1. Home
  2. Recepten
  3. Streekgerecht

Streekgerecht recepten (314) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

streekgerecht

Gegeten bij een geitenhoeder op Fuerteventura(Geiteneiland)

INGREDIENTEN

1 1/2 pot grote witte bonen (Turkse winkel) 2 paprika"s + peper 2 gr. uien 2 tenen knoflook 4 plakken ontbijtspek 25 gr. p.plak 4 ons smalle verse scherpe worstjes (Turkse winkel) 4 ons runderworstjes (Turkse winkel)

Voorbereiding

Nihil

Bereidingswijze

Uien, paprika's, knoflook fijn snipperen. Worstjes grillen of op de BBQ of houtvuur. Ontbijtspek uitbakken. Bonen iets afspoelen, gebakken uien,paprika's knoflook, gesnipperde uitgebakken spek erdoor.Gegrilde worstjes in stukken van 1 cm snijden en dat ook door de bonen schudden. Goed heet laten worden.

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-04-2004
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Frans streekgerecht

Een frans streek gerecht uit de savoie

INGREDIENTEN

50 gram boter/margarine, 600 gram aardappelen in plakken (gekookt), 200 gram uien in ringen, 250 gram ontbijtspek in blokjes, 200 gram reblochon aan reepjes mag ook brie zijn, 2 dl slagroom, 1 teen knoflook, zout en peper.

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Frans
  •  20-30 min.

Zoet streekgerecht

Bakkers hebben ieder hun eigen recept, dat ze niet graag prijsgeven. Wie zelf ook eens wil proberen een nonnevot te strikken en uitvinden of de eigen vot lekkerder is dan die van de bakker, kan het volgende recept van Netty Geurts uit Thull proberen.Zij verzamelt al jaren Limburgse bakrecepten en heeft al diverse boeken over de Limburgse lekkernijen op haar naam staan.

INGREDIENTEN

*2 dl melk *35 gr bakkersgist *400 gr bloem *50 gr boter *30 gr suiker *beetje zout. Voor de afwerking een mengseltje maken van suiker en kaneel.

  • Regionaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-02-2005
  • Regionaal
  •  0-10 min.

Proemenkreuze (Drents streekgerecht)

INGREDIENTEN

250 gram gedroogde pruimen, 200 gram gele rozijnen, 1 liter water, 3 eetlepels stroop, 3 eetlepels boter, 1/2 eetlepel azijn, 1,5 eetlepel aardappelmeel, 2 eetlepels water

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-03-2013
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Luie-wijven-kost (Drents streekgerecht)

INGREDIENTEN

350 gram boekweitmeel, 1 mespunt zout, 1 liter melk of water, boter, bruine bastardsuiker

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-03-2013
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Spek met stoofperen, een traditioneel streekgerecht

Al speurend op het internet, las ik dat het gerecht spek met peren ook wel in de rest van Nederland bekend is en nog wordt gegeten.Het is echt een traditioneel gerecht uit de Nederlandse streekkeuken,dat vooral op het platteland vaak op tafel kwam in de stoofperentijd.Er zullen daarom best een aantal verschillende versies van en variaties op dit gerecht bestaan. Voor de liefhebbers van oude streekgerechten: dit is mijn moeders recept. ( van Asmay haar moeder. )

INGREDIENTEN

1,5-2 kilo stoofperen, bij voorkeur Gieser Wildeman-peren (reken ongeveer 4 peren per persoon), 500 gram (varkens-) rib- of schouderkarbonade, Zout

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op28-10-2014
  • Nederlands
  •  

Ovenschotel Siepeltjespot (Wadden delicatesse)

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker.

