1. Home
  2. Recepten
  3. ZuidAfrika

ZuidAfrika recepten (217)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Kippenleverpate. (Zuid-Afrika).

INGREDIENTEN

450 gr. kippenlevers, 1 theel. gedroogde tijm, 1 grote ui, 200gr. boter, 150 gr. champignons of aubergines, versgemalen zwarte peper naar smaak, 1 teentje knoflook, L zout naar smaak, 1 laurierblad, 3 eetl. brandy. takje peterselie,

Voorbereiding

Maak de kippenlevers schoon en hak ze fijn. Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Was de champignons of de aubergines en hak ze fijn. Was de peterselie en hak ze fijn.

Bereidingswijze

Bak de kippenlevers, de ui, de champignons of de aubergines, de knoflook, laurierblad, de peterselie en de tijm in 60 gr. boter. Als deze gaar zijn, het laurierblad verwijderen, peper en zout toevoegen en als laatste de brandy. Doe alle ingredienten, inclusief de rest van de boter, in een mixer en meng ze goed. Breng het mengsel over in een schotel. Als het voldoende is afgekoeld, kan de pate in de ijskast gezet worden om te harden.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-07-2004
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

BIRYANI UIT NATAL (Zuid-Afrika)

Natal is een provincie in Zuid-Afrika en daar woont het meeste Indiërs van Zuid-Afrika. Deze gerecht is door de mensen meegenomen uit India en het ging zijn eigen leven leiden met beschikbare ingrediënten en kruiderij in ZA.

INGREDIENTEN

1+1/2 kg kippen delen, met zout ingewreven, 4 hard gekookte eieren, in dikke plakjes, 6 uien, in dunne halve ringen, 6 aardappelen, in blokjes, 300 g bijna gaar met zout gekookt rijst, 125 g rode linzen, 150 g grof gesneden tomaten uit blik met sap, met zout en peper op smaak gebracht., 1 t cayennepeper, 75 ml citroensap, 135 ml olie, 1 vol t koriander poeder, 5 cm pijpkaneel, verbrokkeld, 2 laurierbladeren, verscheurd, 5 kardemom zaden, 1/2 t komijnzaad, 1 volle t geelwortel, 4 teentjes knoflook, fijn, 3 cm verse gember, geraspt, zout, zwarte peper, 1/2 t saffraan (eerst in droge pannetje geroosterd, dan verkruimeld en in in warme melk geweekt), kippenbouillon (zoveel dat stoofpan voor helft onderstaan)

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-05-2010
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Chutneykip uit Zuid-Afrika

Zuid-AFrika is beroemd om zijn chutneys. Dit wordt echt overal bij gegeten, of al tijdens het koken in het eten verwerkt. Chutneykip bijvoorbeeld is typisch Zuid-Afrikaans. Een ovenschotel met cakemeel, kerrie en bouillon. Zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Zuid-Afrika, bijvoorbeeld over de Big Five; of Kaap de Goede Hoop; of Nelson Mandela; of de leuke Afrikaanse woordjes zoals wipmat (=trampoline) of kleefbroek (=legging) of breekgoed (=servies). WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl

INGREDIENTEN

500 gram kipfilet, 4 stukken, 10 kleine, geschilde aardappelen, 500 gram wortelen, klein gesneden, 1 eetlepel kippenbouillonpoeder, 125 gram cakemeel, 1 tablet kippenbouillon, opgelost in 100 ml water, 1 eetlepel olijfolie, 3 eetlepels kerriepoeder, 250 ml mangochutney, 500 ml melk

  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2011
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.

Zuid-Afrika: VAN DER HUM

* Mandarijnenlikeur *Deze likeur wordt gemaakt van naartjies, de heerlijke mandarijnen uit Zuid-Afrika. Hoewel Van der Hum ook in de handel verkrijgbaar is, geven veel mensen er de voorkeur aan de drank zelf te bereiden en er bestaan talloze recepten voor. De likeur moet voor gebruik twee tot drie weken staan.

