Marokkaanse kipschotel
Dit recept staat in een (handgeschreven) kookschrift van mij. Ik weet niet hoe ik aan dit recept kom of van wie ik dit overschreven heb. (niet van internet want dat schrift is `uit de oude doos` !) Ik ben oude recepten van mij op Smulweb aan het zetten en deze moet er beslist bij. Want ik weet dat het heel lekker is!
Ingrediënten 2 recipe.people
100 gram gedroogde abrikozen (die je niet hoeft te weken-indien niet verkrijgbaar moet je rekenen op 30 minuten weken), 250 g kipfilet, Zout en versgemalen peper, ½ theelepel gemalen komijn, 1 grote (rode) ui, 25 g gepelde amandelen, 30 g boter, 1 theelepel kaneel, ½ theelepel geelwortel (koenjit), ½ theelepel gemberpoeder, 1½ a 2 dl kippenbouillon( Zelfgemaakt of blokje. , eetlepel fijngehakte peterselieVoorbereiding
Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Snijdt de kipfilet in stukjes van ca. 2 cm, bestrooi ze met zout, peper en gemalen komijn, wrijf de specerijen goed in het vlees en laat het geheel een kwartiertje staan, zodat de smaken kunnen intrekken. Pel intussen de ui en hak hem grof. Bak de amandelen onder voortdurend omschudden mooi goudbruin in een droge koekenpan. Kijk uit want amandelen verbranden snel! Laat de amandelen afkoelen op een schoteltje.
Bereidingswijze
Verhit de boter in een kleine braadpan en laat de kipstukjes hierin rondom dichtschroeien en bruin kleuren. Voeg de gesneden ui toe, draai het vuur iets lager en laat de ui, al roerende, 2 minuten smoren. Bestrooi de kip en de uien met kaneel, geelwortel en gemberpoeder en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de (uitgelekte) abrikozen toe, giet de bouillon erbij en breng de vloeistof op een hoog vuur aan de kook. Regel het vuur zodanig dat de vloeistof zachtjes borrelt, leg een deksel op de pan en laat de inhoud 10 minuten zachtjes sudderen. Proef of de saus voldoende gekruid is en voeg indien nodig - nog wat zout en/ of peper toe.