CREMA CATALANA
Recept van Paco.
Pakje Crema Catalana (uit Spanje). 3/4 liter melk, suiker, water
Breng een halve liter melk aan de kook. Intussen de poeder (Crema Catalana) in een ander pannetje met een kwart liter melk roeren. Als de melk kookt, het geroerde melk poeder erbij doen. Blijf ongeveer 3 minuten roeren. Giet het daarna in schaaltjes.
- Spaans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-06-2002Spaans Nagerecht0-10 min.
Crema Catalana
~In spanje is de crema catalana zeer popie;Dat komt door het spannende contrast tussen de koele citroen-kaneelvla en het warme suikerkorstje: het is een variant op de cerme brulee.
*2 el maizena.*6 dl volle melk.*6 eidooiers.*150 gr suiker.*schil van 1/2 citroen.*1 kaneelstokje.*
- Spaans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op11-08-2001Spaans Nagerecht> 120 min.
Crema Catalana
1/2liter melk,1vanillestokje,5cm pijpkaneel,2 eieren,4 eierdooiers,80gr suiker., Karamellaag, 100gr suiker.
- Spaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-11-1999Spaans Nagerecht30-60 min.
Crema Catalana
In Spanje is de crema catalana, een variant op de franse creme brulee, razend populair.
2 eetlepels maizena - 6 deciliter volle melk - 6 eidooiers - 150 gram suiker - schil van een 1/2 citroen, in repen - 1 kaneelstokje
- Spaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-02-2004Spaans Nagerecht30-60 min.
Crema Catalana
Dit beroemde Spaanse nagerecht is razend populair door het contrast tussen de koele vla en het warme suikerkorstje.
2 el maizena; 6 dl volle melk; 6 eierdooiers; 150 g suiker; rasp van een ? citroen; 1 kaneelstokje; extra nodig: 6 vuurvaste schaaltjes
- Spaans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-01-2003Spaans Nagerecht20-30 min.
Crèma Catalana
* 180 ml melk, * 120 ml slagroom, * 1 kaneelstokje, * 2 stukjes citroenschil, * 3 stuks eierdooier, * 11 gr maizena, * 1 snufje zout, * 35 gr suiker
- Spaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-11-2010Spaans Nagerecht30-60 min.
Crema Catalana
Beroemd Spaans nagerecht
1 citroen, onbespoten, 1 kaneelstokje, ? l melk, 1? eetl. maizena, 6 eierdooiers, 100 g suiker
- Spaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-06-2002Spaans Nagerecht30-60 min.
Crema Catalana
Dit is in Spanje mijn favoriete nagerecht.En nu dus ook thuis.Het is een heerlijke vanillecreme met caramel.
200 gr suiker;4 eidooiers;1 el maizena;1 kaneelstokje;geraspte schil van een halve citroen;? liter melk.
- Spaans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op16-03-2003Spaans Nagerecht0-10 min.
Crema Catalana
Vanille pudding op zijn Italiaans
1 liter gepasteuriseerde melk, 4 eidooiers of gepasteuriseerd eigeel, 1 kaneelstokje, schil van 1 citroen, 1 vanillestokje, 2 eetlepels custard, suiker naar smaak toevoegen, ,
- Italiaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-04-2010Italiaans Nagerecht30-60 min.
Crema Catalana
180 ml halfvolle melk, 120 ml slagroom, 1 kaneelstokje, 2 stukjes citroenschil, 3 eierdooiers, 11 gram maizena, snufje zout, 35 gram suiker,
- Italiaans Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op25-11-2009Italiaans Nagerecht10-20 min.
Crema Catalana
1 citroen, 300 g suiker, 6 eidooiers, 2 el maizena, 2 tl kaneelpoeder, 3/4 l volle melk,
- Spaans Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op13-01-2001Spaans Nagerecht60-120 min.
