Caldeirada
Gestoofde visschotel, lekker met brood en een glaasje wijn.
1 kg. verschillende vissoorten (eventueel kabeljauw)500 gr. aardappelen500 gr. tomaten500 gr. uien2 dl. olijfolie2 dl. witte wijn2 zeer fijngesneden teentjes knoflook1 eetl. fijngesneden peterseliezoutpeper naar smaak
Snij de vis in dikke stukken.Snijd de aardappelen in niet te dunne schijven, de uien en tomaten in dunne plakjes.Doe, in een grote stoofpan, 2-3 eetlepels olie.Leg er achtereenvolgens: een laag uien, aardappelen, vis en tomaten in.
Giet over dit geheel nog 3-4 eetlepels olie vermengd met de knoflook en de fijngesneden peterselie.Herhaal, eventueel, de eerste handeling met: een laagje uien, enz.Strooi er wel wat zout en peper op.Giet er als laatste de wijn overheen.Zet een deksel op de pan en laat het geheel op een zacht vuur gaar stoven.
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op31-03-2004Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Caldeirada
Portugese visstoofpot
1 kg. kabeljauwfilet (of een mix van verschillende soorten verse vis), 1 kg tomaten, 1 kg. ui, 1 kg. aardappels, 2 bl. tomatenpuree, 6 laurierblaadjes, 6 st pepertjes (rood, gedroogd), 2 dl. wijn (rood, droog), 2 dl. olie (olijf, extra vierge), eventueel enkele knoflookpitten
- Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op10-07-1999Hoofdgerecht> 120 min.
Caldeirada
Land: Portugal
- vis: congeraal, rode poon, zeeduivel, - intkvisringen, - diepzeegarnalen, - venusschelpen, - bloem, - olijfolie, - grof versneden uiringen, - aardappelschijven, - tomaat, - peper & zout, - teentje knoflook, - groen en rode pepers, - verse koreander
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-05-2004Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
caldeirada portugesa
Stoofpot met witvis en kokkels
1 kg verschillende vissoorten (eventueel kabeljauw) - 500 g aardappelen - 500 g tomaten - 500 g uien - 2 dl olijfolie - 2 dl witte wijn - 1-2 zeer fijngesneden teentjes knoflook - 1 eetlepel fijngesneden peterselie - zout en peper naar smaak
- Portugees Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op01-04-2005Portugees Hoofdgerecht10-20 min.
Visstoofschotel ( Caldeirada)
2 el. olijfolie* 2 uien fijngesneden* 3 teentjes knoflook fijngehakt* 1 groene paprika in blokjes gesneden* 125 ml. witte wijn* 4 trostomaten in blokjes gesneden* 75 gr. tomatenpuree* 750 ml. visbouillon* 2-3 el piri piri-saus*, 400 gr witte visfilets zonder graten en in stukken gesneden* 200 gr inktvisringen*, 750 gr. venusschelpen* 15 gr vers gehakte koriander*zeezout* vers gemalen zwarte peper*,
- Portugees Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op24-11-2010Portugees Hoofdgerecht0-10 min.
Caldeirada rapida
Lekker met Notenrijst
3 eetlepels olijfolie, 1 grote ui, gesnipperd, 2 tenen knoflook, gesnipperd, 1 groene paprika, in reepjes, 750 g tomaten, in stukjes, 1 eetlepel Provencaalse kruiden, 1/4 liter visbouillon of groentebouillon, 400 g kabeljauw- en/of tilapiafilet, in stukken, zout, versgemalen peper, 200 g gekookte garnalen,
- Internationaal Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-02-2005Internationaal Hoofdgerecht20-30 min.
Caldeirada de peixe
Caldeirada is een bekende visstoofpot in Algarve, een soort bouillabaisse met vele soorten vis, schaal- en weekdieren. Recept gezien op tv en op de internetsite van dat programma stond het recept. Wat natuurlijk gaat verdwijnen ik wou het graag bewaren en delen met anderen. (6 tot 8 pers.) Maaltijdsoep
2 kg verse gemengde vis (rog, zeeduivel, sardientjes, garnalen, ), grof zeezout, 3 grote uien, 800 gr rijpe tomaten, 1 groene paprika, 5 teentjes knoflook, 750 gr aardappelen, 2 el peterselie, 1/4 l olijfolie, 1 of 2 piri-piri (hete pepertjes) of piri-piri olie, 2 dl droge witte wijn, koriander, nootmuskaat, peper,
- Portugees
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-06-2006Portugees30-60 min.
