Spitskool met gehakt en witte rijst
Iedereen die dit gerecht heeft gegegeten is er enthousiast over en wil meteen het recept hebben. Het is makkelijk en snel te maken en het eet lekker licht weg. Het kan natuurlijk ook met b.v. Chinese kool.
Ingrediënten 4 personen
500 gr. witte rijst,, , 500 gr. rundergehakt,, , 500 gr. in reepjes gesneden spitskool,, , 100 gr. kip- of runderbouillon (niet moeilijk, lees even verder),, , 2 grote uien in blokjes gesneden,, , 1 teentje uitgeperste knoflook,, , 1 theelepel djahé (gemberpoeder), , 1 eetlepel kerriepoeder,, , (versgemalen) peper en zou naar smaak,, , olijfolie,, , sweet chilisaus (loempiasaus),, , gebakken uitjes (bv van conimex), , , , , , , , , , , , ,Voorbereiding
De spitskool in dunne reepjes snijden. (Ik koop de spitskool zelf meestal kant en klaar geneden, en 100 of 200 gram meer maakt echt niet uit, minder wél.) De de uien in blokjes snijden. Pers 1 teentje knoflook uit. Voor de bouillon giet ik 100 ml kokend water in een mok en doe er een verkruimelde bouillontablet bij. Even mengen en klaar. Zet de specerijen vast klaar.
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Zet een hapjespan op een middelhoog vuur. Scheutje olijfolie er in en het rundergehakt toevoegen en rul bakken. Met peper en zout het gehakt kruiden naar eigen smaak. Als het gehakt bijna gaar is alvast de blokjes ui toevoegen. Nu ook de knoflook en djahe goed over het gehakt-ui-mengsel verdelen. Pas om met de djahe, want dat is gauw teveel. Dit op een laag vuur even warmhouden todat je de rijst gaat afgieten. Het is de bedoeling dat je 5 minuten voor opdienen pas de spitskool gaat toevoegen zodat deze knapperig blijft. Spitskool beetje bij beetje toevoegen aan het gehakt en omscheppen todat je alles in de pan hebt. De bouillon over het geheel gieten en doorroeren. De kerriepoeder goed verdelen en doorroeren. Nu snel serveren.