1. Home
  2. Recepten
  3. Ansjovis

Ansjovis recepten (2.787)

Alles wissen
Ansjovis

Ansjovis

De ansjovis is een kleine zoutwatervis. Er zijn ongeveer 140 verschillende soorten. Gemiddeld wordt de ansjovis 20 centimeter lang. Het heeft een afgeronde snuit en eet dierlijk plankton. Dit zijn voor het blote oog onzichtbare kleine beestjes die alleen in het water voorkomt. De ansjovis komt in veel verschillende gebieden voor, zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee en de westelijke Indische Oceaan. In deze oceanen blijft hij dicht bij de kust en zwemt hij in grote scholen om minder kwetsbaar te zijn. De ansjovis is niet aangegeven als bedreigd maar als gevoelig. In de keuken wordt de ansjovis voornamelijk sterk gezouten gebruikt. Voordat het de juiste smaak heeft gekregen moet het vaak een maand in het zout weken. De vis wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel in salades als op pizza's of in pastagerechten. In Azie wordt er vaak vissaus van gemaakt.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Bladerdeeghapjes met gekarameliseerde ui en ansjovis

Deze smeltendzachte hapjes zijn op de Franse pissaladiëre gebaseerd. Ze zijn een voedzaam hapje voor bij een drankje.

INGREDIENTEN

2 el olijfolie 1 grote Spaanse ui, doormidden en dan in dunne plakken gesneden Zout en peper 1 tl tijmblaadjes, plus extra om te bestrooien 2 tl bruine basterdsuiker 1 pak 375 gr bladerdeeg 1 blikje van ca 55 gr ansjovisfilets, uitgelekt overlangs doormidden gesneden

Bereidingswijze

Verhit de olie in een koekenpan, voeg de uien toe, bestrooi ze met zout, peper en tijm. Smoor ze regelmatig omscheppend 20 minuten op laag vuur tot ze boterzacht zijn. Voeg de suiker toe en bak de uien regelmatig omscheppend circa 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Proef of ze goed van smaak zijn. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de velletjes bladerdeeg naast elkaar, elkaar overlappend als een grote rechthoek op een bakplaat. Verdeel de uien erop en schik de ansjovisfilets als een vlechtwerk op de uien. Bak het bladerdeeg in circa 25 minuten knapperig en goudbruin. Snijd het in 12 vierkantjes of rechthoeken en bestrooi ze met tijm/ Die ze heet, warm of lauw op.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-04-2011
  • Frans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

gevulde eieren

Met 10 verschillende vullingen Lees meer: de lekkerste recepten voor het Paasontbijt

INGREDIENTEN

MET BIESLOOK(4p):4 hardgekookte eieren- 50g verse roomkaas-1 el mayonaise-geknipte bieslook, zout en peper., MET PAPRIKA (4p):1/4 fijngehakte rode paprika- 4 hardgekookte eieren- 25g verse roomkaas- 1 el mayonaise- 2 el magere kwark- italiaanse kruiden- paprikapoeder, zout en peper., MET ANSJOVIS ( 10 p): 1 blikje (ca 50g) ansjovisfilets- 10 hardgekookte eieren- 150g verse roomkaas- 5 el mayonaise- peper- 1 el medium sherry- gehakte peterselie., MET OLIJVEN (4p): 6 gevulde olijven- 4 hardgekookte eieren- 50g verse roomkaas- 1 el mayonaise- zout en peper., MET TOMAAT (4p): 4 hardgekookte eieren- 25g roomkaas- 1 el mayonaise- 2 el tomatenketchup-gehakte peterselie en bladselderij- 1 theelepel Parmezaanse kaas- zout en peper., MET AVOCADO (10p): 2 plakjes ontbijtspek- 1 kleine rijpe avocado- 2 el citroensap- 10 hardgekookte eieren- 8 el mayonaise- 1/2 theel. cayennepeper- geknipte bieslook- zout en peper.

