1. Home
  2. Recepten
  3. Fruit
  4. Bessen
  5. Veenbessen

Veenbessen recepten (213)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Saus Met Veenbessen

INGREDIENTEN

500 gram veenbessen - 100 gram suiker - 1 liter water

Bereidingswijze

Was de veenbessen, leg ze in een pan met het water en kook de veenbessen gaar. Giet ze af en bewaar het vocht. Wrijf de veenbessen door een zeef. Voeg suiker toe naar smaak en een gedeelte van het kookwater, zodat er een gladde, niet te dunne saus ontstaat. Serveer deze bij b.v. gebraden kalkoen

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-02-2002
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Kiselj van veenbessen

Een russisch nagerecht

INGREDIENTEN

600 gram veenbessen, 150 gram suiker, 3 eetlepels aardappelzetmeel, 1 liter water, 100 gram kersenjam voor de versiering, 20 cl geklopte room voor de versiering

  • Russisch Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-05-2002
  • Russisch Nagerecht
  •  60-120 min.

Rendier met veenbessen

Heerlijke filets in een Zweeds recept

INGREDIENTEN

-600 g rendierfilet, -50 g boter voor het vlees, -250 g verse veenbessen, -100 g suiker voor de bessen, -2 appelsienen, -250 g witloof, -1 ui, -50 g boter en 50 g suiker voor het witlof, -nootmuskaat en peper/zout

  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-12-2004
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zalmforel met veenbessen

INGREDIENTEN

4 zalmforelfilets - 200 gram veenbessen of cranberries - 100 gr suiker, - zout - witte peper - 30 gr boter,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-07-2005
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Veenbessen mousse

Iets zure frisse mousse

INGREDIENTEN

250 gram Veenbessen 200 gram suiker 1 dl water 1 dl zoete rode wijn 7dl slagroom, 8 gram gelatinepoeder 20 cc Creme de cassis 60 gram suiker voor de slagroom,

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-02-2004
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Parelhoen met veenbessen.

INGREDIENTEN

1 parelhoen, 50 g boter (bakboter), peper, zout, 2 dl room, 0.5 citroenen, 4 eetlepels veenbessenconfituur, 2 appelen (Boskoop), , ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Populaire bessen recepten

Confituur van peren en veenbessen

Makkelijk en super lekker !

INGREDIENTEN

1 citroen, 500 g veenbessen (cranberries), 900 g griessuiker, 600 g peren

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-10-2018
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Gepofte appel met veenbessen

INGREDIENTEN

2 zachtzure appels, 300 g veenbessen, Boter om in te vetten, 75 g. suiker,

  • Internationaal Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-02-2002
  • Internationaal Nagerecht
  •  0-10 min.

Mocktail met Hoegaarden 0.0 en veenbessen

Zin in een Hoegaarden maar wil je de alcohol even achterwege laten? Maak dan deze mocktail of alcoholvrije cocktail met Hoegaarden en veenbessen. De perfecte combinatie!

INGREDIENTEN

Voor 1 karaf, ongeveer 1 liter, 40 cl Hoegaarden Wit 0,0%, 40 cl cranberrysap, 10 cl suikersiroop, 10 cl citroensap, 100 g veenbessen (diepvriezer), ijsblokjes

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-07-2019
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Reekoteletjes met graanmosterd en veenbessen

Lekker wild gerecht

INGREDIENTEN

-12 reekoteletjes, -olie, peper en zout, -2 sjalotjes, -1 dl vocht van de veenbessen, -1 dl wild fond, -1 dl room, -1 dl graanjenever, -mosterd met zaadjes, -1 kg veenbessen, -1/2 kg suiker, -20 cl water,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Peer & veenbessen pie

Fantastische smaak combinatie maakt deze pie een echte winnaar!!

