Amandelspijs om zelf te maken
Een lekker recept om zelf amandelspijs te maken. Veel goedkoper en lekkerder dan de gekochte amandelspijs. Het gemakkelijkste is de amandelen zonder vlies te gebruiken. Amandelen met vlies zijn iets bewerkelijker.Hier in Duitsland (misschien ook in Nederland) zijn zakjes met gemalen amandelen te koop. Maakt het recept nog gemakkelijker, maar de amandelspijs wordt dan wel iets fijner van structuur.Wordt in een recept gemeld dat je nog ei door het amandelspijs moet mengen, dan is dit meestal omdat de amandelspijs te vast is (vaak zo`n blok!). Heb je de amandelspijs zelf gemaakt en is deze nog goed te verwerken, dus zacht, dan geen ei erdoor mengen, maar gewoon zo gebruiken!Voor de amandelspijs op de foto heb ik de dubbele hoeveelheid gebruikt.
Ingrediënten 10 personen
125 gram amandelen zonder vlies of 125 gram gemalen amandelen , 125 gram suiker , 1 ei, mespunt zoutBereidingswijze
Heb je amandelen met vlies zet deze dan op met koud water en breng ze aan de kook. Giet het water af zodra het kookt en spoel de amandelen in een vergiet om met koud water. Nu kun je de vliesjes goed verwijderen. Doe de amandelen in een schone doek en spoel ze goed af.Doe de amandelen met suiker, ei en zout in de keukenmachine en maal hiervan een gladde pasta. (Kan ook in een amandelmolen.)Heb je gemalen amandelen dan alle ingrediënten door elkaar mengen.Laat de amandelspijs minstens een week staan voordat je het gaat gebruiken. Het is lange tijd houdbaar in de koelkast en je kunt het ook invriezen.