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-06-2002
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Gevulde eieren - 10 variaties maken

De ingredienten kun je het fijnst krijgen met behulp van de keukenmachine. Door de keukenmachine worden de ingredienten ook beter vermengd. Gebruik bij het vullen van de eieren een spuitzak, dan wordt het mooier als dat je het met een lepel doet.

INGREDIENTEN

4 eieren, 2 eetlepels mayonaise, Peper en zout

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2010
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Bloemkool Ansjovis

INGREDIENTEN

Bloemkool, Blikje ansjovis, Olijfolie, Peper, Pijnboompitten

  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-01-2009
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Artisjokbodems Met Ansjovis

Heerlijk en eenvoudig borrelhapje van Jan (Johnny be Good) en met toestemming geplaatst.

INGREDIENTEN

* 1 blikje artisjokbodems, * 1 blikje ansjovis, * paar tl kappertjes, * paar lepels olijfolie

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-02-2000
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Tomatensalade Met Ansjovis

56 Kcal / 225 KJ, plus vinaigrettesaus

INGREDIENTEN

4 vleestomaten, ontveld, 1 grote rode paprika, schoongemaakt en in ringen gesneden, 50 gr ansjovis uit blik, citroen-vinaigrettesaus (zie sauzen/dressings),

  • Slanke keuken
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-06-2000
  • Slanke keuken
  •  0-10 min.

Ansjovis Eieren

Zowel een borrelhapje als een onderdeel van een koud buffet

INGREDIENTEN

8 hard gekookte eieren-, 2 el ansjovis pasta-, tikje citroensap-, 2 el boter-, 2 el mayonaise-, witte peper.

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-06-2000
  •  
  •  20-30 min.

Eiersalade met ansjovis

INGREDIENTEN

6 eieren, 1 pot ansjovis op zout, handvol peterselie, 1 teentje knoflook, olijfolie, persillade, Mayonaise,

  • Internationaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-03-2008
  • Internationaal
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

broodje met ansjovis

Lekker licht broodje voor tussen de middag..

INGREDIENTEN

1 volkoren broodje, beetje mayonaise naar smaak, 3 zilveruitjes, 3 olijven, 3 ansjovis filets, beetje gemengde sla

  • Goedkoop en snel
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-04-2010
  • Goedkoop en snel
  •  0-10 min.

Vinaigrette Met Ansjovis

INGREDIENTEN

3 lepels olie, 1 lepel azijn, 1 koffielepel mosterd, sjalot, peterselie, peper, zout, 1 hardgekookte geplette eierdooier, 2 dsoepl geplette ansjovis.

  • Internationaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-02-2001
  • Internationaal
  •  10-20 min.

Ansjovis saus

Makkelijke en lekkere warme saus voor bij Uw visgerechten 

INGREDIENTEN

1 potje visfond Lacroix, 200 ml room, 25 g zoute ansjovis, 20 g koude boter, citroensap, cayennepeper,

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-07-2020
  • Frans
  •  10-20 min.
Nieuwste ansjovis recepten

MOZZARELLAPAKKETJES MET ANSJOVIS

EEN EENVOUDIGE MANIER OM VAN OUD BRUIN BROOD EEN ELEGANT VOOR- OF LUNCHGEREVHT TE MAKEN.

INGREDIENTEN

8 sneetjes bruin brood1 bolletje mozzarella2 vleestomaten1 blikje ansjovis4 el gezeefde tomaten1 bosje basilicum

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-05-2003
  • Italiaans
  •  0-10 min.

spaghetti ansjovis

Geen spaghetti met veel saus, maar een beetje saus met spaghetti, zoals de Italianen 'm eten.