Caldeirada (vispotje met paprika en tomaat)
Caldeirada, DE nationale visschotel van Portugal. Maar dan zoals ik het altijd maak.
2 uien, 3 teentjes knoflook, 1 rode paprika, 500 gram aardappels, 2 eetlepels olijfolie, 1 pond verse tomaten en een klein, pakje/blikje tomatenpuree, 1visbouillonblokje, peterselie (ik gebruik ook koriander), witte wijn, peper en zout naar smaak, Verse vis naar keus, oregano
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op18-02-2014Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Caldeirada, heerlijke Portugese visstoofschotel
Deze stoofschotel is de zomer op je bord uit dat heerlijke vakantieland, Portugal. De geuren, de smaak... Smullen!! Je kunt natuurlijk naar hartelust varieren met de soort vis; als het maar stevige vis is, is deze hier altijd wel geschikt voor.
4 el olijfolie (liefst Portugese), 2 grote uien, in halve ringen, 6 tenen knoflook, fijngesneden, 1 rode paprika, in reepjes, 1 Spaans pepertje, fijngesneden, 800 gr stevige visfilet (bv kabeljauw, zwaardvis, zeeduivel of zeewolf), in hapklare stukken gesneden, 400 gr voorgekookte aardappelschijfjes, 400 gr tomaten op sap, grof gesneden, klein bosje peterselie, fijngesneden, klein bosje koriander, fijngesneden (dit is voor de liefhebbers, hou je er niet van, dan gewoon weglaten), 4 dl visbouillon van 1 blokje, 2,5 dl witte port (droog), flinke scheut olijfolie (liefst Portugese), , , ,
- Portugees Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op17-04-2015Portugees Hoofdgerecht60-120 min.
Caldeirada A Fregateira
Dikke vissoep
1 kg. Vis, 3 uien, 3 teentjes knoflook, 2 eetl. olijfolie, 1 citroen, 1 laurierblad, 2 dl. Droge witte wijn, 5 aardappelen, 5 tomaten, 2 eetl.bloem, 1 theel. baslilicum, 1 eetl.gehakte peterselie, zout en peper.
- Portugees
- 60-120 min.
- Geplaatst op02-04-2000Portugees60-120 min.
Caldeirada - Portugese vissoep
Een soep die met stokbrood vaak als hoofdgerecht wordt gegeten. De port kan eventueel door visbouillon worden vervangen.
1 halve liter visbouillon, 1 halve liter port, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 gesnipperde ui, 1 gesnipperd teentje knoflook, peper en zout, 1 kg. verschillende soorten vis: b.v. Kabeljauw, poon, aal, wijting, gekookte garnalen, en/of wat vers gekookte mosselen.
- Portugees Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-10-2003Portugees Voorgerecht20-30 min.
Portugese vissoep caldeirada
Een lekkere vissoep, die vooral met koud weer de warmt in je lichaam terug brengt. Niet alleen door de smaak, maar ook door de gedachten aan Portugal.
4 el olijfolie, 2 uien, in halve ringen, 1 groene paprika, in stukken, 1 gele paprika, in stukken, 2 teentjes knoflook, gehakt, 3 aardappelen, in blokjes, 1 blikje tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 200 ml witte wijn, 100 ml rode port, 1 l visbouillon (pot of blokje), 2 laurierblaadjes, 400 g kabeljauw (vers of diepvries), 250 g garnalen, gepeld en gekookt, bosje koriander, gehakt
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-12-2012Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Caldeirada rápida (snelle vissersstoofpot)
3 el olijfolie, 1 gr ui, gesnipperd, 2 tenen knflook, gesnipperd, 1 groene paprika, in reepjes, 750 gr tomaten, in stukjes, 1 el Provencaalse kruiden, 1/4 l visbouillon of groentebouillon, 400 gr kabeljauw- en/of tilapiafilet, in stukken, zout, versgemalen peper, 200 gr gekookte garnalen
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-01-2012Hoofdgerecht20-30 min.
