1. Home
  2. Recepten
  3. Boekweitmeel

Boekweitmeel recepten (346)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Luchtig brood van boekweitmeel en ei

Luchtig brood.... voor mensen met een allergie.

INGREDIENTEN

1 ei 25 gram boekweitmeel halve snuf zout

Bereidingswijze

Eiwit scheiden. Klop het eiwit stijf en het geel romig. Voeg het samen in een kom. Zeef de boekweitmeel en het zout en spatel het met het eimengsel tot dat er een homogeen deeg ontstaat. Verdeel het mengsel in de muffin bakjes. 3 en voor de helft vullen, het gaat rijzen! In de magnetron (mijn is 1000 watt) 2 minuten. Heel langzaam en voorzichtig spatelen, anders sla je de belletjes van het eiwit stuk, waardoor het minder luchtig wordt. Dit recept is van Annet en Gisell. Het is sinds gisteren een probeersel van mij en wordt aangepast door eindgebruiker Annet. Annet zegt: heel heeeel heel langzaam spatelen!!

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-03-2016
  • Nederlands
  •  0-10 min.

banaan dadel cake

Glutenvrij, suikervrij, ei vrij, lactose vrij

INGREDIENTEN

- 4 bananen, - 100 gram dadels zonder pit, - 50 gram rijstemoutstroop, - 200 gram plantaardige margarine, - 200 gram boekweitmeel, - eventueel wijnsteenzuurbakpoeder,

  • Biologisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-06-2005
  • Biologisch
  •  60-120 min.

Boekweit Pannenkoeken

Ouderwets lekker

INGREDIENTEN

350 g Volkorenbloem, 150 g Boekweitmeel, 1 a 1.25 l melk, 2 eieren, zout

  • Europees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-05-2016
  • Europees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

brood bakken glutenvrij en gistvrij

Een puur recept voor een glutenvrij en gistvrij brood: Dit brood is eveneens eivrij, koemelkvrij en gemaakt zonder bakpoeder. Wanneer u de roomboter vervangt door olie is het brood eveneens lactosevrij.

INGREDIENTEN

- 300 gr rijstmeel, - 100 gr boekweitmeel, - halve eetlepel zout, - 70 gr (geklaarde) roomboter, - 350 ml spa rood

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-02-2013
  • Nederlands
  •  60-120 min.

potstro

Een oud fries recept, werd vroeger vaak gegeten.

INGREDIENTEN

150 gr. Boekweitmeel, 1 liter karnemelk, stroop, boter,zout.

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-10-2001
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Luie-wijven-kost (Drents streekgerecht)

INGREDIENTEN

350 gram boekweitmeel, 1 mespunt zout, 1 liter melk of water, boter, bruine bastardsuiker

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-03-2013
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Gladde karnemelkse pap

Lekkere stevige Hollandse pap om mee te ontbijten.. met appel of perendiksap en karnemelk.

INGREDIENTEN

1 1/4 liter karnemelk, 90 g boekweitmeel, 2 eetlepels appel- of perendiksap

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-02-2004
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Roerom

Ouderwets lekkere stevige kost!

INGREDIENTEN

250 g boekweitmeel, 1 mespunt zout, 1 liter melk, 100 g stroop, 25 g boter,

  • Regionaal Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-04-2001
  • Regionaal Nagerecht
  •  20-30 min.

volkoren-chocokoekjes

Zulke lekkere koekjes koop je niet in de winkel!!!

INGREDIENTEN

- 150 gram boekweitmeel, - 75 gram honing, - 100 gram boter, - 3 eetlepels cacau, - 3 eetlepels gehakte amandelen, - 3 eetlepels verse heel klein gesneden kokos.,

  • Biologisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-03-2004
  • Biologisch
  •  30-60 min.

Kaneelkwarkbroodje

Een lekker zacht broodje voor tussendoor of als lunch Eet je koolhydraatarm? Gebruik dan het Johannesbroodpitmeel en de zoetstof i.p.v. boekweitmeel en suiker ENJOY!

