Winterse bruine bonensoep van Petra
Heerlijke maaltijdsoep. Door het rundvlees wat minder calorierijk. Ons smaakt deze soep uitstekend.Denk aan het weken van de bruine bonen!N.B. Voeg pas zout toe na het einde van de kooktijd van de bonen. Dat vermindert de kooktijd van de bonen.
Ingrediënten 6 personen
400 gram bruine bonen, 2 ½ liter water, 250 gram soepvlees, 2 laurierblaadjes, ½ theelepel kruidnagelpoeder, ½ knolselderij, 3 eetlepels fijngesneden selderijgroen, 1 prei, 1 winterpeen, 1 grote ui, 150 gram reepjes mager rookspek of gehaktballetjes van 150 gram rundergehakt, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel olie, zoutBereidingswijze
Zet de bruine bonen een nacht in de week in 2 ½ liter water. Maak de knolselderij, prei en winterpeen schoon en snij deze in hele kleine blokjes. Pel en snipper de ui.Als je gehakt gebruikt draai hier van balletjes van.Breng de bruine bonen en het vlees met het weekwater aan de kook. Voeg de groenten toe aan de kokende soep, samen met de tomatenpuree, laurier en kruidnagelpoeder. Laat alles op een lage warmtebron gaar worden (duurt ± 1 ½ uur). Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak hierin de spekjes en de gesnipperde ui goudbruin. Voeg dit aan het einde van de kooktijd toe aan de soep. Wil je geen spek gebruiken doe er dan gehaktballetjes in.Maak de soep op smaak met zout en eventueel vers gemalen peper