1. Home
  2. Recepten
  3. Boerenkool

Boerenkool recepten (1.000)

Alles wissen
Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is een heerlijke winterse groente. Vergis je niet; boerenkool is niet eenzijdig. U kunt kiezen voor de authentieke Hollandse versie maar er bestaan ook zeker heerlijke variaties voor wanneer u een keer iets anders wilt proberen! De meeste mensen maken een stamppot van de boerenkool. De stamppot wordt meestal bereid met aardappels, spekjes en jus. Er bestaan ook variaties met bijvoorbeeld stoofvlees en champignons. Dit is absoluut erg lekker maar het kan ook anders. Er bestaan namelijk verschillende andere gerechten met deze groente. U kunt de boerenkool bijvoorbeeld roerbakken met kip en ketjap maar u kunt ook een boerenkoolschotel bereiden met hotdogs en augurken. De recepten voor deze gerechten vind u hier allemaal. Veel kookplezier en smakelijk eten!

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Mijn versie van boerenkool stamppot met rookworst, heerlijk!

Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus. Hele najaar en winter lekker van genieten.

INGREDIENTEN

2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr 8 grote iets kruimige aardappels of 9 10 kleintjes 3 grote uien (gesnipperd) 250 gr gerookte spekreepjes of blokjes Flink wat olijfolie 1 el zongedroogde tomaatjes 1 bouillonblokje rund Zeezout 2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten

Bereidingswijze

Schil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 22 minuten langzaam koken. Zet ook in een andere pan ondertussen de verse rookworst op en laat die langzaam warm worden. LET OP: niet laten koken want dan barsten ze en lopen al die heerlijke sappen weg. Stoppen met verhitten bij 80 graden en dan gebeurt er niks. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie (met die smaken) wordt het smeuig. Je ziet om het af te maken komt er geen melk of boter meer aan te pas! Dit is heel veel keren lekkerder en olijfolie is plantaardig en zijn gezonde vetten! Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Als je het nog smeuiger wilt dan giet je er gewoon wat olijfolie uit die fles bij, maar dit is veelal niet nodig. Leg nu de rookworsten op een groot bord of plank en snij deze in plakjes. Serveer deze er bij. Ik ben misschien royaal, maar reken ½ worst p.p. en vaak eet ik nog meer. Smullen maar ! Tenslotte nog even wat over rookworst. Er zijn er zoveel en elke super heeft wel zijn huismerk, maar al die vieze voorverpakte dingen die vind ik niet te vreten. Ik was vroeger al beter gewend. Wij hadden altijd top rookworst van een ambachtelijke slager, maar die is ook al gestopt. Sommige Hollanders zweren bij Unox, maar ik vind ze ronduit smerig. Goede rookworst is de eigengemaakte van elke keurslager en in AH heb je de Veluwse rookworst (bij Plus de verse van Gijs). Prijs € 2,79. Dat is een ambachtelijke worstmakerij annex rokerij op de Veluwe en die smaken verdraaid goed! Als laatste adviseer ik de alom vertrouwde HEMA worst, wie lust die nou niet. Is van alle standaardworsten ook de best geteste qua smaak (kassa vorig jaar). Zo kun je het hele seizoen genieten van je stamppotje of erwtensoep of als je smaakvolle rookworst wilt eten.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-09-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.

boerenkool met gehakt uit de oven

Heel apart en lekker! Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!!

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, 1 dl hete melk, zout en peper, 200 gram geraspte jong-belegen kaas, 4 eetlepels boter, ca. 750 gram fijngesneden boerenkool, 2 dl slagroom, 1 dl kippenbouillon van tablet, 500 gram rundergehakt, 2 theel. kerriepoeder,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en kaas

Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.

INGREDIENTEN

300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout, 150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel, ,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-01-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Boerenkool

INGREDIENTEN

500 gram gesneden boerenkool, 1/4 knolselderij, 300 gram aardappelen, 100 ml slagroom, 200 gram dobbelsteentje spek, 50 gram boter, 1 rookworst ongeveer 250 gram, peper en zout

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-10-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Boerenkool

De lekkerste!

