1. Home
  2. Recepten
  3. Achterhoek

Achterhoek recepten (12)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Nieuwjaarkoeken (Achterhoek)

INGREDIENTEN

250 G BOTER - 500 G SUIKER - 3 EIEREN - 500 G BLOEM - 1/2 L WATER 1/2 L MELK - ANIJS - KANEEL - SCHEUT BRANDEWIJN.

Voorbereiding

Smelt de boter en los er de suiker in op. Voeg een voor een de eieren toe. Goed mengen en er langzaam het water/melk mengsel bijgieten. Daarna de (gezeefde) bloem er al roerend bijstrooien tot een glad beslag ontstaat. Op het laatst een schepje kaneel en wat ster-anijs en een scheut brandewijn door het mengsel doen. Laat het beslag enige uren staan, liefst een hele nacht, voordat er gebakken wordt.

Bereidingswijze

Bakken Het ijzer goed verhitten en invetten met vetspek of wat boter. Bak de koeken tot ze lichtbruin zijn en rol ze meteen op rond een stokje of de steel van een pollepel.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.

mosterdsoep

Deze soep wordt veel in de Achterhoek gegeten. Doesburg staat bekend om zijn Mosterdsoep. Deze stad heeft zijn eigen Mosterd-en Azijnfabriek en is een bezoekje waard.

INGREDIENTEN

, , , , , , , 60 g bloem, 50 g boter, 1.5 ltr kippenbouillon, 50 g dobbelsteentjes rookspek, 10 g boter, ? el Franse mosterd (? eetlepel), 1 el Doesburgse mosterd ( 1 eetlepel), Vers gemalen peper., laurier, scheutje room, dobbelsteentjes wortel, 1 gesnipperd uitje, 1 zacht zure appel, fijn gehakte peterselie, , , , , , Maak een roux van boter en bloem en laat dit koud worden., , Roer de roux glad met de bouillon en voeg de kruiden aan toe en breng hem aan de kook., , Laat de soep een ? uurtje zachtjes trekken., , Fruit nu de spek aan in het klontje boter samen met de ui en wortel en boeg dit dan bij de soep., , Doe nu de mosterd erbij en breng de soep op smaak met peper, zout, aroma en room., , Voeg op het laatste moment de appel toe., , Bestrooi de soep met wat fijngehakte peterselie., ,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-09-2003
  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.

Ouderwetse Achterhoekse speksaus of dikke saus lekker bij bietjes

Een heel ouderwets recept dat ik leerde eten bij mijn schoonouders. Mijn schoonvader (afkomstig uit de Achterhoek) maakte dit met bietjes of met bruinebonen. Iedere winter komt dit wel een keer bij ons op tafel.

INGREDIENTEN

Saus, 2 magere speklapjes of 200 gram mager ontbijtspek -, 2 flinke uien -, 1/4 liter melk -, 1 eetlepel maizena -, peper, zout, scheutje maggi, (eventueel een klein restje jus)

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-12-2009
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

soep met boerenkaas,mosterd en prei

Een streek soep uit de achterhoek die heerlijk hartig is

INGREDIENTEN

2 preien,in dunne ringen, 25 gram boter, 2 el. fijne mosterd, 8 dl. kippenbouillon, 2 dl. slagroom, 100 gr. jonge of licht belegen, geraspte boerenkaas, 2 el. grove (Doesburgse) mosterd, 2 lente-uitjes, in heel dunne ringen

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-08-2009
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Humkessoep, Sniebonensoep Of Slevensoep

Deze recept komt uit de achterhoek, Vrienden van de Streektaal veur Lochem en Umgeving. "Recepten uut Grootmoders Tied"

INGREDIENTEN

Iej hebt neudig: 1 soepbutje, 2 1/2 ons varkensribbekes, 2 1/2 ons varse varkenswos, 'n plakke rookspek, 400 gram sniebonen, umtrent 6 grote (middel) eerappels, 2 1/2 liter water, pepper en zolt.

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-10-1999
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Achterhoekse foeksen endievie

Recept uit de Gelderse Achterhoek, lekker en gezond !

INGREDIENTEN

-1 1/2 kg aardappelen, -400 g andijvie, -3/4 l kokende melk, -100 g vet spek, -peper en zout, VOOR DE KARNEMELKSAUS:, -1/2 l karnemelk, -70 g bloem, -100 g vet spek

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-11-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Krentewegge Of Kraamschudderswegge

Wordt in de Achterhoek op kraamvisite geschonken/ gegeten.

