- Eigen recept
lasagna
Het recept van deze originele italiaanse lasagna kreeg ik ooit van een italiaanse collega, ik heb 'm zelfs in een restaurant nooit zo lekker gekregen! Heb je alleen het recept van bolognesesaus of bechamelsaus nodig? Je vindt ze hier allebei! Ik ben er erg trots op dat dit al een tijd een van de populairste recepten op smulweb is, aan jullie reacties te zien vinden jullie 'm erg lekker.
1/2 a 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr. rundergehakt, italiaanse kruiden (zoals basilicum, oregano, majoraan, peterselie, tijm, paprikapoeder-ontwikkel hierbij je eigen smaak, hoe vaker je dit recept maakt, hoe makkelijker dat wordt), 1 laurierblaadje, sambal (of verse Spaanse peper) naar smaak, 1 groot blikje tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak voorgekookte of verse lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (of evt. 8 plakken jonge kaas of 350 gram geraspte kaas), 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout.
Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. Eventueel kun je nog blokjes wortel en bleekselderij toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan), tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpuree-mengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal (ja, ik weet het, dit is geen Italiaans ingrediënt, maar wel lekker en makkelijk. Fijngesneden Spaanse peper kan natuurlijk ook), suiker en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. (Proef of je de kruiden-verhouding goed vindt, anders nog wat bijkruiden) 1/2 uur a 3 kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 gr. C. Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper. In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog zo'n laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten. Als het "knettert" is het klaar.
- Italiaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-02-1999Italiaans60-120 min.
- Eigen recept
Lasagne florentine met spinazie en mozzarella
Van het Smulweblid Alidada maak ik vaak haar gerecht "Mozzarella Beef Florentine". Een overheelijke ovenschotel met spinazie, mozzarella en gehakt. Omdat we het zo lekker vinden ben ik gaan experimenteren met lasagne. We hebben gesmuld.
350 gram rundergehakt, 1 blikje tomatenblokjes, 1 verkruimelde vleesbouillontablet, 2 theelepels suiker, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 blaadje laurier, 450 gram diepvries bladspinazie (ontdooid) of 750 gram verse spinazie even voorgekookt en heel goed uitgelekt, 2 eieren (los geklopt), 2 eetlepels paneermeel, peper, zout, nootmuskaat, 1 zakje mozzarella (uitgelekt en in kleine stukjes gesneden), 1 pak lasagne bladen (hoeveelheid afhankelijk van de schaal), 100 gram geraspte belegen geraspte kaas, 3 dl melk, 70 gram boter, 70 gram bloem, peper, zout, nootmuskaat
- Italiaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-03-2009Italiaans Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Echte griekse(!) moussaka
Ovenschotel Moussaka volgens een écht, Grieks recept.
1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden, Zout en vers gemalen peper, Circa 50 gram bloem om te paneren, Circa 3 dl olijfolie, 2 middelgrote uien, gepeld en in plakken, 450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt), 4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt., 3 eetlepels tomatenpuree, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 snufje kaneel, , Voor de saus:, 15 gr boter, 25 gr bloem, 3dl melk, zout en peper, snufje nootmuskaat, 2 eieren, losgeklopt, 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op17-08-2009Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
Traditioneel: Lasagne Bolognese
Lasagne volgens oud Italiaans recept.
1/2 a 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr. rundergehakt, italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak voorgekookte lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella, 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 500 ml. koude melk, 50 gram geraspte kaas, suiker, peper en zout.
- Italiaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-06-2002Italiaans Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Moussaka a la louise
In 2008 hebben wij in Griekenland heerlijke Moussaka gegeten. Ik zocht "even" een recept. Op Smulweb stonden er al 239 en bij Google ???? PFFF.. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Alle recepten bevatten ongeveer dezelfde ingrediënten maar de hoeveelheden,de kruiden, wel/geen aardappelen enz. enz. verschilden zoveel dat ik besloot een eigen versie maken wat op Moussaka moest lijken, daarom heet het dus "Moussaka a la Louise." Ik zet dit NIET op Smulweb om het 240 ste Moussaka recept toe te voegen maar omdat wij het heel lekker vonden en OOK omdat ik het niet meer kwijt wil raken! Mocht je het een keer willen proberen? Leuk, gewoon doen. De hoeveelheden kloppen, de oventijd klopt (kan variëren natuurlijk) maar het is dus gemaakt en geproefd! En de zelfgemaakte foto staat erbij.