INGREDIENTEN

1 liter brandewijn2 volle eetlepels verse mandarijnenschillen1 eetlepel verse bitter-sinaasappelschil1,2 dl donkere Jamaica-rum7 hele kruidnagelsstukje muskaatnoot van 1 cm4 eetlepels oranjebloesemwater3,5 dl suikerstroop

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-10-2002
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Zuid-Afrika: Vis in bier

Een oud boerenrecept uit Oranje-Vrijstaat. Daar werd ongetwijfeld riviervis gebruikt, maar met kabeljauw gaat het ook heel goed.

INGREDIENTEN

500 g kabeljauwfilet, 1 grote ui, 500 g tomaten, peper, zout, boter, 1 glas bier

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2000
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Umfino (groentegerecht uit zuid-afrika)

In Zuid-Afrika word Umfino (paardenbloem) gegeten door de zwarte bevolking (Xhosas) in de Kaapprovincie. Umfino word door ons westerlinge als onkruid beschouwt, maar de zwarte mensen pluk dit gewoon in de veld en beschouwd het als delicatesse . Vertaald, heet Umfino "wilde bladeren." Als plaatsvervanger kan, groene bonen bladeren of zoete aardappel of rode bieten bladeren gebruikt worden voor Umfino.

INGREDIENTEN

Umfino of één van de plaatsvervangers, in reepjes gesneden, zout, peper, water, bindmiddel

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-05-2010
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Bobotie Uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

5 sneetjes witbrood, 1 kopje melk, 1 fijngesneden ui, olie, 1 afgestreken eetlepel milde kerrie, 2 afgestreken tl bruine suiker, 1 afgestreken tl zout, sap van een halve citroen, 1/4 tl nootmuskaat, 500 g kalfsvlees of grof kalfsgehakt, 1 ei, losgeklopt, paneermeel, klontjes boter, ,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-04-2001
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Pompoensoep uit Zuid-Afrika

Makkelijk te bereiden romige pompoensoep met kippenfond als basis.

INGREDIENTEN

1 kg pompoen (zonder schil en pitten) in blokjes, 2 uien (fijngehakt), 2 dunne plakjes verse gember, 1 l kippenfond, zout, versgemalen zwarte peper, 1/4 tl nootmuskaat, 2 el bloem, 2 el zachte boter, 250 ml room, Voor de garnering:, room, gehakte verse kruiden

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-08-2001
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Gekruide mosselen van Ainsley (Zuid-Afrika)

Ainsley's gekruide mosselen ontstaan tijdens een ontmoeting met de chefkok van het Victoria Junction Hotel in Kaapstad.

INGREDIENTEN

1,75 kg mosselen, 75 g gedroogde abrikozen in dunne plakken, 4 lepels sinaasappelsap, 4 lepels citroensap, geraspte schil van 1 citroen, 8 lepels droge witte wijn, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 4 stukjes pijpkaneel a 2,5 cm, 60 g boter, 4 lepels versgehakte koriander, 4 lepels versgehakte knoflook- of gewone bieslook, zout, peper, 4 cm gemberwortel in plakjes,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-07-2003
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

MALVAPUDDING (Zuid-Afrika) een feestelijk nagerecht

Tijdens onze huwelijksreis in Zuid-Afrika hebben we Malvapudding als toetje gegeten. We waren direct verkocht. Het is ook steeds een succes als we dit maken voor bezoek.

INGREDIENTEN

Ingrediënten:, Pudding, 150 gram suiker, 150 gram bloem, 50 ml melk, 2 eieren, 30 gram roomboter, 1 eetlepel abrikozenjam, 1 theelepel azijn, 1 theelepel baksoda (dus geen poeder!), snufje zout, , Saus, 200 ml slagroom, 100 gram roomboter, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker,

  • Afrikaans Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2016
  • Afrikaans Nagerecht
  •  30-60 min.