INGREDIENTEN

-250 Gram kwark, - 2 Eieren, - 150 Gram amandelmeel, - 50 Gram boekweitmeel of Johannesbroodpitmeel, - 100 Gram suiker of zoetstof, - 2 Eetlepels kaneel, - 2 Theelepels bakpoeder, - Handje amandelschaafsel, - Zout

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-08-2015
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Gezonde chocoladetaart

Goed nieuws voor chocoladefans:een chocoladetaart waarover je je niet bij elke schuldig hoeft te voelen. Pure chocolade, met een cacaogehalte van 85 procent of hoger is, is helemaal niet zo slecht. Integendeel,als je daarnaast niet al te veel suiker en andere minder gezonde ingrediënten in de taart verwerkt,kun je dit recept met een gerust hart maken.

INGREDIENTEN

* 120 gr pure chocolade(85% cacao) grof gehakt, * 85 gr extra vergine (koudgeperste)kokosolie, * 3 eetl ahorn-of agavesiroop*, * 2 scharreleieren, * 100 gr boekweitmeel, * 20 gr cacao, * 100 gr amandelmeel*, * 100 gr ongebrande hazelnoten,fijngemalen, * 4-4 eetl biologische abrikozenjam (zonder toegevoegde suikers), * 100 ml soja-of andere room

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-09-2011
  •  
  •  0-10 min.
Nieuwste boekweitmeel recepten

bitterkoekjes

De koekjes zijn heerlijk. een leuk recept voor de ecologische keuken

INGREDIENTEN

3 eieren, 200 gram boter, 3 eetlepels vloeibare honing, 200 gram haver vlokken, 200 gram boekweitmeel, 200 gram gemalen amandelen, Boter om de bakplaat in te vetten

  • Biologisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-03-1999
  • Biologisch
  •  20-30 min.

Aardappelpannenkoekjes

Heerlijke Aardappelpannekoekjes Als Leuk Voorgerecht Op Een Feest

INGREDIENTEN

* aardappelen, * Boekweitmeel, * Boter, * Bakpoeder, * Melk, * Zout

  • Russisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-06-2002
  • Russisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Blini?s

Amuse

INGREDIENTEN

1 ei - 50 gr. boekweitmeel - 50 gr. bloem - 1 tl. bakpoeder - zout - 1/8 l. melk - 50 gr. boter

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-01-2000
  •  
  •  20-30 min.

boekweit-vanillepannenkoek

Weer eens wat anders dan de vertrouwde pannenkoek. Ook kinderen vinden deze variatie erg lekker!!!

INGREDIENTEN

- 175 gram boekweitmeel, - 4 dl soyamelk vanille, - 1 ei, - boter om in te bakken,

  • Biologisch Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-03-2004
  • Biologisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

Reurom (Nederland)

Voor 4 personen

INGREDIENTEN

150 gr boekweitmeel, 1 L melk, keukenstroop, boter of reuzel,

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-08-2003
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Pannekoeken

Vreemd maar lekker

INGREDIENTEN

Boekweitmeel, maismeel, melk/water, ei

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-11-2000
  •  
  •  0-10 min.

pannekoek gezond

MET KARNEMELK EN BOEKWEITMEEL IPV GEWONE MELK EN MEEL

INGREDIENTEN

400 gr boekweitmeel - 4 eieren - karnemelk - 3 zakjes vanillesuiker - 1 koffielepel olie (fac.)

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-09-2002
  •  
  •  10-20 min.

Boekweitpannenkoeken glutenvrij

Ik had eerder nog nooit van boekweitpannenkoeken gehoord, tot ik erover in gesprek raakte metmijn buurvrouw. Zij ging toch pannenkoeken bakken en bracht mij wel wat beslag. Dus wel zelf mijn pannenkoeken gebakken en ze waren lekker. Hier in Nordrhein Westfalen wordt veel met boekweitmeel gebakken volgens zeggen. Volgende keer bak ik ze weer zo. Gezonder en glutenvrij

INGREDIENTEN

100 gr. boekweitmeel, 2 eieren, plm. 300 ml melk, Snuf zout, Olie of boter om in te bakken,

  • Duits
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-03-2020
  • Duits
  •  10-20 min.

pannenkoek buffet

Heerlijk buffet met verschillende gevulde pannenkoeken........

