Consommé
Een consommé is een geheel ontvette bouillon die helder is gemaakt en waaraan een bepaalde garnituur kan worden toegevoegd
INGREDIËNTEN VOOR 750 ML 1/2 wortel 1 selderstengel 4 peterseliestengels 1 l blanke kalfs- of rundsfond of kippenfond 3 eiwitten 1 el tomatenpuree 70 gr rundergehakt peper zout
-Snijd de groenten heel fijn. -Doe alle ingrediënten, behalve de fond, in een ruime pan en meng goed. -Breng de fond in een aparte pan aan de kook. -Giet de fond over in de groentepan en roer goed. -Breng het geheel rustig aan de kook tot het eiwit aan de oppervlakte een korstje vormt. -Maak met een lepel een gat in de eiwitkorst, zodat de fond kan circuleren en het eiwit kan clarifiëren. Schep met een pollepel wat fond uit het midden en overgiet het eiwit een aantal keer. Laat het geheel 20 minuten op laag vuur zonder deksel clarifiëren. -Maak een propere handdoek nat en leg hem in een zeef. -Schep met een pollepel de consommé door de zeef in een pan.
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-08-2017Frans30-60 min.
Consomme
6 Kcal / 27 Kjoules, 0,4 gr E, 0,4 gr V, 0 mg Chol, 0,3 gr Kh
250 gr mager soepvlees, 1/2 wortel (30 gr), 1/4 prei (30 gr), stukje selderijknol (20 mg), 1/4 ui (20 gr), 100 gr ijsblokjes, 1 eiwit (35 gr), 1 1/2 l runderbouillon (recept op deze pagina onder soepen)., 1 takje van elk: peterselie, tijm en lavas,
- Slanke keuken
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-12-1999Slanke keuken60-120 min.
Consomme
500 gram mager rundvlees, 1 kalfspoot of kippebeentjes, 1 dl water, 3 gram zout.
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-03-2001Nederlands0-10 min.
Consomme
Recept gekregen van Hannie merkelijn, waarvoor heel erg bedankt.
500 gr kalfspoelet, in blokjes, 250 gr runderschenkelvlees, in blokjes, ? kalfspoot, gewassen en in stukken, zout, peper, mespunt tijm, stukje foelie, 1 laurierblad, mespunt dragon, 1/2 ui, gesnipperd, 3 worteltjes, in plakjes, 2 takjes peterselie2 takjes bladselderij, witte wijn of citroensap, 1-2 el gehakte peterselie,
- > 120 min.
- Geplaatst op22-11-1999> 120 min.
Consomme Carmen
1 l consomme, 1/4 paprika, 4 lepels geconcentreerde tomatenpuree, tomaat, rode paprika, rijst, kervel
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme Met Tomaat
8 dl krachtige runderbouillon, 4 tomaten, cayennepeper, 2 eetl. gehakte bieslook.
- Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op15-02-2001Voorgerecht10-20 min.
Consomme Van Houtduif
2 houtduifjes, 3 uien, 2 preistengels, 2 wortelen, 1/2 knolselder, 1 laurierblad, peper, zout, 4 ? 5 eiwitten, enkele groene koolbladeren, 100 g boschampignons, 40 g boter,
- Belgisch
- > 120 min.
- Geplaatst op14-02-2000Belgisch> 120 min.
Consomme met langoustines
Elegante entree:heldere soep; voor een feestelijk buffet. Deze consomme met schaaldieren kunt u makkelijk als koude zomersoep serveren op uw feestbuffet. Maar de consomme de dag tevoren klaar en bereid het garnituur enkele uurtjes voor het buffet van start gaat. Voorbereiding 1 uur; bereiding 1u20 min.voor 6 a 8 pers.
18 rauwe ongepelde langoustines, 2 wortelen, 1 ui, 1 prei, 2 eetlepels olie, 4 takjes citroenmelisse, 6 takjes kervel, 3 blaadjes gelatine, peper en zout., Om de fumet te klaren:, 1 prei, 1 wortel, 1 tak groene selder, 2 tomaten, 4 eiwitten, 10 peperbolletjes., Voor het garnituur:, de gepelde langoustines, 1 vleestomaat, 1/4 komkommer, 1 bosje kervel, peper en zout.
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op16-09-2001Belgisch60-120 min.