Pompoensoep met limoet (Zuid-Afrika)

* Pampoen- en lemoensop *De pompoen werd destijds meteen populair bij de Hollanders. Ze groeien in het warme Zuid-Afrikaanse klimaat beter dan aardappelen en kunnen op bijna dezelfde manier worden gebruikt. Deze soep is romig, licht zoetzuur. Bron: Tip 11/2001

INGREDIENTEN

1 verse gele pompoen van ongeveer 3 kilo, 3 groentebouillonblokjes, 2 sprieten citroengras (sereh) vers of diepvries, 1 el geraspte verse gemberwortel, 2 laurierblaadjes, 1 limoen (schoongeboend), 1 bosje basilicum (blad fijngeknipt), 4 tl poedersuiker, sap van 2 perssinaasappels, 2-3 handsinaasappels, zout, versgemalen peper, nootmuskaat, 2 bekertjes creme fraiche (losgeroerd)

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2001
  • Afrikaans
  •  30-60 min.
Nieuwste zuidafrika recepten

Bananen met noten (Zuid-Afrika)

INGREDIENTEN

6 rijpe maar stevige bananen, gepeld - 2 eetl. gehakte ongezouten cashewnoten - 2 eetl. gehakte ongezouten pinda?s - 2 eetl. gedroogde kokos - 1 eetl. lichtbruine basterdsuiker - 1 theel. gemalen kaneel - ? theel. versgeraspte nootmuskaat - 1? dl verse sinaasappelsap - 4 eetl. rhum - 15 g boter of margarine - geklopte slagroom of creme fraiche

  • Multi-cultureel Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2002
  • Multi-cultureel Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gehaktballen kebabs voor bbq

Een heerlijke recept uit Zuid-Afrika en heel goed geschikt voor op de BBQ of onder grill.

INGREDIENTEN

1 ui, fijn, 1 teentje knoflook, fijn, olie, 600 g mager rundergehakt, 5 t peterselie, fijn, 1 tot 2 t worcestersaus, zout, peper, 250 g ontbijtspek, mosterd

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-05-2006
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Bobotie

Bobotie is van oorsprong een Aziatisch gerecht, maar nu typisch Zuid-Afrikaans. De absolute favoriet van mijn dochter van 16. Een ovenschotel met gehakt, eieren, kerrie, fruit en boontjes. Dankzij de combi hartig - zoet zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het recepten schrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Zuid-Afrika, bijvoorbeeld over de Big Five; of Kaap de Goede Hoop; of Nelson Mandela; of de grappige Afrikaanse woordjes zoals wipmat (=trampoline), kleefbroek (=legging) of breekgoed (=servies). Smaaklike eten! WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl

INGREDIENTEN

600 gram rundergehakt, 600 gram sperziebonen, kleingesneden, 1 dikke snee wit brood, gekruimeld, 2½ dl melk, 1 ui, gesnipperd, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 eetlepel kerriepoeder, 1 eetlepel kurkuma (koenjit), 1 eetlepel garam masala (Indisch kruidenmengsel), 1 eetlepel kaneel, 30 ml azijn, 2 eetlepels abrikozenjam, 2 eetlepels mangochutney, 50-100 gram rozijnen, 3 eieren, 2 appels, in stukjes gesneden, 50 gram amandelen, fijn gehakt, olijfolie, zout en peper

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-09-2012
  •  
  •  30-60 min.

Kakivruchtentoetje

Heerlijk vers fruit toetje.

INGREDIENTEN

Ingredienten: (voor 4 personen), , , , , , 3 kakivruchten (Zuid-Afrika), , 250 g aardbeien, , 4 kiwi's, , 0,6 dl Cointreau, , slagroom, , ,

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-06-2006
  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Kip met rooibostee uit oven

Deze gerecht is een heel apart combinatie van kip, rooibostee en bier. Deze ingrediënten passen heel goed bij elkaar en smaken voortreffelijk samen. Rooibosthee word gemaakt van een inheemse struik die groeit in de Karoo gebied in Zuid-Afrika. En is in de supermarkt in NL gewoon te lopen.

