1. Home
  2. Recepten
  3. Andalusisch

Andalusisch recepten (2) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Gazpacho

Een frisse koude groentensoep voor warme dagen. Oorspronkelijk is het een Andalusisch recept.

INGREDIENTEN

6 rijpe en vleselijke tomaten 2 groene paprikas 1 rode paprika 1 komkommer 1 hart van een grote ui 1 teen knoflook 2 witte boterhammen (niet te vers) zonder korst Zout, extra virgen olijfolie, azijn

Voorbereiding

1. De twee boterhammen laten weken in een diepe bord met water tot ze net onderstaan. Klein beetje zout en olie aan toevoegen, en wegzetten. 2. De tomaten pellen en in stukjes snijden, evenals de paprika, de komkommer, de ui en de knoflook. De zaadjes uit de paprikas verwijderen.

Bereidingswijze

3. Een beetje water er bij doen en met de staafmixer of keukenmachien alles mixen totdat een gelijkmatige massa (crème) verkregen is. Dan het brood met water en azijn er bij doen en opnieuw mixen tot een gelijkmatige massa. 4. Koud water er bij doen en opnieuw mixen, en zout en azijn er aan toevoegen naar gelang smaak. 5. De creme zeven zodat de schil van de paprika eruit gefilterd wordt (het is heel moeilijk om die rauw te pellen zonder dat je de helft van de paprikas verliest :-). 6. Indien nodig nog meer water aan toevoegen, het moet een structuur van gelijkmatige vloeibare crème krijgen. In de koelkast zetten tot het lekker koud is, net voor serveren nog een scheutje extra virgen olijfolie met een houten spatel door de gazpacho roeren.

  • Spaans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-01-2009
  • Spaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Tharid

"Wat heeft u voor ontbijt," "Wijn noch braadvlees noch Qadid noch Tharid noch linzen". "Wat u heeft gegeten beantwoordt alleen dat, en niets meer! Waarom dit nutteloze geklets?" "Omdat, tot u alle het andere ontkent, de affirmatie van God u zal ontsnappen. Ik ontkende dat u de geur van bevestiging misschien zult vangen. Ik speel de melodie van ontkenning; pas wanneer u sterft, zal de dood dit raadsel ontwarren". (Mevlana) De Profeet Mohammed hield zo veel van Tharid dat hij het met zijn geliefde vrouw Aisha vergeleek. Dit recept is vanuit een dertien eeuwen oude Andalusisch kookboek aangepast.

INGREDIENTEN

700 gr kekererwten, 2 kilo lamsvlees in blokjes, 1.5 liter water, 1 kilo uien fijngesneden, 2 el. korianderzaad, 150 gr fijngesneden verse koriander, 2 tl. karwijzaad, 2 tl peper, 6 eieren, 1 el. zout, halve tl. saffraan in 2 el. water opgelost, 1150 gram honing, 400 gram broodkruimels, 6 pita broodjes in kwarten gesneden,

  • Turks
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-07-2006
  • Turks
  •  > 120 min.
Nieuwste andalusisch recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top