Mijn lekkerste Javaanse pittige rundvleesstoofpotje
Dit heerlijke pittige rundvlees smelt op je tong en er blijft een verrkkelijke smaak achter van de lekkere pittige romige kokossaus. De kruiden heb ik zelf bedacht en na het proeven nog een en ander toegevoegd. Of het werkelijk Javaans is weet ik niet. Ik heb veel Javaanse stoofpotten bekeken en elk gerecht was weer anders.Wij vinden dit zalig !!!!Ook een heerlijk gerecht voor je slowcooker.(Braad het vlees met de uien en de knoflook even aan. Voeg de kruiden en de kokosmelk toe en zet het vlees plm. 5 - 6 uur op low. :in één woord verrukkelijk)Lekker als onderdeel van een rijsttafel, maar ook lekker bij bijvoorbeeld stammpot boerenkool of hutspot. Weer eens iets anders dan een rookworst.
Ingrediënten 4 personen
500 gr rundvlees (liefst sukadelappen), 2 eetlepels zonnebloemolie, Zout, 2 grote uien, gepeld en gesnipperd, 2 flinke tenen knoflook, gepeld en gesnipperd, 1 flinke rode peper, schoongemaakt pitjes en zaadlijsten verwijderd , of, 2 theelepels sambal oelek (meer of minder naar smaak), ½ eetl kerrie madras, 2 theelepels koenjit (geelwortel), 1 theelepel serehpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel djinten (komijn), 1 Laurierblaadje, 2 kemirienoten geraspt, Stukje verse gemberwortel van plm. 3 cm., gepeld en geraspt, Plm. 300 ml kokosmelk , 1 afgestreken eetlepel (bruine) suiker, ½ eetlepels citroensapBereidingswijze
Snij het vlees in stukjes.Verhit de olie in de pan. Bak hierin op hoog vuur het vlees snel rondom bruin.Kruid het vlees met zout.Voeg de gesnipperde uien, knoflook en rode peper of sambal toe en bak even mee tot lichtbruin.Voeg het laurierblad toe en bak ook even mee (verbetert de smaak).Bak kerrie madras, koenjit, sereh, korianderpoeder, djinten, geraspte kemirienoten ook even mee tot alles lekker gaat geuren.Voeg nu de geraspte kemirienoten en de geraspte gemberwortel toe.Doe de kokosmelk, suiker en het citroensap bij het vlees, breng aan de kook.Laat het vlees plm. 2 tot 2 ½ uur sudderen tot het lekker zacht is.PROEF ! en voeg eventueel nog wat zout of suiker toe.