INGREDIENTEN

VOOR KIP:, 1200 g kip in delen verdeeld, 3 e bloem, 2 t zout, 1/4 t peper, olie om in te bakken, , VOOR ROODBOSTEE SAUS:, 250 ml sterke roodbostee, 250 ml bier, 1 e honing, 2 t mosterd, 1 klein blikje ananas met stroop, 2 e bloem

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-09-2008
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Aardappelen uit de oven

Recept uit zuid-afrika

INGREDIENTEN

1. Schil aardappelen en snijd in dunne plakjes. 2. Pak een laag aardappelplakjes in een ingevette ovenschaal. 3. doe er geraspte ui overheen en bestrooi met zout, peper en aromat. 4. Herhaal deze proces, eindegend met een laag aardappelen bovenop. 5. Raspt chedderkaas eroverheen en doe er 250ml slagroom over.(afhangende van hoeveelheid aardappels die je gebruik) 6. Bak voor 1 uur bij 180*C tot gaar en mooi goudbruin van kleur.

  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-01-2006
  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  60-120 min.

Mijn goulash variatie

In Zuid-Afrika heb je Bobotie, in Italië bolognaise, in Mexico Enchiladas in Polen borsjtsj en elk gerecht word in het land zelf op honderde manieren gemaakt. Dit geld ook voor goulash uit Hongarije. Hier is mijn variatie ervan..   Om je lippen bij af te likken, zo lekker is deze en ook nog boordenvol vitamines. 

INGREDIENTEN

, 150 g spekreepjes, 3 e zonnebloemolie, 700 g runderlappen, in blokjes gesneden, zout, zwarte peper, bloem voor bestuiven van het vlees, 3 uien, fijn, 3 teentjes knoflook, fijn, 1 rode peper, fijn, 3 middelgroot wortelen, in diagonale blokjes, 3 stengels bleekselderij, in blokjes, gele, groene en rode paprika, in groter blokjes, 2 e zoete paprika (Jonnie Boer), 1 t karwijzaad (kummel) (niet teveel, de  smaak overheers heel snel), 4 grote aardappelen, in kwarten gesneden, 40 g tomatenpuree, 250 g tomatenblokjes uit blik, verse tijm, verse wilde majoraan, 2 laurierbladeren, 2 t Worcestersaus, mengsel van rode wijn en runderbouillon (genoeg tot vlees eronder staan), zure room voor garnering, platte peterselie voor garnering

  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-09-2014
  • Hongaars Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Kerrie marinade en saus voor varkenskarbonade

Recept voor barbecue ...uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

1 e kerrie, 1 e bloem, 1 e bruine suiker, 1/2 t mosterdpoeder, 2 laurier of citroen bladeren, 4 geneusde peperkorrels, 2 uien in dunne halve ringen, 1 rode peper ontpit en in dunne ringen, 2 teentjes knoflook fijn, 125g gedroogde abrikozen in reepjes, 1 e azijn, 150ml water, 2 t zout /genoeg marinade voor 1 kilo varkenskarbonade

  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-05-2003
  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.

Paarse Rijst met champignons en spinazie

Rijst is de belangrijkste voedselbron in Laos. In sommige streken zijn er echter problemen om voldoende rijst te produceren. De organisatie waar Oxfam-Wereldwinkels de rijst aankoopt helpt de boeren om irrigatie-systemen uit te bouwen. Hierdoor kunnen de boeren twee keer per jaar oogsten waardoor ze geen bossen meer moeten kappen en kunnen ze zelfs een deel van de oogst verkopen. Door hun verkoop aan fairtrade-organisaties kunnen de boeren ook in het binnenland hun produkten verkopen. Da's ook een interessant neveneffect dat goed is voor mens en milieu. Met de extra inkomsten levert de organisatie ook inspanningen op het vlak van opleiding en gezondheid van de boerenfamilies

