Goddelijke seafood-curry
Een verrukkelijke viscurry van het godeneiland Bali. Ik raakte verslingerd aan dit gerecht bij restaurant The Sand in Sanur; op mijn laatste vakantiedag kreeg ik het recept van de chefkok. En thuis smaakt het net zo heerlijk als in tropisch Bali!Voor dit gerecht moet je eerst even een `boemboe`maken. Klinkt als veel werk, maar het is zo gebeurd. Dus hup naar de toko voor verse kruiden en naar de visboer voor verse vis. En dan vanavond is het alsof er een Balinees engeltje op je tong.....
Ingrediënten 4 personen
VOOR DE BOEMBOE (ca 0,5 liter):, 100 gram knoflook, 75 gram sjalot, 25 gram kemirienoten, 20 gram verse koenjit = geelwortel, 10 gram verse kencurwortel, 20 gram verse djahe = gemberwortel, (alle wortels geschild), 1 eetlepel ketoembar (korianderzaad), 20 gram chilipeper (lombok is nauwelijks `heet` in dit gerecht dus voeg rawit toe als je meer hitte wilt), 1 theelepel trasi (garnalenpasta), 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker), 1 middelgrote tomaat, ontveld en zonder zaad, 2 dl zonnebloemolie, zout en peper, , VOOR DE CURRY:, 4-5 eetlepels boemboe, 1 dl olie, 2,5 dl kokosmelk (uit blik), 1,25 dl smakelijke visbouillon, circa 8 ons van diverse soorten zeevis, bijvoorbeeld tonijn, zeewolf, zeebaars, zwaardvis, inktvis, tijgergarnalen, 1-2 theelepels worcestershiresuas, 2 theelepels citroensap, zout en peper naar smaakBereidingswijze
Snijd de vis in blokjes van circa 50 gram (eventuele garnalen heel laten). Vermeng ze met worcestershiresaus, citroensap, zout en peper.Verhit de olie in een ruime wok of hapjespan. Bak de vis hierin half gaar. Voeg dan 4-5 eetlepels boemboe toe (bewaar de rest in de koelkast) en roerbak de boel een minuutje. Voeg kokosmelk en visbouillon toe en laat het even sudderen tot de vis gaar is. Dat is in een paar minuutjes gepiept, maar garnalen gaan heel snel: haal die er evt. wat eerder uit en voeg ze aan het einde weer toe (dan kun je ze alvast mooi even uit hun jasje halen).