1. Home
  2. Recepten
  3. Artisjok

Artisjok recepten (377)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Artisjok

Artisjok is gemakelijk te koken en het eten is een bijzondere belevenis!

INGREDIENTEN

2 artisjokken * water * een snufje zout * 1 eetl. mayonaise * 1 eetl. citroensap * 1 eetl. azijn .

Bereidingswijze

Was de artisjokken. Snijd de stengels zo dicht mogelijk bij de bodem af,zodat de artisjok rechtop blijft staan. Verwijder de lelijke bladeren en knip de bladpunten bij. Doe het water in de pan,zet de pan op een matig vuur. Doe de artisjokken in een pan en strooi er wat zout over. Kook de artisjokken in 40 minuten gaar. Haal de artisjokken uit de pan met een schuimspaan en laat ze even uitlekken in een vergiet. Meng de mayonaise,het citroensap en de azijn en schep deze saus in 2 bakjes. Zet op beide borden een artisjok,met een bakje saus ernaast. Van een artisjok eet je 2 delen:de bloemblaadjes en het hart. Je trekt de blaadjes een voor een uit de bloem en doopt de onderkant in de saus. Je zuigt het zachte gedeelte uit de onderkant. Zo ga je door tot alle blaadjes op zijn. Schraap je de haren(het hooi)er af en gooi ze weg. Je eet het zachte gedeeltje op met de saus. En smullen maar!. Variatie: Je kunt artisjok ook eten met boter,peper en zout.

  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-05-2001
  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.

Artisjok

Het allerlekkkerste sausje voor bij bij de artisjokken!

INGREDIENTEN

2 grote (Normandische) artisjokken, Vinaigrette: Balsamico-azijn, olijfolie, sjalotjes, mosterd (grove), (citroen)mayonaise, peper, zout, verse peterselie en bieslook.

  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-05-2001
  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Een Heerlijke Gekookte Artisjok!

INGREDIENTEN

Een artisjok.

  • Goedkoop en snel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-08-1999
  • Goedkoop en snel
  •  20-30 min.

Artisjok Amuse

Je kunt amuses uitstekend bij een welkomstcocktail serveren. Voor meerdere personen verdubbel de aantallen

INGREDIENTEN

1/2 potje gemarineerde artisjokhartjes, 1/2 zakje verse basilicum, snufje zout, versgemalen zwarte peper, 1 plak parmaham, 4 mooie amuselepels

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-02-2010
  • Frans
  •  20-30 min.

Pastasalade met artisjok

Heerlijk recept voor warme dagen!

INGREDIENTEN

150g pasta (farfalle), halve teentje knoflook, 2,5 eetlepel olijfolie, 15g basilicum, 10g pijnboompitten, 100g cherrytomaten, 250g gegrilde paprika, 150g artisjok, 150g grana padano

  • Europees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-03-2017
  • Europees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Salade met artisjok

Salade met artisjok en sinaasappel en een mosterd-kummeldressing

INGREDIENTEN

Voor de salade:, Artisjokken, Baby romainesla/ijsbergsla, Sinaasappel, , Voor de dressing:, (Olijf)olie, Witte balsamicoazijn, Beetje sinaasappelsap, Mosterd, Kummel (karwijzaad), Zout en peper

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-04-2013
  •  
  •  0-10 min.

artisjok met vinaigrette

Klassieker. Als je van artisjok houdt een heerlijk en ook niet te versmaden, eenvoudig voorgerecht.

INGREDIENTEN

2 artisjokken, 1 tl zout, een scheutje frambozenazijn, 2 el olijfolie, 1 uitgeperste knoflookteen, versgemalen peper, 1 tl scherpe franse mosterd, selderiezout naar smaak, 2 el frambozenazijn.

  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-08-2001
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.

Risotto Met Artisjok

INGREDIENTEN

300 gram risottorijst, 1 blik artisjokken of artisjokharten, 1 sjalotje, 1 el olijfolie, 600 ml kippen- of groentebouillon, 50 gram boter, 50 gram geraspte Parmezaan, peper en zout

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-10-1999
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Tortellini Artisjok

INGREDIENTEN

300gr Rundvlees reepjes, 1 blik Artisjokharten, 1 zak Tortellini, 50 gr Gorgonzola of andere blauwaderige romige kaas, 1 bekertje crème fraiche, peper, olijfolie

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-02-2011
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

* gevulde artisjok

Een chic begin voor een etentje.

