1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Courgette
  5. Courgette Inmaken

Courgette inmaken recepten (5)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Courgette met uien inmaken

Heerlijk bijgerecht.

INGREDIENTEN

6 middelgrote courgettes (= ongeveer 2 kg) 2 weckpotten met schroefdeksel van 1 liter van KILNER 4 grote uien 6 eetlepels zout 0,5 liter (natuur)azijn 300 gram kristalsuiker 3 theelepels mosterdzaad 2 theelepels kurkuma (koenjit) 1 theelepel dillezaad (heeft u geen dillezaad gebruik dan dille) 2 laurierblaadjes 6 jeneverbessen

Voorbereiding

Heb zelf grote glazen potten met schroefdeksels gebruikt die 10 min. in kokend water laten koken!Was de courgettes en snijd ze in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel. (zie foto). Snijd de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter en snijd de uien in ringen. Neem een grote kom en doe hier de uien en courgetteblokjes in. Strooi hier 6 eetlepels zout over, meng het en laat dit 3 uur staan. Schep om het uur een keer met een lepel door de groenten. Neem na 3 uur een vergiet en doe hier de uien en courgettes in. Spoel de groenten af, onder stromend water, en laat ze goed uitlekken.

Bereidingswijze

Breng in een grote pan de azijn, suiker, het mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker volledig opgelost is, voeg nu de groenten toe en laat deze nog 2 minuutjes zachtjes koken. Doe in elke weckpot 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen en schep daar de groenten bovenop. Het werkt gemakkelijk als u een trechter gebruikt. Goed aandrukken en giet dan het kokende azijnmengsel met de kruiden over de groenten tot de rand van de weckpot. Draai de schroefdeksel goed aan en zet de weckpotten "op de kop" en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai daarna de weckpotten om, draai nog een keer aan de schroefdeksel, zodat deze goed vast zit, en laat ze verder afkoelen. De deksel van de weckpot van Kilner zal tijdens het afkoelen vanzelf indeuken. Dit betekend dat de weckpot vacuüm getrokken wordt. Laat de courgettes met uien minimaal twee weken staan voordat u ze opeet!.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-08-2013
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Smullen uit eigen inmaak.....deel 2 Zoetzure courgette met ui.

Als je een moestuin hebt weet je wat de oogst van slechts éën courgette plant kan zijn. Je hele familie en buren kun je ervan voorzien. De courgette is veelzijdig, als ik denk aan soep, gevuld in de oven en versnipperd in een roerbak en de courgette pizzaatjes. Maar een paar keer in de week courgette eten vind ik wel wat veel. Dus aangezien ik dol ben op zoetzure augurkjes en uitjes heb ik ze ingemaakt.  Heerlijk bij een pittige Oosterse maaltijd , bij de boterham of gewoon lekker ervan snoepen.  En het fijne van het inmaken van zoetzuur is, dat je er je eigen "toets " aan kunt geven door bijvoorbeeld teentjes knoflook, en/of een gedroogd pepertje toe te voegen.  Ik hou gewoon van alle tafel zoetzuur.( Kan zó een potje leegsmikkelen bij een boterham)

INGREDIENTEN

450 gr courgette gewassen, 150 gr ui, 20 gr zout, 150 gr suiker, 1 1/2 tl mosterdzaadjes, 1 laurierblad, 1 tl koenjit ( kurkurma), 200 ml natuurazijn

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-12-2018
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Ingelegde, gewekte komkommers (biologisch)

Wat doe je als er een gigantisch komkommer overschot is die je voor weinig geld kunt krijgen. Kopen die handel en inmaken ! Heb je de hele winter plezier van. Je kunt er van alles mee doen en je hoeft nooit meer een pot augurken te kopen in de super die ook nog eens vol met conserveringsmiddelen zitten. Dit is een basic recept wat je helemaal kunt aanpassen naar eigen smaak, zie beschrijving beneden. Zodra de verse komkommers en de courgettes 25 cent kosten (en andere groentesoorten spotgoedkoop zijn) ga ik aan de gang en dat is 1x per jaar. Leuk ook om te doen. Dit kun je doen met alle eetbare, verse groentesoorten !

INGREDIENTEN

Ingrediënten voor 10 potten:, , 4 kilo verse komkommer (of groente naar keuze), 3 kleine uien (halve ringen), 1000 ml witte wijn azijn, 250 gr basterdsuiker, Snufje zeezout (géén keukenzout!), 50 zwarte peperkorrels, 10 takjes verse dille, Voldoende koud water

  • Internationaal Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-08-2013
  • Internationaal Bijgerecht
  •  60-120 min.

Sjalotten in de weckpot met olijfolie en kruiden

Waarom een sjalot: het bittertje van de sjalot wordt verzacht door het inmaken. De smaak van de sjalot wordt echter intenser door het wecken en zal meer smaak geven aan gerechten zónder te overheersen. Soort gerecht: als ingrediënt te gebruiken in vele soorten gerechten, bijvoorbeeld als saus voor vlees, door een ratatouille van groenten (courgette, aubergine en tomaat), of vis, gebakken met de in de olie ingemaakte sjalotten.

INGREDIENTEN

10 sjalotten, 3 takjes verse rozemarijn, 6 verse laurierbladeren, 15 zwarte peperkorrels, 2 Spaanse pepers, 6 teentjes knoflook, ½ liter olijfolie, 1 theelepel grof zeezout, ,

  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-05-2007
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Courgettekaviaar

Nou ja, kaviaar. Een duur woord voor een heel bescheiden gerecht. Het stamt uit de Soviet Unie tijd, toen men manieren zocht om al te groot geworden courgettes te verwerken en te bewaren voor de wintermaanden. Nu is het niet de bedoeling dan u dit recept ook voor inmaken gebruikt, daar is hij niet geschikt voor, maar hij is wel heel lekker koud voor op de brood (denk bv aan baba ghanoush, chutney of hummus) of als een koude saus voor bij gegrild vlees.Zoals gezegd, is het de bedoeling dat u een flinke courgette bemachtigt, eentje van een kilo of anderhalf of twee. Mensen die een courgetteplant ooit gehad hebben, zullen weten dat dat helemaal niet zo moeilijk is. Natuurlijk kan dit recept ook met de gewone, jonge courgetjes gemaakt worden, maar dat is zonde en is het resultaat ook niet hetzelfde. 

INGREDIENTEN

1 flinke courgette van 1,5 of 2 kg, 1 flinke ui, 2 wortels, 1 rode paprika, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel zout, flink wat versgemalen peper, 3-4 eetlepels olijfolie, 100ml gezeefde tomaat of 3-4 ontvelde tomaten, ontdaan van zaadjes, 1/2 eetlepel suiker, 1 eetlepel witte wijnazijn

  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-09-2015
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
Nieuwste courgette inmaken recepten
Populaire courgette recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top