Citrusvruchten curd
Een beetje door de yoghurt, een scheut op de pannenkoeken, een laagje op je brood, nog een lepeltje zomaar, meteen in de mond - en voordat je het is het potje leeg! Reken maar dat je nog een portie gaat maken. Dit recept is een combinatie van meerdere , nu eindelijk helemaal zoals ik hem wou: makkelijk te maken, lekker dik als het eenmaak koel is, gebruikt volledige ei zodat je niet met extra eiwit komt te zitten. Natuurlijk kun je alleen citroenen gebruiken, maar de mix van citrusvruchten geeft een extra dimentie aan de satijnzachte curd.
150ml citrusvruchtensap geraspte schilletje van citrusvruchten 3 eieren 200g suiker 80g roomboter(zacht)
Ik heb de volgende citrusvruchten gebruikt: een halve grapefruit, 1 citroen, 2 limoenen en een halve sinaasappel. Nu staat het je vrij om er een eigen mixje van te maken, zorg er alleen voor dat er genoeg zure vruchten tussen zitten, anders wordt de curd wat vlak van smaak. Rasp het schilletje van de citrusvruchten (ik gebruik het schil van alle vruchten, dat geeft extra veel smaak en geur aan de curd) en pers de sap. Met de bovengenoemde combinatie kom je aardig in de buurt van 150ml. Klop de roomboter met de suiker op tot het een beetje luchtig begint te worden. Voeg daarna de eieren, citrusschil en de gezeefde sap. Het geheel gaat schiften, dat is helemaal niet erg. Klop het nog eventjes op en giet de mix over in een pannetje. Zet het pannetje op een zacht vuur en verwarm al roerende met een garde. Langzamerhand zul je zien hoe het geheel indikt, dat gebeurt rond 75-78C. Dan moet de curd meteeen van het vuur. Ik zeeef hem altijd voor de mooie, gladde en satijnachtige textuur, maar in principe kun je het zo laten, dan heb je vrolijke spikkeltjes oranje, groene en gele citrusschil. Laten afkoelen en ook koud bewaren. Het schijnt op zijn minst een week houdbaar te zijn in de koelkast, maar zo lang heeft het bij mij nog nooit gestaan.
- Wereld
- 10-20 min.
- Geplaatst op21-10-2015Wereld10-20 min.
Kaassalade met citrusvruchten
Leerdammer kaas, een merknaam, kenmerkt zich door een zoetige nootachtige smaak die zich goed met vruchten laat combineren. Het gaat daarbij niet alleen om citrusvruchten. Ook met aardbeien, frambozen, abrikozen en perziken laat de kaas zich graag omringen.
2-3 doosjes verse tuinkers, - 300-350 gram Leerdammer kaas, in blokjes (ca. 7 mm.) gesneden, - 1 grote zachtzure appel, vruchtvlees in blokjes (ca. 7 mm.) gesneden, - 0.5 komkommer, schoongeboend, met schil in blokjes (ca. 7 mm.) gesneden, - 2 roze grapefruits, - 2-3 (hand)sinaasappels. Voor de dressing, - 1 eetl. limoen of citroensap, - 1.5 eetl. sinaasappelsap, - zout, - witte peper uit de molen, - 0.5 theel. honing, - 0.5 theel. Zaanse mosterd, - 4 eetl. (noten)olie,
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-03-200120-30 min.
Schuimtaart met citrusvruchten
Een eigengemaakte taart die vele positieve reacties opleverd.. (spreek uit ervaring!)
50 g boter, , 1 sinaasappel, , 1 pakje amandel botertongen (koekjes 175 g), , 1 1/2 citroen, , 2 limoenen, , 3 eieren, , 1 blikje gecondenseerde melk (397 g), , 100 g suiker, , 1 gele grapefruit, , 1 rode grapefruit,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-09-2006Nederlands30-60 min.