Consomme Alice
Heldere bouillon met kervel, kip en artisjokken
- 1 soepkip, - 2 bouillonblokjes, - 1 potje kervel, of 1 bosje verse kervel, - bouquet garni, - peperkorrels, - 1 blikje artisjokhartjes, - groente: wortel, tomaat, ui
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op24-04-1999Frans60-120 min.
Consomme double
1 l heldere runderfond, 200 g runderpoelet, 75 g kleingesneden bouquet garni, 2 eiwitten, zout, versgemalen peper, 2 vleestomaten, toefjes verse kervel
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme Celestine
Kippenbouillon, tapioca, 3 kleine crepes zonder suiker, kippenfarce met room, gehakte zwarte truffel
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme Van Kreeft
Kreeften consomme met bavarois van kreeft.
2 kreeften a 250 gr., 300 gr. mager runder gehakt, 4 eiwitten, soepgroenten, 1 e.l. tomaten puree, zout peper, 2 d.l. room en 3 gr. gelatine.
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-01-2000Frans Voorgerecht20-30 min.
Consomme Madrilene
Ideaal voor op warme zomerdagen of als onderdeel van een koud buffet...zalig fris!
-1 soepkip (circa 750 g), -1,5 l water, -zout, -stukje foelie, -takje tijm,takjes peterselie en takjes selderij, -2 eiwitten plus wat gekneusde eiereschalen, -1 blikje tomatenpuree, -snufje cayennepeper, -1 rode paprika
- Spaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op16-05-2003Spaans60-120 min.
Consommé van ossenstaart
Een overheerlijke feestelijke soep ; de ontvette ossenstaartbouillon kan 1 dag op voorhand worden gemaakt, zodat je de dag zelf niet zo veel werk meer hebt
3 liter ontvette ossenstaartbouillon, 100 g wortelen, 60 g bleekselder, kruidentuiltje van tijm, laurierblad en peterselie, 25 g tomatenpuree, 100 g gemalen rundvlees, 3/4 liter eiwit, 1 g geplette peperbollen, 5 g zout, 1 teentje look
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-09-2019Belgisch60-120 min.
Ui-ananas consomme
Ui en ananas consommé met de geur van parmezaanse kaas
1,5 pond uien gesnipperd, 1,5 ananas, 5 liter bouillon, het lekkerste is natuurlijk verse bouillon!, 10 halve eetlepels parmezaanse kaas, 12 stukjes toast, 150 gram boter, zout/peper naar smaak, 1 dl madera, 100 gram bloem, 5 theelepels madera, 6 eetlepels heidehoning,
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op15-09-1999Frans10-20 min.
Consomme aux ailerons
Heldere consomme van kip, kip-vleugeltoppen, korrelrijst
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme van houtduif
2 houtduifjes, 3 uien, 2 preistengels, 2 wortelen, 1/2 knolselder, 1 laurierblad, peper, zout, 4 a 5 eiwitten, enkele groene koolbladeren, 100 g boschampignons, 40 g boter
- Belgisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op20-11-2002Belgisch0-10 min.
consomme met zeevruchten
Apart soepje met een feestelijk tintje, zo klaar!(was mijn topper Kerstmis 2000!)
- 5 sjalotten, - 2 preiwitten, - 3 teentjes knoflook (of naar smaak), - paar blaadjes laurier, - olijfolie, - mespunt dillezaadjes, - 3/4 ltr visfond (uit een potje), - 2 dl tomatencoulis (uit een potje of brik), - 500 gr gepelde rauwe scampi's, - 4 gekookte rivierkreeftjes, - peper en zout
- Multi-cultureel
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-12-2000Multi-cultureel20-30 min.
Consomme Van Fazant
Lekkere soep voor de feestdagen
2 fazanten,1 kip, 2 uien,1 laurierblad,500 gr kalfsbeenderen,2 kruidnagels,1 prei,1selder,1 wortel,100 gr champignons,10 peterseliestengels,1 el tomatenpuree,1 takje tijm,10 geplette peperkorrels., Voor het klaren van de bouillon: 2 wortelen,1/2 bleekselder,2 preien,3 a 4 eetlepels tomatenpuree,300 gr rundsgehakt,1 teentje look,1 takje tijm,1laurierblad,12 a 15 eiwitten.
