Kiptajine met abrikozen en blanke rozijnen
Een kiptajine om van te smullen.......gemakkelijk te maken en ook weer met die typisch Marokkaanse combinatie van hartig met zoet......
Ingrediënten
hele kip in stukken of 4 kippenbouten;, 15 gedroogde abrikozen;, 100 gram grote blanke rozijnen;, 1 grote of 2 kleine uien;, 2 eetlepels honing;, 1/2 bosje platte peterselie;, 1/2-1 koffielepel kaneelpoeder;, 2 kaneelpijpjes;, 1/2-1 koffielepel gemberpoeder;, 1/2-1 koffielepel kurkuma;, 1 flinke mespunt saffraanpoeder;, zout en peper naar smaak;, (olijf-)olie;, water.,Voorbereiding
Giet een scheut olie in een kookpan en braad daarin de stukken kip of de kippenbouten om en om aan tot ze goudbruin zijn. Voeg er de fijngehakte ui, de specerijen en peper en zout aan toe. Schep alles goed door elkaar en overgiet met zoveel water tot alles nét onderstaat (ongeveer 300-400 ml). Breng alles aan de kook en voeg er de platte peterselie aan toe (het halve bosje goed fijnhakken of anders samenbinden met een draadje garen tot een compact buideltje; naar keuze). Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat zachtjes koken terwijl je af en toe alles omroert en de stukken kip omdraait.
Bereidingswijze
Haal, als de kip gaar is (na ongeveer 40 min.) de stukken kip uit de pan en voeg aan de achtergebleven bouillon de gedroogde abrikozen, de blanke rozijnen en de honing toe. Laat alles enkele minuten zachtjes doorkoken; af en toe roeren tot de saus wat inkookt en dikker wordt. Proef of de smaak goed is en of er genoeg peper en zout in zit. Doe de stukken kip weer in de pan en schep alles door elkaar zodat de saus goed in de kip dringt. Schep de kip op een mooie voorverwarmde schaal (of in een tajine) schep de abrikozen/blanke rozijnenmassa er over- en omheen samen met de saus. Dien heet op met daarbij Marokkaans brood en diverse lekkere salades.