INGREDIENTEN

1 kop paarse rijst uit Laos (1 kop) (*), -Olijfolie uit Palestina (*), -Gezouten cashewnoten uit Honduras (*), -Gemalen zwarte peper uit Sri Lanka (*), -Currysaus uit Zuid-Afrika (*), , Van bij de bioboer :, -700 g verse spinazie (of 400 g diepvriesspinazie), -250 g champignons, , Uit de keukenkast : zout, Water uit de kraan, ,

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-01-2005
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Kipsate met ananas

Voor barbeque, een recept uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

Voor saté:, 500g kipfilet in blokjes, ontbijtspek, 250g kippenlever in blokjes, 1 blik ananas ringen in blokjes, 1/2 t peper, , Voor bedruipmengsel:, 2 e olie, 2 e sojasaus, 1 e gemberwortel fijn, 60ml witte wijnazijn, 1 e tomatenpuree, 1 t bruine suiker

  • Multi-cultureel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-05-2003
  • Multi-cultureel
  •  30-60 min.

Bobotie

Rundvleesschotel uit Zuid-Afrika. Dit is een van mijn lievelingsrecepten

INGREDIENTEN

4 uien, 2 eetlepels olie, 1 broodje of 2 sneetjes witbrood, ruim 1 dl hete melk, 4 gedroogde pruimen zonder pit, 1 eetlepel kokend heet water, 500 gram rundergehakt, 4 eieren, 1 afgestreken eetlepel kerrie, 1 afgestreken eetlepels zout, 4 eetlepels rozijnen, 3 eetlepels citroensap, 4 eetlepels gehakte gepelde pinda's, 2 laurierbladeren

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-02-1999
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Kaaspastei

Recept meegenomen uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

Voor Korst, 1kg. aardappelpuree, 1 vol t mosterdpoeder, 1 t zout, 1/4 t cayenne peper, 1 ui fijn, 1 t bakpoeder, Voor Vulsel, 4 eieren geklopt, 200g geraspt cheddar kaas(kan ook belegen kaas gebruiken), 600ml melk 1/2 t zout, 1/4 t peper, klontjes boter

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-07-2003
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

GEELRIJST

Een recept uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

250g rijst, 1 t zout, 10g margarine, 1 t gele suiker, 5cm kaneelstokje, 75g rozijnen, 2 t geelwortel(kurkuma) Saffraan kan ook bebruikt worden i.p.v. kurkuma.

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-07-2003
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Malvapudding

Met weinig woorden; "Stroperig, zoet en zalig!" Deze pudding is zeker één van het meest bekend en gewilde puddings van Zuid-Afrika die vooral met feestdagen gemaakt worden.

INGREDIENTEN

VOOR PUDDING: , 30 ml boter, 200 g (250 ml) suiker, 2 eieren, geklopt, 280 g (500 ml) patentbloem, geseeft, 10 ml (2 theelepel) koeksoda (bicarbonate of soda), kan jij bij toko`s kopen, 190 ml melk, 1/8 t zout, 30 ml (2 eetlepels) fijn abrikozenjam, 30 ml bruin azijn, , MAKEN VAN PUDDING: , 1. Klopt boter en suiker tot romig en licht van kleur., 2. Voeg geklopte eieren erbij en klopt door massa., 3. Meng nu de bloem er stapsgewijs erdoor., 4. Meng melk met koeksoda en meng met overige ingrediënten door bloem mengsel., 5. Beboter een ovenschaal van 22 x 18 cm en schept pudding erin., 6. Bak voor 60+ min. bij 180*C tot gaar. (toets gaart punt door er een satéstokje in te drukken, als het schoon uitkomt, is het gaar), 7. Steek met achterkant van satéstokje gaatjes over het gehele pudding zodat saus er goed in kunnen trekken., 8. Verdeel warme saus over nog hete pudding., 9. Voor aansnijden wacht je eerst een poosje tot alle saus in pudding is getrokken.

  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-03-2012
  • Afrikaans
  •  60-120 min.

