1. Home
  2. Recepten
  3. Balkanische
  4. Balkan recepten
De lekkerste Balkan recepten

De verschillende keukenstijlen in de landen die tot de Balkan worden gerekend maken het eten daar tot een culinaire belevenis die veel verder gaat dan de bekende goulash en cevapcici. De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. De streek staat vooral bekend om de paprika, zure room en rookspek in alle mogelijke varianten. Ook van de gril wordt veel gebruik gemaakt. Hier vind je alle Balkanische recepten zoals goulash, cevapcici, burek, sarma en bonensoep.

Balkan recepten Meer Balkan recepten recepten »
Meer Vlees  recepten »
Meer Groente  recepten »
Meer Soepen recepten »
Meer Desserts recepten »

van Karin..... …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Iets leuks …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Balkan

Servische bonensoep ‚€" Pasulj ‚€" is in zekere zin een neefje van onze erwtensoep. Volgens onze chef-kok werd tijdens het huwelijk van Farah Diba met de sjah van Perzie deze soep geserveerd. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Een eenvoudige pasta met tomatensaus in combinatie met coquilles. Eenvoud¬†meets¬†klasse. Moet kunnen! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

.. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Balkan

Meer dan¬†30 jaar geleden aten we ¬†onderstaand gerecht voor het eerst bij mijn zus. Het bleek een prijswinnend gerecht uit de Margriet van destijds. Nadien heb ik dit van haar gekregen recept nog vele malen met plezier gemaakt en gegeten. Zeker in de tijd, dat de kinderen nog thuis waren, want ook zij waren er verzot op. Het gerecht is¬†¬†een beetje in de ¬†"vergeetmodus"¬†¬† ¬†terecht gekomen, totdat mijn man opperde : " Maak toch nog eens Balkanfantasie". Zo gezegd zo gedaan dus. Het potje zoetzuur van destijds bestaat allang niet meer ( daar zat meer paprika in en heette ook Balkan zoetzuur¬† ( of zoiets¬†¬†¬†¬† ) ¬†dus koos ik daarvoor een alternatief . …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Mijn moeder vond het maar een vreemd idee dat ik soep had gemaakt van een spitskool, maar toen ze deze soep eenmaal had geproefd was ze meteen overstag. Hmmm lekkere soep was haar reactie Naar mijn mening kun je (bijna) overal soep van maken en toen ik na een weekendje weg een spitskool tegenkwam die wel op 'mocht'¬† ben ik eens kijken wat ik daar voor soep mee kon maken. Op internet kwam ik een recept tegen van een soep uit Slowakije dat ik als leidraad heb gebruikt om deze soep mee te maken. Kool en karwij (of komijn) worden veelvuldig gebruikt in de Oost Europese en Balkan keuken en het resultaat is een stevig herfstsoepje geworden wat prima past bij deze tijd van het jaar.¬† …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Slowaaks

Dit is een heerlijk en gezond recept. Ik at het voor het eerst in Bulgarije bij onze familie. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Kosovaarse Avjar is op bijna elke tafel in Kosovo te vinden, vooral tijdens de herfstmaanden. Deze geroosterde rode paprikaspread heeft vele toepassingen, maar √©√©n van de beste is gewoon uitgesmeerd op een heerlijk stukje Pitalkebrood. De paprika's, vaak een combinatie van hete en zoete, samen met een kleine aubergine, worden geroosterd voordat ze worden ingekookt. Dit recept is goed voor 1 potje. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Heerlijke pittige bladerdeeghapjes. Gevuld met puur kippenvlees en kruiden. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Balkan

Niks lekkerder dan een 'home-made' zigeunersaus, en deze is werkelijk (al zeg ik t zelf..) eeeenorm lekker) …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Deze soep aten wij voor het eerst tijdens een wintesportvakantie in Oostenrijk en we waren direct verkocht. Pittige witte bonen soep met soepgroenten, spek en chorizo. Lekkerder als je hem de dag tevoren al maakt. De gedroogde witte bonen kun je eventueel vervangen door een blik. Deze soep kan heel goed gemaakt worden in de slowcooker …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

DOLMA OD PAPRIKA.....mmmmm zo lekker! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Met als basis de orginele hongaarse goulash, aangepast voor een romige beleving. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Toch weer een stoofje want de hamlap moest op, maar wel een heel lekker stoofje. Dit is geen goulash want dat smaakt toch heel anders. Het doet denken aan de winterse Balkan keuken met een vleugje zomer. Ik heb vanwege het snelle, ik wil sport kijken, kant en klare saus genomen, maar dat is helemaal niet erg. Normaal maak ik de saus zelf bij mijn schnitzeltje, maar dit smaakt er absoluut niet minder om. Ook goed te bewaren en op dag 2 nog lekkerder en de kinderen smullen hier ook van. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Balkan

Ajvar kunt je natuurlijk uit een potje kopen bij Turkse winkels, maar zelf maken is leuker en lekkerder volgens mij. Ajvar word gemaakt van geroosterd aubergine en paprika, als in de herfst deze groenten goedkoop zijn. En in potten houd het lang goed in koelkast.  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Balkan

Dit recept heb ik in 2007 op Smul gezet, gisteren (na toch alweer een tijdje) nog eens gemaakt en jawel, nog altijd een van onze eigen favorieten! Vandaar dat ik m nog eens plaats, ietsje aangepast maar niet veel... …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan

Een heerlijke rijk gevulde soep die je naar smaak kunt aanpassen. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Balkan

Yummie, yammie dit is wel n van de lekkerste stukjes gehakt om te eten voor mensen die van gekruid en pittig gehakt houden. Het lijkt op Cevapcici, maar is het niet want hier zit meer smaak aan door gebruik van verschillende soorten paprika en pepers. Echt een gehakt smaaksensatie, niet droog, maar supermals. In de zomer ook prima en snel op de barbecue te bereiden. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Balkan
Top