1. Home
  2. Recepten
  3. Creatief Koken

Creatief koken recepten (30)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Kip creatief

Snel klaar (2 pers.):van "moesje2"

INGREDIENTEN

Kipfilet tauge sperzieboontjes blikje ananas in stukjes knoflook citroensap ketjap peper zout

Bereidingswijze

Snijd de kipfilet in grove stukken. Marineren met peper, zout, knoflook, citroensap en ketjap. De kipfilet in olie bruin bakken. Ondertussen de sperzieboontjes in stukjes snijden en ongeveer 3 minuten laten koken. Wanneer de kip bruin is de sperzieboontjes, tauge en ananas toevoegen. Nog wat ketjap erdoor en even roerbakken.

  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-05-2002
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Creatief met Knorr of Maggi!

Op Smulweb heb ik het er al eerder over gehad: de toepassingen van de zakjes Knorr en Maggi. Waar ik er wel bij zeg dat ik in Duitsland koop. Het aanbod daar is enorm. Vandaag wilde ik rijst met een smaakje. Meestal maak ik mijn eigen gebakken rijst, zie http://www.smulweb.nl/recepten/1433533/Gebakken-rijst maar bij gebrek aan ingrediënten en wel een zakje van Knorr in dit geval een ook heel lekkere rijst gemaakt. Heel anders dan waar Knorr het voor heeft ontwikkeld, maar echt reuze lekker. Lees verder en wordt cratief met Knorr en Maggi!

INGREDIENTEN

Een zakje Chop Suey., Rijst voor twee personen

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-08-2015
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Ovenschotel met witlof, gehakt en (kastanje)champignons

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van creatief koken. Zoiets zou je tegen kunnen komen als je de rubriek "koelkast leegmaken" gebruikt. Ik heb gewoon gekeken welke ingrediënten bij elkaar passen en welke smaken matchen. Dit is een ovenschotel die helemaal bij deze tijd van het jaar past. Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree.

INGREDIENTEN

- 500 gram (runder)gehakt, - 500 gram witlof, - 1 kg vastkokende aardappelen, - 150 gram gerookte spekjes, - 250 gram (kastanje)champignons, - 2 uien, - 3 eieren, - 250 ml kookroom, - 2 tot 3 lepels mosterd, - 200 gram geraspte kaas, - peper (weinig of geen zout i.v.m. de gerookte spekjes)

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-10-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

Ik was al enige tijd op zoek naar een wat eenvoudierg recept van rendang. De meeste recepten die ik tegenkwam bevatten zoveel ingrediënten dat ik daarvan terugschrok. Tot ik op de internetsite van "Lekker en simpel" dit recept tegenkwam. Natuurlijk heb ik er toch weer wat aan veranderd, maar niet veel. Wat ik er zelf aan heb toegevoegd vermeld ik in de ingrediënten. Het is - volgens "Lekker en simpel" geen authentieke rendang, maar het heeft ons uitstekend gesmaakt. Ook een super recept voor je slowcooker of crockpot (lees de beschrijving in het recept).

INGREDIENTEN

Plm 1 kilogram rundvlees (riblappen of sukadelappen), 3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie, 3 midddelgrote uien (gepeld en niet al te fijn gesnipperd), 3 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd), circa 2 cm verse gember (gechild en geraspt), 2 tl gemalen kurkuma (geelwortel) of iets meer naar smaak, 1 tl gemalen komijn (djinten) of iets meer naar smaak, 2 tl gemalen koriander of iets meer naar smaak, 1 rode Spaanse peper (schoongemaakt, pitjes en zaadlijsten verwijders en in stukjes gesneden) of meer naar smaak, zout, peper, 2 blaadjes laurier (ik had verse laurier), 200 ml kokosmelk (in het recept werd 400 ml vermeld, dat vond ik teveel), 1 stengel citroengras (sereh), Dit heb ik zelf nog toegevoegd:, 1 eetlepel witte azijn, 1/2 eetl tamarindepasta, 1 flinke eetlepel donkerbruine basterdsuiker

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-02-2016
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Hartige taart met champignons, paprika en spekjes

Aan het einde van de week maak ik vaak een hartige taart met wat ik nog in huis heb.  Het heeft 2 voordelen; je hoeft niets weg te gooien en je hoeft ook geen boodschappen  te doen  Creatief koken ten top dus.  Zo is dus dit recept ontstaan met simpele ingrediënten die ik eigenlijk gewoon standaard elke week in mijn winkelwagentje doe.