INGREDIENTEN

, Deeg voor 27 cm (9") pie, , 2 El. Bloem, 125 Ml. (Maple) siroop, 2 El. Boter, gesmolten, 1250 ml. (5 cups) Peren, 250 ml. Veenbessen (Cranberries), 1/4 Tl. Kaneel poeder, 1 Tl. Citroen sap, , Voor op Top:, 125 Ml. Bloem (1/2 cup), 65 Ml. Bruine B. suiker, 1 Tl. Kaneel poeder, 70 ml. Boter stukjes (koud), 60 Ml. Gehakte Walnoten,

  • Canadees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-11-2009
  • Canadees
  •  20-30 min.
Nieuwste veenbessen recepten

gepofte appel met veenbessen

Lekker gerechtje bij wild

INGREDIENTEN

Ingredienten (voor 4 personen), 2 zoetzure appels (Cox's), 300 g veenbessen / cranberries, 0,25 l water, 200 g. suiker, Boter om in te vetten,

  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-10-2002
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Reemedaillons met kastanjes en veenbessen

Heerlijk en fijn wildgerecht

INGREDIENTEN

-1 kg ree filet, -2 sinaasappelen, -300 g veenbessen, -500 g kastanjes (diepvries), -kwark, -100 ml room, -peperkorrels, -zout en peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kwartels met gedroogde veenbessen en marsala

Klassiek worden kwartels gecombineerd met druiven, maar in dit recept staan veenbessen op het programma.

INGREDIENTEN

100 g gedroogde veenbessen * 1 dl marsala * boter * 8 kwartels (opgebonden met druivenblad) * peper en zout * 3 dl gevogeltebouillon * 2 eetlepels pijnboompitten * 1 bakje tuinkers

  • Italiaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-10-2001
  • Italiaans
  •  60-120 min.

Hindengebraad met veenbessen en bospaddestoelen

INGREDIENTEN

1 hindengebraad van 800 g, 25 cl room, 500 g verse veenbessen, 1 laurierblad, 100 g suiker, 15 cl water, bospaddestoelen (dooierzwammen, gele stekelzwammen...), 50 g boter, peper en zout.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-06-2000
  • Frans
  •  30-60 min.

Chocoladetaart met veenbessen of cranberry's

Deze bonbon-achtige taart is een ideaal nagerecht voor een feestmaaltijd. Maak hem een paar dagen van tevoren en bewaar hem in de koelkast.

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, , 100 gr bloem, 100 gr fijne tafelsuiker, 40 gr cacao, 50 gr koude boter, in blokjes, 1 groot ei, losgeklopt, , voor de vulling:, 400 gr verse veenbessen of cranberry's, 150 gr kristalsuiker, de fijngeraspte schil van 1 hand sinaasappel, 5 eetlepel vers sinaasappelsap, , voor de ganache (afdeklaag):, , 2,5 dl slagroom, 250 gr bittere chocolade, fijngehakt,

  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-12-2003
  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.

Gelei Van Veenbessen En Aalbessen

(voor 4 potten van 500 g)

INGREDIENTEN

2 kg veenbessen, 1 kg aalbessen, het gewicht van het sap aan fijne suiker,

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-03-2000
  •  
  •  20-30 min.

Hertenragout met veenbessen en bospaddestoelen

Een Duits gerecht dat doet denken aan romantische ridderkastelen en mysterieuze legendes ?

INGREDIENTEN

1 kg hertenstoofvlees (van de schouder) - 1 l fruitige jonge wijn (type Cotes du Rhone) - 1 wortel - 1 ui - 2 laurierblaadjes - 1 eetlepel witte peperbolletjes - 1 takje tijm - 1 teentje look - boter - 200 g veenbessen - 3 dl wildfond - 250 g bruine suiker - 500 g gemengde wilde paddestoelen - peper en zout - enkele plukjes peterselie

  • Duits
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-09-2001
  • Duits
  •  > 120 min.

Ragout van hertenkalf met schorseneren en veenbessen

Feestelijk en super lekker deze ragout van hertekalf, schorseneren en veenbessen.