Caldeirada : visstoofpot uit de algarve
"Caldeirada a Algarvia". Caldeiradas is een verzamelnaam voor visstoofpotten. Ze kunnen gemaakt zijn van een soort vis, maar bevatten meestal meer soorten en worden beschouwd als een hoofgerecht.
2 kg verse gemengde vis (zeeduivel, rog, haai, zeewolf) - grof zeezout - 750 gr venusschelpen - 3 grote uien - 800 gr rijpe tomaten - 1 groene paprika - 5 teentjes knoflook - 750 gr aardappelen - 2 el peterselie - 1/4 l olijfolie - 1 of 2 piri-piri (hete pepertjes) - snuifje nootmuskaat - witte peper - 2 dl droge witte wijn - 2 laurierblaadjes
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-09-2000Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Vissersstoofpot
Caldeirada Rapida. Snelle vissersstoofpot (25 minuten) voor 4 personen
3 eetlepels olijfolie, 1 grote ui, gesnipperd, 2 tenen knoflook, gesnipperd, 1 groene paprika in reepjes, 750 gr. tomaten in stukjes, 1 eetlepel provencaalse kruiden, 1/4 liter vis of groente bouillon, 400 gr. kabeljauw en/of tilapiafilet, in stukken, zout, versgemalen peper, 200 gr. gekookte garnalen,
- Mediterraan Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-12-2004Mediterraan Hoofdgerecht20-30 min.
Portugal: Visserspot (sardines)
* Caldeirada de sardinhas da Figueira da Foz *Eenvoudig visserspotje met sardines
1 kg kleine sardines, 2 fijngehakte grote uien, olijfolie, 800 g rijpe tomaten, 1 bosje peterselie (fijngehakt), 1 laurierblad, azijn, maisbrood(jes) of witbrood, peper, zout
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-04-2000Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Portugal: Visserspot (eenpans)
* Caldeirada a pescador *Eenpansmaaltijd voor 6-8 personen. De pot wordt gevuld met 3 kg vis van verschillende soorten (bijvoorbeeld roodbaars, zeepaling, schelvis) en aardappelen en groenten.
3 kg schoongemaakte vis (neem verschillende soorten, bijvoorbeeld roodbaars, zeepaling, schelvis), 3 grote uien, 750 g tomaten, 4 teentjes knoflook, 3 laurierblaadjes, 1 bosje peterselie, olijfolie, 600 g aardappelen (geschild), 6-8 sneden brood, peper, zout
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-04-2000Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Portugal: Visserspot (snelle versie)
* Caldeirada rapida *Met een beetje handigheid staat dit gerecht met visfilets, garnalen, tomaten en paprika binnen drie kwartier op tafel
500 g visfilets, 300 g middelgrote garnalen, 1 kg tomaten, 1 groene paprika, 1 rode paprika, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1/2 l visbouillon, 8 takjes verse koriander (of tijm), 2 el olijfolie, peper, zout
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-04-2000Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Portugal: Visserspot (luxe, eenpans)
* Caldeirada rica *Voor dit gerecht heb je een zeer grote, diepe pan nodig, anders past het er allemaal niet in. Het recept is ruim voldoende voor 10 personen.
4.1/2 kg vis (neem verschillende soorten, bijvoorbeeld zeetong, zeebaars, blankvoorn, tarbot, baars), 1 zwaardvis, 12 sardines, 2 kg tomaten, 6 uien, 8 tenen knoflook, 1 bosje peterselie, 3 groene paprika's, olijfolie, 2 el azijn, 8 peperkorrels, 2 kleine rode pepertjes, 2 laurierblaadjes, nootmuskaat, boter, 10-12 sneetjes witbrood, zout
- Portugees Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-04-2000Portugees Hoofdgerecht60-120 min.