INGREDIENTEN

- 1 rol bladerdeeg of deeg voor hartige taart, - 250 gram spekreepjes, - 400 gram (witte) champignons, - 1 (gele) paprika, - 2 uien, - 2 grote eieren (of 3 kleine), - 125 ml melk, - 100 gram geraspte oude kaas, - zwarte peper (zout zit al genoeg in de spekjes), - 3 lente uitjes voor de garnering,

  • Europees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-03-2015
  • Europees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Spaghetti met kip & pesto

Op een dag had ik alleen maar kipfilet en champignons in huis. Het was slecht weer en ik had geen zin om boodschappen te doen. Ik keek in de kelder en vond er een potje pesto en een pakje kookroom. Met de overige ingrediënten en een beetje "creatief" koken is toen dit recept ontstaan. Ik realiseer me heus wel dat ik geen culinair wonder ben en dat er best meer soortgelijke recepten zullen zijn. Maar toch wil ik jullie dit snelle, makkelijke en bovendien zeer smakelijke recept niet onthouden. Succes ermee en dat het jullie ook mag smaken!!!

INGREDIENTEN

500 gr. kipfilet, 1 bakje champignons, 1 pakje kookroom, 1 potje groene pesto, 2 uien, 2 tenen knoflook, 500 gr. spaghetti (of andere pasta), olijfolie, peper & zout., , Extra smaakmakers:, parmezaanse kaas, rucola, optioneel lenteui.

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-11-2012
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pasta met zalm, venkel en dille in roomsaus

Heerlijk zacht en romig. Een beetje een Scandinvisch gerecht maar dan met een pasta. Want pasta is nou eenmaal een heerlijke basis voor vele gerechten. Ik kwam eigenlijk heel toevallig uit op dit recept omdat de venkel nodig op moest. De zalm was ook aan de beurt en de dille had ik nog liggen van een andere saus. Mijn manier van koelkast leegmaken. Zo krijg je dus met creatief koken de lekkerste gerechten op tafel. Thuis is unaniem besloten dat dit nog veel vaker op tafel mag komen.

INGREDIENTEN

500 gram pasta (naar keuze), 500 gram verse zalm in blokjes, 2 venkel knollen, 2 uien, 1 bosje lente uitjes, 250 gram witte champignons, 1 bosje dille, 250 ml (kook) room, 1 of 2 visbouillon blokken, 1 bolletje knoflook, 2 el dille edik (of sherry), peper en zout

  • Vis Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-04-2014
  • Vis Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Stamppot met prei champignons en lente ui

Dit is zo'n typisch gerecht dat ik gemaakt heb aan het einde van de week met de ingrediënten die ik nog voorradig had. Koken vanuit het hart noemde iemand dat laatst en dat klinkt nog veel mooier dan creatief koken zoals ik het altijd noem. Omdat deze stamppot wat lichter is dan de meeste winterstamppotten is deze juist heerlijk voor in de herfst als het weer wat kouder wordt. 

INGREDIENTEN

- 1 ½ kg kruimige aardappelen, - 150 gram spekreepjes, - 1 prei, - ½ bosje lenteui, - 250 gram champignons, - ½ bakje kruidenroomkaas, - melk, - mosterd, - peper en zout,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-09-2017
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Broccolistamppot met ham, ei en ui

Einde van de week is bij mij vaak creatief koken met wat ik nog in huis heb. Koelkast leegmaken zodat er zaterdags weer een nieuwe lading in kan. Ik vind het altijd weer een uitdaging om niks weg te hoeven gooien en toch iets lekkers op tafel te zetten. Ik had nog broccoli liggen en had trek in stamppot zo kwam ik dus op dit idee. Even inventariseren wat ik zoal nog meer kon gebruiken en de combinatie van broccoli met ham en ui leek me niet verkeerd. De stamppot kreeg een Aziatisch tintje door de sambal en de ketjap. En ze vonden het hier thuis allemaal heerlijk. Missie geslaagd En dus bewaar ik hier het recept Ik heb deze stamppot wat meer bite gegeven door de broccoli even in kokend water te zetten en daarna met de ham en ui mee te wokken. Voor een zachtere variant voeg je de broccoli na 10 minuten aan de aardappels toe en kook je deze samen verder gaar. 

INGREDIENTEN

- 1 kilo (kruimige)aardappelen, - 500 gram broccoli, - 1 ui, - 300 gram hamblokjes, - 4 eieren, - 1 flinke tl sambal badjak, - 3 el ketjap manis, - klont boter, - scheut melk, - peper en zout,

  • Fusion Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-02-2016
  • Fusion Bijgerecht
  •  20-30 min.

