Hollandse bitterballen
Als ik een goede kippenbouillon maak heb ik eigenlijk altijd teveel soepvlees om in de soep terug te doen. Deze keer heb ik er bitterballen van gemaakt en die waren echt super! Het lijkt veel werk maar eigenlijk valt dat best mee. Proberen dus! Houd wel rekening met de wachttijd want de ragout moet echt heel goed zijn opgestijfd.
Ingrediënten 2 recipe.people
125 gram gaar kippenvlees (of rundvlees) 30 gram roomboter 30 gram bloem 2 dl zelfgemaakte kippenbouillon 1 flinke tl zout ( niet zoveel als je bouillon van een tablet gebruikt!) mespunt chilivlokken 1 el fijngehakte peterselie paneermeel 1 eiVoorbereiding
Snijd het kippenvlees heel fijn.
Bereidingswijze
Smelt de boter en roer de bloem er in een keer doorheen tot een romige massa ontstaat. Laat dit een minuut doorkoken maar niet bruin worden. Doe in een keer de koude bouillon erbij en blijf roeren tot een mooi gebonden roux ontstaat. Voeg de chili, het zout, het vlees en tot slot de peterselie erdoor. Haal je pan van het vuur en laat je roux iets afkoelen. Doe het dan in een platte schaal of op een bord en strijk het mooi vlak uit. Zelf heb ik een afsluitbaar vleeswarenbakje gebruikt. Laat het geheel door en door koelen dus minimaal enkele uren. Een dag van tevoren maken is nog handiger. Strooi een flinke laag paneermeel op een dienblad. Klop het ei los met 1 el water of koffieroom in een diep bord. Maak met 2 lepels ongeveer 12 bolletjes en rol ze door het paneermeel. Vorm met je handen mooie balletjes en pas op dat er geen scheuren inkomen. Haal je bolletjes door het ei en rol ze nogmaals door de paneer. Laat ze even op een bord rusten in de koelkast. Frituur ze op 180 graden in ongeveer 4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.