- Eigen recept
Mijn versie van boerenkool stamppot met rookworst, heerlijk!
Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus…. Hele najaar en winter lekker van genieten.
2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr 8 grote iets kruimige aardappels of 9 – 10 kleintjes 3 grote uien (gesnipperd) 250 gr gerookte spekreepjes of blokjes Flink wat olijfolie 1 el zongedroogde tomaatjes 1 bouillonblokje rund Zeezout 2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten
Schil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 – 22 minuten langzaam koken. Zet ook in een andere pan ondertussen de verse rookworst op en laat die langzaam warm worden. LET OP: niet laten koken want dan barsten ze en lopen al die heerlijke sappen weg. Stoppen met verhitten bij 80 graden en dan gebeurt er niks. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie (met die smaken) wordt het smeuig. Je ziet om het af te maken komt er geen melk of boter meer aan te pas! Dit is heel veel keren lekkerder en olijfolie is plantaardig en zijn gezonde vetten! Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Als je het nog smeuiger wilt dan giet je er gewoon wat olijfolie uit die fles bij, maar dit is veelal niet nodig. Leg nu de rookworsten op een groot bord of plank en snij deze in plakjes. Serveer deze er bij. Ik ben misschien royaal, maar reken ½ worst p.p. en vaak eet ik nog meer. Smullen maar ! Tenslotte nog even wat over rookworst. Er zijn er zoveel en elke super heeft wel zijn huismerk, maar al die vieze voorverpakte dingen die vind ik niet te vreten. Ik was vroeger al beter gewend. Wij hadden altijd top rookworst van een ambachtelijke slager, maar die is ook al gestopt. Sommige Hollanders zweren bij Unox, maar ik vind ze ronduit smerig. Goede rookworst is de eigengemaakte van elke keurslager en in AH heb je de Veluwse rookworst (bij Plus de verse van Gijs). Prijs € 2,79. Dat is een ambachtelijke worstmakerij annex rokerij op de Veluwe en die smaken verdraaid goed! Als laatste adviseer ik de alom vertrouwde HEMA worst, wie lust die nou niet…. Is van alle standaardworsten ook de best geteste qua smaak (kassa vorig jaar). Zo kun je het hele seizoen genieten van je stamppotje of erwtensoep of als je smaakvolle rookworst wilt eten.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-09-2012Nederlands20-30 min.
boerenkool met gehakt uit de oven
Heel apart en lekker! Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!!
1 kilo aardappelen, 1 dl hete melk, zout en peper, 200 gram geraspte jong-belegen kaas, 4 eetlepels boter, ca. 750 gram fijngesneden boerenkool, 2 dl slagroom, 1 dl kippenbouillon van tablet, 500 gram rundergehakt, 2 theel. kerriepoeder,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-10-2002Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en kaas
Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.
300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout, 150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel, ,
- Nederlands
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-01-2005Nederlands60-120 min.
- Eigen recept
Boerenkool
500 gram gesneden boerenkool, 1/4 knolselderij, 300 gram aardappelen, 100 ml slagroom, 200 gram dobbelsteentje spek, 50 gram boter, 1 rookworst ongeveer 250 gram, peper en zout
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-10-2013Nederlands30-60 min.
Boerenkool
Boerenkool op Oosterse wijze, roergebakken
400 gr. kipfilet -, 2 eetl. zonnebloemolie -, 1 theel. sambal oelek -, 2 eetl. ketjap -, 1 eetl. honing of gembersiroop -, peper, zout -, 100 gr. katenspek of ontbijtspek -, 700 gr gesneden boerenkool -, aardappelpuree of gebakken aardappelplakjes -, 100 gr. tauge -, 50 gr. cashewnoten of hazelnoten.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op07-08-2000Nederlands Hoofdgerecht10-20 min.
Boerenkool
De lekkerste!
1 kilo panklare boerenkool, 1750 gr. aardappelen, 150gr. mager rookspek in stukjes, scheut melk, 150 gr. boter, zout. Flinke rookworst. Mosterd.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-12-1999Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
Zelfs een restje boerenkool wordt zo erg lekker.
Boerenkool vers of diepvries, maakt niet uit. Aardappelen, zongedroogde tomaatjes op olie, blokjes oude kaas,peper,nootmuskaat en zout, scheutje ketjap.
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-02-2005Nederlands0-10 min.
boerenkool
750 g gesneden boerenkool of 1 kg boerenkool aan de stronk, 1,5 kg aardappelen, 2 dl melk, zout, peper, 1 verse rookworst, 50 gram boter,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-10-2004Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
Verfijnde stamppot boerenkool
4 aardappelen, 250 gram boerenkool, blokjes rookspek, maggiblokje, slagersrookworst, water, witte wijn (Chardonnay)
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-02-1999Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
boerenkool
Boerenkool met iets extra's
Boerenkool voor 2 personen, aardappels voor 2 personen, ca. 100 gr. boursin, ca. 100 gr. gezouten cashewnoten
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-11-2001Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
Lekkere ovenschotel
100 gr ontbijtspek in blokjes, el olie, 1 rookworst in blokjes, 300 gr boerenkool, 2 zakjes Maggi Puree voor ovenschotels, nootmuskaat, 3 el geraspte kaas
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-12-2003Nederlands30-60 min.