INGREDIENTEN

Voor de "naturel" pannenkoek, - 1 ei, - 4 dl melk, - 200 gram bloem, , voor de volkoren pannenkoek, - 1 ei, - 200 gram volkoren tarwemeel, - 4 dl melk, , voor de boekweitpannenkoek, - 1 1/2 ei, - 175 gram boekweitmeel, - 4 dl haverdrank (of melk),

  • Biologisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-10-2004
  • Biologisch
  •  60-120 min.

Balkenbrij

Balkenbrij is een oud boerenslachtproduct dat vroeger in bepaalde delen van Nederland zeer bekend was.

INGREDIENTEN

1 kg magere platte ribbetjes, rommelkruid of balkenbrijkruid, laurierblad, ui, grof gemalen peper, knoflook, ca 1 kg boekweitmeel.

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-08-2012
  •  
  •  30-60 min.

Loie Wievenkost

De naam zegt het al: een eenvoudig gerecht.

INGREDIENTEN

1 liter melk, zout, 350 gram boekweitmeel, stroop, boter of spekvet,

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-11-2000
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Poffertjes met ei.

Ga op nieuwjaar eens gezellig met z?n allen rond de tafel zitten en bak poffertjes,wafeltjes of van die dikke grove wafels. Heerlijk en gezellig. Vroeger werden deze wafels gebakken met een ouderwets wafelijzer o de kachel. Tegenwoordig wordt het ons allemaal veel gemakkelijker gemaakt met een elektisch wafelijzer waarmee de wafels niet kunnen mislukken. Zet wel een dienblad onder het wafelijzer, tegen het knoeien.

INGREDIENTEN

125 gr bloem, 125 gr boekweitmeel, 10 gr gist, 3 dl melk, 2 eieren, snufje zout, boter om in te vetten, poedersuiker, boter.,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-11-2004
  • Nederlands
  •  60-120 min.

dadel amandelen cake

Zonder suiker en glutenvrij! Wel superlekker....

INGREDIENTEN

- 200 gram boekweitmeel, - 175 gram rijstemoutstroop, - 4 eieren, - 200 gram plantaardige margarine, - 1 bakje dadels, - 100 gram amandelen,

  • Biologisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-06-2005
  • Biologisch
  •  60-120 min.

Poffertjes

De ouderwetse poffertjes

INGREDIENTEN

125 g boekweitmeel 125 g bruinbroodmix, 100 g krenten 2 eieren, kaneelpoeder poedersuiker, boter of margarine melk,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-02-1999
  • Nederlands
  •  20-30 min.

POTSTRO

Traditioneel Fries gerecht

INGREDIENTEN

* 200 gram boekweitmeel, , * 1 liter melk, , * zout, , * boter, , * stroop, , * (eventueel 200 gram gerookte spek),

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-12-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boekweitpannenkoeken op z'n Kempens

INGREDIENTEN

1/2 kg boekweitmeel, 125 g bloem, 25 g gist, 1/2 l melk, 1/2 l water, 1 mespunt zout, boter, stroop of jam

  • Belgisch Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-09-2002
  • Belgisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

Gezond appeltaartje

Een lekker gezond gerecht met pure ingrediënten. Volledig zonder schuldgevoel kun je deze heerlijke taart eten. Ook kun je zelf met de ingrediënten wisselen, waardoor het ineens een hele andere taart wordt. 

INGREDIENTEN

50 gr havermout, 50 gr amandelmeel, 50 gr boekweitmeel, 15 gr gesmolten kokosolie, 25 gr roomboter, 35 gr honing, 50 gr rozijnen, 2 eetlepels kaneel, 3 appels

  • Vegetarisch Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-12-2014
  • Vegetarisch Nagerecht
  •  30-60 min.

hartige galettes

In Normandië en Bretagne kun je hartige galettes (crêpes van boekweitmeel) eten. De `galette complète` is een eenvoudige lekkere versie met ham en ei.

