gebruikt kippenbouillon, bent u vegetarier, gebruik dan een groentebouillon

INGREDIENTEN

* echte boter of biologische, koudgeperste olijfolie, , * soepgroenten: in totaal duidelijk minder dan de hoeveelheid pompoen: bleekselder, ajuin, wortel en enkele knoflookteentjes, , * pompoen: veel meer dan soepgroenten, , * kippenbouillon, , * peper, zout, tijm en laurier of een kruidentuiltje van peterseliestengels, tijm en laurier, , * garnering: zoals bijv. (gerookte) ham, zure room, yoghurt, korstjes, gebakken spek, dille, bieslook en/of (geiten)kaas,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-11-2013
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Een kaasplank serveren voor het zoete dessert

Een kaasplank serveren vóór het dessert is een dagelijkse gewoonte voor de Fransen. Hoe moet de samenstelling zijn en waarop moet u letten. Welke kaas kiezen we en hoe serveren wij de kaas Bij een goede maaltijd mag kaas niet ontbreken. In top-restaurants is het een erezaak om met een trolley vol kazen langs te komen. Helaas hebben de toeristen het bij de gewone restaurants een beetje te bont gemaakt. Er werd niet bescheiden van een kaasplank genomen (maximaal drie à vier stukjes), maar zóveel dat menig restaurant tegenwoordig een bordje met voorgesneden kaasstukjes geeft. Jammer! Fransen zijn er trots op dat zij meer kaassoorten hebben dan er dagen in het jaar zijn. Ook de Engelsen en de Grieken zijn bekend om hun kazen. Het samenstellen van een kaasplank gebeurt volgens bepaalde regels. Van zacht naar scherp. Wat de samenstelling van uw kaasplank ook moge zijn, let op de volgende punten. De aroma van de kazen moet tot zijn recht komen. Haal de kazen minstens een halfuur, maar liefst een uur voor het serveren uit de koelkast . Serveer de kaas zonder de verpakking. Snij de kaas nooit in plakken, want dan droogt het te snel uit. Rijpe kazen kunnen gaan uitlopen. Reken bij een dessert op 60 - 80 gram kaas per persoon. Serveer er stokbrood of toast bij. Leg voldoende messen bij de plank. Wijn, bier en mineraalwater past goed bij kaas. Limonade (sapjes), koffie en thee eigenlijk niet. Een uitzondering daarop is soms druivensap of appelsap, die het bij sommige kaassoorten goed doen. Witte wijnen en lichte rode wijnen passen beter bij de kaas dan zware rode wijnen. Geef uw gasten een klein bordje met een mes. Een kaasplank kan al uit drie of vier verschillende soorten worden samengesteld. Uiteraard ook meer. Zorg dat de kaasplank voor ieder wat wils heeft. Neem een houten plank of platte schaal. De kaas wordt altijd ingedeeld naar de mate van sterkte. Met de klok mee beginnen we met de milde kazen, dan volgen de meer kruidige kaassoorten en de zeer sterke kazen sluiten de rij. Er zijn zeer vele soorten kaas. Wij kennen allemaal de brie, de camembert, de emmentaler en de roquefort. U neemt uiteraard dat wat u zelf lekker vindt, maar mag ik u daarnaast wijzen op een aantal andere kazen? Picodon: een zachte heerlijke Franse kaas. Wordt gemaakt van geitenmelk. Bleu d`Auvergne heeft een scherperesmaak en is blauw geaderd. Brillat Savarin is een heel zachte, lichtzure kaas uit Normandie. Een aanrader! Munster (Munster-Gérômé) is een sterk geurende kaas Brie is een zachte kaas Lekker bij een bordeaux of een Côte du Rhône Camembert is een zachte kaas. Lekker bij een rode wijn of een fruitige beaujolais Cheddar, een zachte Engelse kaas. Lekker bij een witte wijn. Comté:, een harde kaas uit Frankrijk. Lekker bij een lichte rode of droge witte wijn. Emmentaler is een harde Zwitserse kaas. Lekker bij rode wijn. Feta is een Griekse kaas gemaakt van schapenmelk. Lekker bij een witte wijn. Gorgonzola is een zachte kaas met een blauwschimmel. Het wordt uitsluitend van koemelk gemaakt. Lekker bij een rode wijn. Er zijn nog honderden andere soorten: Crottin de chavigno, Montrachet, Maroilles met zijn pregnante geur, Chantal, Reblochon, Beaufort, Magor, Pont-l`Evêque Als ik uit de bovenstaande kazen een kaasplank zou samenstellen dan zou ik nemen (van mild tot sterk): Brillat Savarin (verkrijgbaar in Nederland?) Picodon Camembert Comté, Roquefort of Bleu d`Auvergne Munster Ik leg voor de liefhebbers wat witte druiven bij de kaas. Staat leuk en is lekker bij de kaas. Een glas witte of rode wijn erbij en uw diner krijgt een extra feestelijk tintje.

  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-03-2009
  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste dagelijkse kost recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top