Zeewolf Met Citrusvruchten
4 zeewolfmoten van 200 g, 2 dl sinaasappelsap, 2 theelepels paprikapoeder, 2 eetlepels paneermeel 40 a 50 g boter, 1 pompelmoes, 2 sinaasappelen, sap van 112 citroen, 2 schijven ananas, 1 toefje peterselie, peper,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-04-1999Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
coquille met citrusvruchten
100 gram sugar snaps, 12½ gram bieslook, 1 citroen, schoongeboend, 5 eetlepels olijfolie, 1 theelepel honing, 1 gele paprika, in dunne reepjes, 12 coquilles (vers of uit de diepvries),
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-12-201220-30 min.
Kippenfilets met citrusvruchten
4 kipfilets - 2 el olijfolie - sap van 1 sinaasappel, - schil van sinaasappel - sap van een limoen - schil van onbespoten limoen, - 2 el sojasaus - 1 el vloeibare honing - 2 el bruine suiker - 2 el mosterd, - 1 tl gedroogde oregano - 1 tl komijn - 2 tenen knoflook ? zout en peper, - 2 el fijngehakte verse koriander - 4 schijfjes sinaasappel,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-06-2005Hoofdgerecht20-30 min.
Trifle met citrusvruchten
En Engels nagerecht dat vroeger "downstairs" voor het huispersoneel werd samengesteld met de restjes die de dames en heren van "upstairs" hadden achtergelaten. Later toen de trifle ook boven werd opgediend kwam er likeur aan te pas. Beneden mocht men daarover niet beschikken.
5 dl melk, 20 gram custardpoeder, - 1 eierdooier, - 45 gram suiker, - 1 zakje vanillesuiker (5 gr.), - 1/2 theel. geraspte limoenschil, - 1 grote of 2 kleinere sinaasappels, - 1 grote (roze) grapefruit; 2 dl slagroom, - 4 plakjes cake., ,
- Engels Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-06-2000Engels Nagerecht20-30 min.
Kalkoentournedos met citrusvruchten.
4 kalkoentournedos - het sap van 1 sinaasppel - het sap van 1 citroen - 1 el balsamico-azijn - 1 el acaciahoning - tijm - laurier - 8 kleine raapjes - 8 wortelen - 100 g peultjes - 1 sinaasappel - 1 sjalot - 25 cl gevogeltebouillon - olijfolie - boter -zout en peper.
- Goedkoop en snel
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-12-2001Goedkoop en snel30-60 min.
Trifle met citrusvruchten
Met vers fruit
5 dl melk, 20 gr custard, 1 eierdooier, 45 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, ? theel. geraspte limoenschil, 1 grote of 2 kleine sinaasappelen, 1 grote roze grapefruit, 2 dl slagroom, 4 plakjes cake
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op05-03-2002Nederlands Nagerecht60-120 min.
Schuimtaart met citrusvruchten
50 g boter, 1 sinaasappel, 1 pakje amandel botertongen (koekjes 175 g), 1 1/2 citroen, 2 limoenen, 3 eieren, 1 blikje gecondenseerde melk (397 g), 100 g suiker, 1 gele grapefruit, 1 rode grapefruit,
- Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op28-04-2006Nagerecht> 120 min.
Citrusvruchten salade
Ontbijt voor 1 pers. +- 200 Kcal
4 el ontbijtgranen; 125 g fjord (melkspecialiteit tussen kaas en yoghurt); 1 roze pompelmoes gepeld en in schijfjes gesneden;
- Slanke keuken
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-01-2004Slanke keuken0-10 min.
Salade van citrusvruchten.
Met apricot brandy.
2grote grapefruits geshild in kleine stukjes-2mandarijnen geschild in kleine stukjes-2sinaasappelen geschild in kleine stukjes-witte suiker-wat apricot brandy-sap van 1grapefruit.
- Internationaal
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-01-2002Internationaal60-120 min.
Citrusvruchten sorbet
- 1 el gelatinepoeder, - 4 dl koud water, - 1? dl kokend water, - 250 gr suiker, - 2? dl citroen-, sinasappel-, grapefruit- of limoensap (of een combinatie)
- Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op26-07-2002Nagerecht> 120 min.
Schuimtaart met citrusvruchten
50 g boter 1 sinaasappel 1 pakje amandel botertongen (koekjes 175 g) 1 1/2 citroen 2 limoenen 3 eieren 1 blikje gecondenseerde melk (397 g) 100 g suiker 1 gele grapefruit 1 rode grapefruit
- Nederlands Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op07-01-2003Nederlands Nagerecht> 120 min.