INGREDIENTEN

1 kilo panklare boerenkool, 1750 gr. aardappelen, 150gr. mager rookspek in stukjes, scheut melk, 150 gr. boter, zout. Flinke rookworst. Mosterd.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-12-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Zelfs een restje boerenkool wordt zo erg lekker.

INGREDIENTEN

Boerenkool vers of diepvries, maakt niet uit. Aardappelen, zongedroogde tomaatjes op olie, blokjes oude kaas,peper,nootmuskaat en zout, scheutje ketjap.

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-02-2005
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Boerenkool

Boerenkool op Oosterse wijze, roergebakken

INGREDIENTEN

400 gr. kipfilet -, 2 eetl. zonnebloemolie -, 1 theel. sambal oelek -, 2 eetl. ketjap -, 1 eetl. honing of gembersiroop -, peper, zout -, 100 gr. katenspek of ontbijtspek -, 700 gr gesneden boerenkool -, aardappelpuree of gebakken aardappelplakjes -, 100 gr. tauge -, 50 gr. cashewnoten of hazelnoten.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-08-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

boerenkool

INGREDIENTEN

750 g gesneden boerenkool of 1 kg boerenkool aan de stronk, 1,5 kg aardappelen, 2 dl melk, zout, peper, 1 verse rookworst, 50 gram boter,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-10-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Verfijnde stamppot boerenkool

INGREDIENTEN

4 aardappelen, 250 gram boerenkool, blokjes rookspek, maggiblokje, slagersrookworst, water, witte wijn (Chardonnay)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-02-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

boerenkool

Boerenkool met iets extra's

INGREDIENTEN

Boerenkool voor 2 personen, aardappels voor 2 personen, ca. 100 gr. boursin, ca. 100 gr. gezouten cashewnoten

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-11-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Lekkere ovenschotel

INGREDIENTEN

100 gr ontbijtspek in blokjes, el olie, 1 rookworst in blokjes, 300 gr boerenkool, 2 zakjes Maggi Puree voor ovenschotels, nootmuskaat, 3 el geraspte kaas

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-12-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.
Nieuwste boerenkool recepten

Boerenkool

INGREDIENTEN

Ruim 600 gr.gesneden boerenkool, 1,5 kg. kruimige aardappelen., 0.2 liter melk,zout,peper., 40 gram boter of margarine.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-08-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

Een lekker Hollands recept

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, 500 gr boerenkool, 1 eetlepel mosterd, 250 gr spekblokjes, heel klein scheutje azijn

  •  
  •  
  • Geplaatst op29-10-2014
  •  
  •  

Boerenkool

INGREDIENTEN

Verse boerenkool. Liefst nog aan de stronk., Aardappelen. Gerookt spek(dobbelsteentjes), peper, zout., echte boter

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

Boerenkool op alternatieve manier, met de aardappels in de schil gekookt. Zeer geschikt voor vegetariers. Een beetje vreemd, maar bijzonder lekker.

INGREDIENTEN

1 kg. aardappels (nicola), 500 gr. gesneden boerenkool, creme fraiche, evt. rookworst.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-12-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

boerenkool

Ovenheerlijke boerenkool

INGREDIENTEN

100g ontbijtspek in blokjes, 1 el olie, 1 rookworst in blokjes,300g gesneden boerenkool, 2 zakjes maggi puree voor ovenschotels,nootmuskaat,3el geraspte belegen kaas

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-03-2000
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

boerenkool

Boerenkool op mijn eigen wijze

INGREDIENTEN

2 zakken Boerenkool, aardappelen, zakje cashew nootjes, bacon strips of gemarineerde reepjes spek en een rookworst.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-01-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Als groentegerecht, dus zonder aardappelen, hoewel een lekkere aardappelpuree hier heel goed bij past.

