Sinterklaas: Stoofvlees met pepernoten (of kruidnoten)
Een winters stoofpotje op smaak gebracht met peper/kruidnoten. Het past dus he-le-maal bij de tijd van Sinterklaas.De pepernoten hebben een bindende werking van de saus en geven het een heerlijk warm en kruidig accent. Heb je geen pepernoten, geen nood(t) ;) :) :P want je kunt ze ook heel goed vervangen door speculaas of peperkoek.Lekker met eigengemaakte Verse-friet-met-schil-zoals-bij-la-place en zelfgemaakt appelmoes.
Ingrediënten 6 personen
- 1 kilo sukadelappen (of riblappen), - 2 uien, - 1 grote (of 2 kleinere) winterpeen, - 200 gram knolselderij , - 2 st bleekselderij, - 2 el (vruchten)azijn, - 1 el pittige mosterd, - 2 el appelstroop, - enkele takjes tijm, - 2 blaadjes laurier , - 2 flesjes La Trappe dubbel, - 100 gram pepernoten (kruidnoten), - olijfolie, - klont boter, - pezo,Bereidingswijze
- Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en smelt daarin de boter tot die begint te bruisen en te kleuren.- Snijd intussen het vlees in dobbelstenen en bak het rondom bruin (4 minuten). Bestrooi met peper en zout.- Snij de uien, wortel, knolselderij en bleekselderij en voeg het toe aan het vlees. Schep alles door elkaar en laat de groenten ongeveer 6 minuten meebakken.- Doe de tijm, laurier, stroop, mosterd en azijn erbij, schep weer alles door elkaar en voeg het bier toe. Het vlees moet net onder staan, vul eventueel aan met water. - Breng het geheel tegen de kook aan en laat dit 2-2 ½ uur op een klein pitje zachtjes stoven.- Schep het vlees regelmatig om en vul eventueel een beetje water aan als dat nodig is.- Voeg ongeveer een half uurtje voor het einde de pepernoten toe en roer tot de pepernoten zijn opgelost en opgenomen door de saus. Let op dat het niet aanbrand!!!- Breng het vlees indien nodig nog verder op smaak met peper en zout. (Eerst proeven).