BBQ saus met smaak diepgang

Een zoetzuur saus, maar dan anders. Tot mijn 28 ste jaar woonde ik in Zuid-Afrika en daar word je van kleins af met een paplepel zoetzure sauzen gevoerd. Zo eigenlijk heb ik genoeg gehad van al dat zoetzuur. Vandaar deze alternatief. Door de uitgebakken spekjes word de saus hartiger en door de pittige karakter van de saus neem het wat weg van dat typische zoetzuur smaak.

INGREDIENTEN

VOOR BBQ SAUS, 1 ui, fijn, 3 teentjes knoflook, fijn, 2 rode pepers, fijn, 1 geschild en in stukjes gesneden appel, 1 in stukjes gesneden groene paprika, 50-100 g bacon, fijn gesneden en erna in olie bros gebakken, , 2 e paprikapoeder, 2 t zeezout, 3 e bruine suiker, 2 t gladde mosterd, 1/4 t chilipoeder, 1/4 t komijn, 1/4 t grof gemalen zwarte peper, 1/4 t witte peper, 4-6 e tomatenketchup (afhangende van de dikte van saus), 1 e gekruide rijstazijn, 1 e ciderazijn, 1 e Worcestersaus, , 1. Pureer de bacon in een keukenmachine voeg de ui, knoflook, pepers, appel en paprika erbij en pureer tot fijn., 2. Voeg overige ingredienten erbij en pureer verder tot zeer fijn.(geen stukjes), 3. Kook bbq saus voor 5 min. in sauspan tot alles gaar zijn en laat saus afkoelen.

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-06-2014
  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Marinade voor t-bone steak

T-bone steak mag weer gegeten worden na al de ellende van de gekke-koeienziekte, dus vandaar deze marinade uit Zuid-Afrika voor grill of BBQ ... HOERA Het is weer veilig vlees van de merg te eten te eten!!!

INGREDIENTEN

125 ml droge rode wijn, 1 e bruine suiker, 1 t mosterd poeder, 1 t gemalen gember, 1 t rozemarijn of tijm, 1 laurierblad gescheurd, 1 teentje knoflook in plakjes, T-Bone steaks van 3 - 4 cm dikte. (500 - 750 g)

  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-10-2005
  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.

SARDINES OP BROOD

Lichte warme maaltijd uit zuid-afrika.

INGREDIENTEN

,, , , 1. Meng 1 blikje uitgelekte en fijngemaakte sardines met een ei en 1 t mosterd, 1 kop geraspt chedderkaas en een kwart kop droge witte wijn. 2. Rooster witte casino snijen brood aan de ene kant onder grill en en besmeer de andere kan met boter en erop de sardine-mengsel. 3. Doe onder grill tot warm en mooi van kleur.

  • Multi-cultureel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-01-2006
  • Multi-cultureel
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Koude kip met kerriemayonaise

Lekker met een frisse salade / recept in zuid-afrika gekregen

INGREDIENTEN

1.4 kg kippen drumsticks of kippen delen (of 700 g kipfilet als je koude kippenvel niet lust), 1+3/4 t zout, 1/2 t peper, 3 uien in dunne halve ringen, 3 e abrikozenjam, 1+1/2 e kerriepoeder, 1+1/2 e azijn, 1 e maismeel, 250 ml basis mayonaise op smaak gebracht met zout en peper

  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-05-2005
  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  30-60 min.

Bunny chow

Deze is een Zuid-Afrikaanse recept. Zuid-Afrika is een land met een fusion keuken en deze is een gerecht uit Natal met typische Indische invloeden.

INGREDIENTEN

30 ml zonnebloemolie, 800 g lamsbout in blokjes gesneden (kan ook mager rundvlees zijn), 1 ui, grof gesneden, 2 teentjes knoflook, fijn, 1 t venkelzaad poeder, 2 t komijn poeder, 2 t koriander poeder, 1 e garam masala, 1 t kaneel poeder, 3/4 t gember poeder, 3 kardemom zaden, 1/4 t gedroogde rode peper vlokjes, 1 e geelwortel, 400 ml tomaten uit blik, fijn, 400 ml kokosmelk, sap van 1 citroen, 250 ml water, zout, peper, 2 casino broden, of zelfgebakken witte broden

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-04-2010
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bierbrood

Lukt altijd. Recept meegenomen vanuit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

BASISMENGSEL - 500g zelfrijstbakmeel - 250ml bier - 1 t zout VARIASTIE - doe als variatie er zongedroogde tomaten in of kaas of oregano of tijm. Tonijn, spek of ham of een pakje uiensoeppoeder

  • Multi-cultureel
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-09-2003
  • Multi-cultureel
  •  60-120 min.