Boerenkool
Ruim 600 gr.gesneden boerenkool, 1,5 kg. kruimige aardappelen., 0.2 liter melk,zout,peper., 40 gram boter of margarine.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-08-2006Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Een lekker Hollands recept
1 kg aardappelen, 500 gr boerenkool, 1 eetlepel mosterd, 250 gr spekblokjes, heel klein scheutje azijn
- Geplaatst op29-10-2014
Boerenkool
Verse boerenkool. Liefst nog aan de stronk., Aardappelen. Gerookt spek(dobbelsteentjes), peper, zout., echte boter
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-12-1999Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Boerenkool op alternatieve manier, met de aardappels in de schil gekookt. Zeer geschikt voor vegetariers. Een beetje vreemd, maar bijzonder lekker.
1 kg. aardappels (nicola), 500 gr. gesneden boerenkool, creme fraiche, evt. rookworst.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-12-2003Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
boerenkool
Ovenheerlijke boerenkool
100g ontbijtspek in blokjes, 1 el olie, 1 rookworst in blokjes,300g gesneden boerenkool, 2 zakjes maggi puree voor ovenschotels,nootmuskaat,3el geraspte belegen kaas
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-03-2000Goedkoop en snel Hoofdgerecht20-30 min.
boerenkool
Boerenkool op mijn eigen wijze
2 zakken Boerenkool, aardappelen, zakje cashew nootjes, bacon strips of gemarineerde reepjes spek en een rookworst.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-01-2003Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
Als groentegerecht, dus zonder aardappelen, hoewel een lekkere aardappelpuree hier heel goed bij past.
1 kilo boerenkool, schoongemaakt en kleingesneden--60 gr. boter--20 gr. bloem--1 dl. melk--2 dl. slagroom--zout--peper u.d.m.
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-02-2001Nederlands Bijgerecht30-60 min.
boerenkool
Lekkere boerenkool met roomkaas
700 gram boerenkool deelblokjes (diepvries pak a 450 gram ), zout, peper, 300 gram verse roomkaas, 1 zakje aardappelpuree voor ovenschotels (pak met 2 zakjes a 83 gram ), 2 vleestomaten, 100 gram geraspte belegen kaas.,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-09-2000Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
1 eetlepel olijfolie 2 uien 300 gram boerenkool 1 blikje ananasstukjes 3 eetlepels pindakaas 1 eetlepel tabasco 1 zakje koriander 75 gram cashewnoten cous-cous
- Vegetarisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op24-01-2002Vegetarisch0-10 min.
Boerenkool
Overheerlijke boerenkool
100 gr.ontbijtspek in blokjes, 1 el olie, 1 rookworst in blokjes, 300 gr. boerenkool, 2 zakjes maggipuree voor ovenschotels, nootmuskaat, 3 el geraspte belegen kaas
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-06-2000Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Een verrassende boerenkoolmaaltijd
750 g aardappelen, zout, 500 g gesneden boerenkool, 10 Amsterdamse uien, 300 g bloedworst in blokjes, 2 el boter of margarine, 1 tl sambal
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-12-1999Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
Een oud hollands recept met een kleine twist
Aardappelen, Boerenkool, Magere spek, Rookworst, mosterd, peper en zout, BamBix
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-06-2002Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
1 eetlepel olijfolie 2 uien 300 gram boerenkool 1 blikje ananasstukjes 3 eetlepels pindakaas 1 eetlepel tabasco 1 zakje koriander 75 gram cashewnoten cous-cous
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op16-11-2002Nederlands0-10 min.
boerenkool
1 a 1 1/2 kilo boerenkool, 1 1/2 kilo aardappelen, melk, zout, 500 gram rookworst of Frankfurters, 4 eetlepels boter of margarine, peper, ,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-09-2003Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
1 kilo boerenkool * zout * boter * maizena * melk.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-03-2006Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
100 gram ontbijtspek in blokjes -, 1 eetlepel olie -, 1 rookworst in blokjes -, 300 gram gesneden boerenkool -, 2 zakjes Maggi Puree voor ovenschotels -, nootmuskaat -, 3 eetlepels geraspte belegen kaas, ,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-10-2002Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Boerenkool
Lekkere winterse pot met worst en spekjes
Zakje boerenkool van 250 gram /, 250 gram kruimige aardappelen (zie tekentje op de zak, voor pureren) /, pakje spekblokjes ca. 200 gram /, klontje roomboter of andere boter /, spekvet van de spekjes,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-10-2003Nederlands30-60 min.
Boerenkool
=1 kg kruimige aaredappelen, =2 uien.= 1,5 kg gesneden, boerenkool,= 125 gram magere, spekblokjes,= 1 dl melk, scheutje natuurazijn, =nootmuskaat,= 1 unox, gelderse rookworst .