INGREDIENTEN

1 kilo boerenkool, schoongemaakt en kleingesneden--60 gr. boter--20 gr. bloem--1 dl. melk--2 dl. slagroom--zout--peper u.d.m.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-02-2001
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

boerenkool

Lekkere boerenkool met roomkaas

INGREDIENTEN

700 gram boerenkool deelblokjes (diepvries pak a 450 gram ), zout, peper, 300 gram verse roomkaas, 1 zakje aardappelpuree voor ovenschotels (pak met 2 zakjes a 83 gram ), 2 vleestomaten, 100 gram geraspte belegen kaas.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-09-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Overheerlijke boerenkool

INGREDIENTEN

100 gr.ontbijtspek in blokjes, 1 el olie, 1 rookworst in blokjes, 300 gr. boerenkool, 2 zakjes maggipuree voor ovenschotels, nootmuskaat, 3 el geraspte belegen kaas

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-06-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

INGREDIENTEN

1 eetlepel olijfolie 2 uien 300 gram boerenkool 1 blikje ananasstukjes 3 eetlepels pindakaas 1 eetlepel tabasco 1 zakje koriander 75 gram cashewnoten cous-cous

  • Vegetarisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-01-2002
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.

Boerenkool

Een verrassende boerenkoolmaaltijd

INGREDIENTEN

750 g aardappelen, zout, 500 g gesneden boerenkool, 10 Amsterdamse uien, 300 g bloedworst in blokjes, 2 el boter of margarine, 1 tl sambal

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-12-1999
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Een oud hollands recept met een kleine twist

INGREDIENTEN

Aardappelen, Boerenkool, Magere spek, Rookworst, mosterd, peper en zout, BamBix

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-06-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

INGREDIENTEN

1 eetlepel olijfolie 2 uien 300 gram boerenkool 1 blikje ananasstukjes 3 eetlepels pindakaas 1 eetlepel tabasco 1 zakje koriander 75 gram cashewnoten cous-cous

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-11-2002
  • Nederlands
  •  0-10 min.

boerenkool

INGREDIENTEN

1 a 1 1/2 kilo boerenkool, 1 1/2 kilo aardappelen, melk, zout, 500 gram rookworst of Frankfurters, 4 eetlepels boter of margarine, peper, ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-09-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

INGREDIENTEN

1 kilo boerenkool * zout * boter * maizena * melk.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-03-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

INGREDIENTEN

100 gram ontbijtspek in blokjes -, 1 eetlepel olie -, 1 rookworst in blokjes -, 300 gram gesneden boerenkool -, 2 zakjes Maggi Puree voor ovenschotels -, nootmuskaat -, 3 eetlepels geraspte belegen kaas, ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-10-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boerenkool

Lekkere winterse pot met worst en spekjes

INGREDIENTEN

Zakje boerenkool van 250 gram /, 250 gram kruimige aardappelen (zie tekentje op de zak, voor pureren) /, pakje spekblokjes ca. 200 gram /, klontje roomboter of andere boter /, spekvet van de spekjes,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-10-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Boerenkool

INGREDIENTEN

=1 kg kruimige aaredappelen, =2 uien.= 1,5 kg gesneden, boerenkool,= 125 gram magere, spekblokjes,= 1 dl melk, scheutje natuurazijn, =nootmuskaat,= 1 unox, gelderse rookworst .

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

Dit is een stamppotgerecht.

INGREDIENTEN

1 1/2kg. aardappelen, 2 uien,1 laurierbladje, 700 a 800gr. panklare boerenkool, zout, versgemalen peper, 1 rookworst, 1 1/2dl. melk en 25gr. boter.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-08-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

Frans recept met als basis boerenkool en gecarameliseerde kastanjes..

INGREDIENTEN

1 Kg Boerenkool, 3 l water, 1,5 theel. zout, 2 uien, 2eetl boter, 0,5 l. warme, pittige vleesbouillon, 1 tl. zout, snufje zwarte peper, snufje gemalen piment, 400 gr. tamme kastanjes, 2 el boter, 1 el suiker, 1/8 l slagroom (of evt. koffieroom),

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-04-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

Een verrassende boerenkoolschotel zonder vlees

INGREDIENTEN

1 kg boerenkool( ongesneden), zout, zwarte peper, 600 gram aardappelen, 400 gram winterwortel, 3 middelgrote uien, 1-2 el braadboter, 200 gram gedroogde abrikozen, 1 tl groentebouillon (instant), suiker, 60 gram romige kaas, 150 gram creme fraiche, 5 el slagroom of room culinair

  • Duits
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-11-2005
  • Duits
  •  60-120 min.

