1. Home
  2. Recepten
  3. Afrikaans
  4. Afrikaanse recepten
De lekkerste Afrikaanse recepten

Afrika is het op één na grootste continent op aarde en bestaat uit 54 landen. Ieder land met zijn eigen cultuur en keuken. De Afrikaanse keuken is verdeeld in grofweg 3 regionale keukens: de Sub-Sahara Afrikaanse keuken, de Noord-Afrikaanse keuken en de keuken van het Midden-Oosten. Afrikaanse gerechten bestaan vooral uit granen, brood, couscous, yams, bakbananen, cassave en gierst. Vlees is - in tegenstelling tot overige continenten - geen hoofdingrediënt. Kikkererwten, yoghurt, linzen, citroen en aubergine worden met name gebruikt in Arabische recepten. Je proeft de invloed van de natuur en religies in Afrika terug in Afrikaanse recepten. Op deze pagina vind je de lekkerste recepten uit Afrika en het Midden-Oosten.

Afrikaanse recepten Meer Afrikaanse recepten recepten »
Meer Marokkaanse recepten recepten »
Meer Arabische recepten recepten »
Meer Egyptische recepten recepten »
Meer Zuid-Afrikaanse recepten recepten »
Meer Ghanese recepten recepten »
Meer Tunesische recepten recepten »
Suggesties kookboeken

De culturele diversiteit van Suriname zie je goed terug in de keuken die Aziatische, Afrikaanse en Europese invloeden heeft. Probeer nu het bekende geroosterde buikspek uit China! …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Aziatisch

Mijn eerste vriendje kookte dit bijna elke week, we aten er dan een paar dagen van. nu 25 jaar later denk ik dat het een simpele variatie op west afrikaanse jollof rijst is, alleen wat simpeler en geschikter voor een klein budget. ik weet de hoeveelheden niet meer precies, maar denk niet dat het erg veel uitmaakt. ik zal het recept updaten en een foto plaatsen als ik het weer een keer gemaakt heb …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Afrikaans

Deze pittige zuid afrikaanse croques/tosties van de grill / BBQ smaken heerlijk  …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Afrikaans

Wie graag wat exotischer kookt zonder een resem speciale of zeldzame ingrediënten te moeten sprokkelen, is met recept absoluut geholpen. Moqueca Baiana is een stoofschotel met vis uit Brazilië, een land dat heel wat culturen herbergt. Europese, Afrikaanse en Amerikaanse invloeden vloeien rijkelijk samen in dit uiterst eenvoudige maar erg lekker gerechtje. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Braziliaans

Er zijn veel recepten van bobotie te bewonderen, deze recepten hebben veel met elkaar gemeen en zijn toch nét weer iets anders net als dit recept van Project Gezond.  In de supermarkt zie ik ze wel staan de kant en klare verpakkingen van de wereldgerechten, waar je in een handomdraai lekkere gerechten mee kunt klaarmaken voor pak 'm beet zo'n € 3,50 hoef je bij de Indiase Kip Tandoori,  "alleen nog maar je kip, crème fraîche en olie toe te voegen". Op de site van Project Gezond kwam ik een blog tegen met wel 11 Wereldgerechten en allemaal zonder pakjes en zakjes. Deze gaan we dus allemaal eens uitproberen. https://www.projectgezond.nl/echte-zuid-afrikaanse-bobotie/ Je hebt best wel een waslijst aan ingrediënten nodig, maar zeer waarschijnlijk heb je de meeste wel in huis. Bovendien zorgt deze grote variëteit voor veel smaak , het zit er zeker niet voor niets in. :) En........als je alles van te voren  afmeet en afweegt staat het gerecht best snel op tafel. Wij hebben genoten.   …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Afrikaans

Dit is een combinatie van de beer can chicken en zuid afrikaanse kippenpoten in cola marinade. De marinade en het blikje cola in de kip maken hem super mals. Je proeft de cola niet terug; deze gaat op in een prachtige sticky barbecue saus. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Internationaal

Toen ik op vakantie was op het eiland Zanzibar heb ik daar een heerlijke pompoensoep gegeten. De soep was lekker kruidig en dat is niet vreemd als je weet dat Zanzibar het kruideneiland wordt genoemd. Omdat ik dol ben op pompoensoep en omdat het nu weer pompoentijd is heb ik ben ik deze keer eens op de Afrikaanse toer gegaan. Ik heb mijn inspiratie gehaald uit 2 kookboekjes die ik van Zanzibar heb meegebracht en heb daar zelf mijn eigen creativiteit aan toegevoegd. Zo is dus het recept voor deze heerlijk kruidige pompoensoep ontstaan …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Afrikaans

Bobotie is van oorsprong een Aziatisch gerecht, maar nu typisch Zuid-Afrikaans. De absolute favoriet van mijn dochter van 16. Een ovenschotel met gehakt, eieren, kerrie, fruit en boontjes. Dankzij de combi hartig - zoet zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het recepten schrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Zuid-Afrika, bijvoorbeeld over de Big Five; of Kaap de Goede Hoop; of Nelson Mandela; of de grappige Afrikaanse woordjes zoals wipmat (=trampoline), kleefbroek (=legging) of breekgoed (=servies). Smaaklike eten! WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl …  Lees verder »

Een Zuid Afrikaanse recept van S.J.A. De Villiers, uit haar boek: KOOK EN GENIET eerste druk 1951 Hier geld de principe weer van hoe minder gecompliceerd, hoe lekkerder van smaak. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Eenvoudig maar erg lekker mn door de saus.Simpel om te toveren tot een veg.gerecht door de kip te vervangen door bv quorn. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Afrikaans

Herfstsoep; warm, zoet en kruidig (ideaal voor kinderen) …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Afrikaans

Mmmm....wat een lekkere soep! In mijn kookboekje van Onno Kleyn ( 100 x een bundel vol kookgeluk) las ik een recept van Tunesische tomatensoep met couscous en citroen. Dit recept trok me heel erg aan. Maar het was zondag en ik had niet alle ingrediënten in huis. Dus -zoals vaak - het recept op een aantal punten aanpassen. Wat meer van het één of andere en wat andere ingrediënten. (sorry Onno !) We hebben de soep net gegeten en hebben er heel erg van gesmuld. Deze soep komt zeker vaker op tafel !!! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Afrikaans

Een poosje geleden zag ik dit gerecht gemaakt worden in een Engels kookprogramma door de BBC kok. Toen hij zijn witte rijst ging koken in garam masala liep het water me uit de mond. Garam masala is een mengsel van allemaal geroosterde specerijen. Je kan het kopen of in 8 minuten zelf maken. Snel overschrijven van de Britse ceefax wat erin zit en namaken. Dit is ruim voldoende voor 2 personen, makkelijk te maken en echt crimineel lekker, alleen de rijst al! Dit is wel de lekkerste kip curry die ik gemaakt heb. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Afrikaans

Afrikaanse stoofschotel …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Afrikaans

Lekker, makkelijk en snel voor doordeweek, makkelijk voor te bereiden en heerlijke smaken op het bord. Eet dit met gekookte basmatirijst. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Afrikaans
Populaire Afrikaanse kookboeken:
Top