Kerrie karbonaden

Lekker ovengerecht uit zuid-afrika

INGREDIENTEN

700 g dikke varkenskarbonaden - 1 ui, fijn - 50 ml citroensap of azijn - 50 ml water - 1+1/2 e tomatenketchup - 1 e abrikozenjam - 1 vol t maismeel - 1 vol t kerriepoeder - 1/2 t kurkuma(geelwortel) - 1 t zout - 1/2 t peper

  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-05-2005
  • Afrikaans
  •  60-120 min.

Kleppertert (Klappertaart)

Liefhebbers van kokos kunnen hun hart ophalen aan deze kokostaart uit Zuid-Afrika. Recept van kok Rudolph van Veen.

INGREDIENTEN

Deeg:, 100 gram boter, 150 gram bloem, 50 gram basterdsuiker, 1/2 ei, zout, 1 theelepel citroenrasp, , Vulling:, 5 dl water, 200 gram kokos (Conimex), 100 gram suiker, 1 kaneelstokje, 2 eieren, , Ganache:, 100 gram pure chocolade, 1 dl room (Finesse voor koken, Blue Band,

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-05-2004
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Koeksisters

Een van de dingen die je niet moet missen als je naar Zuid-Afrika gaan is koeksisters. Koeksister, is een tot een vlecht geknede lekkernij uit de Zuid-Afrikaanse keuken. De koek wordt gefrituurd en vervolgens door een speciale siroop gehaald en wordt daarna gedroogd. Koeksisters zijn erg populair in Zuid-Afrika en worden als zoet nagerecht of tussendoortje gegeten. Ze zijn ook vaak op kerk bazaars en op straat te kopen.

INGREDIENTEN

, voor deeg, 320 g bloem , 2 tl bakpoeder , 30 g roomboter , 150 ml melk , 1 tl zout , 1  ei,  , olie voor frituren,  , 1. Zeef meel, zout en bakpoeder tezamen en wrijf boter met de punten van je vingeren erin., 2. Voeg melk en ei erbij en kneed tot een zachte soepel deeg., 3. Laat deeg met folie bedekt voor een uur in koelkast wat opstijven., 4. Rol deeg uit tot 1 cm dik., 5. Rol deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel het deeg in 13 gelijke plakjes., 6. Snijd de plak in lengte in 3 repen, maar laat de bovenkant vast zitten (als een soort kam), 7. Vlecht de 3 repen in elkaar en druk het uiteinde vast. Herhaal dit bij elke plak., 8. Verhit de olie tot 180 ºC Frituur de koeksisters om en om in circa 4 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn., 9. Leg ijsklontjes in een diepe bak en voeg wat water toe. Doen een kleiner bak erin en doen de stroop in bak/schaal., 10. Dompel koeksisters direct naar frituren in de ijskoude siroop en leg ze op een uitlek rek.

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2014
  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Aardappelsalade

Een bbq recept uit Zuid-Afrika (lijk op Duitse aardappelsalade)

INGREDIENTEN

In schil gaar gekookt aardappels en erna gepeld en in plakjes gesneden, knoflook, in helft gesneden, ui in dunne halve ringen gesneden, plakjes gekookte ei, gemengde groene kruiden, fijn (citroen melisse, peterselie, bieslook, basilicum, oregano, mint), mayonaise, zout, peper

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-05-2009
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Barbecue, salade

Recept meegenomen uit Zuid-Afrika ook geschikt om op camping te maken

INGREDIENTEN

450 g Ingemaakte kerriesperciebonen, 450g witte bonen in tomatensaus (uitgelekt), 2 bananen in plakjes, 125 ml mayonaise, 125 ml slagroom

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-07-2003
  • Afrikaans
  •  > 120 min.