INGREDIENTEN

600 gr gehakt HOH, 400 gr uien, 300 gr mager rookspek, 500 gr verse zuurkool, 800 gr iets kruimige aardappels, 100 ml halfvolle melk, 20 gr roomboter, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 500 gr verse cranberries (of doosje uit de diepvries), 300 gr witte of bruine basterdsuiker, 400 ml water

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2014
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Kip Basquaise in 't pannetje uit Frans Baskenland

Dit recept is een traditioneel streekgerecht. Dit wordt veel en graag gegeten in Frans Baskenland (Franse Pyreneeën). Heel lang geleden daar op vakantie eens gegeten in een restaurantje in Pau, maar had nooit een goed recept. Dan biedt Jamie soms uitkomst. Wat ben ik blij met dit recept want is echt topsmullen. Piment d'espelette wordt (alleen) daar verbouwd en is beschermd met een AOC keurmerk. In goede specerijenwinkels en veel webshops is het hier te koop. Het is in feite een pepertje met een zoete twist. Niet moeilijk te maken, voldoende voor 4 personen en ongeveer 1000 Kcal per persoon. Past geweldig bij de zomer en is een top recept.

INGREDIENTEN

1 el bloem, 1½ tl piment d'espelette (of vleugje chili met zoet paprikapoeder), 1 biologische kip (à 1,5 kg), in 8 stukken, 3 el olijfolie, 1 grote ui, in ringen, 2 tenen knoflook, in plakjes, 2 rode paprika's, in dunne reepjes, 2 gele paprika's, in dunne reepjes, 50 ml droge witte wijn, 900 g tomaten, ontveld, in stukjes (of 2 blikken tomaatblokjes à 400 g), 750 ml kippenbouillon, ½ bosje tijm, samengebonden, 5 laurierblaadjes sap van ½ citroen, ½ bosje peterselie, gehakt, vers gemalen zwarte peper, zeezout,

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-06-2015
  • Frans
  •  30-60 min.

Aardappelpannenkoekjes Berrichon

Streekgerecht uit de Berry

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen - 60 cl melk - 200 gr bloem - 8 eieren - 10 cl room - peper zout en muskaatnoot.

  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-05-2000
  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Duiveltjesvlees, zonder pakjes of zakjes

Eigenlijk alle recepten voor duiveltjesvlees die ik tot nu toe tegen ben gekomen zijn met een zakje nasikruiden. Omdat ik van mening ben dat dit gerecht ook heel goed en lekker te maken moet zijn ZONDER het zakje nasikruiden heb ik de proef op de som genomen en zo is dit recept ontstaan. Ze vonden het thuis heel erg lekker en mag (moet) dus nog vaker op tafel komen. Ik heb het gemaakt met varkensvlees (fricandeau) maar met kip of rundvlees kan dit ook prima. Pas wel de bereidingstijd aan (kip korter en rundvlees langer). Bij het plaatsen van het recept was er een groot dilemma: Is het recept van oorsprong Indisch? Nederlands? Is het een Limburgs streekgerecht? Na wikken en wegen heb ik er dus maar een wereldgerecht van gemaakt

INGREDIENTEN

- 1 kilo varkensvlees (kip of rund kan ook), - arachideolie, - 4 uien, - 4 t knoflook, - 1 el gember (vers geraspt), - 1 tl korianderpoeder (ketoembar), - 1 tl komijnpoeder (djinten), - 1 tl kurkuma, - 1 el sambal oelek, - peper en zout, - 100 ml tomatenketchup, - 75 ml witte wijnazijn, - 75 ml ketjab manis, - 1 ½ el bruine suiker, - 500 ml water (uit de waterkoker), - 500 gram (kastanje)champignons, - 4 el pindakaas, - 200 ml kookroom,

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-03-2017
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gewokte mosselen uit het Wieringer kookboek

Het Wieringer kookboek is iets heel bijzonders. Er staan namelijk alleen verse streekgerechten in. Veel verse vis, schaal- en schelpdieren (Daar is Den Oever beroemd om) en veel vergeten verse groenten. Zo`n boek spreekt mij dus gelijk aan. Dit mosselrecept is ook een streekgerecht en is van een vriend van mij die ook mosselvisser is. Dit wokgerecht is heel snel klaar, je hebt 5 minuten nodig en dan is het smullen. Indien iemand dit fraaie boek wil (er zijn er 5000), stuur een berichtje en zal ik zeggen waar je het kunt krijgen. Niet in de winkels dus. Hemelse mosselen, ontzettend lekker!

