Aspergetaart met "het witte goud"
Jarenlang heb ik zelf asperges in mijn tuin gehad. Daardoor heb ik ook al op heel veel verschillende manieren gerechten met asperges gemaaktDit is een recept uit de begintijd. Het is door de jaren heen een beetje veranderd en verfijnd.Als de aspergetijd weer is aangebroken eten we dit bijna elke week Het is in mijn gezin het meest favoriete aspergegerecht.Ik heb al heel veel mensen blij gemaakt met dit recept.Daarom wil ik het nu ook met jullie delen.N.B. Omdat de bodem van de taart soms wel eens wat nat uitvalt, bak ik deze tegenwoordig ongeveer 10 tot 15 minuutjes voor terwijl ik de oven voorverwarm. Op deze manier krijg je altijd een mooie droge bodem.
Ingrediënten 4 personen
- 1 kg. witte asperges,, - 200 gram gekookte hamblokjes/reepjes,, - 200 gram geraspte kaas (jong belegen of nog lekkerder gruyere), - 3 eieren,, - 2 dl. room (evt. light), - 1 rol of 7 plakjes bladerdeeg,, - boter om de bakvorm in te vetten,, - foelie,, - nootmuskaat,, - peper & zout.Bereidingswijze
- asperges schillen, in stukjes snijden en ongeveer 10 minuten koken met een beetje foelie.- afgieten en de foelie verwijderen.- goed laten uitlekken, zet er desnoods iets zwaars op zodat het vocht eruit geperst wordt- bakvorm invetten,- bakvorm bekleden met bladerdeeg,- de bodem 10 tot 15 minuutjes voorbakken terwijl je de oven voorverwarmd.- de uitgelekte aspergestukjes, hamblokjes/reepjes, peper & zout en nootmuskaat eroverheen,- geraspte kaas erover,- Klop de eieren met de room en giet dit mengsel eroverheen,- bladerdeeg terug vouwen,- 45 min. in een voorverwarmde oven op 200 tot 225 graden.