Kokkinisto kotopoulo “Ranzo Ionio”

Kokkinisto =rood maken van vlees door het  in tomatensaus te bereiden. Kotopoulo = kip. Tijdens mijn vakantie in Griekenland mocht ik een dagje meekijken in de keuken van de Taverna van de accommodatie waar wij verbleven (Ranzo Ionio).  Een ontzettend leuke kans die ik natuurlijk met beide handen aangreep. Dit is een van de recepten die ze daar die dag klaarmaakten. Thuis heb ik het nagemaakt en iedereen vond het zo lekker dat ik het zeker nog vaker ga maken. Ik vond het verrassend om te zien dat ze daar gebruik maakten van specerijen die ik niet zo voor de hand liggend vond zoals kurkuma en kerrie. Maar volgens Kostas en Stella, die ik deze dag mocht volgen,  waren ze de laatste jaren daar ook een beetje aan het experimenteren met ingredienten Leuk om te horen want zelf hou ik ook wel van een beetje creatief koken TIP: Lekker met Griekse-gebakken-aardappelen-met-knoflook-oregano-en-citroen en Griekse-boerensalade-met-ijsbergsla

INGREDIENTEN

- 1 kilo kip in stukken (bijvoorbeeld 8 kippendijen), - 2 uien, - 4 tenen knoflook, - ½ glas droge witte wijn, - 3 tomaten, - olijfolie, - zwarte peper, - grof zeezout, - kerrie, - kurkuma, - evt. kipkruiden

  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-07-2016
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Taco fantasia

Geen zin om boodschappen te doen en een rondje langs mijn koelkast, vriezer, en voorraadkast leverde dit recept op Creatief koken, dat is wat ik zo leuk vind Mijn variatie op de Mexicaanse taco's is, al zeg ik het zelf, uitstekend gelukt. 

INGREDIENTEN

- 300 gram gehakt (h.o.h.), - 125 gram gerookte spekreepjes, - 1 teen knoflook, - 2 uien, - 3 paprika's (rood, geel, groen), - 1 el jalapeño (uit een potje), - 2 el Mexicaanse (taco) kruiden, - 1 klein blikje maïs (125 gram), - 1 klein blikje bonen (125 gram), - 14 mini tortilla's, - 200 gram crème fraîche of zure room, - 175 gram geraspte (belegen) kaas, - optioneel: bosje koriander,

  • Mexicaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-02-2019
  • Mexicaans
  •  20-30 min.
Nieuwste creatief koken recepten
  • Eigen recept

Asperge preisoep

Soep maken met wat er op dat moment voorhanden is. Elke keer weer een uitdaging waarmee je soms tot verrassende ontdekkingen komt. Zo ook deze soep. Prei en knolselderij die echt op moesten en niet genoeg asperges om gewoon een pan aspergesoep te maken. Een combinatie waar ik in eerste instantie niet meteen aan gedacht zou hebben maar door deze Corona-crisis wordt je min of meer gedwongen tot creatief koken, iets wat ik sowieso altijd een uitdaging vind

INGREDIENTEN

- 1 kilo asperges, - 1 dikke prei (of 2 dunne), - 1 kleine knolselderij (of een halve), - 2 uien, - 250 ml (kook)room, - 5 eieren (hardgekookt), - 150 gram gekookte ham (in reepjes), - ½ bosje lente ui, - bouillon getrokken van de schillen en kontjes, aangevuld met runderbouillon, - olie of boter,

  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-05-2020
  • Regionaal
  •  20-30 min.

Koffie, steranijs en zoethout gebraiseerde wildzwijnmedaillo

Dit recept is een variant op een recept van Peter Gordon, die creatief koken weer een stap verder heeft gebracht. Het recept is zo apart als het er uit ziet, en is wat mij betreft Kerstwaardig. Kan elke keer dat je het maakt wat anders smaken, maar altijd heerlijk!

INGREDIENTEN

2 wild zwijn medaillons (Sligro), 2 el witte suiker, 1 steranijs, 1 kruidnagel, 1 klein stukje gember, in plakjes, 1/2 kaneelstok, 1/2 zoethout, geplet, 1 t knoflook, gesneden, 1/2 sjalot, in plakken, 1 tl sesamolie, 1 el ketjap asin, 1 el zwarte azijn, rijstazijn of droge sherry, 1 shot espresso, 100 g kastanjechampignons, in vieren, 1 bosui, in schuine plakken

  • Fusion Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-04-2010
  • Fusion Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Ovengebakken aardappeltjes

Net zo lekker als gebakken in de pan! maar als we gezond willen zijn en toch alles willen eten wat we lekker vinden moeten we soms creatief zijn. bekijk ook eens mijn kookboek: lekker gezond voor meer recepten!

INGREDIENTEN

*200 gram krieltjes met schil (verse, ongekookte), * halve eetlepel azijn, * paprika poeder, *knoflookpoeder, * zout, *Rosemarijn

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-10-2014
  •  
  •  20-30 min.

Roerbak gehaktmaaltijd

INGREDIENTEN

-Rundergehakt (mager), -Zak groenten (thaise AH), -Sojasaus, -Sambal oelek, -Sambal Badjak oid, -Chilliesaus, , -Rijst

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-12-2009
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Zachte Vacherin in de korst

Creatief en makkelijk; en daarenboven overheerlijk recept

INGREDIENTEN

-1 klein Vacherin kaasje, -500 g aardappelen, -1 flesje Leffe Radieuse, -1 krop krulsla, -250 g spekjes

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-11-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

vietnamese groentencurry

Recept uit creatief koken, en helemaal home made!