INGREDIENTEN

De mosselen:, , 2 kilo verse Zeeuwse mosselen, 1 rode punt paprika (die is wat zoeter), 2 verse rode pepers, 150 gr gerookt ontbijtspek of bacon, 3 teentjes knoflook, 2 rode uien, Olie om in te wokken, , Het sausje:, , Mayonaise, Kerriepoeder, Cognac, Zwarte peper vers gemalen, 1 ui (heel fijn gehakt), Dijon mosterd

  • Vis
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-08-2013
  • Vis
  •  10-20 min.

Bosnische Kaasburek

BOSANSKA SIRNICA: Dit aangepaste, streekgerecht kan als voorgerecht of als hoofdgerecht gegeten worden, hangt van de hoeveelheid af, de hoeveelheid van de ingredienten kan ook verdubbeld worden. (wat ik wil zeggen met aangepast is dat men in Bosnie bijna altijd eigen deeg maakt en er zit een klein verschil tussen de kazen) Serveer de Burek meteen als deze uit de oven komt, ik zelf vind dat de Burek de volgend dag ook koud lekker is.

INGREDIENTEN

1 pak filodeeg, 1 wit Turks kaasje (blik), 125 ml creme fraiche, 1 bakje huttenkase, 3 eieren, zout en zwarte peper, zonnenbloemolie

  • Balkan Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-02-2006
  • Balkan Voorgerecht
  •  30-60 min.

Daging rendang

West-Sumatraans streekgerecht, naar aangepast familierecept van mijn moeder, een Minangkabause.

INGREDIENTEN

- 500 gr. mager rundvlees, - zonnebloemolie, - 3 grote uien, fijngemalen, - 5 teentjes knoflook, uitgeperst, - djahe, naar smaak, - sambal badjak extra heet, naar smaak, - 1 eetlepel kemiri-noten, gemalen, - djinten, naar smaak, - koenjit, naar smaak, - asam, naar smaak, - gula djawa, naar smaak, - kokos, fijngemalen, - 2 stuks daon djeroek peroet, - 2 stuks daon salam, - laos, naar smaak, - kaneel, naar smaak, - zout, naar smaak, - pakje santen

  • Indonesisch Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-01-2003
  • Indonesisch Bijgerecht
  •  > 120 min.

Quiche au fromage

Quiche au fromage,is een oud streekgerecht uit Fankrijk,dat vroeger werd gemaakt van brooddeeg.Tegenwoordig wordt een gemakkelijker klaar te maken deeg gebruikt.Quiches ontlenen hun naam meestal aan de vullingen die erin worden verwerkt of aan de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

INGREDIENTEN

300Gr:Bloem.125Gr;Boter.5 Eieren,Zout.2 1/2dl:Slagroom.200Gr;Gruyere-kaas.1Dl:Melk.Mespunt Nootmuskaat.Mespunt Gemalen Foelie.Aroma,Peper,Zout.

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-08-2004
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Duiveltjesvlees

Limburgs streekgerecht, ontstaan in de jaren 60/70.

INGREDIENTEN

500 gram varkenspoulet, 6 eetlepels ketchup, 6 eetlepels ketjap manis, 6 eetlepels azijn, 1 mespunt sambal oelek, 1 mespunt sambal brandal, 1 mespunt sambal manis, 2 uien in grove stukken, half zakje nasi-kruiden, -----------------------, 1 ui, gesnipperd, 250 gram champignons, 1 eetlepel pindakaas, scheutje koffiemelk

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-08-2004
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Marcelin

Frans streekgerecht, oorspronkelijk met frambozenjam, maar ik gebruik halvajam anders vind ik het te zoet, ook de hoeveelheid suiker in het recept heb ik verminderd. eigen foto.