INGREDIENTEN

4 artisjokken, 3 el azijn, 3 bosuitjes, 350 gram champignons, 2 el boter of margarine, 1 pakje Boursin (80gr), 2 dl gezeefde tomaten (pak), 50 gr achterham, 50 gr geraspte oude kaas, 1/2 tl suiker, zout, peper, 1 takje peterselie

  • Frans Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-03-2000
  • Frans Voorgerecht
  •  60-120 min.

pasta met artisjok

Een eenvoudige, orginele pasta

INGREDIENTEN

Pasta schelpjes, 1 blik artisjokken, een pot zwarte olijven, 1 rode ui, je favoriete tomatensaus (bijvoorbeeld tomatensaus met basilicum)en een beetje olijfolie

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-10-2001
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Nieuwste artisjok recepten

Bladerdeegpunten met artisjok

INGREDIENTEN

4 plakjes bladerdeeg, 200 g Gorgonzola, 9 artisjokbodems, 4 lepels olijfolie, peper, knoflook, peterselie

  • Internationaal Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-09-2002
  • Internationaal Voorgerecht
  •  0-10 min.

Octopus met artisjok

Octopus met artisjok: een heerlijk zomers gerecht met kraakverse octopus en Italiaanse groentesalade. Sieb: "De zee, het zout ,de wijn en een eindeloos portie liefde dit gerecht omhelst je of duwt je weg het maakt mij erg gelukkig". 

INGREDIENTEN

1 octopus van 1 ½ kg, ½ grote venkel, ½ ui, 1 takje tijm, 8 blaadjes salie, 1 takje rozemarijn, ½ bos peterselie, 1 bol knoflook waarvan de tenen gehalveerd, 1 citroen, in partjes, 4 kleine aardappelen in de schil, 1 eetlepel kappertjes, 6 eetlepel olijven, 4 Roma tomaten, 1 glas witte wijn, 1 glas water, Zout

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-07-2016
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Artisjok met kervelvinaigrette

INGREDIENTEN

4 artisjokken, peper, zout, 5 lepels sherry-azijn, 3 lepels citroensap, 1 theelepel Dijonmosterd, 1.5 dl olijfolie, 3 lepels kervelblad

  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-09-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.

Zalmforel Met Artisjok

INGREDIENTEN

4 zalmforelfilets van 200 g, 20 groene asperges, 4 artisjokken, 2 raapjes, 1 eetlepel bloem, sap van 1 citroen, olie, 1 tomaat, 2 fijngesneden sjalotten, 5 cl Riesling, 5 cl room, 100 g boter, 8 schijfjes truffel, peper en zout, , als garnituur:steeltjes bieslook, fijne reepjes rode kool, gehakte peterselie

  • Internationaal Tussengerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-01-2001
  • Internationaal Tussengerecht
  •  30-60 min.

Rosbiefrolletjes met artisjok

.

INGREDIENTEN

2 eetl. pijnboompitten, 3 eetl. extra vierge olijfolie met basilicum, 2 eetl. witte wijnazijn, 125 gram cherrytomaten, 400 gram artisjokharten in blik, 12 plakjes rosbief, 35 gram veldsla

  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-05-2019
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.

Ros­bief­rol­le­tjes met ar­ti­sjok

INGREDIENTEN

8 artisjokharten (blik a 400 g), 8 cherrytomaten, 2 eetlepels pijnboompitten, 3 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1/2 zakje veldsla, 16 plakjes rosbief,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-05-2012
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

artisjok met cantharellen

Artisjokhartjes met cantharel in een knoflook-paprikamarinade.

INGREDIENTEN

200 gram artisjokharten (uitgelekt) 250 gr. cantharellen, 1/2 rode parika, 2 bosuitjes, zakje veldsla, pietsie balsemicoazijn en 1 el. pijnboompitten. Voor de marinade: 1 dl. olijfolie, sap van 1 uitgeperste citroen en wat rasp van de schil, 2 t.l. suiker, 1tl. zout, 1 tl mosterdzaad, 1 tl. basilicum, 2 teentjes knoflook uit de knijper, ietsje peper.

  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-10-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.

artisjok quiche

INGREDIENTEN

[voor de bodem:], 175 gram bloem, 100 gram boter (of harde margarine), zout, 1/2 - 3/4 dl. water, [voor de vulling:], 1 blikje artichokkenharten (a 170 gr), uitgelekt en grof gehakt, 115 gram bacon OF gedroogde tomaat, in stukjes gehakt, 1 kleine ui, in stukjes gehakt, 1 bosje lente-uitjes, in stukjes gehakt, 2 teentjes knoflook, uitgeperst, 1 rode paprika, in dunne reepjes van ongeveer 2,5 cm gehakt, 1 a 2 takjes verse peterselie, in stukjes gehakt, 3 theelepels gehakte verse basilicum, 1 cup gemalen zwitserse kaas, 1/2 cup parmesaanse kaas, 3 grote eieren., 1 theelepel franse mosterd, 1/4 cup craime fraiche, 1/2 cup slagroom, 1/4 theelepel nootmuskaat, zout en peper,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-09-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lamsschotel met artisjok

INGREDIENTEN

600 gram lamsbout zonder bot, 2 blikken artisjokken (à 185 Gr.), 1 el citroensap, 2 tenen knoflook, 3 el olijfolie, 15 gram verse basilicum, 1 dl droge witte wijn, Zout/peper

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-01-2013
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

artisjok salade

Frisse salade van artisjokbodems; eigen bedenksel en lekker bij pastagerechten.