INGREDIENTEN

Beetje olijfolie, 2 tot 3 teentjes knoflook, blikje ansjovis, halve pot zwarte olijven, blikje gepelde tomaten (of tomatenblokjes), spaghetti

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-11-2002
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Gebakken ansjovis

INGREDIENTEN

750 g verse ansjovis (schoongemaakt), zout, 6 tot 7 lepels bloem, 1.5 dl zonnebloemolie, 2 lepels fijngehakte peterselie of bieslook

  • Internationaal Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-06-2003
  • Internationaal Bijgerecht
  •  0-10 min.

lamsbout met ansjovis

Een waanzinnig hoofdgerecht

INGREDIENTEN

1 lamsbout van 1,5 kilo 8 ansjovis uit blik 1 eetlepel verse tijmblaadjes 4 tenen knoflook versgemalen peper 125 ml olijfolie

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Toast met ansjovis

INGREDIENTEN

2 harde eieren, 4 sneden geroosterd brood, 3 aardappelen, 1 biet, 1 a 2 dozen ansjovis.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-03-2002
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Paprika met ansjovis

INGREDIENTEN

2 rode paprika's, 2 oranje paprika's, 1 teentje knoflook, 4 filets ansjovis op olie, 1 scheut azijn, 1 eetlepel suiker, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel peper,

  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-07-2006
  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Witlof met ansjovis

Mjammie.

INGREDIENTEN

4 strokjes witlof, 1 blikje ansjovis, 1 eetlepels kappertjes, 1 eetlepel geraspte parmesaanse kaas, 4 eetlepels olijfolie, 1 teen knofllok, fijngehakt

  • Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-10-2004
  • Voorgerecht
  •  0-10 min.

Ansjovis crostine

INGREDIENTEN

100 g gezouten ansjovis, 2 sjalotten, 3 lepels olijfolie, 1 lepel rode wijnazijn, 4 tenen knoflook, 4 lepels gehakte platte peterselie

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-09-2002
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Spinazielasagne met ansjovis

INGREDIENTEN

? 3 uien, ? 2 eetlepels olijfolie, ? 1 pak bladspinazie a la creme (diepvries), ? 1 zakje besciamella sausmix (pak a 2 zakjes a 50 g), ? 500 ml halfvolle melk, ? 2 blikjes ansjovis (a 48 g), ? 1 pak lasagnebladen (250 g), ? 1/2 zakje gemalen belegen kaas (a 150 g),

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-02-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gemarineerde ansjovis

INGREDIENTEN

1 kg ansjovis -zout -olijfolie -2 uien -3 wortels - 6 tenen fijngehakte knoflook - 2 dl azijn - 2 dl water - 1 takje tijm - 1 laurierblad - paar takjes peterselie - 2 tl gekneusde peperkorrels - een paar citroenen

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-08-2003
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Spinazielasagne met ansjovis

INGREDIENTEN

? 3 uien, ? 2 eetlepels olijfolie, ? 1 pak bladspinazie a la creme (diepvries), ? 1 zakje besciamella sausmix (pak a 2 zakjes a 50 g), ? 500 ml halfvolle melk, ? 2 blikjes ansjovis (a 48 g), ? 1 pak lasagnebladen (250 g), ? 1/2 zakje gemalen belegen kaas (a 150 g), , ? ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-02-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Broccoli met ansjovis

Voedingswaarde per portie:808 KiloJoules 192 KiloCalorien,Koolhydr 10 gram, Eiwit 10 gram ,vezels 5 gram van "moesje2"

INGREDIENTEN

500 gram broccoli (roosjes), 1 deciliter wijn (wit), 6 stuks ansjovis (filet), 3 eetlepel olie (olijf-), 3 gram suiker, 2 teentje knoflook, 1 stuks ui, 1 stuks laurier (blad), tijm, peper (wit), zout,

  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-05-2002
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.