Banaansouffle Met Cacaosabayon En Citrusvruchten
Een zeer apart dessert! Zeker het proberen waard.
Voor 4 personen, 60 g boter, 60 g suiker, 2 eieren, 2 bananen, sap van halve citroen, 25 g amandelen, geroosterd, 20 g chocola, geraspt, 10 g maizena, boter en suiker voor, de vormpjes, , voor de citrusvruchten, 1 tl sinaasappelconfiture, 20 ml Grand Marnier, 3 sinaasapels onbespoten, 2 roze grapfruits, onbespoten, 4 kumquats, cacaopoeder en poedersuiker, 8 basilicumblaadjes, , voor de cacaosabayon, 1 el cacaopoeder, 3 eierdooiers, 40 g suiker, 60 ml melk, 20 ml creme de cacao
- Amerikaans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op11-04-2001Amerikaans Nagerecht> 120 min.
spinazie salade met citrusvruchten
Lekker bij de barbecue
150 a 200 gr jonge spinazie, 1 roze pompelmoes, 2 sinaasappelen, 50 gr gehakte hazelnoten., voor de saus:, 2 lepels slagroom, 2 lepels mayonaise, 1 1/2 theelepel cointro, peper en zout
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-07-2000Belgisch20-30 min.
sla met kip en citrusvruchten
400 g klaargemaakte kipfilet in stukken, 1 roze pompelmoes, 2 sinaasappelen, 1 kommkomer in dunne schijfjes, 1 venkelknol in dunne schijfjes, handvol kropslablaadjes, handvol krulandijvie en een handvol veldsla, magere coctailsaus
- Slanke keuken
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-04-2003Slanke keuken10-20 min.
- Eigen recept
Zalmtartaar met citrusvruchten, kervelslaatje en zoete
2 verse zalmfilets (ca. 200 g/st.), ½ limoen, peper en zout, 1 roze pompelmoes, 2 citroenen, 1 navelsinaasappel, 100 g suiker, 100 g water, 30 g witte wijnazijn, verse kervel (gewassen en van steeltjes ontdaan), 1 el olijfolie, , Dressing:, ½ el balsamico-honingmosterd, 1 el suikersiroop (zie recept), 6 el olijfolie (of neutrale slaolie), 2 à 3 el witte wijnazijn, Verse dille (grof fijngehakt), peper en zout, ,
- Nederlands Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-08-2009Nederlands Voorgerecht20-30 min.
rijstpap met citrusvruchten in gelei.
25 cl. melk,80 gr. dessertrijst,25 gr. suiker,200gr. light room,4 sinaasappelen,3 pompelmoezen,1 ei,1 eierdooier,6 gr. amandelextract,2 blaadjes gelatine.
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-04-2005Belgisch30-60 min.
Kabeljauw (Gegrilde) Met Citrusvruchten En Appel
4 kabeljauwmoten van 200 g met vel,4 limoenen,2 sinaasappels,2 pompelmoezen,2 mandarijnen,1 rode paprika,1 gele paprika,4 boscoopappels,1 mango,4 sjalotten, 1 dl vloeibare honing,1 dl frambozenazijn,2 dl arachideolie,cayennepeper, peper en zout
- Internationaal Tussengerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-11-2001Internationaal Tussengerecht20-30 min.
Kabeljauw Met Citrusvruchten En Mosterdsaus
600 gram kabeljauwfilet, bij voorkeur aan een stuk, 2 sinaasappelen, 1 grapefruit, zout en versgemalen peper, 1 glas droge witte wijn, 2 eetlepels olijfolie, VOOR DE SAUS:, 1 citroen, 1 eetlepel gembersiroop of 2 theelepels honing, 1 eetlepel mosterd, allesbinder, plukjes peterselie, ,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-06-2000Hoofdgerecht20-30 min.