INGREDIENTEN

1,5 kg stoofvlees van hertenkalf, 50 g boter, 2 wortelen, 1 ui, 1 seldertakje, 2 teentjes look, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 40 g fondant chocolade, 1 dl kalfsfond, 1 dl rode wijn, 1 el graantjesmosterd, 2 el confituur van veenbessen, 1/2 kg veenbessen, 250 g suiker, 1/2 kg schorseneren, 2 el azijn, 1 dl room, 1/2 el mosterd, peper en zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2018
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Rode kool met veenbessen

Heerlijk recept van rode kool , met rode wijn, veenbessen, rode ui en honing

INGREDIENTEN

1 kleine rode kool, 2 rode uien, 3 el olijfolie, 3 dl rode wijn, 100 gr verse veenbessen, 2 laurierblaadjes, 1 à 2 el vloeibare honing, peper, zout

  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2021
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Hertebiefstukjes met veenbessen en appelsaus

Heerlijke hertebiefstukjes, met een prima sausje

INGREDIENTEN

-200 gr. veenbessen, -75 gr. bruine suiker, -1 eetlepel vers citroensap, -1 kleine goudrenet (appel), -2 eetlepels rode wijn, -2 eetlepels sinaasappelmarmelade, -1 mespunt kaneel, -2 hertebiefstukjes van circa 150 gr., -2 eetlepels boter, -zout, versgemalen peper, , , , ., ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-03-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Warme camembert met veenbessen

Gemakkelijk nagerecht of heerlijk afsmakend hapje

INGREDIENTEN

-brood (bruinbrood, stokbrood of focaccia), -een scheutje calvados, -1 hele camembert in houten doos, -een snuif kaneel, -2 steranijzen, -75 gr suiker, -300 gr veenbessen,

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-04-2013
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Hert met veenbessen en kastanjes

INGREDIENTEN

800 gr hertenfilet - 1 dl wildfond - 2 el cognac - 1 el roze peperbessen - 1 el acaciahoning - 1/2 tl azijn - 50 gr boter - peper en zout., Voor de garnituur : 500 gr veenbessen - 250 gr griessuiker - 500 gr kastanjes (bokaal, vacuum of diepvries) - boter.

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-2000
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen

Een verrukkelijk duo van bitter en zoet! Op smaak gebracht met honing en vanille-extract. Warm te serveren en het best met een bolletje ijs!

INGREDIENTEN

8 stronkjes witloof, 2 vellen bladerdeeg, 3 rijpe peren, 50 g gedroogde veenbessen, 2 el honing, 1 el rietsuiker, ½ kl kaneel (cinnamon), 1 kl vanille-extract, 2 el boter, 2 eigelen

  • Belgisch Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-03-2020
  • Belgisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Hammetje met veenbessen, puree en cognacsaus

Super lekker gerecht 

INGREDIENTEN

4 varkenshammetjes kant-en-klaar (Delhaize), 1 kg aardappelen (bloemig), 1 sjalot, 1 sinaasappel (het sap), 340 g verse veenbessen, 1 snuifje nootmuskaat, 1 kruidnagel, 1 dl melk, 1 ei, 2 dl room, 2 eetlepels boter, 1 scheutje cognac, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel Luikse stroop, 2,5 dl bruine fond, peper en zout

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-01-2018
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

veenbessen in rode wijn

Chutney

INGREDIENTEN

500 ge veenbessen, 150 gr geleisuiker, 1/8 l krachtige rode wijn, 1 stukje citroenschil, 2 kruidnagels, 2 el cognac of brandewijn.

  • Duits Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-01-2000
  • Duits Bijgerecht
  •  30-60 min.

Lamsstoofvlees met veenbessen en knoflookpuree

De dag voor de bereiding marineren we, zodat we de dag zelf alleen moeten stoven . 

