1. Home
  2. Recepten
  3. Bigos

Bigos recepten (20) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Bigos

Bigos, dit poolse zuurkoolgerecht wordt in onze familie al vele generaties lang op deze wijze bereidt. Het recept is voor 6 - 8 personen, als je nog wat overhoudt kun je dit makkelijk in porties invriezen.

INGREDIENTEN

Voor de Kruidenmix: • 3 Laurierblaadjes • 4 grote tenen Knoflook • 1 eetlepel Peperkorrels • 2 Kruidnagels • 1 eetlepel grof Zeezout • 1 eetlepel Jeneverbessen • 1 eetlepel Rozemarijn • 1 eetlepel Majoraan Voor de Bigos: • 2,5 kilo (biologische) Zuurkool • 450 gram Groene Kool en/of Savooiekool • 350 gram gewelde Pruimen • 3 grote Uien • 4 Varkens Saucijzen • 2 Schouderkarbonades • 4 Speklappen • 1 grote Runderriblap (ongeveer 500 gram) • 1 Runderbouillon blokje • 1 liter Runderbouillon • Peper/zout • Olijfolie • Boter • 1 fles witte wijn (Ik gebruik de biologische Chardonnay van Adobe, te koop bij AH) • Optioneel: een bakje gedroogde Paddenstoelenmix (bijv. Cantharellen, Shii-Take, Eekhoorntjesbrood)

Voorbereiding

1. Optioneel: als je de gedroogde paddenstoelen in het gerecht wilt gebruiken dan kun je ze nu wellen in warm water. 2. Haal het vlees uit de verpakking, smeer het in met een beetje! (belangrijk!) peper en zout en leg het op een grote snijplank. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. 3. Ontkurk de fles Chardonnay. 4. Zet het vergiet in de gootsteen en leg de zuurkool er in zodat het kan uitlekken. 5. Voeg gelijk de savooiekool erbij en meng het een beetje door elkaar. 6. Snijd de uien in grove stukken en leg ze apart in een bakje. 7. Snijd de pruimen in grove stukken en leg ze apart in een bakje. 8. Voeg alle ingrediënten voor de kruidenmix samen in een vijzel en maal het tot er een aromatische pulp ontstaat. Zet het apart.

Bereidingswijze

1. Laat in de braadpan een flinke scheut olijfolie en een blokje boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken. 2. Braad al het vlees aan (eventueel in porties) tot het aan beide zijden goudbruin begint te kleuren. Het vlees hoeft nu nog niet gaar te zijn maar het mag wel. 3. Als al het vlees een goudbruin kleurtje heeft, haal het uit de pan en leg het apart op een snijplank. 4. Fruit de uien in het overgebleven braadvet tot ze glazig zijn en voeg daarna de kruidenmix toe. Laat even meebakken en zet het vuur daarna de helft lager. 5. Snijd ondertussen al het vlees in kleine stukjes (ook de riblap) en voeg alles aan de uien en de kruidenmix toe. Roer alles goed door elkaar. Het is niet erg als het vlees niet helemaal gaar is, je gaat het straks nog heel lang stoven! 6. Verkruimel een runderbouillonblokje over het vlees en meng alles weer goed door elkaar. 7. Giet de helft van de Chardonnay over het vleesmengsel en meng alles goed door elkaar. 8. Zet het vuur wat hoger en wacht tot alles begint te pruttelen. 9. Laat dit proces ongeveer een half uur doorgaan op een laag vuur. 10. Neem vervolgens de grote soeppan en laat hem heel langzaam warm worden op een laag pitje. 11. Als de soeppan redelijk warm is, schep dan het vlees/uien/wijn/kruidenmengsel uit de braadpan in de warme soeppan. 12. Voeg daarna, beetje bij beetje, de zuurkool/savooie/groenekool erbij en roer bij elke schep alles heel goed door elkaar. Optioneel: voeg de gewelde paddestoelen toe. 13. Het is heel belangrijk dat alles heel goed door elkaar heen geroerd is. 14. Warm alles op tot het begint te pruttelen en laat het op een laag vuurtje minimaal twee uur sudderen. 15. Proef tussendoor en voeg naar behoefte nog wat pruimen of paddenstoelen toe. 16. In principe is de Bigos nu klaar en kun je hem eten met aardappelpurree of een stuk zuurdesembrood. 17. Om de Bigos nog lekkerder te maken haal je hem van het vuur en zet je de pan met Bigos een nachtje in je koele kelder/schuur of balkon(niet in de koelkast!) en zorg ervoor dat het deksel er goed op zit. 18. De volgende dag maak je een liter runderbouillon en giet je deze bij de Bigos. 19. Warm vervolgens de pan met Bigos op tot alles gaat pruttelen en laat dit proces weer één tot twee uur doorgaan. Dan weer af laten koelen en `s avonds voor het opdienen weer opwarmen. Je zult merken dat de Bigos nu veel intenser en lekkerder smaakt dan de avond ervoor. Als je het geduld kunt opbrengen dan kun je dit hele proces nog een keer herhalen. Zet hem dus weer een nachtje in de schuur en warm de volgende dag weer op. Je weet niet wat je proeft!!! 20. Mocht je bang zijn om eten buiten de koelkast te bewaren dan kan ik je geruststellen dat ik dit procedé al jaren toepas en er hebben zich nog nooit problemen voorgedaan. Zolang je dit niet langer dan drie dagen buiten de koelkast houdt, het deksel goed op de pan doet op een koele en donkere plek, eet je de lekkerste Bigos die je ooit zult eten. 21. Wat over is kun je gemakkelijk invriezen voor later. Eet smakelijk!