Stoofpotje met varkenshaasje, citrusvruchten en boontjes
Een lekker en gezond stoofpotje voor de koude dagen
-300 g varkenshaasje(in schijfjes gesneden), - 1 el olie, - 1 el boter, - 1 ui, fijngehakt, ? 1 teentje look, gesnipperd, - zeste van 1 sinaasappel en 1 citroen, geraspt, - 1 sinaasappel, geschild en in partjes gesneden, - 1 citroen, geschild en in partjes gesneden, - ½ glas droge witte wijn, - 1 gemberbolletje in siroop, ? 1 blaadje laurier, - 1 takje tijm, - 1 el peterselie, gesnipperd, - zout - peper, - 400 g groene boontjes, geblancheerd
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-01-2007Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Geconfijte citrusvruchten met mascarpone
Heerlijk dessert voor de zomer
1 pakje mascarpone, 1 citroen, 1 grote sinaasappel, 2 el poedersuiker, vanille ijs
- Italiaans Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-06-2009Italiaans Nagerecht10-20 min.
LAUWE ROODBAARS MET ZEEKRALEN, CITRUSVRUCHTEN...
EN BASILICUMOLIE Voorbereiding: 15 minuten Bereiding: 10 minuten; - voor 4 personen -
4 roodbaarsfilets met vel (120 g), 100 g zeekralen, geblancheerd, 4 inktvisjes, olijfolie, wat groene verse kruiden, boter, peper en zout, , Voor de saus:, , sap van 1/2 limoen, 1/2 sinaasappel, 1/2 pompelmoes, 1/4 limoen, 1/4 sinaasappel en 1/4 pompelmoes in blokjes versneden (zonder vel), 1/2 l zeevruchtenbouillon (garnalen of kreeftjes), 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels basilicumolie, ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-06-2005Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
ensalada levantina (citrusvruchten salade)
4 grapefruits (rood), 6 sinaasappels, 1 blikje mandarijnpartjes, 2 eetlepels honing, ,
- Internationaal
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-10-2000Internationaal20-30 min.
Gratin van citrusvruchten met vanilleijs
Een heerlijk dessert dat bijna geheel op voorhand kan klaargemaakt worden, van tv-kok Piet Huysentruyt van ?Lekker Thuis?.
6 sinaasappelen - 6 roze pompelmoezen - 2 eierdooiers - 1 ei - 1/2 liter room - 50 gr suiker - 300 gr broyage (half bloemsuiker half amandelpoeder) - vanilleijs met vanillepuntjes - wat munt voor de garnering
- Belgisch Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-01-2001Belgisch Nagerecht10-20 min.
Salade met brie en citrusvruchten.
Een aparte salade als voorgerecht.
100 gram gemengde groene sla., 2 sinaasappelen., 1 grapefruit., 400 gram brie., 4 eetlepels olie., 2 eetlepels wijnazijn., 1 eetlepel mangochutney., 1 eetlepel fijngehakte munt., peper en zout., 50 gram studentenhaver.
- Internationaal Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op24-09-2001Internationaal Voorgerecht0-10 min.
Kabeljauw Met Citrusvruchten En Mosterdsaus
600 gr. Kabeljauwfilet, 2 sinaasappelen, 1 grapefruit, zout, peper, 1 glas droge witte wijn, 2, eetl. olijfolie., , Voor de saus: 1 Citroen, 1 eetl. gemberstroop of 2 theel. honing, 1 eetl. mosterd, allesbinder, plukje, peterselie.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-09-2000Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Roompudding Op Citrusvruchten.
2.5dl slagroom*)3 eetl.suiker*)1 tl gembersiroop*)4 blaadjes witte gelatine*)1 dl sinaasappelsap*)30gr paranoten*)2 gekonfijte gebernootjes*)2 bloedsinaasappelen*)2 manderijnen.
- Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-12-1999Nagerecht10-20 min.
Kip met citrusvruchten en roerbak rijst.
1kg. appelsienen, 1 citroen, 4 stukken braadkip, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels suiker, 2 teentjes look, 1 gedroogd Spaans pepertje, 1 eetlepel gehakte koriander, 2 eetlepels geraspte gember, peper en zout, 2 kopjes rijst, 1 rode paprika, 1 bussel lenteuitjes, 1 bakje waterkers
- Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op04-01-2003Hoofdgerecht0-10 min.
Citrusvruchten met honing en kaneel
Een soort vruchtenbowl van alleen maar citrusfruit.