Pissaladière met ansjovis

Heerlijke originele pizza uit het Franse Nice die ze warm of koud serveren

INGREDIENTEN

450 g bloem, 1 tl droge gist, 3 dl lauw water, suikersnuifje, 1 tl zout, 2 el olijfoliel, 600 g uien, 4 tijm takjes, 1 dl olijfolie, 50 g ansjovis (gezouten), 50 g zwarte olijven (zonder pit)

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-07-2020
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

pizza met ansjovis

Dit recept is afkomstig van de Napolitaanse keuken,

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 300 g. bloem, 1 mespunt oregano, 5 g. zout, 10 g. gist, 1 dl. lauwwarme melk, 1 el. olie, bloem voor het werkblad, olie om de vorm in te vetten., Voor de vulling:, 300 g. gepelde vleestomaten zonder zaad, 1 el. gedroogd marjoleinblad, 200 g. mozarella (of jongbelegen goudse), 50 g. ansjovisfilets in olie, 1 el. olie van de ansjovis, 1 el. olijfolie

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-03-2002
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Spinazielasagne met ansjovis

INGREDIENTEN

Hoofdgerecht voor 4 personen., , 3 uien, 2 eetlepels olijfolie, 1 pak bladspinazie a la creme (diepvries, 450 gram), 1 zakje besciamella sausmix (pak a 2 zakjes a 50 gram), 500 ml halfvolle melk, 2 blikjes ansjovis (a 48 gram), 1 pak grand'italia lasagne (250 gram), ? Zakje gemalen belegen kaas (a 150 gram), Ovenschaal (inhoud2 liter) ingevet.,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2004
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ansjovis - spagettini

Bijzonder lekker gerecht!

INGREDIENTEN

1 bakje platte peterselie, 2 teentjes knoflook, 1 blikje ansjovis, 4 eetlepels groene olijven zonder pit, 4 eetlepels kappertjes., 2 sjalotjes,in parten, 100 mililiter olijfolie extra vierge, 300 gram spagettini

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-05-2010
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Macaronitaart met ansjovis

INGREDIENTEN

1 el olie - 350 g elleboogmacaroni - 90 g ansjovis (blik) - melk - 185 g Emmentaler, in plakken - 2 tomaten, in schijfjes - 2 tl gehakte verse (of 1 tl gedroogde) basilicumblaadjes., Saus : 2 el olie - 1 ui, zeer fijn gesnipperd - 1 teentje knoflook, geperst - 425 g tomaten (blik) - 1 tl gehakte, verse (of 1/2 tl gedroogde) basilicumblaadjes - 1 el tomatenpuree

  • Italiaans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-05-2001
  • Italiaans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Paprikasoep met ansjovis

Wonderbaarlijk, deze eerlijke soep.

INGREDIENTEN

2 rode en 2 gele geroosterde paprika,s uit een potje, of 4 rode paprikas, 2 sjalotjes, fijngehakt, 1 teen knoflook, fijngehakt, 1 klein spaans pepertje, ontdaan van pitjes, 1 1/2 visbouillontablet, 7 dl. heet water, 20 zwarte kalamata olijfjes, 3 ansjovisfilets op olie uit blikje, met een vork fijngeprakt, beetje peper melange uit de molen, 1 theel. bruine suiker, 2 eetl. room culinair, goede olie, allesbinder, parmezaanse kaas voor de garnering

  • Mediterraan
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-10-2009
  • Mediterraan
  •  20-30 min.

Ansjovis met Bosuitjes

Lekker indopen en op stukjes stokbrood serveren

INGREDIENTEN

2 pakje ansjovis in olie (marokaanse toko), 2 bosjes lenteuien (6 stuks), 1 rode ui, 1 1/2 kleine rode pepertjes, grote scheut extra virgine olijfolie (griekse), grote scheut balsamico azijn

  • Mediterraan Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-01-2006
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  0-10 min.

Stokbrood met ansjovis

Uitstekend en erg makkelijk (warm)borrelhapje , dat de eetlust gegarndeerd opwekt !

INGREDIENTEN

-2 blikjes ansjovisfilets, -2 tenen knoflook (uit de knijper), -1 th lepel tomatenpuree, -1,5 eetlepel olijfolie, -2 eetlepels citroensap, -zwarte peper, -8 sneden stokbrood van 2 cm dik, -peterselie

  • Belgisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-07-2003
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Paprika met Ansjovis

Tapas: Paprika met Ansjovis

INGREDIENTEN

1 Rode Paprika, 1 Blikje Ansjovis, Knoflook, Olijfolie, Takje Rozemarijn, Peper, Zout

  • Spaans Amuse
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-03-2014
  • Spaans Amuse
  •  60-120 min.