INGREDIENTEN

* 1 blikje artisjokbodems, * ong. 8-10 schijfjes chorizo, * olijfolie, * scheutje azijn, * tl citroensap, * halve gesnipperde ui, * 1 teen knoflook, * peper en zout, * basilicum, * peterselie, * parmezaanse kaas, * (evt.)bieslook

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-01-2000
  • Italiaans
  •  0-10 min.

ROSBIEFROLLETJES MET ARTISJOK

INGREDIENTEN

, ? 8 artisjokharten (blik a 400 g), ? 8 cherrytomaten (bakje a 250 g), ? 2 eetlepels pijnboompitten, ? 3 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum (fles a 250 ml), ? 2 eetlepels witte wijnazijn, ? 1/2 zakje veldsla (a 75 g), ? 16 plakjes rosbief (vleeswaren, ca. 150 g, ,

  • Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-11-2003
  • Voorgerecht
  •  10-20 min.

artisjok met roomsaus

INGREDIENTEN

P.p. 1 flinke artichok, bekertje room, witte wijnazijn, mosterd (franse)

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-02-2012
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Tappenade van artisjok

INGREDIENTEN

1 blik artisjokbodems, 2 teentjes look, 2 eetlepels pijnboompitjes, wat Alpro Soja Cuisine, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel bieslook, 1 Frans brood.

  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-07-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Artisjok met walnotendressing

INGREDIENTEN

* 4 artisjokken, * 3 el extra vergine olijfolie, * 50 g walnoten, * 1 klein bosje bieslook, * 1 tl wijnazijn, * 1 tl fijne mosterd, * 1 citroen, * zout en peper

  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-10-2003
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.

Gevulde artisjok

Heerlijke groente

INGREDIENTEN

, , 4 artisjokken, , 1 lp citoensap, , 150 gr oud wit brood, , 50 gr geraspte parmezaanse kaas, , 25 gr geraspte pecorino, , 1 teentje knoflook, , 2 lp gesneden peterselie, , 2 eieren,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-06-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Rosbiefrolletjes met artisjok.

INGREDIENTEN

Voorgerecht voor 4 personen., , 8 artisjokharten (blik a 400 gram), 8 cherrytomaatjes (bakje a 250 gram), 2 eetlepels pijnboompitten, 3 eetlepels olijfolie met basilicum, 2 eetlepels witte wijnazijn, ? Zakje veldsla (a 75 gram), 16 plakjes rosbief (vleeswaar circa 150 gram).,

  • Goedkoop en snel Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-01-2004
  • Goedkoop en snel Voorgerecht
  •  10-20 min.

Makreeltaart met artisjok

INGREDIENTEN

6 bl bladerdeeg (diepvries), 1 st makreel (gerookt), 50 gr champignons, naar smaak 1 eetlepel citroensap, 4 tomaten, 400 gram artisjokhartjes, 40 gr parmezaanse/pecorino kaas, 2 etelepels paneermeel, 2 takjes peterselie, 2 eieren 2 eetlepls melk, naar smaak zout, naar smaak peper, naar smaak tabasco. 1 tl oregano.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-09-2002
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Artisjok farigoule

Lekker lunch of voorgerecht.

INGREDIENTEN

100 gr. gerookt ontbijtspek in plakjes of reepjes.2 blikjes artisjokharten,3 eetlepels olijfolie,1 teentje knoflook, 1 theelepel gedroogde thym of 3 takjes vers. versgemalen peper en eventueel wat zout.

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-08-2000
  • Frans
  •  10-20 min.

Artisjok en Tomaatschuitjes

Mezze van de Middellandse Zee, voor circa 25 stuks

INGREDIENTEN

500 gr bloem, 1 theel mosterdpoeder, zout, zwarte peper, 250 gr boter of margarine, 250 gr Emmentaler kaas, geraspt, 2 grote eierdooiers, , Vulling, 1,5 eetl boter, 1 middelgrote ui, fijngehakt, ca 400 gr artisjokharten (blik), uitgelekt en gemarineerd, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 12 zongedroogde halve tomaten in olijfolie (blik), uitgelekt en fijngehakt, 1/2 - 1 eetl vers gehakte basilicum, 1/2 eetl vers gehakte tijm, 100 gr ricotta kaas, 2,5 - 3 dl room of creme fraiche, 2 eieren, 100 gr Emmentaler kaas, geraspt, 35 gr geraspte Parmezaanse kaas,

