Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Balkanische
  4. Balkan recepten
De lekkerste Balkan recepten

De verschillende keukenstijlen in de landen die tot de Balkan worden gerekend maken het eten daar tot een culinaire belevenis die veel verder gaat dan de bekende goulash en cevapcici. De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. De streek staat vooral bekend om de paprika, zure room en rookspek in alle mogelijke varianten. Ook van de gril wordt veel gebruik gemaakt. Hier vind je alle Balkanische recepten zoals goulash, cevapcici, burek, sarma en bonensoep.

Balkan recepten Meer Balkan recepten recepten »
Meer Vlees  recepten »
Meer Groente  recepten »
Meer Soepen recepten »
Meer Desserts recepten »

Cevapcici, geen idee hoe je 't uitspreekt, noch heb ik alle speciale tekens toegevoegd, maar hoe het ook heet. Het gaat er tenslotte om dat het lekker is. Deze gehaktballetjes staan standaard op de kaart bij een Balkan restaurant. Lekkere pittige balletjes die fantastisch combineren met een zigeunersaus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Lekker en makkelijk te bereiden , dit is een €sirnica€, een klein liefdespakketje uit de Balkan, een kaasmengeling in knisperig filodeeg. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Joegoslavisch

Mititei is een traditioneel Roemeens gerecht. Het zijn geroosterde gehaktballetjes (op de houtskool), gewoonlijk in de vorm van rolletjes, die bestaan uit rundvlees (soms vermengd met varkensvlees), knoflook, zwarte peper, en soms ook hete pepers. De rolletjes worden meestal gegeten met mosterd. Mititei is verwant aan ćevapčići, een variant van kebab dat onder verschillende namen over de gehele Balkan bekend is. Volgens de overlevering werd mititei uitgevonden op een avond in de herberg La Iordachi in Boekarest, bekend om zijn worsten, toen bijna alles op was. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Balkan

De gehaktbal is verleden tijd. Als je deze gekruide gehaktrolletjes uit de Balkan ( cevapcici)  hebt geprobeerd, wil je niks anders meer. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Goulash en Zomer, een onverwacht Gouden Combinatie !   …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Balkan

Een heerlijke €Mongolian beef€ uit slowcooker of braadpan. Beide versies staan beschreven. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Balkan

Bij de stamppot of als borrelhapje. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Ik ben geboren in Bosnie, maar dit is eigenlijk het enige wat ik kan maken. Mijn vriend is Nederlands en hij is er gek op. Het gerecht is makkelijk te bereiden en goed te combineren met zilvervliesrijst of aardappelpuree (net wat je lekker vindt) en een stukje gebakken kip.    …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Op Facebook kwam ik een zalig, maar zeer calorierijk recept voor kaasfondue tegen. In dit recept werden een fles bier, 4 ons geitenkaas en 3 ons fourme d'ambert gecombineerd tot een bijzonder rijke fondue. Maar die kan ik beter niet eten, want ik probeer af te vallen. Dus stortte ik mij gisteren op de groentenafdeling van de supermarkt. Ik dacht, daar moet iets lekkers van te maken zijn dat kan dienen als alternatieve, magere fondue. En dat klopte! Deze fondue bevat geen room, geen alcohol en geen kazen. Kan optioneel vegetarisch, zonder de kipfilet en -bouillon, gegeten worden. Verdubbel dan de hoeveelheid champignons en neem een groentenbouillonblokje. Ik durf hem vanwege het bouillonblokje niet 100% soja-, gluten- en kippenei-eiwitvrij te noemen. Vertrouw je het bouillonblokje niet, laat het dan gewoon weg en voeg meer gedroogde of verse kruiden naar keuze toe, maar overdrijf niet met salie. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Heerlijke pittige bladerdeeghapjes. Gevuld met puur kippenvlees en kruiden. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Balkan

Niks lekkerder dan een 'home-made' zigeunersaus, en deze is werkelijk (al zeg ik t zelf..) eeeenorm lekker) …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Deze soep aten wij voor het eerst tijdens een wintesportvakantie in Oostenrijk en we waren direct verkocht. Pittige witte bonen soep met soepgroenten, spek en chorizo. Lekkerder als je hem de dag tevoren al maakt. De gedroogde witte bonen kun je eventueel vervangen door een blik. Deze soep kan heel goed gemaakt worden in de slowcooker …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

DOLMA OD PAPRIKA.....mmmmm zo lekker! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Met als basis de orginele hongaarse goulash, aangepast voor een romige beleving. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Ajvar kunt je natuurlijk uit een potje kopen bij Turkse winkels, maar zelf maken is leuker en lekkerder volgens mij. Ajvar word gemaakt van geroosterd aubergine en paprika, als in de herfst deze groenten goedkoop zijn. En in potten houd het lang goed in koelkast.  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Toch weer een stoofje want de hamlap moest op, maar wel een heel lekker stoofje. Dit is geen goulash want dat smaakt toch heel anders. Het doet denken aan de winterse Balkan keuken met een vleugje zomer. Ik heb vanwege het snelle, ik wil sport kijken, kant en klare saus genomen, maar dat is helemaal niet erg. Normaal maak ik de saus zelf bij mijn schnitzeltje, maar dit smaakt er absoluut niet minder om. Ook goed te bewaren en op dag 2 nog lekkerder en de kinderen smullen hier ook van. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Dit recept heb ik in 2007 op Smul gezet, gisteren (na toch alweer een tijdje) nog eens gemaakt en jawel, nog altijd een van onze eigen favorieten! Vandaar dat ik m nog eens plaats, ietsje aangepast maar niet veel... …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Een heerlijke rijk gevulde soep die je naar smaak kunt aanpassen. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Balkan

Yummie, yammie dit is wel n van de lekkerste stukjes gehakt om te eten voor mensen die van gekruid en pittig gehakt houden. Het lijkt op Cevapcici, maar is het niet want hier zit meer smaak aan door gebruik van verschillende soorten paprika en pepers. Echt een gehakt smaaksensatie, niet droog, maar supermals. In de zomer ook prima en snel op de barbecue te bereiden. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan
Top