INGREDIENTEN

2 lente-uitjes, in ringetjes - 3 teentjes knoflook, fijngehakt - 2 1/2 el plantaardige olie - 2 stengels citroengras, gekneusd en gewassen - 3 el masala - 2 tl trassie - 2 rode chilipepers, gedroogd en fijngehakt - 200 ml. kokosmelk, 200 ml. bouillon - citroenrasp van 1 citroen - 100 gr. wortels, 100 gr. sperziebonen, 255 gr. aardappels, geschild en in blokjes, 1 aubergine - zout.

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-10-2003
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

linzen-tomatensoep met appel

Creatief koken

INGREDIENTEN

150 gr linzen, 2 groentenbouillontabletten, 1 groete ui, 1 el boeter, 1 blik gepelde tomaten, 1 dl .droge witte wijn, 1 appel, 1 el citroensap, 1 tl. kerriepoeder, zout, peper, tabasco, 0.5 tl. suiker.

  • Internationaal Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-03-2004
  • Internationaal Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Stoofpeertjes in glühwein

Mijn advies werd gevraagd voor stoofpeertjes maar dan op een simpele manier zonder dat je over een hele kruidentempel hoeft te beschikken. Dit is het beste alternatief  dat ik kan geven want de glühwein bevat al zoveel smaakjes zodat je met een minimum aan ingrediënten toch iets lekkers op tafel kunt zetten. Perfect als je creatief moet koken in een studentenhuis of vakantiehuisje, of op een andere plek waar je weinig tot geen ingrediënten tot je beschikking hebt. Ik kwam er zelf toevallig een keertje achter toen ik een halve fles glühwein had staan die maar niet op ging Natuurlijk is het niet alleen voor studenten die eens een keer 'culinair' willen koken maar voor iedereen die even stoofpeertjes zonder poespas wil maken

INGREDIENTEN

- 1 kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman), - fles glühwein (eventueel aanvullen met een beetje water)

  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-01-2017
  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  60-120 min.

zalm met grof zout en boursin

Kan als hoofdgerecht ook met gekookte aardappeltjes; een creatief plezier...

INGREDIENTEN

4 stukken zalm (met vel), 1 eetlepel olijfolie, 1 boursin look en met fijne kruiden (150 g), 20 cl verse room, 2 eetlepels niet-geconcentreede tomatensaus, 1 courgette (middelgroot), 1 klein doosje zalmeitjes, grof zout, zout en peper.

  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-05-2001
  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pasta Cleaning up the Fridge, Rengelina

Na een hele week anders gegeten te hebben dan volgens de koelkast gepland, heb ik alle producten die binnen 2 dagen opgebruikt moesten worden op de aanrecht gelegd en hieruit dit recept bedacht. Leuk om lekker spontaan creatief te koken, de ingrediënten hadden we toch al in huis, dus goed voor portemonnee en milieu!

INGREDIENTEN

350 gr. verse ravioli, gerookte zalm, wilde zalm, gerookte kipfilet, spekblokjes, courgette, broccoli, bosuitjes, erwtjes, koksroom, pesto, knoflook, dille, Géén Zout!, pijnboompitjes,knoflookpoeder, marjolein, veel versgemalen peper, rucola, citroensap,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-04-2013
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Abgushte Miveh (Perzie)

Soep met bonen en gedroogd fruit Het is een heerlijke vegetarische maaltijdsoep, die ondanks de lange stooftijd eenvoudig is klaar te maken.

INGREDIENTEN

75 gr spliterwten, 75 gr azukibonen, 1 dag of nacht geweekt*, 1 bietje, geschild en in stukken, 1 ui, fijngehakt, 1/2 eetl kerriepoeder, zout, versgemalen peper, 8 dl water, 150 gr gemengd fruit (abrikozen, pruimen, perziken), 4 tofustokken, in stukken en 30 minuten geweekt (evt. een andere vleesvervanger, bv in blokjes gesneden tofu), 1 a 2 eetl citroensap (desgewenst),

  • Vegetarisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-08-2002
  • Vegetarisch
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Broccoli-ovenschotel

Mijn vriendin en ik houden van vegetarisch eten. De uitdaging is meerdere smaken te creëren in een gerecht en ook voor een voldoende verzadigd gevoel te zorgen. Ik ga die uitdaging graag aan, door bijvoorbeeld een combinatie te maken van een aantal bewezen succesvolle recepten. Een twist hier en daar en soms ook gewoon wat proberen om te zien of het bevalt.  Vanuit zo'n 'creatief moment' (voor zover je mij creatief mag noemen) werd dit recept geboren. Enerzijds het romige van de saus waarin de broccoli zich bevindt, anderzijds de bite van zowel de broccoli als ook de vegetarische spekreepjes bovenop. Daarnaast kan je bij de aardappel zelf kiezen voor een variant met schijfjes (zoals wij doen) of een stamppot (als je meer van smeuïg houdt).