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op18-11-2000Belgisch30-60 min.
consomme mosaique.
0.50 stuk(s) prei, 4 centimeter(s) winterwortel, 0.25 stuk(s) paprika (geel), 1 takje(s) selderijgroen, 1 liter(s) bouillon (runder), peper, zout, EXTRA NODIG: 1 stuk(s) huishoudfolie,
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-11-1998Frans Voorgerecht20-30 min.
Consomme met uien.
10 g boter of margarine, 2 grote uien (in ringen), 1 dl. droge rode wijn, 100 g peultjes (schuin gehalveerd), 1 zakje Knorr finesse soep (runderconsomme), 2 eetl. fijngesneden peterselie.
- Slanke keuken
- 10-20 min.
- Geplaatst op10-02-2002Slanke keuken10-20 min.
Gekroonde Consomme
Soep onder bladerdeeghoedje.
4 plakjes diepvries bladerdeeg, 50 gram kipfilet, 50 gram champignons, 8 dl. kippenbouillon, 40 gram ossetong, 50 gram Goudse kaas, 1 theelepel peterselie.
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-05-199920-30 min.
Sjalotten consomme
, *500 g sjalotten, *3 el slagroom, *1 el creme fraiche, *1 el olijfolie, *3 el pale sherry, *?0,75 l fonds brun(vleesfond), *1 tl paprikapoeder, *zout, *versgemalen zwarte peper,
- > 120 min.
- Geplaatst op13-07-2002> 120 min.
Consomme Celestine
1 liter vleesbouillon * 2 eieren * 10 gram boter * 2 eetlepel kleingesneden peterselie.
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-09-2003Frans20-30 min.
Consomme Bresilienne
Niet zomaar een soepje!
1 ltr kalfsbouillon(uit een pot of zelfgemaakt)* half blikje palmharten* 1 dl ananassap* 1 theelepel kerriepoeder* aromat(uit een busje)100 gr gekookte champignons* 150 gr gekookte kippeborst*
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-05-1999Frans Voorgerecht20-30 min.
Consomme met balletjes
Licht en verfijnd, en dit recept is bovendien een snelle manier om oud brood te verwerken.
-1 liter vleesbouillon, -2 eieren, -4 sneetjes witbrood, -1 teen knoflook, -1 el gehakte peterselie, -peper en zout
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-11-2004Belgisch20-30 min.
Consomme Bellini
Kippenbouillon, kleine gnocchi van griesmee
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
- Eigen recept
Roze Consommé
20 cl verse room, 40 g boter, 3 el tomatenpuree, 1 ei, 300 g kleine champignons, 1,5 liter kippenbouillon, 1 snuifje geraspte nootmuskaat, 1 soeplepel gesnipperde peterselie
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-12-2008Frans10-20 min.
Consomme Alexandra
Kipbouillon, 3 lepels tapioca (gepocheerd en door een doek gewreven), kipfilet in julienne, gecanneleerde quenelles van kippenfarce, chiffonade van kropsla (= kleine blaadjes in boter gestoofd)
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Internationaal0-10 min.
Consomme chanceliere
Heldere kippenbouillon, royale de puree de pois, kipfilet in julienne, truffel in julienne
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme d'Arenberg
Heldere kipbouillon, geglaceerde wortels, in bouillon gekookte raapjes, zwarte truffels, kleine doperwtjes, quenelles van kipfarce, royale van aspergepunten in kleine schijfjes
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme Royal
1 liter vleesbouillon * eiergelei van 1 ei * 1 eetlepel melk * boter * peper * zout.
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-09-2003Frans20-30 min.
Consomme a la bouchere
Escoffier
- consomme van de Petite Marmite, - kleine balletjes gestoofde kool, - kleine stukjes toast met plakjes merg (in consomme gepocheerd)
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Internationaal0-10 min.
Consommé van ossenstaart en ossenstaartsoep
Voor deze luxe variant moet wel wat tijd uitgetrokken worden. Ik maak een dubbel getrokken bouillon die ook nog eens wordt ingekookt en geklaard. Een volle smaak in een soep met de kleur van thee. Mijn werkschema is als volgt: Dag 1 - bouillon trekken (zie mijn recept voor bouillon/fond) Nacht over laten staan Dag 2 - vet afscheppen en bouillon zeven Ossenstaarten bakken en ossenstaart soep laten trekken Nacht over laten staan Dag 3 - vet afscheppen en soep inkoken Nacht over laten staan Dag 4 - soep klaren en gereed om op te dienen.
