Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)
Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker.
Ingrediënten 4 personen
600 gr gehakt HOH, 400 gr uien, 300 gr mager rookspek, 500 gr verse zuurkool, 800 gr iets kruimige aardappels, 100 ml halfvolle melk, 20 gr roomboter, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 500 gr verse cranberries (of doosje uit de diepvries), 300 gr witte of bruine basterdsuiker, 400 ml waterBereidingswijze
Maak cranberry compote. Breng water aan de kook, voeg cranberries en de suiker toe en laat ongeveer 8 minuten koken. Doe dan in een schaal en laat afkoelen, dikt vanzelf wat in. Schil de aardappels en kook ze in ongeveer 20 minuten in zout water gaar. Voeg melk en boter toe en maak er puree van. Breng op smaak met peper en zout. Snipper uien, doe spekblokjes in de pan, voeg uien toe en bak glazig. Dan gehakt toevoegen en mee roerbakken. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat zuurkool uitlekken. Neem een ovenschaal en vet hem in met olie of boter. Bekleed hem met een dun laagje aardappelpuree. Leg daarop het gehakt, spekjes, uien mengsel en verdeel daarover de zuurkool en de cranberry compote. Maak de bovenkant af met de resterende aardappelpuree. Heteluchtoven voorverwarmen op 180 graden en nog ongeveer 25 minuten bakken tot de bovenlaag mooi krokant bruin is en hij gaar is. Eet smakelijk.