INGREDIENTEN

500 g bloem, 3 dl lauwwarme melk, 35 g gist, 1 tl zout, 1 ei, 1? el vanillesuiker, 100 g boter, gesmolten, 250 g rozijnen, 250 g krenten, 75 g oranjesnippers, 125 g gesneden sucade, 1 ei

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-03-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Bonensoep uit Aalten

Streekgerecht uit de Achterhoek; fietsen wil ginds ook zeggen snipperen of snijden

INGREDIENTEN

-2 l water, -500 g varkensribbetjes, -250 g verse worst, -300 g snijbonen, -zout en peper, -1 potje witte bonen, -4 middelgrote aardappelen, -1 kleine selderijknol, -2 niet te dikke preien, -groene kruiden naar smaak

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-11-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.

De ?nieuwe? hutspot

Geen ?pot deur m?koar? zoals ze in de Achterhoek zeggen, maar wel een gerecht dat in een pan kan worden opgediend. Hutspot in een nieuwe stijl. Aardappelen en wortelen worden elk apart gekookt en de uien worden goudbruin gefruit.

INGREDIENTEN

1000 gram aardappelen, vastkokers, - zout, - 400 gram winterwortelen, in blokjes (ca. 7 mm.) gesneden, - 400 gram stevige uien, in smalle ringen gesneden, - 60 gram boter, - witte peper uit de molen, - 4 eetl. fijngehakte platte (blad)peterselie,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-09-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

**ROMIGE ASPERGE AARDAPPELGRATIN**

De asperge is een groente met een rijke geschiedenis In de 19e eeuw werd hij populair in Nederland. Sinds dien worden asperges voornamelijk op de droge zandgronden van Limburg en Brabant verbouwd. Maar ook in de Achterhoek, Groningen en op Texzel blijken asperges het prima te doen.

INGREDIENTEN

=500 gram Krieltjes. = 1 kg witte Asperges., =450 gram Prei a' la creme (pak diepvries.), =3 eetl.Amandelschaafsel = 2 eetl. Arachide olie., =1/2 eetl. gedroogde Dragon., =150 gram flinterdunne Achterham., =1 Citroen (schoongeboend) = 75 gram Twijfelaar, (kaas,stukje,geraspt)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-05-2015
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gouden eieren

Nederlandse variant op een gerecht uit Maleisie. In plaats van koksmelk wordt er room gebruikt. Het gebruikte vlees noemt met Naegelhout. Naegelhout is oorspronkelijk de gedroogde muis van het rund. Vroeger hingen ze op de meeste boerderijen in Twente en in de Achterhoek in de keukens van de boerderijen te drogen. Vandaar dat je bij de meeste slagers in die gebieden nog altijd naegelhout kunt kopen. In plaats daarvan kunt u ook rauwe (gedroogde of gerookte) runder- of lamsham gebruiken.

INGREDIENTEN

8 hard gekookte eieren25 gr. boter1 gesnipperde, middelgrote ui1 fijngehakt, teentje knoflook1 eetl. fijn geraspte verse gemberwortel1 theel. sambal oelek1, theel. scherpe kerriepoeder1/2 theel. milde kerriepoeder5 dl. (kook)room1 tablet, voor kippenbouillon1 kleine, rode, in draadjes gesneden Spaanse peper8 sneetjes, licht geroosterd wit (casino)brood8 grote dunne plakken gedroogd rundvlees (Naegelhout), ca. 150 gram2 rijpe (Italiaanse) ontvelde tomaten, vruchtvlees in minuscule blokjes, gesneden2 eetl. grof gehakte verse korianderevt. enkele toeven verse koriander

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-09-2004
  •  
  •  30-60 min.
Nieuwste achterhoek recepten

Wild zwijnkoteletjes met preisselbeeren

Wilde zwijnen worden in ons land al sinds mensenheugenis gefokt. Met name in Twente en in de Achterhoek maakte men er veel werk van. Het gaat bij wilde zwijnen alleen om de kleintjes. Wanneer de dieren ouder dan 6 maanden zijn, is de fijne smaak verdwenen en zijn de zwijnen voor het gebruik in de keuken niet meer geschikt.

INGREDIENTEN

8 koteletjes van (gefokte) jonge wilde zwijnen, - zout, - zwarte peper uit de molen, - 35 gram boter, - 3 eetl. olijfolie (traditioneel), - 3 eetl. rode wijn, zoals Beaujolais Villages, - 2 theel. allesbinder, - 6 eetl. preisselbeerencompote, uit potje,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-11-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste achterhoek recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top