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-11-2010Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Dit is een stamppotgerecht.
1 1/2kg. aardappelen, 2 uien,1 laurierbladje, 700 a 800gr. panklare boerenkool, zout, versgemalen peper, 1 rookworst, 1 1/2dl. melk en 25gr. boter.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-08-2001Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Frans recept met als basis boerenkool en gecarameliseerde kastanjes..
1 Kg Boerenkool, 3 l water, 1,5 theel. zout, 2 uien, 2eetl boter, 0,5 l. warme, pittige vleesbouillon, 1 tl. zout, snufje zwarte peper, snufje gemalen piment, 400 gr. tamme kastanjes, 2 el boter, 1 el suiker, 1/8 l slagroom (of evt. koffieroom),
- Frans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-04-2001Frans Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Een verrassende boerenkoolschotel zonder vlees
1 kg boerenkool( ongesneden), zout, zwarte peper, 600 gram aardappelen, 400 gram winterwortel, 3 middelgrote uien, 1-2 el braadboter, 200 gram gedroogde abrikozen, 1 tl groentebouillon (instant), suiker, 60 gram romige kaas, 150 gram creme fraiche, 5 el slagroom of room culinair
- Duits
- 60-120 min.
- Geplaatst op02-11-2005Duits60-120 min.
Boerenkool
Lekker op smaak gebracht met een bouillonsausje en cheddarkaas.
200 gram gesneden boerenkool, 600 gram geschilde aardappelen. 250 gram spekjes, 1 eetlepel bloem, klontje boter, 3 plakjes cheddarkaas, 1 blokje bouillon, 500 ml. water, 1 kuipje koffiemelk, 1 theelepel kerriepoeder, 1 rookworst, evt.zout
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-11-2003Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Boerenkool
Een hele lekkere boerenkool....net een beetje anders
500 g. kruimige aardappels, 750 g. boerenkool (verse), 1 rookworst (Hema vind ik lekker), stukje gerookt spek, 25 gram boter of margarine, 1 el. azijn, 1/2 el.mosterd, 1 ui, 1 teentje knoflook, zout, melk (warm), versgemalen peper, 1/2 ons geraspte kaas, 1 bouillonblokje, gehaktballen (zie mijn recept)
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-01-2012Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Boerenkool
Zonnebloem olie, 2 tenen knoflook, stukje verse gemberwortel, 2 rode uien, 300 gram boerenkool, 1,5 kilo kruimige aardappelen, 2 eieren, pindas, cashewnoten, masala, 4 seizoenen peper, zout, blokje groente bouillon, boemboe soto (toko lien)(Hier zitten garnalen in dus als je ook geen vis eet moet je een andere boemboe pakken), falafel
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-12-2010Nederlands30-60 min.
Boerenkool
Boerenkool met worst ala vegetaries zonder de worst verzonnen door mijn vlees etende bep
Aarddappels, boerenkool,melk, en de rest
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-04-2000Nederlands20-30 min.
Boerenkool
Lekkere stevige pot
Boerenkool.gort aardappelen,margarine,melk,zout worst
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op18-02-2000Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
Lekkere hollandse stamppot, eenvoudig klaar te maken.
2 kilo aardappelen, 1/2 kilo boerenkool(zelf gesneden of panklaar), 1 ui, seitan(een vegetarische eiwitvervanger), als kruiderij wat bonenkruid en wat peper., als jus vegetarische juspoeder va VETARA, een merk dat veel vegetarische producten in zijn assortiment heeft., Bij gebruik van een wok wat plantaardige olie
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-11-1999Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkool
=1 kg.boerenkool[vers], =1 kg.aardappelen, =1 rookworst[v.d.slager], =100 gr.boter, =scheutje melk, =150 gr bacon[uitgebakken], =3 el zilveruitjes, =zout en peper.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-02-2010Nederlands Hoofdgerecht0-10 min.
Boerenkool
Boerenkoolschotel
400 g Potato, 400 g Curly Kale, 300 g Smoked Sausage, 150 ml Milk, 100 g Bacon, lean smoked, 50 g Margarine, little Vinegar (optional), ,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-03-2005Nederlands30-60 min.
Boerenkool
Lekker en voetzaam
Kool, aardappellen,zout, melk,zetmeel
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-03-1999Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
-
Boerenkool
van ErikaB03 , 1 recepten, 0 volgers
-
boerenkool met rookworst
van Pinkerke , 1 recepten, 0 volgers
-
Boerenkool
van titatine , 1 recepten, 0 volgers
-
boerenkool
van belindakater , 1 recepten, 0 volgers
-
boerenkool
van jangmeijer , 1 recepten, 0 volgers
-
boerenkoolstampot
van lekkerkoken100 , 1 recepten, 0 volgers
-
boerenkool
van Schip010 , 1 recepten, 0 volgers
-
Boerenkool en zoete aardappel
van Blueke71 , 1 recepten, 0 volgers