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-09-2010
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos

Bigos, bigosch, bigusch: er bestaat geen standaardschrijfwijze voor de naam van dit nationale Poolse gerecht. En het recept zelf is al even flexiebel ? het blijft wel een eenpansgerecht waarin rijkelijk veel vlees verwerkt is, maar al naar de landstreek wordt het met witte kool of zuurkool bereidt. In Oppersilezie worden zelfs appels en aardappelen meegestoofd.

INGREDIENTEN

125 g mager rookspek, 500 g varkensvlees (zie voor variatie bij serveertips), 125 g lookworst, 3 uien, 750 g witte kool, 125 g champignons, 1 blikje tomatenpuree, 2 teentjes knoflook (of meer), 1 tl karwijzaad, 2 tl milde paprikapoeder, 1 laurierblad, 1 el marjolein, ? l witte wijn, boter of olie (authentiek reuzel), zout en peper (naar smaak),

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-04-2003
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos

Bigos is een traditionele Poolse jagersstoofpot met rundvlees,ham,worst ,kruiden en groenten. een stevige maaltijd voor hele koude winterdagen.

INGREDIENTEN

350 gr.stoofvlees in blokjes, 1 ui,2 tenen knoflook, 4 el olie, 60 gr.bloem, 2 el milde paprikapoeder, 1,2 dl lichte bouillon, 120 gr.gerookte ham in blokjes, 120 gr.rookworst in blokjes, 1 tl majoraan, 1tl tijm, 1tl peterselie, zout en peper, mespunt cayennepeper, 2 el tomatenpuree, 1 witte kool gesneden, 2 appels in blokjes, 2 worteltjes in schijfjes, 8 gedroogde pruimen grofgehakt, 3 tomaten grofgehakt, 1 dl rode wijn of madeira, mespunt suiker

  • Pools Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-12-2013
  • Pools Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Bigos

Bigos is een traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Er zijn, zoals vaak het geval is met nationale gerechten, vele varianten. Ieder familie claimt het geheime, originele recept. Als vlees kan men eigenlijk van alles gebruiken. Somigen vinden dat bigos een jachtschotel is van origine, en gebruiken daarom wild.

INGREDIENTEN

600g schoftkarbonade (*) , 300g kielbasa of rookworst , 250g verse worst , 1 kleine wittte kool , 500g wijnzuurkool , 50g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) , 100g gedroogde pruimen , 50g gesmolten reuzel , 1 middelgrote ui , 70ml rode wijn , 3 gepelde tomaten , 1 laurierblad , zout en peper uit de molen , Voor de garnituur: , zuurdesembrood , 50ml water

  • Pools Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-03-2013
  • Pools Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Bigos

Dit is een origineel Pools recept die ik in een heel oud kookboek (krantenknipsel) van mijn vader vond. Het recept is van een poolse kooklerares.

INGREDIENTEN

- 1 kilo zuurkool, - 400 gram vet varkensvlees (in blokjes), - 40 gram boter, - 2 grote gesnipperde uien, - 1 theelepel gestampte kardamonzaadjes, - peper naar smaak, - 2 laurierblaadjes, - 1 teentje knoflook, - 1 fijngesneden witte kool met 300 gram mager varkensvlees (ook in blokjes), - 40 gram reuzel, - zout en peper naar smaak, - 12 tot 15 ontpitte pruimendanten, - 1 rookworst (liefst Hongaars Kolbaszy genoemd - in plakken verdeeld), - 1 volle eetlepel bloem met 1 1/2 eetlepel room vermengd, - 1 glas water of witte wijn,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-02-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos

Poolse zuurkool

INGREDIENTEN

1 kilo zuurkool, minstens 1 pond hamlapjes in dobbelstenen, een stuk (200 gram) salami of chorizo (of Poolse worst) in blokjes, een stuk rookspek (200 gram), in blokjes, liefst nog wat stukken kip of vlees(resten) met Jus van (eer)gisteren, 3 uien, gesnipperd, paar tenen knoflook, gesnipperd, handvol gedroogde of 200 gram verse paddestoelen in plakjes, 2 kleine blikjes tomatenpuree, 0,5 fles witte wijn50 gram reuzel, of anders olievan elk een kofflelepel; karwijzaad, mild paprikapoeder, marjolein, 1 laurierblad, peper

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-09-2014
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos

Poolse jachtschotel

INGREDIENTEN

300 gram gesneden witte kool *, , 500 gram zuurkool *, , 6 laurierblaadjes *, , 1/2 eetlepel zwarte peperkorrels *, , 1 stuk zuurkoolspek zonder zwoerd (225 gram) *, , 2 eetlepels boter *, , 4 speklapjes *, , 2 grote uien *, , 1 gelderse gekookte worst *, , 2 bakjes paddestoelenmelange (200 gram) *, , 3 dl rode wijn.,

  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2005
  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

bigos

Nationaal Pools gerecht.

INGREDIENTEN

*300 gram varkensvlees * 200 gram mager spek *1 ui * 1 rookworst * 1 klein groen kooltje * 2 tomaten of 2 eetl. tomatenpuree* 1 Knoflookteentje * 1 theel.paprikapoeder * 1 theel. kummelzaad * 2 ons champignons *een snufje marjolein * 1 laurierblaadje * 1/2 ltr. droge witte wijn.

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-04-2000
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Bigos

Een poolse stoofschotel met een echt herfstkarakter

INGREDIENTEN

400 gram vlees, 3 soorten, bijv. kip, varkens en kalfsvlees / 1 kg zuurkool / 1 kleine rode paprika / 1 grote ui / 2 teentjes knoflook / peper / zout / paprikapoeder / 1 pools worstje (of kolbasz) / 1/2 doosjes gedroogde pruimen / 1/2 pakje gedroogde paddestoelen / rode wijn

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-2001
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Bigos

Pools nationaal gerecht.

INGREDIENTEN

250gr doorregen spek # 250gr mager varkensvlees # 125gr uien # 40gr boter # 250gr witte kool(of zuurkool of half zuurkool/half witte kool) # 125gr dunne gerookte metworst # 125gr cantharellen (in bik) # zout # 1 teentje knoflook # kummel # marjolein # laurierblad # paprikapoeder # 50gr tomatenpuree.

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-10-2001
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Bigos Molenmeisje

Van deze Poolse zuurkoolschotel zijn net zoveel recepten als er Poolse "mamma`s" zijn. Mijn recept is een combinatie van een echte Poolse mamma en 2 Poolse kookboeken. Maak Bigos minimaal 1 dag van tevoren. De smaken kunnen dan beter intrekken. Je kunt ook allerlei restjes vlees gebruiken want dat is eigenlijk de oorsprong van het originele recept. Schrik niet van de lange lijst ingrediënten want het is één keer koken, meerdere keren lekker eten. Invriezen gaat gelukkig prima want in een kleinere hoeveelheid is Bigos bijna niet te maken.

INGREDIENTEN

500 gram uitgelekte en fijngesneden zuurkool 500 gram witte kool in dunne reepjes gesneden 400 gram schouderkarbonades in dobbelsteentjes gesneden 300 gram runderbieflappen in stukjes 100 gram salami in blokjes 100 gram gerookt spek in dobbelsteentjes 200 gram kastanjechampignons in kwarten gesneden 10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood als je het in huis hebt 1 gesnipperde ui 3 gesnipperde tenen knoflook 1 goudrenet 10 gedroogde pruimen zonder pit in stukken gesneden 2 laurierblaadjes 1 dl rode wijn 1 klein blikje tomatenpuree 1 el honing 1 el Vegeta (= kruidenmengsel. Gebruik anders karwijzaad, paprikapoeder en marjolein) halve liter kokend water olie, boter of reuzel om in te bakken peper en zout uit de molen

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-01-2010
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

bigos (zuurkool)

Het lekkerst als je het een dag van tevoren klaar maakt

INGREDIENTEN

1 ons magere spekblokes, 1 rookworst, 1 ui, 2 rode paprika's, 250 gr champignons, 1 t. knoflook, 1 kg zuurkool, 3 laurierblaadjes, 500 gr. varkensvlees, 1 glas witte wijn, 1 el suiker, 1 gr. blikje tomatenpuree, boter, zout en peper.

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-11-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pool­se bi­gos

Poolse klassieker die we serveren met een aardappelpuree

INGREDIENTEN

1 kg kruimige aardappelen, 1 bakje champignons ((250 g), in plakjes), 2 schaaltjes knakworst (vers (a 200 g)), 1 paprika (in blokjes), 1 ui (gesnipperd), 1 tl gedroogde oregano, 1 pak zuurkool ((500 g), uitgelekt), 1 el honing

  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-12-2017
  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Pool­se stoof­scho­tel (bi­gos)

U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.