1 eetl. rozepeperbolletjes4 kaneelstokjes1 groene citroen8 kumquats80 gr., honing2 sinaasappels1 rode grapefruit1 gele grapfruit1 eetl. zoete wijn4, lime quats, mini limoenen
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-11-200320-30 min.
Citrusvruchten met honing en kaneel.
Een fris slaatje, boordevol vitaminen.
1 soeplepel rozepeperbolletjes, 4 stokjes kaneel, 1 groene citroen, 8 kumquats, 80 gram honing, 2 sinaasappels, 1 roze pampelmoes, 1 gele pompelmoes, 10 cl zoete wijn, 8 lime quats (mini limoenen)., ,
- Nederlands Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op21-07-2004Nederlands Nagerecht10-20 min.
Citrusvruchten met honing en kaneel.
Fris slaatje, boordevol vitaminen
1 soeplepel rozepeperbolletjes 4 stokjes kaneel 1 groene citroen 8 kumquats 80 gram honing 2 sinaasappels 1 roze pampelmoes 1 gele pompelmoes 10 cl zoete wijn 8 lime quats (mini limoenen).
- Nederlands Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op12-01-2005Nederlands Nagerecht10-20 min.
Langoestines met citrusvruchten en wodka
12 grote langoestines (gepeld, gekookt) * 2 gehakte grijze sjalotten * 4 sinaasappels * 1 limoen * 1 niet behandelde citroen * 3 dl visbouillon * 120 gr half gezouten boter * 2 el wodka * zout en peper * korianderblaadjes
- Belgisch Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-09-2001Belgisch Voorgerecht30-60 min.
Citrusvruchten uit de wok met roomijs
Een warm, fris fruitig nagerecht. Ik heb het klaar gemaakt en het is heerlijk. Wilt u er geem tijm in doen is dat geen verandering van de smaak.
2 sinaasappels, 2 rode grapefruits, 1 eetlepel zonnebloemolie, 2 eetlepels blanke rozijnen, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels witte wijn, 1/2 theelepel gehakte verse tijm, 2 eetlepels geschaafde amandelen, 1/2 liter roomijs ,
- Nederlands Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-02-2011Nederlands Nagerecht20-30 min.
salade van rog met citrusvruchten en roze pepertjes.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op19-05-1999Belgisch Hoofdgerecht0-10 min.
GEBAKKEN ZEEDUIVEL MET WITLOOF, CITRUSVRUCHTEN EN HOEGAARDEN
Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Dit recept serveren we met een subtiel sausje , witloof en citrusvruchten.
600 g zeeduivel in 4 stukken gesneden, 20 g Solo Light, 20 g Solo Vloeibaar Light, 4 stronken witloof, 5 g suiker, peper en zout, 1 theelepel geraspte sinaasappelschil, 1 theelepel geraspte limoenschil, 1 flesje Hoegaarden, 1 takje verse tijm
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-06-2016Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gekonfijte sinaasappel,citroen en mandarijnschillen.
Een zoethoudertje,liefst gemaakt met schillen van biologisch fruit.
-250 gram schillen van citrusvruchten., -3 dl water., -300 tot 400 gram suiker.,
- Internationaal
- > 120 min.
- Geplaatst op03-09-2005Internationaal> 120 min.
Honingschillen
Lekker bij (rijst)pudding, cake, ijs of appel- of perentaart. De schillen moeten voor gebruik 3 maanden staan.
Ongeveer 150 gram schillen van citrusvruchten, 450 g heldere honing
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-10-200030-60 min.
Gekonfijte citrusschilletjes.
250 G SCHILLEN VAN CITRUSVRUCHTEN., 3 DL WATER., 300-400 G SUIKER., GLAZEN POT., ,
- > 120 min.
- Geplaatst op28-04-2005> 120 min.
citrussap
Snel een lekkere frisse natuurlijke drank, zonder suiker oid
Citroen en andere citrusvruchten. Je kunt alles gebruiken van citroenen, limoenen, sinaasappel, mandarijn. Evt andere vruchten toevoegen zoal aardbei, kwestie van experimenteren.
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-02-2013Italiaans0-10 min.