INGREDIENTEN

500 g aardappelschijfjes, , Voor de broccoli-laag:, 1 grote broccoli (in kleine roosjes snijden en vooral ook de steel gebruiken), 0,5 blokje groentebouilon, 2tl Curry Madras (Jonnie Boer), 1tl knoflookpoeder, 1tl uienpoeder, 1tl mosterdpoeder, Zwarte peper naar smaak, 50g Philadelphia light (of crème fraiche als je dat lekkerder vindt), 50g Philadelphia knoflook & fijne kruiden (of je kruidt je crème fraiche met een geperst teentje knoflook en wat kruiden), 5dl kookroom (of slagroom), Klein scheutje olijfolie, , Voor de spekjes-laag, 100g vegetarische spekreepjes (wij gebruiken die van AH), 1 ui (fijngesneden), 2 knoflookteentjes (fijngehakt), Klein scheutje olijfolie, , Voor het ei-mengsel dat je over de laagjes giet:, 2 eieren, 3dl kookroom (of slagroom), 30g belegen, pecorino of parmezaanse kaas, Zout, zwarte peper en nootmuskaat naar smaak, , Voor de garnering:, 30g belegen, pecorino of parmezaanse kaas

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-04-2020
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gevulde runderrolletjes

Creatief met vlees

INGREDIENTEN

4 dunne runderbaklappen, recht bij gesneden, mosterd, fijn of grof naar eigen keuze, 1 middelgrote augurk, in fijne reepjes, 6o g gekookte ham, in fijne reepjes, 1 bosui, in de lengte gesneden, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel bloem, 150 ml bouillon, smaak naar eigen keuze, maar runderbouillon komt het meest tot zijn recht, 2 eetlepels zoete witte wijn, 2 eetlepels tomatenpuree, zout en peper, 2 eetlepels creme fraiche of dikke yoghurt, gehakte peterselie

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kipgehakballetjes in venkelsaus

Snackbar Obesitas deelt zijn mooiste keukengeheimen! Dit wordt de Zomer van de Venkel. En zo niet - dan evengoed toch. Met zijn licht anijsachtige smaak, is het een graag geziene ingrediënt bij Snackbar Obesitas. Tijd om er eens creatief mee te variëren. Want die gezellige venkels worden in Nederland veel te weinig gegeten, hoorde ik laatst. Wat denk je van deze:

INGREDIENTEN

Voor de gehaktballetjes, 500 g kippengehakt (of nog beter: kalkoengehakt als je het weet te vinden), 1 ei, Flinke scheut paneermeel, 6 basilicumblaadjes, 1 teen knoflook, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel uipoeder, Peper en zout naar smaak, , Voor de saus, 1 eetlepel olijfolie, 1 fijngesneden ui, 1 fijngesneden venkel, Een blikje tomatensaus, Twee blikken gepelde tomaten, 1 eetlepel honing,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-05-2016
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Kamperen per voet of fiets? Ook dat wordt culinair genieten. Deel I

Als raskampeerder werk ik al een paar jaar aan een lichtgewicht minikookboekje voor spartaanse kampeerders. De wandelaars en de fietsers. De backpackers en de bikers. Met een lichtgewicht minitentje en weinig plek voor kookgerei, laat staan zwaargewicht. Het valt nog niet mee om de juiste keukeninventaris te kiezen als je maar 2 fietstassen of 1 rugzak hebt en 30 tot 100 km per dag moet overbruggen. Maar zoveel lichamelijke inspanning vereist wel wat meer dan een pannetje soep uit blik en een stuk stokbrood. Met wat fantasie en economie kun je verrukkelijk culinair koken op je reizen. En waarom een papieren boekje uitgeven, als je tegenwoordig Smulweb kunt appen op je smartphone? Dus als je erop uit trekt in een goed seizoen, hier zijn de eerste tips en gerechten om zowel je lichaam sterk en in balans te houden, als lekker locaal en smakelijk te eten. Calorieen verbrand je wel, het gaat vooral om de brandstof van voldoende eiwitten en de juiste koolhydraten. Buitenlanden hebben vaak verrukkelijke marktjes vol verse groenten en fruit, dus de vitaminen glijden door de dag heen vanzelf naar binnen. Vers voedsel kun je heel handig bovenop je bagagedrager of rugzak binden met een spinnetje. Onthou wel dat je niets goed kunt houden, dus koop niet te ruim in. Heel soms heeft een camping een bewonerskoelkast, maar reken daar maar niet op. Denk per dag, wel zo lekker, en zo'n bezoekje aan een locaal winkeltje, markt of megasuper is een aangename tussenstop. Wacht niet te lang met inkopen, de kans bestaat dat je voor dichte deuren staat tegen het avondeten of op locale feestdagen als je voedsel het meest nodig hebt. Als je van alcohol of fris houdt: sjouw het niet mee, al dat blik en glas is veel te zwaar. Frankrijk Wijnland verkoopt uitstekende wijn in plastic flesjes of kartonnen dozen, en terrasjes zijn in veel landen spotgoedkoop. Dank aan fietsmaat Roel voor het meedenken en de creativiteit!