INGREDIENTEN

BODEM:125 g bloem, 30 g suiker, een snufje zout, een eidooier, 60 g boter, 1 eetlepel water, VULLING: 3 flinke eetlepels halfzoete jam, bij voorkeur frambozen, TOPLAAG: 2 eiwitten + 1 ei, 140 g suiker, 100 g gemalen amandelen, beetje poedersuiker.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-08-2009
  • Frans
  •  30-60 min.

spatzle

Streekgerecht uit Bayern en Allgau

INGREDIENTEN

400 gr. meel (bloem), 1 tl. zout, 8 eieren, 1 el. zonnebloemolie, 1 el. boter, nootmuskaat, peper

  • Duits Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-1999
  • Duits Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

Lofjes vind ik in de winter een van de lekkerste groentesoorten. Deze komt uit een nieuw kookboek vol streekgerechten en wilden we proberen. Normaal eten mensen lofjes met ham en kaas, maar ik vind dat zo saai en gewoon. Dit streekgerecht bereid je met beenham en katenspek en dat sprak mij gelijk aan. Aan deze ovenschotel zit gewoon heel veel meer smaak en is niet lastig te maken. Proef zelf hoe lekker dit is.

INGREDIENTEN

1 kilo kruimige aardappelen, 8 kleine stronkjes witlof, 100 gr boter, 3 dl melk, tl nootmuskaat, 8 kleine witlofjes, 250 gr beenham in dunne plakjes, 250 gr katenspek in dunne plakjes, 60 gr boter, 50 gr bloem, 225 gr geraspte Goudse boerenkaas, 5 dl melk

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-02-2014
  • Nederlands
  •  30-60 min.

zuurvlees op maastrichtse wijze

Een lekker streekgerecht

INGREDIENTEN

Mager runderpoulet (ongeveer 400 gram), 3 dikke uien, 4 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, azijn, appelstroop, maizena. Frites en appelcompote.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Kruumel vlaai

Streekgerecht uit Limburg. Heerlijke Limburgse vlaai !

INGREDIENTEN

-5 dl melk, -1/2 vanillestokje, -50 g custardpoeder, -50 g suiker, -75 g suiker, -75 g harde boter, -100 g bloem, -poedersuiker

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-03-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen

Cassoulet is eigenlijk een Frans streekgerecht gebaseerd op vlees met bonen. Eigenlijk is er geen vast recept want elke streek heeft wel een eigen variatie. Veelal zit er varkensvlees, spek, worst of kip tot gekonfijte eendenbout aan toe in. Het is fantastische, traditionele winterkost die het goed doet bij vorst. Het vult niet alleen, maar is ook nog eens gezond en ontzettend lekker. Deze gezonde Nederlandse versie heb ik zelf bedacht en is zo lekker en voedzaam met dit koude weer dat je je vingers erbij aflikt. Makkelijk te maken.

INGREDIENTEN

1 grote pot of blik bruine bonen van ongeveer 800 gr., 2 teentjes knoflook, geperst, 1 grote ui, gesnipperd, 1 grote rode paprika, blokjes, 3 verse zoete roma tomaten, gesnipperd, 200 gr fijne (kastanje) champignons, halve courgette, in blokjes gesneden, 300 gr mager gerookte spekblokjes, 3 varkens saucijzen, 1 laurierblad, 2 takjes verse tijm, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gerookt paprikapoeder, zoet, haf bosje verse bos- of lente ui, sap van een partje citroen, olijfolie, vers gemalen zwarte peper of piment d'espelette, zeezout,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2017
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Pollo alla diavola

"Duivelskip" is een streekgerecht uit Cosenza, een stad in de punt van de laars van Italie. Deze zeer pittig gemarineerde barbecueschotel, is ook lekker zonder hete peper.

INGREDIENTEN

12 cl olijfolie - geraspte schil en sap van 1 onbehandelde citroen - 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet - 2 tl fijngehakte gedroogde chilipepertjes - 12 kippebouten, ontveld, ontbeend en in 3 of 4 stukken - versgemalen zwarte peper en zout - partjes citroen en blaadjes platte peterselie om te garneren

  • Italiaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-07-2000
  • Italiaans
  •  > 120 min.

