1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Bonen
  5. Pronkbonen

Pronkbonen recepten (8)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Stoofschotel met pronkbonen

INGREDIENTEN

1kg verse pronkbonen 2 flinke fijngehakte uien 3 eetl olie 1 kg lams-of runderstoofvlees in blokjes 2-3 eetl tomatenpuree zout en zwarte peper

Voorbereiding

Haal de bonen af, was ze en snijd ze in schuine stukken. Neem een grote koekepan met een dikke bodem en fruit hierin de uien goudbruin en glazig, Doe het vlees erbij en schroei het rondom dicht. Voeg dan de bonen toe en bak deze bij lage temperatuur tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en vermeng dit goed met het vet. Schenk er zoveel water bij dat het mengsel onderstaat, voeg zout en peper naar smaak toe en breng het geheel aan de kook.Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer 1 1/2 uur zachtjes pruttelen of zolang tot het vlees en de groenten heel zacht zijn en de saus is ingekookt. Voeg tijdens het koken zo nodig nog wat water toe. Breng op smaak en dien op

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-07-2011
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

provencaalse bonenschotel

Geen vakantie naar het zuiden...??? Niet getreurd; Breng de Provence op je bord met dit super zuiders bijgerecht ..........

INGREDIENTEN

-1 th lepel olijfolie, -1 ui (fijn gesnipperd), -1 teen knoflook (uit de knijper), -250 g sperziebonen, -250 g pronkbonen, -2 tomaten (ontveld en ontpit) en fijngehakt, -zout en zwarte peper

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-08-2005
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Humkessoep een heerlijk herfst gerecht.

Dit recept heb ik meer als 60 jaar geleden op de boerderij gegeten. Heb dit naar mijn eigen smaak klaar gemaakt , wel naar echt twents gebruik. en eet deze soep nog regelmatig

INGREDIENTEN

400 gr. klapstuk, 500 gr slabonen, 500 gr. pronkbonen, half potje witte bonen,2 preien, 1 knolselderij met groen, 2 dikke aardappels, 2 laurierblaadjes, kruiden, zout en 250 gr. ossenstaart.

  • Nederlands Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-10-2015
  • Nederlands Voorgerecht
  •  > 120 min.

Pronkersoep

INGREDIENTEN

, , 350 gr gedroogde pronkbonen, , 2 varkenspoten of 1 flinke varkensschenkel, , 1 grote prei met groen, , 150 gr knolselderie, , 150 gr snelkokende gort, , 1 grote verse Groningse metworst, , peper en zout, , 2 lp gehalte selderie,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-03-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

soljanka

Maaltijdsoep/eenpansgerecht

INGREDIENTEN

Ui, knoflook, 400g snijbonen of pronkbonen [ook met spitskool mogelijk], tomatenpuree [of tomatenblokjes, of sap], P&Z, paprikapoeder, , 1 EL zure room [of magere kwark], , [oorspronkelijk gekookt van ingezoute snijbonen; wintervoorraad], , zure room [of magere kwark], , , , Variatie:, Soljanka van spitskool,

  • Russisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-10-2005
  • Russisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Cassoulet

Een heerlijke alles in een schotel...

INGREDIENTEN

- 300 gr gedroogde witte bonen (pronkbonen), - 3 eetlepels culinesse, - 100 gr bacon, - 2 rode uien, - 2 teentjes knoflook, - 800 gr vastkokende aardappels, - 1 courgette, - 1 aubergine, - 250 gr sperziebonen, - 1 eetlepel tomatenpuree, - 1 fles rode wijn, - 3 takjes tijm, - 1 laurierblaadje, - maizena, - zout en peper,

  • Amerikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-08-2005
  • Amerikaans
  •  0-10 min.
Populaire bonen recepten
  • Eigen recept

Ouderwetse bonensoep (familierecept)

Gewoon een hele ouderwetse soep zoals mijn moeder die vroeger thuis al maakte, zoals ik ze altijd maak en zoals mijn dochter hem ook weer maakt. Een erfenis die bewaard en doorgegeven moet worden. Vroeger thuis hadden wij vaak gedroogde bonen uit onze eigen moestuin. De spikkel bonen (kievitsbonen) waren en zijn nog steeds mijn persoonlijke favoriet maar die zijn vaak lastig te verkrijgen dus gebruik ik ook vaak witte bonen, pronkbonen of bruine bonen. In principe maakt het niet zoveel uit welke bonen je gebruikt, de andere ingrediƫnten blijven hetzelfde. TIP: Ik maak altijd een grote pan van deze soep want je kunt deze soep ook prima meerdere dagen eten, de soep wordt dan alleen maar lekkerder. Mocht je dan nog overhouden dan kun je deze soep heel goed invriezen of je maakt iemand anders blij met een pannetje van deze heerlijke soep

INGREDIENTEN

- 500 gram gedroogde bonen (ik had deze keer bruine bonen), - 500 gram dikke vleesribben, - 1 knolselderij, - 2 wortels, - 2 uien, - 2 st prei, - 4 st bleekselderij, - bosje bladselderij, - 2 rookworst, - bouillonblokken (3 of meer naar smaak), - pezo, - kruiden zoals: laurier, tijm, zwarte peperkorrels en kruidnagel,

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-03-2021
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Groentestoofpot

Volgens de traditie wordt een dergelijke stoofpot bereid in een aardewerken pot in de hete as. De basis bestaat uit bonen: verse bonen, zoals tuinbonen of pronkbonen, of als die er niet meer zijn, gedroogde, zoals witte bonen. Gedroogde bonen moeten geweekt worden.

INGREDIENTEN

, *400 g verse bonen of 200 a 250 g gedroogde bonen, * 2 uien, * 1 prei, * 2 teentjes knoflook, * 1 grote courgette, * zout, * olijfolie

  • Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-10-2002
  • Bijgerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste pronkbonen recepten
Populaire bonen recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top