INGREDIENTEN

Keukeninventaris voor 2 personen, , 1 grote, stevige plastic boodschappentas, Meerdere grote en kleine spinnen om dingen op je fiets of rugzak te binden, 1 of 2 Campinggazbrandertjes (benzinebrander kan ook, maar dan moet je wel een tankstation in de buurt hebben en het aansteken is meestal problematisch), Voldoende Campinggazblikjes. Zorg dat je er altijd 1 meer hebt dan je nodig hebt, die dingen raken altijd leeg midden onder het koken. De blikjes zijn overal in Europa te koop en andere merken passen ook. Op tijd vervangen!, Lucifers en aanstekers (tegenwoordig zijn sommige waterbestendig), Een fikse dikke kaars in brandbestendig omhulsel voor als je in het donker moet koken of lezen, 1 superscherp (inklapbaar, kartel)mes voor het snijden van brood, vlees, vis, groenten. Doe het in een hoes., 1 of 2 superscherpe aardappelmesjes in hoesjes, 1 houten spatel om te roeren in teflon zonder het te beschadigen, 1 Zwitsers mes met in ieder geval een kurketrekker, flesopener, blikopener, schaartje en scherpe prikpin. Helemaal handig als het ook een schroevendraaier en andere (fiets)reparatieinstrumentjes heeft., Een hoofdlampje en een lampje aan je sleutelbos op batterijen, Als je een snijplank wil meenemen, kies er een van plastic. Die weegt niks, neemt geen ruimte in en neemt geen geurtjes en smaakjes aan. Maar je kunt ook snijden op de onderkant van je borden., 2 grote borden, 2 grote kommen (soep, koffie, thee, eenpansprut) en 2 sets lichtgewicht bestek, alles van mepal plastic, Een torentje plastic weggooibekertjes voor (fris)drank en het afmeten van vloeistoffen en gewichten, 1 teflon gecoat aluminium pannensetje. Dat bevat tenminste 3 pannetjes, 2 koekenpannetjes en handgrepen in 1 praktisch setje, Bezuinig hier niet op., 2 theedoeken (1 in gebruik, 1 in de was, in de gebruikte kun je ook je afwas vervoeren naar de wasplaats), Plastic waslijn waar je stukken van kunt snijden, Geen afwasborstel, neem een paar schuursponsjes mee, wegen niets en nemen geen ruimte in, 1 plastic flesje multifunctioneel wasmiddel (afwas, kledingwas, shampoo en douche, bij de kampeerwinkel), Mini plastic flesjes voor voorraden, Gouden tip: een lichtgewicht roostertje, zoals een visklem. Je kunt er een hele vis in bakken maar het ook gebruiken als barbecuerooster bovenop je pitje om vlees, zeebeestjes en groente op te grillen, Op de meeste campings mag je geen open vuur maken, maar wel barbecuen. Als je wel vuur mag maken, bouw een barbecue van (bak)stenen en leg je rooster erop. Sommige campings hebben barbecues voor algemeen gebruik, je moet alleen zelf je brandstof meebrengen, Neem wat brandstof mee, zoals een zakje houtskool en/of aanmaakblokjes. Soms kun je hout sprokkelen, Een klein beetje aluminiumfolie, bakpapier, wc-rol (heb je toch nodig en is ook prima als keukenpapier), touwtjes, plastic zakjes, een paar vuilniszakken en elastiekjes. Haal de binnenrollen eruit, dan kun je ze opvouwen, , Keukenvoorraden, , Ga ervan uit dat je altijd voor gesloten winkels kunt komen te staan, dus dat je het meest elementaire bij je hebt om mee te koken. Neem geen glazen potjes mee, te zwaar en te veel voor je reis., , Specerijen, zoals zout, peper, paprika, nootmuskaat, kerrie, kaneel, gember en wat je lekker vindt. De meeste campingwinkels hebben plastic voorraadpotjes waar alles in 1 potje zit, zelfs in sleutelhangerformaat, Kruiden. Je kunt bijna alles vers krijgen op de markten wereldwijd, maar als je ergens dol op bent: neem een paar zakjes verschillende gedroogde kruiden mee (oregano, basilicum, peterselie), Vergeet boter/margarine, zowel voor koken/bakken als voor op het brood. Die blijft niet goed, wordt ranzig, schimmelt en kan lekken in je bagage. Neem een mini plastic flesje neutrale olie mee. Dat is ook heerlijk op (stok)brood 's morgens, Plastic miniflesje neutrale azijn (voor sla en speciale gerechten), Plastic miniflesjeketjap/sojasaus, Zakjes mosterd en sambal van de friteszaak of de afhaalchinees, sommige hebben ook minizakjes honing, 1-persoonszakjes koffie, thee, suiker en melk. Vooral de staafjeskoffie heeft tegenwoordig hoge kwaliteit, Kijk uit met (te veel) bederfelijke waar. Gedroogde hammen en spekken, net als groenten en fruit blijven wel even goed, maar kaas, melk, boter, yoghurt, verse vis en vlees moet je echt dezelfde dag eten om niet ziek te worden., , Het allerbelangrijkste, , Je moet kunnen overleven als je middenin de rimboe zit en er geen winkel open is. Heb dus altijd bij je:, , Water, minstens 1 liter per persoon, en vul het tot het maximum aan op elk moment dat je kunt. Europees water is overal veilig, koop mineraalwater als je niet zeker bent, Energierepen, genoeg om 2 dagen op te overleven. Een stuk volkorenbrood is ook altijd goed. Handig is een zak gedroogde zuidvruchten als je geen repen hebt, Volwaardig fruit, zoals een grote tros bananen (want die kun je overal aan hangen op je fiets of rugzak), Gedroogde worst en vlees, van Bifi's en rauwe ham tot salami en cervelaat. Blijft weken goed., In sommige landen zoals Spanje en Portugal kun je gedroogde visjes kopen in grote zakken. Ze smaken als een soort knapperige zoutjes, maar in tegenstelling tot zoutjes en chips hebben ze een enorme eiwitwaarde en nauwelijks vet., , Happy voorbereiding en tot de volgende keer!

