Indiase kipcurry uit de oven
Aangezien mijn zoon niet van kipkluiven houdt, heb ik mijn kipcurry uit de oven nu met blokjes kipfilet gemaakt. de bereiding en de tijden zijn toch iets anders , vandaar dit aangepaste recept. de kippenblokjes hoeven niet zo klein te zijn, want na 1 uur in de oven valt het uit elkaarHet hoeft niet perse in de oven maar ik merk wel dat de smaken lekker intrekken en het vlees goed mals wordt, zelfs iets uit elkaar valt en ondertussen kun je lekker de keuken opruimen :-)De saus is aan de dunne kant maar met aardappelzetmeel en wat donkere sausbinder gebonden. of je doet iets minder kippenbouillon. Lekker veel saus is heerlijk om met naanbrood te eten, dus veel saus is in dit geval niet erg.
Ingrediënten 4 personen
2 tl komijnzaad* of poeder (djinten), 2 tl korianderzaad*korianderzaad (kentoembar), 2 tl fenegriekzaad*, 1 tl venkelzaad*, 2 tl kurkuma, 1 ui, fijn gesneden, 3 cm knoflookpasta of 3 tenen knoflook, 1 rode chilipeper zonder zaadjes, 1 bosje koriander, blaadjes eraf geplukt, alleen steeltjes gehakt, 3 cm verse gember, geschild & geraspt, 2 el ghee* of zonnebloemolie, 900-1000 gram kipfilet of kippendijen, 1 el madraskerriepoeder*, 12 kerrieblaadjes*, 400 gram tomatenblokjes (blik), 400 ml kokosmelk, 200 ml kippenbouillon (2 blokjes), , Kachumber:, 3 grote tomaten, kern verwijderd in blokjes, 1 rode ui, fijn gesneden, 1 komkommer, in blokjes, 2 el citroensap, evt kruiden naar smaak, , Voor erbij:, Griekse yoghurt, gemalen munt, Naan, Basmati rijstBereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je van de specerijen zaad gebruikt: zet een koekenpan met alle zaadjes en de kurkuma op laag vuur en roer tot ze gaan geuren. Stamp alle specerijen fijn tot poeder in een vijzel of blender het in een hakmolen. Doe de ui, knoflook, chilipeper, koriandersteeltjes met een paar blaadjes en gember in een keukenmachine en pureer met de pulsknop fijn. Verhit de ghee of olie in een keukenpan op hoog vuur. Bestrooi de kip met zout en peper en bak de kippenblokken of dijen rondom aan. Leg de stukken kip in een braadslee of ovenschaal. Doe het uienmengsel in de koekenpan en bak zachtjes 1 á 2 minuten, laat niet bruin worden. Roer de specerijen, kerriepoeder en kerrieblaadjes erdoor en bak even mee totdat het gaat geuren. Voeg de tomatenblokjes en kokosmelk toe en roer door. Voeg tot slot de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Schenk de saus over de kip in de braadslee. Bak de kip in de oven in circa 1 uur gaar. Kook onder tussen als je dit wilt de basmati of pandan rijst ( voeg bij rijst wat kaneel, komijn en gemalen steranijs, als je dit lekker vind) Bedruip de kip één- of tweemaal met de saus. Haal de kippepoten uit de saus en bind de saus met wat aardappel zetmeel, leg de kip weer terug in de saus Hak intussen voor de kachumber driekwart van de koriander blaadjes fijn en doe ze met de overige ingrediënten in een schaaltje. Breng op smaak met zout en peper. Strooi de overgebleven koriander blaadjes over de curry en serveer met de kachumber, Griekse yoghurt en naan en rijst als je dit lekker vind. Ook lekker om er Aubergine Pickle bij te eten, verkrijgbaar bij sommige toko's of de groothandel. Ghee is geklaarde boter met een licht nootachtige smaak. Ghee wordt gebruikt om in te bakken, gerechten af te maken en om Dals een romige touch te geven. *Madraskerriepoeder, mild of scherp, koop je bij de toko *Kerrieblaadjes zijn de blaadjes van een kerriestruik. Ze hebben een opvallende pittige citrus smaak. De blaadjes kun je vers of uit de diepvries kopen bij de toko. Mochten ze niet te krijgen zijn dan kun je ook gedroogde blaadjes in warm water laten wellen maar dan wat meer blaadjes is niet zo sterk van smaak. *gedroogde kruiden kan je ook gebruiken, net wat je wilt maar met zaden is wel erg lekker. Als je geen vijzel hebt kun je ze ook malen in het kleine opzetstuk van de blender, werkt prima