Zuppa Invernale di Legumi; Winterse Peulvruchtensoep
Nu hier ongeveer 1.5 meter sneeuw voor de deur ligt, had ik echt zin in een warm, voedzaam soepje! Deze soep is een heerlijk rijke maar gezonde type minestronesoep, die heel makkelijk te maken is! Let wel op de weektijd van de peulvruchten, die moeten de avond voor het bereiden van de soep (of de ochtend) in de week gezet worden!
Ingrediënten 6 personen
1 teentje knoflook, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 2 wortels, 2 aardappels, 200 gram tomaten (uit blik, of vers), 2 of 3 takjes tijm, 2 of 3 takjes rozemarijn, 2 of 3 takjes salie, Takje laurier, 1 liter groentebouillon, 500 gram droge peulvruchten (deze mix zou je gewoon in de supermarkt moeten kunnen aanschaffen, en normaal bevat deze: cannellinibonen, borlotti bonen, bruine bonen, black-eyed peas, zwarte bonen, adzuki bonen, groene erwten, groene en rode linzen, spelt en gerst), Je kunt natuurlijk ook je eigen mix van gedroogde peulvruchten maken., 3 el olijfolie, zout, peper, evt paprikapoeder (als je hiervan houdt), En als je hebt:, De korsten van oude (rasp) kazen zoals parmigiano of een andere harde gestagioneerde kaas.Voorbereiding
De avond of de ochtend voor het bereiden van de soep was je de peulvruchten goed, en zet je ze in de week. Dit zorgt ervoor dat ze hun `zetmeel` verliezen, waardoor ze lichter verteerbaar zijn. Laat ze hierna goed uitlekken. Maak `il soffritto`: snipper de ui, de wortels, de bleekselderij en het teentje knoflook samen. Was de kruiden en bind ze samen (ik doe ze in een groen preiblad, en dan bind ik ze samen, zodat ze terwijl ze koken niet ontsnappen). Maak de eventuele kaaskorsten schoon (de inkt eraf raspen of het plastic eraf halen) Verwarm de bouillon.
Bereidingswijze
Zet een flinke pan op het vuur, verwarm hierin de olijfolie en laat `il soffritto` 10 minuutjes lanzaam fruiten. Doe nu de uitgelekte peulvruchten erbij en bak een minuutje mee. Doe de tomatenblokjes, of de (gepelde en gesneden) verse tomaten erbij en roer goed door. Zout en peper eroverheen en ik doe een klein beetje pittige paprikapoeder erover. Doe de warme bouillon, de eventuele kaaskorsten en het bosje kruiden erbij. Roer even door en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de soep ongeveer een uurtje a anderhalf uur zachtjes koken. Een half uurtje voor de soep gaar is voeg je ook de 2 geschilde in blokjes gesneden aardappels toe. Controleer tijdens het koken of de soep meer water of bouillon nodig heeft. Verwijder het bosje kruiden, en proef of de soep nog zout, peper of peperoncino nodig heeft.