Champignons met kaas uit de oven
Het oorspronkelijk recept voor de gegratineerde champignons met kaas is al enkele eeuwen oud. Het dateert uit de tijd dat er in het Parijse Montmartre nog enkele boerderijen waren en er zich bij de huidige Place de Tetre nog wijngaarden bevonden. De champignons kwamen uit de grotten vlak bij Parijs en die zijn er ook vandaag nog. De Parijse champignons zijn altijd stevig en volkomen gesloten. De smaak is, vergeleken met weidechampignons, uitgesproken zacht en fijn.
Ingrediënten 4 personen
750 gram kleine champignons, schoongemaakt, 4 teentjes knoflook, ongepeld, 4 dl groente-of kippenbouillon, eventueel van tablet, 3 dl droge witte wijn, zoals Pinot Blance(Elzas), 35 gram boter, 1 sjalotje, ragfijn gesnipperd, 30 gram bloem, gezeefd, 1 dl slagroom, 75 gram geraspte extra belegen (of nog oudere)Goudse kaas, zout, witte peper uit de molen, 2 eetlepels fijngehakte (blad)peterselie, 3 eetlepels droog kruim van witbrood, ca. 1 eetlepel gesmolten boterVoorbereiding
Breng bouillon en wijn aan de kook. Voeg de champignons en de knoflooktenen (in de schil!)toe en laat ze 6-7 minuten koken. Stort alles in een fijne zeef. Houd de champignons warm. Vang het kookvocht op en breng het samen met de knoflooktenen opnieuw aan de kook. Laat alles zolang zachtjes koken tot niet veel meer dan de helft (ca. 3? dl)is overgebleven. Houd de inmiddels gare knoflooktenen apart en laat ze afkoelen.
Bereidingswijze
Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter smelten. Roer het sjalotje er door en laat het zachtjes fruiten tot het begint te kleuren. Roer de bloem erdoor en blijf zolang roeren tot een smeuig mengsel (roux) is verkregen. Knijp de knoflooktenen uit. Roer de knoflookpuree door de roux en schenk er onder voortdurend roeren het gereduceerde kookvocht van de champignons bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Roer de room erdoor en voeg eventueel wat zout en/of peper toe (bedenk dat ingedampte bouillon van tabletten veel zout bevat). Laat daarna 50 gram geraspte kaas in de saus oplossen. Schep er vervolgens de champignons en peterselie door. Doe alles over in een ovenvaste schaal. Vermeng de rest van de kaas met het broodkruim. Strooi het mengsel over het gerecht en sprenkel er een beetje gesmolten boter over. Plaats de schaal in het midden van de tot 220 graden voorverwarmde oven. Neem het gerecht uit de oven zodra er een mooi goudbruin korstje op is gekomen.