  • Mediterraan
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-02-2000
  • Mediterraan
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Spaghetti met artisjok

Erg eenvoudige maar zeer smaakvolle maaltijd

INGREDIENTEN

400 g spaghetti, blik artisjokken (uitgelekt), 200 g parmaham, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 100 g parmesaanse kaas geschaafd, olijfolie, flinke bos peterselie

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-08-2008
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Pestopizza's met artisjok

INGREDIENTEN

1/2 portiepizzadeeg, niet uitgerold - 6 plakjes prosciutto (Italiaanse ham), overdwars gesneden in reepjes van 2 cm - 6 artisjokharten, in vieren - 100 g bocconcini, in plakjes. Pesto : 1 kop verse basilicumblaadjes - 1/4 kop pijnpitten - 2 teentjes knoflook - 1/4 kop cheddar, verkruimeld - 80 ml olijfolie

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-06-2001
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Hacienda Artisjok

Grote artisjokken zout laurier eieren rode ui peterselie citroen eidooier Dijonmosterd worcestersaus slaolie

INGREDIENTEN

4 grote artisjokken zout 2 blaadjes laurier 4 eieren, 1 rode ui 4 takjes peterselie, Mayonaise, 1 citroen 1 eidooier 1 tl Dijonmosterd zout worcestersaus 250 ml slaolie

  • Argentijns Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-11-2011
  • Argentijns Bijgerecht
  •  30-60 min.

Artisjok met vinaigrette

Bron: www.C1000.nl

INGREDIENTEN

4 artisjokken, 2 1/2 el versgeperst citroensap, zout, 6 el olijfolie extra vierge (C1000), 1 teentje knoflook, gepeld, 1 tl (Dijon)mosterd, versgemalen peper

  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-08-2006
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

LAMSBOUT MET ARTISJOK

INGREDIENTEN

1 lamsbout van ca 600 gr in 4 stukken, 12 artisjokharten op olie, 4 eetl olijfolie, 100 ml lamsfond, 250 gr cherrytomaten, 4 knoflookteentjes, geplet, 1 takje tijm, zout, peper,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2001
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

pizza met artisjok

Per portie: 440 kcal, 20 gr. eiwit, 9 gr. verzadigd vet, 5 gr. onverzadigd vet, 58 gr. koolhydraten.

INGREDIENTEN

1 pak pizzadeeg en tomatensaus (koelvers), 100 gram champignons in plakjes, 1 gele paprika, in repen, 1 blik artisjokharten, uitgelekt en in stukken, 1 eetlepel italiaanse kruiden, 75 gram geraspte kaas

  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-07-2004
  • Italiaans
  •  20-30 min.

pizza met artisjok

De pizzabodem wordt bestreken met tomatensaus en wat sambal. Lekker met de komkommersalade met tomaat en oregano

INGREDIENTEN

1 blikje kant-en-klaar pizzadeeg(Danerolles); ca. 1? dl gezeefde tomaten; 2-3 theelepels sambal; (cayenne)peper; 2 theelepels oregano; 1 bolletje mozzarella; 1 klein blikje artisjokharten; 100 gram geraspte belegen kaas, , Voor 4 personen. Verdubbel de hoeveelheden.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-09-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Artisjok bodems Toselli

INGREDIENTEN

Verse artisjok of blik en verse krab of blik

  • Italiaans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-06-2005
  • Italiaans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Verse Artisjok met pesto-dipsaus

INGREDIENTEN

1 verse artisjok, 1 dessertlepel mayonaise, 1 dessertlepel volle yoghurt, 1 dessertlepel groene pesto, citroensap

  • Mediterraan Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-12-2008
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Gnocchi met artisjok en parmezaanse kaas

Gnocchi Artisjokkie! Dit heerlijke gerecht heb ik ooit met een vriendinnetje gemaakt en sindsdien is het onze favoriet! Wanneer je op zoek bent naar een gerecht dat een écht comfort-food gehalte heeft dan zoek je dit heerlijke recept. 

INGREDIENTEN

500 gram gnocchi, 200 gram spekblokjes, 2 tenen knoflook, 2 sjalotjes, 1 dikke prei, 500 gram kastanjechampignons, 400 gram artisjokharten, 200 ml kookroom, Geraspte parmezaanse kaas, Tijm, Peper & zout

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-05-2016
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Mousse van tomaat met artisjok

Amuse

INGREDIENTEN

2 kg. rijpe tomaten - 1 artisjok - 2 grote sjalotten - 2 dl. olijfolie - 1 teentje knoflook - dragon - basilicum - gladde peterselie - 3 blaadjes gelatine - 1/2 l. room - scheutje balsamico-azijn - 1 citroen - peper - zout

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-11-1999
  •  
  •  20-30 min.
Nieuwste artisjok recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top