INGREDIENTEN

1 zak zuurkool naturel (500 g), 6 el olijfolie, 1 bakje champignons, gehalveerd, 1/2 witte kool, in dunne reepjes, 2 uien, gesnipperd, 125 g gewelde pruimen zonder pit (zak 500 g), in stukjes, 700 g rib-runderlappen, in kleine stukjes, 3 tenen knoflook, grof gesneden, 250 ml rode wijn, 2 blikjes tomatenpuree (a 70 g), 2 laurierblaadjes, 1 Gelderse rookworst (250 g), in plakjes,

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-08-2012
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos poolse stoofschotel

U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.

INGREDIENTEN

1 pak zuurkool naturel (500 g), , 6 eetlepels olijfolie, , 1/2 witte kool, in dunne reepjes, , 2 uien, gesnipperd, , 1 bakje champignons, (250 g), gehalveerd, , 125 g pruimen, zonder pit (500 g), in stukjes, , 700 g rib-runderlappen, in stukjes van 2 cm, , 3 tenen knoflook, grof gesneden, , 1 fles rode wijn (huiswijn, 250 ml), , 2 blikjes tomatenpuree (a 70 g), , 2 laurierblaadjes, , 1 Gelderse rookworst (250 g), in plakjes

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-11-2009
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

bigos a la kokkienel

Zeer lekker en aan te bevelen Dit gerecht heb ik in Polen gegeten en afgekeken van de mensen bij wie we in huis waren. (1 dag van tevoren klaarmaken)

INGREDIENTEN

1½ kg zuurkool, 1 pond varkenslapjes, 2 uien, 2 teentje knoflook, 1 rode en 1 groene paprika,3 ons katenspek (het katenspek is essentieel voor de smaak), 1 rookworst, klein blikje tomatenpuree, tomatenketchup, ketjap bentang manis, evt.sambal. Peper, zout en paprikapoeder.,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-02-2000
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Bigos (Poolse jachtscotel)

INGREDIENTEN

* 400g magere varkenslappen, * 100g magere spek, * 1 gesnipperde ui, * 75g boter, * 500g zuurkool, * 1 blikje tomatenpuree, * 200g champignons, * 1 teentje knoflook, * 1 theel paprikapoeder, * 1 theel kummelzaadjes (karweizaad)., * 1 theel marjoraan, * 1 laurierblad, * 2 dl witte wijn, * 1 borrelglas wodka, * 1 metworstje of salami, in plakjes,

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-11-2011
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos (Pools koolgerecht Kapusta)

Pools koolgerecht dat gegeten wordt met aardappelen, aardappelpuree of bij het brood. Het gerecht moet uren pruttelen om de smaken/kruiden op te nemen

INGREDIENTEN

250 gr zuurkool, 1/2 witte kool, 1 winterpeen, 500 gr varkensvlees (eventueel extra: diverse vleessoorten en rookworst), 200 gr zuurkoolspek, 1/2 blik tomatenpuree (klein), 4 blaadjes Laurier, 1/2 tl Karwijzaad/kummel, Citroenpeper, Paprikapoeder, Marjolein, snufje zout, Bospaddestoelen

  • Pools
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-07-2013
  • Pools
  •  > 120 min.

Bigos Od Babcia

Pools recept op basis van vlees en witte kool

INGREDIENTEN

150 gr mager, gerookt spek; 500 gr. varkensvlees;150 gr lookworst;750 gr. witte kool;150 gr champignons, 1 kl.doosje tomatenpuree, 3 uien, 2 geplette teentjes knoflook; 1 kl komijn; 2 kl paprikapoeder, marjolein, zout, laurierblad en een halve liter witte wijn.

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-01-1999
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Zuurkoolschotel uit de slowcooker

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool.  Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo'n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.

INGREDIENTEN

500 gr zuurkool, , 200 gr zuurkoolspek, in reepjes, , 400 gr varkenslapjes, in blokjes, , 1 grove rookworst, in plakjes, , 2 uien, grof gesneden, , 1 rode paprika, in grove stukjes, , 1 groene paprika, in grove stukjes, , 3 tenen knoflook, geperst, , 1 tl marjolein, , 1 tl karwijzaad, , 1 tl pikant paprikapoeder, , 1 blikje tomatenpuree, , 400 gr tomaten blokjes, , 2 el worchester, , 200 ml rode wijn, , 15 pruimen, doormidden (optioneel, geeft een zoete smaak), , stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken, , scheutje tabasco

  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-10-2017
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Nieuwste bigos recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top