Crema Catalana
Lekker toetje
50 gr. custard poeder, 1 liter volle melk, 6 eierdooiers, 1 citroen, 300 gram suiker, 1 theelepel kaneel, 6 tapasbakjes (ingevet),
- Spaans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op06-03-2006Spaans Nagerecht0-10 min.
Crema Catalana
Vla met een krokant laagje.
2 eetlepels plus 1/2 theelepel maizena, 6dl. plus 2 eetlepels melk, 150 gram plus 2eetlepels suiker, schil van 1/2 citroen,inkleine stukjes gesneden, 1 kaneelstokje
- Spaans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-01-2000Spaans Nagerecht20-30 min.
Crema catalana
Romig toetje met citroen en gebrande suiker.
1 citroen - 300 gr suiker - 6 eidooiers - 2 eetl maizena 2 theelepels kaneelpoeder - 3/4 liter volle melk
- Internationaal Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-08-2002Internationaal Nagerecht20-30 min.
Crema Catalana
Hemels lekker
1 l. melk, 1 vanillestokje en/of 1 stukje pijpkaneel, schil van 1 citroen, 8 eidooiers, 200 gr. suiker en 3 eetl. ma?zena.
- Spaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-01-2001Spaans20-30 min.
crema catalana
Een heerlijke Spaanse pudding!
4,75 dl melk, de schil van een halve citroen, 1 kaneelstokje, 4 eidooiers, 7 el fijne tafelsuiker, 1,5 el maizena, geraspte nootmuskaat (garnering)
- Spaans Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-01-2001Spaans Nagerecht60-120 min.
Crema catalana
200 g suiker, 4 eidooiers, 1 el bindmiddel (bijv. maizena), 1 kaneelpijpje, geraspte schil van halve citroen, 5 dl melk
- Spaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-08-2006Spaans20-30 min.
- Eigen recept
Crema Catalana
Anderhalve liter melk, 3 vanillestokjes, 450 gr suiker, 12 eieren (alleen het geel), 1 snufje kaneel
- Spaans
- > 120 min.
- Geplaatst op11-05-2009Spaans> 120 min.
- Eigen recept
Crema Catalana met sinaasappel
Een traditionele crema catalana met sinaasappel is de perfecte aflsuiter van je diner. Zoet, bitter, zurig en dat alles bij elkaar! Voor crema catalana gebruik je het liefst een bruleebrander om de suiker te karameliseren, maar dat gaat ook prima onder de grill!
260 ml melk, 2 eidooiers, 50g kristalsuiker, 1 kaneelstokje, rasp van een halve sinaasappel, 1 el custardpoeder, 1 el rietsuiker
- Spaans Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-10-2017Spaans Nagerecht10-20 min.
Een echt Spaans toetje: CREMA CATALANA
Vroeger werden in Spaanse wijngebieden van Catalonie eiwitten gebruikt om de wijn te klaren. Zwevende, vertroebelde deeltjes zonken samen met het eiwit naar de bodem van het wijnvat. Van de overgebleven dooiers werd onder meer dit heerlijke dessert bereid, dat in veel lijkt op de Franse creme brulee.
25 gr custardpoeder 500 ml volle melk 1 tl kaneel halve citroen, geraspt 3 eierdooiers 150 gr suiker 4 soufflevormpjes ingevet, ,
- Fusion Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-03-2006Fusion Nagerecht30-60 min.
- Eigen recept
Crema Catalana met rabarber
Crema Catalana met rabarber! Deze vrolijke toetjes maak je in een handomdraai, heerlijk met rabarber! Natuurlijk kan de Crema Catalana ook zonder rabarber als deze niet in het seizoen is, maar een pot met dit heerlijke goedje is het hele jaar rond op voorraad bij je supermarkt. Fris en zoet!
4 stengels rabarber, 500 ml melk, rasp van 0,5 citroen, 2 kaneelstokjes, 30g custardpoeder, 3 eidooiers, 70g suiker, rietsuiker om te bestrooien
- Spaans Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-03-2018Spaans Nagerecht10-20 min.