Drie Bonen In Een Salade

Uit Zuid-Afrika meegenomen. Deze salade word ook door astronoten int luchtruim gegeten. Ook lekker bij Barbeque!

INGREDIENTEN

1 blik sperciebonen uitgelekt - 1 blik bonen in tomaten saus - 1 blik boterbonen(of witte bonen)- 1 rode paprika in blokjes - 100g rozijnen - 100g bruine suiker - 3 e olie - 100ml bruine azijn - 100ml water,

  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-05-2003
  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Specerijen-bietensalade

Heel apart recept met uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

500g gaar geraspte rode bieten, 250ml azijn, 250 ml water, 1/2 t kruidnagelpoeder, 3cm pijpkaneel, 1 t pimentkorrelen, 2 verkruimeld laurierbladeren, 1 t zout, 1/2 t vers gemalen peper, 1 pakje rode jelly pudding(aardbeien)

  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-04-2003
  • Afrikaans
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Herderspastei met corned beef

Deze gerecht heb ik nog nooit in Nederland tegengekomen. Oorspronkelijk uit Zuid-Afrika heerlijk, makkelijk en goedkoop koken, voor een keer. Dit gerecht kwam vroeger ook vaak op tafel in mijn ouderhuis.

INGREDIENTEN

2 blikken corned beef in blokjes van 2x2cm, 2 grote uien fijn, 1/2 t zout, 1/4 t peper, 1/2 t aromat, 1 e zonnebloemolie, 1 ei, 1/2 e olie voor insmeer van ovenschaal, aardappelpuree van 1kg aardappelen

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-02-2003
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gestoofd Rundvlees met Mierikswortel Dumplings

€Dumplings€ (niet de oosterse) zijn nauwelijks bekend in de Nederlandse keuken. Vooral in Engeland, Zuid-Afrika en Duitsland worden dumplings veelvuldig gebruikt als garnituur bij stoofgerechten. In Zuid-Afrika heten dumplings: kluitjies In Duitsland: Knödels In Engeland dumplings

INGREDIENTEN

700 g mager rundvlees, in stukken gesneden, zout, zwarte peper, bloem voor bestuiven van het vlees, 5 e zachte boter, 2 e olijfolie, 3 uien, fijn, 1 liter runderbouillon (vlees moet onder staan), 125 ml witte wijn, 125 ml port, paar takjes tijm, 2 laurierblaadjes, bouquet garni (ui - prei - wortel - peterselie of selderijstelen ), zout, zwarte peper, 250 g kastanje champignons, 25 zilveruitjes, , 1. Breng de rundvlees op smaak met zout en peper en haal door bloem., 2. Verwarm de boter en olijfolie in een koekenpan (geen anti-aanbak pan) en bak het vlees mooi bruin en doen vlees in een stoofpan., 3. Fruit uien tot zacht en blus af met bouillon, wijn en port., 4. Schraap de aanbaksels van bodem., 5. Voeg overige ingrediënten behalve champignons en zilveruitjes toe en breng aan kook., 6. Voeg vocht bij rundvlees en stoof het vlees langzaam voor 2+1/2-3 uur tot boterzacht., 7. Een half uur voor einde van stooftijd voeg je de champignons en zilveruitjes toe., 8. Indien nodig breng je het op smaak met zout en peper.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-07-2015
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Marinade voor kip

Barbecue recept uit Zuid-Afrika

INGREDIENTEN

Genoeg voor 1.5kg kip, 1 ui fijn, 2 t knoflook fijn, 1 e honing, 3 e tomatenketchup, 2 e worcestersaus, 1 e citroensap, 1 t paprikapoeder, 50 ml olie, 1 t aromat, 3/4 t zout

  • Afrikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-05-2003
  • Afrikaans
  •  > 120 min.
Nieuwste zuidafrika recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top