2 flinke aubergines (600 gram in de winkel gewogen ), 3 flinke aardappelen (ongeschild 650 gram), 3 vette tenen knoflook, 2 grote uien (uien en knoflook fijnsnijden), 500 gram rundergehakt, 1 el olijfolie, 1 blik tomaten + het sap (Blokjes, heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner)., 1 blikje tomatenpuree ( 140 gram), 1 el gedroogde Oregano + 1 tl voor door de saus Heb je verse oregano? (tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten), Des te beter. Gebruik dan 2 el verse Oregano + 2 tl voor door de saus., Peper/ Zout naar smaak., Wat nootmuskaat., Halve theelepel kaneel., 1 flinke kneep rode peper uit tube. (te koop bij supermarkt o.a. A.H.) Of heb je toevallig nog een rode peper liggen?, 60 gram Parmezaanse (of andere pittig belegen geraspte kaas.), Voor de bechamel saus, 50 gram boter, 50 gram bloem, 200 ml room (je kan ook slankroom nemen), 300 ml melk, Eventueel 1 ei (zie bij serveertips)
- Grieks
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-01-2009Grieks60-120 min.
- Eigen recept
Bechamelsaus
Bechamelsaus is een witte saus gemaakt met melk en gebonden met een roux. Deze saus wordt bij lasagne vaak gebruikt om met een beetje geraspte kaas te gratineren. In Nederland is dit de saus om over bloemkool te serveren
500 ml Bechamelsaus:, *30 g boter, *40 g bloem, *1 ui, *500 ml melk, *1 laurier blaadje, *1 citroen, *nootmuskaat
- 0-10 min.
- Geplaatst op03-09-20130-10 min.
Bechamelsaus
Lekker in de lasagne, 3 points p.p. Plus nog een versie voor maar 1 point p.p die je kunt gebruiken voor een pasta-schotel uit de oven.
Magere melk, 300 mlMaizena, 2 eetlepels (30 g)Volle yoghurt naturel, 150 mlGeraspte parmezaanse kaas, 4 eetlepels (60g)ZoutWitte peper
- Slanke keuken
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-01-2004Slanke keuken0-10 min.
Bechamelsaus
Bechamelsaus 1, 3 dl melk - 1 sjalotje - 1 worteltje - 1? stengel bleekselderij - ? blaadje laurier - 3 peperkorrels, gekneusd - 25 g boter - 3 el bloem - zout - peper,
- Italiaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-09-2002Italiaans20-30 min.
[b]Béchamelsaus[/b]
Béchamelsaus Het verschil tussen Béchamelsaus en Veloutésaus is dat voor de Béchamelsaus als vloeistof altijd melk,eventueel met room, wordt gebruikt. De dikte van de saus wordt evenals bij de Veloutésaus bepaald door het doel waarvoor de saus is bestemd.Van beide sausen zijn veel andere sausen te maken, bijvoorbeeld kerrie-, tomaten- en peterseliesaus, maar ook mosterd-, boter en stroopsaus.
[*list]1/2 liter melk[*list]stukje ui[*list]enkele takjes peterselie[*list]50gr: boter[*list]50gr: bloem[*list]zout[*list]peper uit de molen[*list]nootmuskaat
- Internationaal
- 10-20 min.
- Geplaatst op21-06-2007Internationaal10-20 min.
Bechamelsaus
Klassieke veelzijdige witte saus.
50 g boter50 g bloem500 ml melk,
- Internationaal
- 10-20 min.
- Geplaatst op15-11-2005Internationaal10-20 min.
Bechamelsaus
Warme Sausen
250ml melk, 20g patentbloem, 15g margarine, geraspte ui, zout, peper
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op14-05-2004Nederlands10-20 min.
bechamelsaus
Het recept voor de bechamelsaus die ik gebruik voor lasagne
* 40 gram boter, * 40 gram bloem, * 2,5 dl melk, * 2,5 dl vleesbouillion, * peper, zout en paprikapoeder
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-06-2002Italiaans0-10 min.
Bechamelsaus
Voor de nieuwkomers in de keuken,de eerste sauzen!
Roux is de basis voor vele sauzen!==>50 gr.boter of margarine 35 gr.bloem., 1/2 lt.melk, Muskaatnoot,peper & zout.
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-03-2000Frans10-20 min.