SPAANSE CREMA CATALANA
1 citroen, 500 ml slagroom, 1 kaneelstokje, 4 eieren, 60 g suiker, ca 4 el donekrbruine basterdsuiker
- Spaans Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op22-09-2003Spaans Nagerecht10-20 min.
Crema Catalana met anijskoekjes
2 eetlepels maizena, 6 dl volle melk, 6 eidooiers, 150 gr suiker, de schil van 1/2 citroen in repen, 1 kaneelstokje, 6 dessertschaaltjes of kleine kommetjes, , Anijskoekjes, (12 stuks), 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels bier, 1 eetlepel anijslikeur, 1 theelepel zout, 125 gr bloem, 3 eetlepels sesamzaad, 3 eetlepels anijszaad, 150 gr suiker
- Spaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-01-2003Spaans0-10 min.
- Eigen recept
Crema Catalana met Licor 43
* 4 centiliter Licor 43 (Spaanse likeur), * 200 gram suiker, * 6 eierdooiers, * 1 kaneelstokje, * geraspte schil van 1 citroen, * 5 deciliter melk, * 4 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op17-01-2011
- Eigen recept
crema catalana met sinaasappel/vijgenpartjes
1 sinaasappel, 2 el dessertwijn, 4 vijgen,geweld met vanillesmaak(zakje a 250 g), 500 ml volle melk, 4 eierdooiers, 150 g suiker, 1/2 tl kaneelpoeder, 1 vanillestokje opengesneden
- Spaans Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-11-2008Spaans Nagerecht60-120 min.
- Eigen recept
Crema catalana met Licor 43
4 cl Liqor 43, 6 eierdooiers, geraspte schil van 1 citroen, 200 gr suiker, 1 kaneelstokje, 5 dl melk, 4 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op21-12-2010
- Eigen recept
Crema Catalana met Licor 43
4 cl Licor 43, 6 eierdooiers, schil van 1 limoen, 200 gram suiker, 5 dl volle melk, 1 kaneelstokje, 1 vanillestokje, ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op21-12-2010
- Eigen recept
Crema Catalana met Licor 43
* 4 centiliter Licor 43, * 200 gram suiker, * 6 eierdooiers, * 1 kaneelstokje, * geraspte schil van 1 citroen, * 5 deciliter melk, * 4 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op22-12-2010
- Eigen recept
Crema Catalana met Licor 43
4 centiliter Licor 43, 200 gram suiker, 6 eidooiers, 1 kaneelstokje, geraspte schil van 1 citroen, 4 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op30-12-2010
- Eigen recept
Crema Catalana met Licor 43
4 porties, In 15 minuten klaar, Ingrediënten, - 4 centiliter Licor 43 (Spaanse likeur), - 200 gram suiker, - 6 eierdooiers, - 1 kaneelstokje, - geraspte schil van 1 citroen, - 5 deciliter melk, - 4 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op30-12-2010
Crema Catalana Spaanse crème brulee
* 2 eetl maizena, * 6 dl volle melk, * 6 eidooiers, * 150 gr suiker, * schil van 1/2 citroen in repen, * 1 kaneelstokje,
- Spaans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op07-01-2011Spaans Nagerecht> 120 min.
catelaanse pudding met een caramellaagje (crema catalana)
Dit gerecht lijkt op de franse creme brulee. De Spaanse versie kruid je echter met kaneel en citroen en de Franse met vanille
8 dl. melk, 1 kaneelstokje, gele schil van 1/2 citroen, 4 eidooiers, 150 gr. (fijne tafel) suiker, maizena
- Spaans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op04-07-2001Spaans Nagerecht> 120 min.
- Eigen recept
Crema Catalana chocola met Licor 43
* 2 centiliter Licor 43 (Spaanse likeur), * 100 gram suiker, * 3 eierdooiers, * 1 kaneelstokje, * 50 gram chocolade mousse, * geraspte schil van half citroen, * 2,5 deciliter melk, * 2 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op22-12-2010
- Eigen recept
Crema Catalana voor 4 pers.
