Zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en kaas
Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.
Ingrediƫnten 4 personen
300 gram (wijn)zuurkool , 300 gram rundergehakt , 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche , 3 theelepel chilipoeder , 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad , peper en zout , 150 gram geraspte oude kaas , aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram) , boter , Halve liter blik ananas , eventueel paneermeel, ,Voorbereiding
Verwarm de oven ongeveer een kwartier voor op 200graden
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en maak er een luchtige puree van met boter, melk en wat peper. Niet zelf gaan prakken: hiervoor hebben we een staafmixer in huis. Snipper de ui. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet, vermeng hem met de zure room en leg dit mengsel onderin een met boter ingevette niet te platte ovenschaal. Bak het gehakt rul (los geprakt) in de koekenpan samen met de champignons met peper en zout en doe er de gesnipperde ui bij. Laat dit samen nog even doorbakken. Doe er ook het karwijzaad en de chilipoeder door. Laat de ananas uitlekken en snijd de ananas in kleine stukjes Leg het gehakt mengsel op het zuurkoolmengsel samen met de ananas. Strooi daar wat geraspte kaas overheen. Tot slot komt de aardappelpuree die afgedekt wordt met de rest van de geraspte kaas en wat paneermeel. Het paneermeel is niet noodzakelijk maar zorgt voor een bruin korstje. Schuif de ovenschaal midden in de oven. Laat de schaal nu nog veertig minuten in de oven staan.