Bechamelsaus
Basisrecept voor groot aantal andere sauzen waarvan er 4 in dit recept staan beschreven
30 g boter , 30 g bloem , 1 kleine ui , 1 dunne bleekselderij , kwart l bouillon , kwart l melk , mespunt tijm , zout, peper en nootmuskaat , Kaassaus:, 100 geraspte kaas (gruyere of belegen) , Roomsaus:, 1 dl room of slagroom , Citroensap , Zout en peper , Mornaysaus: , 150 g geraspte kaas , 1 dl room of slagroom , 2 eidooiers , A La Cremesaus bij Groente: , LET OP! Gebruik 50g boter 50 g bloem op half liter bouillon bij het maken van de bechamelsaus. , Anderhalf kilo groente (verse spinazie of andijvie) , Zout, peper en nootmuskaat
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-03-200110-20 min.
- Eigen recept
Bechamelsaus
Genoeg voor 250ml saus
* 30 g boter, * 2 eetlepels bloem, * 300 ml melk, * 1 mespuntje nootmuskaat,
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-08-2009Frans10-20 min.
Bechamelsaus
Bechamelsaus, oftewel witte saus, is een saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus, bijvoorbeeld in de Franse en in de Italiaanse keuken.
Voor 1 liter saus, 60 gr bloem, 50 gr margarine, 0.9 l melk, 1 laurierblad, 1 gr tijm, citroensap, zout en peper, nootmuskaat
- Internationaal
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-11-2009Internationaal20-30 min.
bechamelsaus
Voor de magnetron, een lekker sausje en snel gemaakt. De basis voor vele verrukkelijke varieteiten.
* 30 gram boter, , * snufje thijm, , * bouillonpoeder (i.p.v. zout), , * peper, , * nootmuskaat, , * 3 dl. melk, , * 30 gram bloem,
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op17-07-1999Nederlands10-20 min.
Bechamelsaus
Smaakt bij: Saus in lasagne en cannelloni Bindmiddel voor groente- of champignonkroketten Saus voor ovenschotels
Voor 750 gr:, 75 gr bloem, 75 gr boter, 1 laurierblad, 5 zwarte peperkorrels, 3/4 liter koude melk, zout, cayennepeper, versgeraspte nootmuskaat,
- Internationaal
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-11-2003Internationaal10-20 min.
Bechamelsaus
Voor veel Italiaanse recepten heb je bechamelsaus nodig. Handig om een basisrecept bij de hand te hebben.
50 gr boter, 50 gr bloem, 500 ml melk, zout en peper
- Italiaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-03-2016Italiaans20-30 min.
Bechamelsaus
Bechamelsaus is 1 van de meest gebruikte sauzen in de keuken.
- 30 gr boter, - 1 tl fijngehakte sjalotje, - 1 fijngehakte selderiesteel, - 30 gr bloem, - 1/4 l melk, - 1 takje tijm, - 1 laurierblad, - vers gemalen nootmuskaat, - peper/zout
- Multi-cultureel
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-01-2000Multi-cultureel30-60 min.
bechamelsaus
Een saus voor bij de lasagne
40 gr boter 40 gr bloem 5-5 1/2 dl melk zout peper
- Italiaans Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op01-11-2002Italiaans Bijgerecht0-10 min.
Bechamelsaus
Zachte witte romige saus. Belangrijk onderdeel van verschillende Italiaanse gerechten
- 1/2 liter melk, - 4 eetlepels boter, - 3 eetlepels bloem, - 1/2 theelepel zout
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op18-11-2002Italiaans0-10 min.
Bechamelsaus
Erg lekker over de lasagne of als groentesaus te gebruiken Heb dit recpt gevonden op de website: http://uitpaulineskeuken.nl
25 gr boter, 30 gr bloem, 300 ml melk, En eventueel wat, Nootmuskaat, Peper en zout
- Italiaans Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-04-2017Italiaans Hoofdgerecht0-10 min.
Bechamelsaus
Stap voor stap bechamelsaus maken.
25 g ongezouten roomboter, 25 g tarwebloem, 300 ml volle melk
- Italiaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op23-04-2020Italiaans10-20 min.
- Eigen recept
Bechamelsaus
Ik heb deze saus niet zelf uitgevonden maar wel de verhoudingen. Dit is een eenvoudige saus gemaakt met melk, boter en bloem die je bij verschillende gerechten gebruiken kunt. Smaakt lekker onder de lasagne of over de bloemkool of ander groente soorten met of zonder pesto.
Bechamelsaus, , 45 gram (room)Boter, 45 gram Bloem, 200 ml Melk, 2 eetlepels Pesto (zie recept Pesto)
- Goedkoop en snel Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op16-06-2014Goedkoop en snel Bijgerecht10-20 min.