Provencaalse uientaart

"Pissaladiere", een echt Provencaals streekgerecht, zo eigen als de pizza voor de Italianen, maar veel Franser.

INGREDIENTEN

Gistdeeg: 300g bloem van harde tarwe, 50g bloem om te bestuiven, 1 afgestreken theelepel zout, een snuif suiker, 15g droge gist (of 20g verse gist), 1 losgeklopt ei, 2 eetlepels, olijfolie.(hiervoor kunt u natuurlijk ook een voorgerolde pizzabodem uit de supermarkt gebruiken, maar daar hebt u niet zoveel plezier aan), Vulling: 1,5 kg zachte witte uien, 2 tenen knoflook, een snuif zout, 1 eetlepel kappertjes, 3 soeplepels olijfolie, laurier, tijm en rozemarijn, 8 ansjovisfilets in olie, 16 kleine zwarte olijven., Pissalat: mengeling van ansjovispuree, kruidnagel, tijm, laurier, peper en olijfolie.

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-07-2000
  • Frans
  •  60-120 min.

Bretonse aardappelschotel

INGREDIENTEN

6 aardappelen, 250 gr spekblokjes, 3 uien, 4 teentjes knoflook, 1 theel tomatenpuree, 250 ml groentebouillon van tablet, 200 ml cider, 2 eetl bloem, 20 gr boter, peper & zout

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-09-2010
  • Frans
  •  60-120 min.

spaanse gehaktballetjes

Albondigas al andalus is een typisch streekgerecht uit het zuiden van spanje

INGREDIENTEN

*2 eetlepels olijfolie, *1 flinke ui fijngehakt, *900 gram gehakt (kan met elk soort gehakt), *1 ei losgeklopt, *1 theelepel fijngehakte gember, *3 eetlepels fijngehakte koriander, *2 eeltepels fijngehakte peterselie, *1 theelepel zout, * versgemalen peper, *2 theelepels basilicum, *bloem om te bestuiven, *3 teentjes knoflook, *3 tomaten, *1 ui, *250 gram champignons, *8 eetlepels water, *1dl sherry, *1dl rundvleesbouillon

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-05-2001
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Groente-Curry Uit Kasjmir

Een lekker streekgerecht uit India

INGREDIENTEN

250 g sperziebonen,250 g wortelen in blokjes,2 aardappelen in kleine blokjes,250 g doperwten,zout,2 el ghee of boter of margarine,2 tomaten in partjes,100 g gedroogde geraspte kokos,3 groene pepers in dunne ringen,2 cm gemberwortel(djahe),1/2 tl gemalen koenjit,1/2 tl gemalen anijszaadjes,1/2 tl gemalen kaneel,1/2 tl gemalen kruinagel,1/2 tl gemalen kardemom,3 lente-uitjes in dunne ringen,3 el fijngesneden koriander.

  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-03-1999
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Noordhollandse zuurkool

Streekgerecht met zuurkoolspek en rookworst

INGREDIENTEN

* boter, * 4 plakken ontbijtspek, * 1 ui, * 750 gram zuurkool, * 200 gram zuurkoolspek, * 10 geplette jeneverbessen, * 2 laurierblaadjes, * versgemalen peper, * 1 glas witte wijn, * 2 deciliter water, * 1 kilogram aardappelen, * 1 mespunt zout, * 1 mespunt nootmuskaat, * 4 deciliter melk, * 1 rookworst, * 125 gram boter, ,

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-03-2000
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Brabantse preipol (maaltijdsoep)

Een stevige maaltijdsoep niet te verwarren met de stamppot die ook zo wordt genoemd. Ik heb aan dit authentieke Brabantse streekgerecht mijn eigen draai gegeven.