Boerenkool

Lekker op smaak gebracht met een bouillonsausje en cheddarkaas.

INGREDIENTEN

200 gram gesneden boerenkool, 600 gram geschilde aardappelen. 250 gram spekjes, 1 eetlepel bloem, klontje boter, 3 plakjes cheddarkaas, 1 blokje bouillon, 500 ml. water, 1 kuipje koffiemelk, 1 theelepel kerriepoeder, 1 rookworst, evt.zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-11-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Boerenkool

Een hele lekkere boerenkool....net een beetje anders

INGREDIENTEN

500 g. kruimige aardappels, 750 g. boerenkool (verse), 1 rookworst (Hema vind ik lekker), stukje gerookt spek, 25 gram boter of margarine, 1 el. azijn, 1/2 el.mosterd, 1 ui, 1 teentje knoflook, zout, melk (warm), versgemalen peper, 1/2 ons geraspte kaas, 1 bouillonblokje, gehaktballen (zie mijn recept)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-01-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Boerenkool

INGREDIENTEN

Zonnebloem olie, 2 tenen knoflook, stukje verse gemberwortel, 2 rode uien, 300 gram boerenkool, 1,5 kilo kruimige aardappelen, 2 eieren, pindas, cashewnoten, masala, 4 seizoenen peper, zout, blokje groente bouillon, boemboe soto (toko lien)(Hier zitten garnalen in dus als je ook geen vis eet moet je een andere boemboe pakken), falafel

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-12-2010
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Boerenkool

Boerenkool met worst ala vegetaries zonder de worst verzonnen door mijn vlees etende bep

INGREDIENTEN

Aarddappels, boerenkool,melk, en de rest

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-04-2000
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Boerenkool

Lekkere stevige pot

INGREDIENTEN

Boerenkool.gort aardappelen,margarine,melk,zout worst

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-02-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

Lekkere hollandse stamppot, eenvoudig klaar te maken.

INGREDIENTEN

2 kilo aardappelen, 1/2 kilo boerenkool(zelf gesneden of panklaar), 1 ui, seitan(een vegetarische eiwitvervanger), als kruiderij wat bonenkruid en wat peper., als jus vegetarische juspoeder va VETARA, een merk dat veel vegetarische producten in zijn assortiment heeft., Bij gebruik van een wok wat plantaardige olie

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-11-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Boerenkool

INGREDIENTEN

=1 kg.boerenkool[vers], =1 kg.aardappelen, =1 rookworst[v.d.slager], =100 gr.boter, =scheutje melk, =150 gr bacon[uitgebakken], =3 el zilveruitjes, =zout en peper.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-02-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Boerenkool

Boerenkoolschotel

INGREDIENTEN

400 g Potato, 400 g Curly Kale, 300 g Smoked Sausage, 150 ml Milk, 100 g Bacon, lean smoked, 50 g Margarine, little Vinegar (optional), ,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-03-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Boerenkool

Lekker en voetzaam

INGREDIENTEN

Kool, aardappellen,zout, melk,zetmeel

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-03-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool is een heerlijke winterse groente. Vergis je niet; boerenkool is niet eenzijdig. U kunt kiezen voor de authentieke Hollandse versie maar er bestaan ook zeker heerlijke variaties voor wanneer u een keer iets anders wilt proberen! De meeste mensen maken een stamppot van de boerenkool. De stamppot wordt meestal bereid met aardappels, spekjes en jus. Er bestaan ook variaties met bijvoorbeeld stoofvlees en champignons. Dit is absoluut erg lekker maar het kan ook anders. Er bestaan namelijk verschillende andere gerechten met deze groente. U kunt de boerenkool bijvoorbeeld roerbakken met kip en ketjap maar u kunt ook een boerenkoolschotel bereiden met hotdogs en augurken. De recepten voor deze gerechten vind u hier allemaal. Veel kookplezier en smakelijk eten!

Nieuwste boerenkool recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top