Bechamelsaus
25 gram boter 25 gram bloem 3 dl warme meelk 1 klein sjalotje fijngehakt 5 witte peperkorrels 2 takjes peterselie zout gedroogde tijm en geraspte nootmuskaat.,
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-03-2004Frans10-20 min.
Bechamelsaus
Sauce Bechamel ; voor op de lasagna
40 gram boter, 40 gram bloem, 1/4 liter melk, peper en evt. nootmuskaat
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-07-19990-10 min.
Bechamelsaus
Kcal. 30 per eetlepel saus
350 ml halfvolle melk - 20 gr bloem - 15 gr boter - peper - muskaatnoot - zout
- Belgisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-08-1999Belgisch0-10 min.
bechamelsaus
30 gram boter, 1 kleine ui, 1 dunnen stengel bleekselderij, 30 gram bloem, 1/4 liter bouillon, 1/4 liter volle melk, mespunt tijm, zout, peper, nootmuskaat.,
- 0-10 min.
- Geplaatst op05-06-19990-10 min.
Bechamelsaus
De ideale saus, een basis waar alles aan toegevoegd kan worden.
500 ml halfvolle melk, 50 gram bloem, 1/2 thl zout, 1/2 thl peper, (1/2 thl nootmuskaat)
- Slanke keuken
- 0-10 min.
- Geplaatst op01-03-2000Slanke keuken0-10 min.
Bechamelsaus
Lekker gewoon of als basis van een gerecht
1 kopje bloem,2 kopjes melk,1 kopje slaolie,2 eieren,1 kopje geraspte kaas(parmezaanse),zout en peper,nootmuskaatpoeder.
- Grieks
- 10-20 min.
- Geplaatst op22-11-2000Grieks10-20 min.
Bechamelsaus
In Nederland is de Begamelsaus een typisch bloemkoolsausje. In Italie is het de basissaus voor onder ander lasagne en canelloni.
20 g boter, 20 g bloem, 2 1/2 dl melk, 1 theel bouillonpoeder, peper, zout.
- 0-10 min.
- Geplaatst op04-03-20020-10 min.
Bechamelsaus
Met een pasta van een goede kwaliteit min. aan toevoegingen een heerlijke maaltijd Daarvoor deze saus voor allerlei pastagerechten
Voor ongeveer 6 dl ****** 1 dikke plak ui 8 1 laurierblaadje * 1 foelieblaadje* 2 stengels peterselie *6 dl melk * 40 g boter * 40 g bloem * zout en versgemalen zwarte of witte peper *
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op23-03-2003Italiaans0-10 min.
bechamelsaus
Een bijdrage van Janou
150 ml water - 150 ml melk - 1 eigeel - peper - zout - 3 ... 4 koffielepels bloem, ,
- 0-10 min.
- Geplaatst op08-05-19990-10 min.
Bechamelsaus
Italiaanse saus uit de magnetron
150 ml water - 150 ml melk - 1 eigeel - peper - zout - 3 tot 4 koffielepels bloem -
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op03-04-1999Internationaal0-10 min.
Bechamelsaus
11/2 dl water, 11/2 dl melk, 1 eidooier, peper, zout, 3-4 koffielepels bloem, ,
- 0-10 min.
- Geplaatst op26-06-20020-10 min.
Bechamelsaus
Een heerlijk romige saus voor over diverse gerechten
Voor 5 dl.: 50 gram boter, 40 gram bloem, 5 dl. volle melk, zout, peper, nootmuskaat
- Italiaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op25-10-2000Italiaans10-20 min.
Bechamelsaus
Dit is de saus bij uitstek bij gekookte groenten zoals bloemkolen, schorseneren, wittekool,...
40 g boter (bakboter), 30 g bloem (tarwebloem), 2.5 dl melk (vol), nootmuskaat, peper, zout, , , , , ., ,
- Belgisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op09-10-2001Belgisch0-10 min.
Bechamelsaus
Voor 3,1 dl.2 eetl. boter2 eetl. bloem2,5 dl. melk1/4 theel. zout1/4 theel. witte pepersnufje nootmuskaat
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-04-2003Italiaans0-10 min.
Bechamelsaus
De saus voor over lasagne en moussaka
60 gram boter of margarine, 60 gram bloem, 5 dl. halfvolle melk, zout, peper, nootmuskaat
- Italiaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op11-08-2000Italiaans10-20 min.