INGREDIENTEN

750 g lamsvlees (van de schouder), 150 g veenbessen, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 1 grote wortel, 3 el peterselie (gehakt), 1 takje tijm, 1 laurierblaadje, 500 ml rode wijn, 150 ml olijfolie (+ extra), , Voor de puree =, 600 g aardappelen, 1 bol knoflook, 50 g boter, 2 el olijfolie, peper en zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-11-2018
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Kalkoengebraad met roze pompelmoes en veenbessen

INGREDIENTEN

1 kalkoengebraad van 1 kg, 2 roze pompelmoezen, 2 rode uien, 1 blik veenbessen, 1/2 l ontvette kippenbouillon, 3 el boter, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Hammetje met veenbessen, puree en cognacsaus

Feestelijk varlkenshammetje dat super lekker smaakt bij elke gelegendheid 

INGREDIENTEN

4 varkenshammetjes kant-en-klaar Delhaize, 2,5 dl bruine fond, 1 eetlepel Luikse stroop, 2 eetlepels suiker, 1 scheutje cognac, 2 eetlepels boter, 2 dl room, 1 ei, 1 dl melk, 1 kruidnagel, 1 snuifje nootmuskaat, 340 g verse veenbessen, 1 sinaasappel (het sap), 1 sjalot, 1 kg aardappelen (bloemig), peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-11-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Runderstoofpotje met zilveruitjes, veenbessen en chocolade

Stoofschotel om je vingers bij af te likken. Een bereiding in de oven en één in de magnetron Voordeel van de tjaïne is dat de smaken beter tot zijn recht komen !!!

INGREDIENTEN

1 kg rundvlees,bv sudderlappen met een beetje vet, in blokjes gesneden, 1 eetl. boter of bak&braad, 4 eetl. zilveruitjes, uitgelekt, 4 eetl. veenbessen (cranberry) compote, 1 scheut droge rode wijn, 1 potje runderfond, 2 laurier blaadjes, 2 takjes citroen tijm, 1 eetl. pure chocolade, allesbinder

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2013
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Zelfgemaakte mincemeat met veenbessen

Voor 5 potjes van 1/2 liter inhoud.

INGREDIENTEN

500 gram verse veenbessen * 250 gram appels met schil maar zonder klokhuis, klokhuizen fijngehakt * 250 gram fijngehakt vers vet spek * 350 gram donkere rozijnen * 250 gram lichte rozijnen * 250 gram krenten * 250 gram fijngehakte gekonfijte citrusschilletjes * 350 gram bruine basterdsuiker * geraspte schil en sap van 2 sinaasappelen * geraspte schil en sap van 2 citroenen * 50 gram grof gehakte amandelen * 1 volle eetlepel gemengde koekkruiden * 1 theelepel kaneel * 6 eetlepels cognac.

  • Engels
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-11-2005
  • Engels
  •  > 120 min.

Kalkoen gevuld met veenbessen en kumquats

Een echte feestmaaltijd!

INGREDIENTEN

, 1 kalkoen van 2 tot 3 kg - 450gr gemengd gehakt - 100gr boter - 1 gehakte ui - 2 takjes selder, gehakt - 2,5dl witte wijn - 1 tuiltje peterselie - 230gr kumquats - 250gr veen- of bosbessen - 100gr pistaches - 5 soeplepels Cointreau - 2 eieren - 1 citroen - 1 blokje gevogeltebouillon - 8 soeplepels honing of esdoornsiroop - 1 koffielepel gemalen kaneel - 1 koffielepel thijm - peper en zout

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-01-2003
  • Frans
  •  > 120 min.

Gepofte Appel Met Veenbessen

Een vrij gemakkelijk recept voor winterse combinaties met wild, gevogelte of vegetarisch menu

INGREDIENTEN

2 zachtzure appels, 300 g veenbessen, Boter om in te vetten, 75 g. suiker

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-01-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Konijn Met Peertjes En Veenbessen

INGREDIENTEN

-4 konijnebillen-50 gr boter-peper-zout-200 cc room-1 koffielepel mosterd-een weinig dragon of salie-sap van 1 sinaasappel-500 gr veenbessen-halve peren

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

SPICY MEATBALLS MET VEENBESSEN

De spicy balletjes zullen je gasten ongetwijfeld weten te smaken en onmiddellijk in stemming brengen met de geur van kaneel en de smaak van de veenbessen. De chilipoeder zorgt bovendien voor een verrassende €kick'.