INGREDIENTEN

225 g boekweitmeel, 2 eieren, 300 ml volle melk, 60 gesmolten boter 
+ 30 g boter voor erop, 8 plakjes ham, 8 kleine eieren, 125 g geraspte kaas (emmenthaler 
of gruyère)

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-04-2012
  • Frans
  •  30-60 min.

Jan-in-de-zak

Een niet alledaags oudhollands toetje...

INGREDIENTEN

200 gr boekweitmeel, 50 gr gist, 2 eieren, 50 gr suiker, 4 dl melk, mespunt zout, 75 gr rozijnen, 75 gr krenten, 75 gr sukade, stroop

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-03-2004
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Poffertjes

Oud-hollands gebak, een typische kermisspecialiteit

INGREDIENTEN

Voor ca. 75 stuks - 4 porties: 65 g bloem en 65 g boekweitmeel (of 125 g bloem), *mespunt zout, *5 g verse gist (of evt. gedroogde gist), *2 a 2 1/2 dl lauwe melk, *1 klein ei, *evt. 1 el stroop, *gesmolten boter, *100 g boter, verdeeld in 4 stukken, *gezeefd poedersuiker

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-02-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Boekweit pannenkoeken

Op zoek naar een glutenvrije variant op de ouderwetse pannenkoek? Deze boekweit pannenkoeken zijn glutenvrij! Erg handig voor als je geen gluten eet of eters krijgt die geen gluten eten. Tip: deze pannenkoeken zijn ook een goed glutenvrij alternatief voor bijvoorbeeld cannelloni, lasagne bladen en tortilla wraps.

INGREDIENTEN

250 g boekweitmeel, ½ tl zout, 2 middelgrote eieren, 500 ml volle melk, 2 el roomboter,

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-09-2019
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Balkenbrij

Balkenbrij is een typisch streekgerecht. De Limburgse is bijvoorbeeld heel anders dan de Betuwse. 't Is ook een typisch slachtgerecht, het werd van allerhande slachtafval gemaakt. 't Is bovendien een gerecht waarop iedereen zijn fantasie kon botvieren. Het onderstaande recept geeft u de mogelijkheid ook zonder dat u een varken geslacht hebt, echte balkenbrij op tafel te brengen. Zowel rommelkruid als boekweitmeel zijn o.a. in Reformzaken verkrijgbaar. In plaats van rommelkruid te gebruiken kunt u ook wat aanrommelen met bijvoorbeeld: peper, nootmuscaat, kruidnagelgruis, anijszaad -uw balken- brij zal ook dan ongetwijfeld voortreffelijk worden, zij mist dan echter de rode kleur, hetgeen geen ramp is.

INGREDIENTEN

200 gram varkenspoulet100 gram vers spek1 liter water1 blikje leverpastei van 50 gram50 gram rozijnen1/2 eetlepel zout2 eetlepels rommelkruid200 gram boekweitmeel

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-02-2001
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Blini's

Blini's, kleine boekweit- of tarwemeelpannekoeken op gistbasis, zijn afkomstig uit de Russische keuken. Traditioneel zijn de blini's een vast onderdeel van de zogenaamde zakuski-tafel, een tafel met een uitgebreid assortiment voorgerechten. In Rusland worden blini's bestreken met zure room, besmeerd met gesmolten boter en met rode zalmkaviaar, zwarte beluga of gerookte zalm belegd. Haring en wodka mogen op de hapjes-tafel ook niet ontbreken.

INGREDIENTEN

15 gram gist, , 2 1/2 dl. lauwe melk, , 150 gram boekweitmeel, , 2 gesplitste eieren, , 1 theelepel suiker, , zout, , 60 gram boter, , 50 gram bloem,

  • Russisch Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-09-2003
  • Russisch Voorgerecht
  •  > 120 min.

choco kokos cake

Zoooooooooooooo vreselijk lekker!!!