3 liter goede bouillon (zie recept bouillon/fond maken), 750 gr ossenstaarten, 300 gr rookspek, 2 uien met schil, 2 teentjes gerookte knoflook met schil, Winterwortel, 1/2 prei in grove stukken, 2 takjes bleekselderij, Zout of soja saus (geen ketjap), Peper, Tijm, Glaasje Madeira of rode wijn, , Voor de consommé ook nog:, 2 rundertartaar, Stukje prei in ringen, 3 eiwitten
- Europees
- > 120 min.
- Geplaatst op26-12-2015Europees> 120 min.
Consomme a la brunoise
Escoffier
300 g wortels, 200 g raapjes, 3 preiwitten, 2 takjes selderij, 1/2 uitje, zout, poedersuiker, boter, 2 l consomme, 1 lepel fijne doperwten, 1 lepel sperziebonen in blokjes, kervelplukjes, , Met gepocheerde eieren erbij heet het Brunoise Colbert., , Ook kunnen balletjes gekookte parelgort, rijst, pasta etc worden toegevoegd., , De brunoise kan ook worden bereid op basis van een puree of veloute
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Internationaal0-10 min.
Consomme belle fermiere
Heldere sterke runderconsomme, zeer fijne julienne van kool, sperzieboontjes (ruitvormig gesneden), 1/2 lepel kleine pasta per liter soep
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-11-2002Frans0-10 min.
Consomme van wilde paddestoelen met bladerdeegdakje
"Consomme de champignons sauvages sous feuillete". Een recept van Marc Paesbrugghe van restaurant "Sir Anthony Van Dyck" in Antwerpen.
160 gr wilde paddestoelen - 1,5 liter wildfond van gevogelte of patrijs (vers of van geconcentreerde wildfond) - 8 takjes kervel - eventueel 8 plakjes truffel - 2 eieren - 4 rondjes bladerdeeg van 12 cm doorsneden en 2 tot 3 mm dikte
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-08-2000Frans30-60 min.
Gevogelte consomme met tuinkruiden
Een heerlijke lichte consomme die goed in een meer-gangen diner past.
?1 pot gevogeltefond, ?een stukje eend of ander gevogelte (plm.200 gram), ?100 gram zeer fijne soepgroenten, ?verse tuinkruiden (bieslook, peterselie,etc.), ?rode port,
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-11-2002Frans20-30 min.
Consomme van rivierkreeftjes met sherry
"Consomme d'ecrevisses au sherry"
15 rivierkreeftjes, 2 tomaten, 1 ui, 1 preiwit, 2 stengels bleekselderij, 2 wortelen, 80 g tomatenpuree, 2 L court-bouillon, 2 L visfumet, 4 cl sherry (droog), 8 eiwitten, 10 cl olijfolie (extra vierge), 4 eetlepels dragon (fijngehakt), 1/4 theelepel kerriepoeder, cayennepeper, 20 g kervel, zout
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-02-2001Frans30-60 min.
Consommé van fazant met groentejulienne.
** 25 KERSTKLASSIEKERS.** * 5 FEESTELIJKE VIJFGANGEN MENUS.
* 2 hele fazanten,panklaar., * 2 uien,grof gesnipperd., * 1 prei,in stukjes., * 2 dikke wortelen., * 1 laurierblad., * 4 eiwitten., * 100 gr groentejulienne., * Olijfolie., * Peper & zout.
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op21-10-2010Belgisch60-120 min.
Consomme van rivierkreeftjes met sherry.
15 rivierkreeftjes, 2 tomaten, 1 ui, 1 preiwit, 2 stengels bleekselderij, 2 wortelen, 70 g tomatenpuree, 20 dl court-bouillon, 20 dl visfumet, 4 cl sherry (droog), 8 eiwitten, 10 cl olijfolie (extra vierge), 4 eetlepels dragon (fijngehakt), 0.25 theelepel kerriepoeder, cayennepeper, 20 g kervel, zout, ,
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-06-2003Belgisch30-60 min.