1. Home
  2. Recepten
  3. Balkanische
  4. Balkan recepten
De lekkerste Balkan recepten

De verschillende keukenstijlen in de landen die tot de Balkan worden gerekend maken het eten daar tot een culinaire belevenis die veel verder gaat dan de bekende goulash en cevapcici. De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. De streek staat vooral bekend om de paprika, zure room en rookspek in alle mogelijke varianten. Ook van de gril wordt veel gebruik gemaakt. Hier vind je alle Balkanische recepten zoals goulash, cevapcici, burek, sarma en bonensoep.

Balkan recepten Meer Balkan recepten recepten »
Meer Vlees  recepten »
Meer Groente  recepten »
Meer Soepen recepten »
Meer Desserts recepten »

Gehaktworstjes zijn geliefd in de hele Balkan. De Bulgaren hebben hun kebapcheta, de Kroaten hun cevapcici. Het verschil zit voornamelijk in het uiterlijk. Kebapcheta zijn groter/langer en regelmatiger van vorm (vgl fricadel). Trationeel worden ze met 3 stuks tegelijk geserveerd, de kleinere cevapcici gewoonlijk met 5 stuks tegelijk. Gewoonlijk wordt voor kebapcheta half om halfgehakt (runder en varkensgehakt) gebruikt maar lams- en kalfsgehakt of combinaties daarmee komen ook voor.   …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Bulgaars

Het recept werd door Felix Wilbrink in de Telegraaf geplaatst en is afkomstig uit het Streetfood-kookboek van Mirjam Lensch. Het recept had ik al een tijdje terug bewaard en eindelijk gemaakt.  De foto ziet er niet erg lekker uit, maar het smaakte verrrukkelijk. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Balkan

Erg lekker …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

[color=rgba(0, 0, 0, 0.5)]Mamaliga is een soort maisbrei die we warm serveren (in andere landen ook wel polenta genoemd). Het is een populair gerecht in Roemenië wat vaak wordt gegeten met [/color]sarmale[color=rgba(0, 0, 0, 0.5)] en zure room. Het recept is vrij gemakkelijk om te maken en kost ook weinig tijd. In het verleden werd mamaliga voornamelijk gegeten in de arme regio's van het land maar tegenwoordig is het een populair gerecht met de feestdagen en is het ook te krijgen in restaurants.[/color] …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

[color=rgba(0, 0, 0, 0.5)]Urzici is een warm Roemeens recept dat gemaakt is van gekookte brandnetels en zure room. Het heeft iets weg van spinazie en is erg lekker met gebakken eieren en spek. Het gerecht is simpel te bereiden en kost niet veel tijd. In Roemenië wordt dit recept ook wel gegeten met de traditionele en populaire [/color]mamaliga[color=rgba(0, 0, 0, 0.5)].[/color] …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

[color=rgba(0, 0, 0, 0.5)]Deze koude aubergine salade, of op zijn Roemeens gezegd: €salate de vinete' is een gezonde salade van fijn gemalen Aubergine met ui, knoflook, zout en eventueel tomaat dat in Roemenië voornamelijk wordt gegeten op brood. Het is vrij gemakkelijk recept om te maken maar kost alleen wat tijd.[/color] …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

[color=rgba(0, 0, 0, 0.5)]Mici of ook wel Mititei genoemd betekent in het Roemeens € kleine dingen'. Het is een traditioneel Roemeens gerecht dat gemaakt wordt van rolletjes gehakt van gemixt varkens, koe en lamsvlees.[/color] [color=rgba(0, 0, 0, 0.5)]Mici is populair recept voor op de barbeque en wordt vaak gegeten met mosterd en brood.  We bereiden het mengsel wel op voorhand en plaatsen het in de koelkast zodat we dan alleen maar af te bakken hebben in de pan of op de BBQ . [/color] …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Ciulama zou afkomstig zijn van een Turks gerecht, en de Turken hebben inderdaad een gerecht met dezelfde naam, hoewel het weinig lijkt op het Roemeense gerecht. Ciulamaverwijst zelf naar de dikke witte saus waaraan veel ingrediënten kunnen worden toegevoegd: kip, duif, kalfsvlees, slachtafval of gewoon champignons. Dit recept is voor kip ' ciulama ' met toegevoegde champignons, maar het wordt vrij vaak gekookt zonder de paddenstoel, dus laat ze weg als je geen fan bent.  Het wordt traditioneel geserveerd met 'mamaliga' (Roemeense polenta) en hete pepers (gebeitst of vers) en rijkelijk bestrooid met peterselie. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Heerlijke pittige bladerdeeghapjes. Gevuld met puur kippenvlees en kruiden. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Balkan

Niks lekkerder dan een 'home-made' zigeunersaus, en deze is werkelijk (al zeg ik t zelf..) eeeenorm lekker) …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Deze soep aten wij voor het eerst tijdens een wintesportvakantie in Oostenrijk en we waren direct verkocht. Pittige witte bonen soep met soepgroenten, spek en chorizo. Lekkerder als je hem de dag tevoren al maakt. De gedroogde witte bonen kun je eventueel vervangen door een blik. Deze soep kan heel goed gemaakt worden in de slowcooker …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

DOLMA OD PAPRIKA.....mmmmm zo lekker! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Met als basis de orginele hongaarse goulash, aangepast voor een romige beleving. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Toch weer een stoofje want de hamlap moest op, maar wel een heel lekker stoofje. Dit is geen goulash want dat smaakt toch heel anders. Het doet denken aan de winterse Balkan keuken met een vleugje zomer. Ik heb vanwege het snelle, ik wil sport kijken, kant en klare saus genomen, maar dat is helemaal niet erg. Normaal maak ik de saus zelf bij mijn schnitzeltje, maar dit smaakt er absoluut niet minder om. Ook goed te bewaren en op dag 2 nog lekkerder en de kinderen smullen hier ook van. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Ajvar kunt je natuurlijk uit een potje kopen bij Turkse winkels, maar zelf maken is leuker en lekkerder volgens mij. Ajvar word gemaakt van geroosterd aubergine en paprika, als in de herfst deze groenten goedkoop zijn. En in potten houd het lang goed in koelkast.  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Dit recept heb ik in 2007 op Smul gezet, gisteren (na toch alweer een tijdje) nog eens gemaakt en jawel, nog altijd een van onze eigen favorieten! Vandaar dat ik m nog eens plaats, ietsje aangepast maar niet veel... …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Een heerlijke rijk gevulde soep die je naar smaak kunt aanpassen. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Balkan

Yummie, yammie dit is wel n van de lekkerste stukjes gehakt om te eten voor mensen die van gekruid en pittig gehakt houden. Het lijkt op Cevapcici, maar is het niet want hier zit meer smaak aan door gebruik van verschillende soorten paprika en pepers. Echt een gehakt smaaksensatie, niet droog, maar supermals. In de zomer ook prima en snel op de barbecue te bereiden. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan
Top