4 centiliter Licor 43 (Spaanse likeur), 200 gram suiker, 6 eierdooiers, 1 kaneelstokje, geraspte schil van 1 citroen, 5 deciliter melk, 4 ovenvaste schaaltjes
- Geplaatst op22-12-2010
- Eigen recept
Crema Catalana al Licor 43
8 decilter melk, 150 gram eigeel, 225 gram kristalsuiker, 25 gram Licor 43, 50 gram maizena, 1 kaneel stokje, 1 citroen
- Geplaatst op21-12-2010
Crema Catalana con Piñas y Cocos
Vanille cocoscrème met ananas en caramel
2¼ eetlepel maïzena (opgelost in 2 eetlepels melk), 3¼ dl melk, 3 dl kokosmelk, 1 kaneelstokje, 6 eidooiers, 150 gr. suiker, ½ blikje ananasstukjes, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 4 tot 6 eetlepels rietsuiker
- Spaans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-03-2007Spaans Nagerecht20-30 min.
Zuppa Inglese
4 cantuccini of stukjes cake of lange, vingers, alchermes, restje crema catalana of custardvla, restje chocoladeroom, restje geklopte slagroom, , ,
- Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op25-11-2009Nagerecht10-20 min.
- Eigen recept
Speculaascréme brulee
1.25 deciliter melk, 2.5 deciliter slagroom, 4 eidooiers, 65 gram suiker, 4 theelepels speculaaskruiden, 4 eetlepels suiker (om te bestrooien
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-10-2008Nederlands Nagerecht30-60 min.
Catalaanse room met een krokant laagje
Crema catalana
- 200 gr suiker, - 4 eidooiers, - 1 el maizena, - geraspte schil van ? citroen, - 1 kaneelstokje, - 5 dl melk,
- Spaans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op24-10-2002Spaans Nagerecht> 120 min.
Catalaanse room
* Crema quemada a la Catalana *Het gaat in dit geval om een zalige soort vla die gewoonlijk wordt opgediend onder een laagje gekarameliseerde suiker. Praktisch geizen is het ongeveer hetzelfde als het Franse 'creme brulee'. Ongeveer, want volgens kenners is het het karakter van de vla wat de smaak bepaalt en niet de karamel, die eventueel achterwege kan blijven. Ondanks alle overeenkomsten, inclusief de naam 'creme brulee', zijn het de Catalanen die de uitvinding voor zich opeisen en het is goed mogelijk dat ze gelijk hebben, want in de vorige eeuw was het recept in Frankrijk volslagen onbekend.Hier het recept van de kok van de abdij van Montserrat.
1 liter room gemengd met melk (ofwel 1/2 liter room + 1/2 liter melk, gemengd)schil van een halve citroen1/2 pijpje kaneel3 eierdooiers150 gram suiker
- Spaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-10-2002Spaans Nagerecht30-60 min.

Crema Catalana
Crema Catalana ofwel Crème brûlée genoemd is wereldwijd een veel gegeten dessert. Naast de veel gegeten vanille crème variant kan je crème brûlée maken met talloze, elkaar complimenterende, ingrediënten. Zo heb je bijvoorbeeld crème met karamel of een vanille crème met fruit zoals frambozen of aardbeien. Voor de chocoladeliefhebbers is er ook wat wils, een heerlijke chocolade variant. Nu kun je zelf thuis dit gerecht bereiden. Ondanks dat het maken van de crème niet veel moeite is, is er wel een moeilijkheidsgraad. Bij het maken van crème brûlée is het toch echt de kunst om de suikerlaag bovenop mooi te kleuren en niet te laten verbranden. Zorg ervoor dat je de suiker helemaal over de bovenkant van de crème verdeelt zodat de crème zelf niet verbrandt. Dit dessert is een mooie afsluiter van elke maaltijd.