INGREDIENTEN

- 3 eieren, - 150 gram boter, - 3 volle eetlepels honing, - 3 volle eetlepels cacao, - 1 volle eetlepel yoghurt, - 1/2 verse kokos, - 150 gram boekweitmeel,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-02-2004
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Balkenbrij

INGREDIENTEN

1 kg. gemengd vlees zoals mager spek, varkenspoelet, hart, stukje lever of nier - 250 gr blokjes vers vet spek - 400, gr boekweitmeel - 2 lt water - zout, peper, nootmuskaat - 15 gr rommelkruid (bij de drogist) - 100 gr gesmolten, reuzel of roomboter,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-02-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

KLONT

Een streekgerecht uit Groningen.

INGREDIENTEN

250 g boekweitmeel, 250 g tarwemeel, 1 el stroop, 4 dl melk, zout, 1 klein katoenenzakje, boter, suiker

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-11-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

haver/amandelkoekjes

De koekjes heerlijk en gezond. Een leuk recept voor de ecologische keuken

INGREDIENTEN

200 gram havervlokken, 200 gram boekweitmeel, 200 gram boter, 200 gram fijngehakte amandelen, 3 eetlepels honing, 3 tot 5 eieren.

  • Biologisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-03-1999
  • Biologisch
  •  30-60 min.

POTSTRO

Oud Fries gerecht

INGREDIENTEN

- 200 gram boekweitmeel, - 1 liter melk, (of een halve liter melk en een halve liter karnemelk), - zout, - boter,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-05-2002
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Italiaans kwarkbrood

Oeee wat hebben we gesmuld toen ik dit recept voor het eerst maakte. Euhm heel stiekem... we hebben met zijn tweetjes meteen het hele kwarkbrood opgegeten voor de lunch. Het is dus wel een kwestie van beheersing.. Wij hebben het gegeten met boter en verse boerenkaas. Maar het is ook erg lekker met roomkaas met kruiden of met tapenade. Ik moest dit recept dan ook met jullie delen. Het is super makkelijk en komt ook nog eens mooi uit de oven als een cake. De twist voor het stokbrood met kruidenboter is gemaakt en deze komt voortaan op tafel bij ons. Het is gezond, suikervrij en nog lekker ook! Ik zit nu in het promotieteam voor kwarkbrood dat merk je al wel. Probeer het ook eens met vanille en appels. Dan heb je gewoon een gezonde cake!  Bekijk ook mijn filmpje en andere recepten en blogs op http://www.kootjekookt.nl. Het filmpje kan je ook direct kijken via https://youtu.be/lA1QsvIQTsQ. Ik zou het erg leuk vinden als je, je zou willen abonneren op mijn youtubekanaal.

INGREDIENTEN

50 gram amandelmeel, 100 gram boekweitmeel, 2 eieren, 2 theelepels bakpoeder, 100 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas, 1 ui, 250 gram kwark, 2 eieren, 6 blaadjes verse basilicum, 1 theelepel Italiaanse kruiden, 25 gram zongedroogde tomaten, Peper en zout, 1 eetlepel olijfolie

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2016
  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Berenjenas fritas con miel de caña

Gefrituurde aubergine met rietsuikerstroop. Een specialiteit uit Andalusië die je daar werkelijk in ieder restaurantje of tapasbarretje tegenkomt. Hoe kan het ook anders dan dat we het daar tijdens onze vakantie ook hebben gegeten. De rietsuikerstroop heb ik in de koffer mee naar huis genomen met de bedoeling om dit gerecht thuis ook een keer te maken voor een tapas avondje.  Als je hier geen rietsuikerstroop kunt vinden dan kun je het beste pannenkoekenstroop gebruiken. Ik heb in dit recept gewoon de eenvoudigste manier gebruikt om de aubergine schijven door de bloem te wentelen. Je kunt ze ook voor het frituren door een beslag halen. Persoonlijk vind ik de eerste manier lekkerder omdat de aubergine dan knapperiger is.

INGREDIENTEN

- 2 aubergines, - 4 el bloem (of boekweitmeel), - 1 liter water, - 1 el zout, - zonnebloemolie of olijfolie om in te frituren (flinke bodem in een pan), - rietsuikerstroop,

  • Spaans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-07-2017
  • Spaans Voorgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste boekweitmeel recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top