INGREDIENTEN

300 g gemengd gehakt, 1 sjalot, 1 eidooier, 1 el paneermeel, Peper en zout, Enkele takjes peterselie, 1 tl komijn, 1 tl chilipoeder, 1 tl kaneel, 1 potje veenbessencompote, 1 scheutje rode wijn, Paar takjes tijm, Solo vloeibaar (boter),

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-12-2019
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Kalkoenfilet Met Peertjes En Veenbessen

INGREDIENTEN

4 kalkoenfilets, Kipkruiden, 8 halve peren, 150 g veenbesen, 1 eetl. sinaasappelsap, 3 eetl. griessuiker of fijne suiker, 800 g aardappelblokjes, 1 eetl. bakboter, Voor de druivensaus, 1 kop gevogeltebouillon, 100 g ontpitte druiven, 1/2 kop melk, 1 theel. bindmiddel

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-03-2001
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Konijn met peertjes en veenbessen

Excuus voor de keuze, ik heb dit geklasseerd onder wild daar je het moeilijk kon catalogeren onder kip, gevogelte, rundsvlees en dergelijke.

INGREDIENTEN

1 konijn 800 gr, 50 gr boter, peper, zout, 200 cc room, 1 koffielepel mosterd, dragon, sap van 1 sinaasappel, 500 gr veenbessen, halve peren, suiker naar eigen smaak,

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-01-1999
  •  
  •  60-120 min.

Wildbiefstukjes met cumberlandsaus van veenbessen

Dit is een perfect gerecht voor een speciale gelegenheid, dat bovendien supersnel klaar is. De traditionele cumberlandsaus wordt gemaakt met gelei van rode bessen, maar deze versie met veenbessengelei geeft een heel nieuwe dimensie.

INGREDIENTEN

VOOR DE BIEFSTUKJES:, 1 eetlepel arachideolie * 2 wildbiefstukjes van 200 gram elk * 1 dessertlepel geplette peperkorrels * 1 middelgrote gesnipperde sjalotjes * zout.

  • Engels
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-2005
  • Engels
  •  30-60 min.

Everzwijnfilet met appeltjes en veenbessen

Heerlijk wildgerecht

INGREDIENTEN

1 everzwijnfilet (600gr), 2 sjalotjes, 2 dl rode porto, nootmuskaat, maïzena express, 5 sneetjes flinterdun gerookt spek, 200 gr champignons of oesterzwammen, 2 dl wildfond, boter, room, peper en zout, , zoete appels, appelboor, bruine suiker, koffie, 500 gr veenbessen, laurierblad, 100 gr suiker, 15 cl water, , aardappelen, wortelen,

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-12-2006
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Eendenborst met een sausje van veenbessen en mierikswor

INGREDIENTEN

2 á 3 eendenborstfilets (± 900 g), 1/2 blik veenbessencompote (495 g,), 1/4 bokaal kalfsfond (400 mi), 1,5 koffiel. mierikswortel, 1/2 koffiel. frambozenazijn, Maïzena Express, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-09-2007
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Reeragout met veenbessen, pistaches, kroketjes en witloofslaatje

Overheerlijke reeragout met veenbessen, pistaches, kroketjes en een witloofsalade

INGREDIENTEN

850 g reeragout, 16 kroketten op grootmoeders wijze (diepvries), 2 wortelen, 0.5 witte selder, 5 takjes verse tijm (of 6), 1 ui, 1 dl room (min. 35 % V.G.), 2 eetl. boter, 100 g zachte veenbessen, 2 eetl. gepelde, ongezouten pistachenoten, 2 eetl. roze bessen (bokaal), 70 g tomatenpuree, 1 eetl. bruine suiker, 1 eetl. bloem, 4 dl wildfond (bokaal), 2 blaadjes laurier, peper en zout, , Voor het witloofslaatje:, 175 g stronken fijnproeverswitloof, 125 g veldsla, 1 eetl. mosterd op traditionele wijze, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. azijn

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-10-2018
  • Belgisch
  •  60-120 min.
Nieuwste veenbessen recepten
Populaire bessen recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top