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-04-2016
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

niet poetsen maar praten II

Kort in de keuken, en veel aan tafel dat is het doel. uitgesproken smaken, geen gourmet, en een hartig dessert na. compleet menue met amuse , voor hoofd bij etc. 90 % dag van te voren te bereiden rest duurt max 5 minuten per gerecht. veel ingredienten, maar ja, het is dan ook een heel menue amuse: tartaar van ossenworst met kappertjes en Piccalilly crème voor: gepofte knoflooksoep met verassing ! hooft: gekruid lamsrack bij 1 : spruiten , schijnbaar lekker , eet ze zelf niet. bij 2: rosti rondjes k&k bij 3: warme tutti frutti na: gebakken brie de meaux

INGREDIENTEN

Tartaar van ossenworst met kappertjes en Piccalilly crème:, kies je favo slager en haal je lekkerste ossenworst, 200 gram, pot piccalilly, potje kappertjes, 1 tl selerie zout, 2 el. roomkaas naturel, 1el vocht uit de pot piccalilly., , knoflooksoep:, , 4 bollen knoflook ( bollen geen tenen ), 30 g boter, 3 uien, gesnipperd, 3 laurierblaadjes, 3 eetlepel bloem, 375 ml slagroom, 1 ½ liter kippenbouillon, 4 eieren, , gekruid lamsrack:, , 3 el. olijfolie, 1 zakje slakkenboterkruiden, 16 lams kotelletjes, 4 pp, pot wildfond, 300 ml rode wijn van goede kwaliteit, p/z uit de molen, , bij 1:, , 900 gram spruiten, 300 gram panchetta in blokjes ( of ontbijtspek ), 1 teen knoflook, 1 el olijfolie, 1 tl nootmuskaat, , bij 2 :, , 1 zak rosti rondjes k&k, Mc cain, je kunt ze ook zelf maken, maar ik krijg de smaak niet zoals die van hen, oftewel ik vindt ze gewoon lekker., , bij 3 :, , tutti frutti:, , zak tutti frutti, 500 ml rode wijn., 1 el. maizena, , , dessert :, , een flink stuk brie de meaux dik genoeg om er 4 plakken van ongeveer 1,5 cm van te snijden .( let op dit is een rauwe melkse brie, zwangeren en ouderen moeten daar iets mee oppassen ) neem anders een andere van goede kwaliteit, zolang het geen roombrie is., , 2 el. bosbessenjam, de rodewijn saus, aangelengd met tutti frutti marinade, 100 gram koude boter in blokjes., bordje bloem, ei en panko voor paneer., , , , , , ,

  • Europees Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-12-2015
  • Europees Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lawar Bali (van de kookles)

Dit typisch Balinese gerecht wordt meestal geserveerd tijdens ceremonies. Letterlijk vertaald betekent 'lawar' 'dun gesneden'. Het wordt vaak geserveerd met andere feestelijke gerechten zoals bijvoorbeeld Babi Guling (speenvarken) maar bij een alledaagse Ajam Kari (kip kerrie) of saté is het net zo goed heerlijk. Ik heb tijdens de kookles op Bali in deze vegetarische variant gemaakt maar het wordt vaak ook met kip of varkensvlees gemaakt. Omdat ik geen verse kokosnoot voorhanden had heb ik het met kokossnippers gemaakt die ik een tijdje in kokoscrème (santen) met een beetje water wat zachter heb laten worden. Echte Balinezen zullen misschien hun neus ophalen voor dit recept maar hier in Nederland moet je soms inventief zijn en roeien met de riemen die je hebt. Mooi staaltje creatief koken dus weer TIP: De Base-genep- is de basis voor meer Balinese gerechten, kun je al eerder maken, in een grotere hoeveelheid. Houd deze goed in de koelkast of voor wat langere tijd, geproportioneerd, in de vriezer.