Sladressing Met Ansjovis

Ik hou niet van ansjovis, maar deze dressing is iin van mijn favorieten.

INGREDIENTEN

6 eetl. olijfolie, 2 eetl. rode wijnazijn, herbes de provence, peterselie, bieslook, beetje ansjovispasta, Parmezaanse kaas.

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-05-1999
  • Frans
  •  0-10 min.

ansjovis toast

Een makkelijk en lekker borrelhapje.

INGREDIENTEN

4 sneden brood zonder korst.2 Blikjes ansjovisfilets. Peterselie. wat citreonsap en olie.Geraspte kaas.

  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-2000
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.

Aardappelgratin met ansjovis

INGREDIENTEN

750 gram vastkokende aardappels, 2 eetlepels olijfolie, 1 blikje ansjovisfilets in olijfolie 50 gram, 750 gram uien, in dunne ringen, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 250 ml room, 100 gram geraspte Gruyèrekaas

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-08-2010
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gebakken Ansjovis

Ansjovis is in Nederland nog niet zo gewaardeerd als in Zuid-Europa, jammer want het is een heerlijke vis.

INGREDIENTEN

1 kilo ansjovis, sap van twee citroenen, enkele druppels azijn, zout en peper, 3 e 4 eieren, 3 e 4 el bloem, 1 snufje nootmuskaat, 1 snufje cayennepeper, 1 eetlepel paprikapoeder, 2,5 deciliter olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel zout, 2 citroenen, 1 bosje peterselie,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-03-2005
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Asperges En Ansjovis

Recept uit het River Cafe Kookboek Easy

INGREDIENTEN

150 g boter, 6 ansjovisfilets, halve citroen, 800 g groene asperges, 50 g parmezaanse kaas, ,

  • Mediterraan Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-09-2005
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  20-30 min.

Paprika met ansjovis

Peperoni con acciughe

INGREDIENTEN

4 eetl. olijfolie, extra vierge2 teentjes knoflook1 groene paprika1 gele, paprika1 rode paprika1 blikje ansjovisfilets1 eetl. kappertjes 1 eetl. (liefst verse) oregano

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2005
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Zwaardvis Met Ansjovis

INGREDIENTEN

, , 4 zwaardvissteaks, 50 gr ansjovisfilet, 2 el kappertjes, peper, 2 el olijfolie, 1 el boter of margarine

  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-03-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Vleespastei Met Ansjovis

249 Kcal, 20 Prot., 18 Vet, 0,1 Khdr. voor 1 portie

INGREDIENTEN

500 gr kalfsgehakt, 3 eieren, 10 ansjovissen, 1 dl droge witte wijn of sherry, zout en peper,

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-09-2000
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Ansjovis

Ansjovis

De ansjovis is een kleine zoutwatervis. Er zijn ongeveer 140 verschillende soorten. Gemiddeld wordt de ansjovis 20 centimeter lang. Het heeft een afgeronde snuit en eet dierlijk plankton. Dit zijn voor het blote oog onzichtbare kleine beestjes die alleen in het water voorkomt. De ansjovis komt in veel verschillende gebieden voor, zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee en de westelijke Indische Oceaan. In deze oceanen blijft hij dicht bij de kust en zwemt hij in grote scholen om minder kwetsbaar te zijn. De ansjovis is niet aangegeven als bedreigd maar als gevoelig. In de keuken wordt de ansjovis voornamelijk sterk gezouten gebruikt. Voordat het de juiste smaak heeft gekregen moet het vaak een maand in het zout weken. De vis wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel in salades als op pizza's of in pastagerechten. In Azie wordt er vaak vissaus van gemaakt.

Nieuwste ansjovis recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top