INGREDIENTEN

- 250 gram kousenband of sperzieboontjes, - 250 gram taugé, - 4 bospenen, - ½ verse kokosnoot, geraspt (heb ik vervangen door 100 gram gedroogde kokossnippers + 50 gram kokoscrème of santen aangevuld met een scheutje water), - 2 el Base Genep (link), - 1 el palmsuiker, - 1 el gefrituurde sjalotjes (of uitjes), - 1 limoen, - mespunt zout

  • Indonesisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-09-2019
  • Indonesisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Couscous Met Gemengde Groenten

Dit recept komt uit: Creatief vegetarisch koken van Anne Penta

INGREDIENTEN

200 g kikkererwten (24 uur geweekt), 1 ui, 1 aubergine, 2 middelgrote wortels, 2 aardappels, 100 g snij- of sperziebonen, 4 el olie, 1 klein kaneelstokje, 3,5 dl. water, 1 el groentebouillonkorrels, 1 tl chilliepoeder, 1 gele paprika, 3 tl korianderpoeder, 2 koppen (250 g couscous), 3 koppen water, 1 grote, rijpe tomaat, zeezout, verse peper, 2 tl peterselie, 2 tl koriander.

  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-09-2000
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

culinair gourmetten

Ze staan weer voor de deur , niet de jehova, ook geen postcodeloterij , maar de feestdagen. dat betekent weer gezellig aan tafel , koken ! of laten koken , dus gourmetten want dat is handig , zelf niet al te lang in de keuken, kids vinden het heerlijk, en al het gefreubel is gewoon leuk om te doen. ik kwam er achter dat mensen zonder kinderen heel erg weinig gourmetten, terwijl als je de ingredienten aanpast er je er toch echt een culinair grilfeest van kan maken. skip de kilokknal gourmetschotels en ga los , het kan dus idd. weer anders. alle ingredienten zijn voor 4 personen. heel veel van te voren klaar te maken, ga niet alle sauzen benoemen , maar wat je gebruikt maakt het vers, en kan 24 uur van te voren. heel veel bakjes, glaasjes etc wees creatief, ik geef toe het is een lang verhaal geworden, maar meer dan waard.

INGREDIENTEN

Voor:, zelf gegrilde garnalen cocktail met ananas:, , 2 kleine blikjes ananas stukjes uitgelekt, bewaar 1 el sap, 16 grote garnalen gekookt, zonder staart, 2 el olie, 2 tl Shichimi Togarashi kruiden ( jb ), 2 stronken little gem, baby romaine sla, 2 blikjes krabvlees, uitgepluist, harde stukjes verwijderd, 4 el mayonaise, 2 el ketchup, paar druppels worcestersaus, 1 el whiskey, , party time!, , blue:, 12 kastanje champignons, 1 cup ERU Crè­me au bleu ( super ), 100 gram serano ham gesnipperd, panko, olijf olie, , white:, 8 coquilles, liefst vers, anders mantel schelp uit de diepvries, maar die zijn kleiner., 100 gram zeezout boter, sap van 1/2 e citroen, plus rasp van 1 bio citroen ( geen waslaag ), marinade van het voorgerecht., , yellow:, 5 eieren, 1 zakje eekhoorntjes brood geweekt en in kleine stukjes, 1 el gedroogde provinciale kruiden, 2 tl. truffel olie, steeltjes van de kastanje champignons fijn gesnipperd., 1 el volle melk, , pink:, 200 gram kalfs gehakt, 1 ei, 1 el paneer, 8 plakjes pancetta, 3 tl Za'atar ( jb ), , red:, 2 eendenborsten zonder vel/vet, halfe pot wildfond, 1 glas port ruim, 1 el bruine suiker, 2 el water, zout peper uit de molen, optioneel: eenden lever krullen ( eigenlijk geen optie, maar gewoon doen ), , brown:, 8 oesters ( jazeker !), bloem, 3 el croma ( jazeker ! ), 1 bos fijn gensipperde peterselie, 1 el limoen sap, peper uit de molen, , toetjetoe:, 8 mini bak camemberts ( ah ), marinade van de eendenborst, 2 el blauwe bessen jam, 2 el kookroom, 1 el creme de cassis,

  • Europees
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-11-2016
  • Europees
  •  > 120 min.
Nieuwste creatief koken recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top