INGREDIENTEN

- 500 gram prei, - 3 aardappelen (vastkokend), - 1 ui, - 75 gram rijst, - 150 gram gerookte spekreepjes, - 2 liter (runder)bouillon, - 1 rookworst, - 4 gekookte eieren, - peper en zout

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-02-2018
  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Limburgs zuurvlees (zoervleisch*

Dit recept, dat heel populair in Limburg is, komt oorspronkelijk uit het Rijnland en Hamburg in Duitsland. Een typisch streekgerecht dus. In Duitsland eet men er graag gekookte aardappels en appelmoes bij.

INGREDIENTEN

500 gram runderpoulet, 2 flinke uien, 1 kopje kruidenazijn, 2 kopjes water, 2 flinke volle eetlepels appel-perenstroop, 2 plakken ontbijtkoek, 3 tl. kruidnagelpoeder, 3 kruidnagels, 5 geplette jeneverbessen, 1 laurierblad, 1 tl. bruine basterdsuiker

  • Duits Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-11-2008
  • Duits Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Balkenbrij

Balkenbrij is een typisch streekgerecht. De Limburgse is bijvoorbeeld heel anders dan de Betuwse. 't Is ook een typisch slachtgerecht, het werd van allerhande slachtafval gemaakt. 't Is bovendien een gerecht waarop iedereen zijn fantasie kon botvieren. Het onderstaande recept geeft u de mogelijkheid ook zonder dat u een varken geslacht hebt, echte balkenbrij op tafel te brengen. Zowel rommelkruid als boekweitmeel zijn o.a. in Reformzaken verkrijgbaar. In plaats van rommelkruid te gebruiken kunt u ook wat aanrommelen met bijvoorbeeld: peper, nootmuscaat, kruidnagelgruis, anijszaad -uw balken- brij zal ook dan ongetwijfeld voortreffelijk worden, zij mist dan echter de rode kleur, hetgeen geen ramp is.

INGREDIENTEN

200 gram varkenspoulet100 gram vers spek1 liter water1 blikje leverpastei van 50 gram50 gram rozijnen1/2 eetlepel zout2 eetlepels rommelkruid200 gram boekweitmeel

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-02-2001
  • Nederlands
  •  60-120 min.

soervleesch

Een streekgerecht uit Limburg,verrassend lekker.

INGREDIENTEN

1 kilo rundvlees, aan een stuk of rundergoulash, konijn of paardenvlees., 5 flinke lepels appelstroop., 5 plakken gewone ontbijtkoek., ca. 200 gram bak- en braadprodukt., suiker, zout en peper., Voor de marinade:, azijn (2/3) water (1/3)., een paar laurierbladen., enkele kruidnagels., ca. 6 grote uien in grove stukken gesneden., zout en peper.,

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-01-2001
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

kruudmoes

Het traditionele recept voor een typisch Sallands streekgerecht, dat vooral in de zomer wordt gegeten.

INGREDIENTEN

350 gram gort, 2 liter karnemelk, 250 gram ham of mager rookspek, 1 rookworst, 250 gram rozijnen, verse kruiden: peterselie, selderij, kervel, venkelgroen, zuring, zwarte bessenblad (van alles twee takjes of een paar blaadjes, fijngeknipt), 60 gram boter, (in plaats van karnemelk en gort kan men ook uitgaan van 2 liter karnemelkse-gortpap. Bij de bereiding moet men dan de pap aan de kook brengen en het recept volgen vanaf het toevoegen van de ham)

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-02-1999
  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Ficelle Picarde

Een heerlijk streekgerecht uit Picardië in Noord-Frankrijk. Lees meer op http://hetetenisklaar.wordpress.com

INGREDIENTEN

Voor de pannenkoeken:, 125 gram bloem, 275 ml melk, 1 ei, mespunt zout, , voor de kaassaus:, 20 gram boter, 20 gram bloem, 275 ml melk, 50 gram geraspte gruyèrekaas, 1 eierdooier, 1 deciliter room, , Overig:, 4 plakken gekookte ham, 150 gr fijne champignons, 2 sjalotten, 75 gr geraspte (gruyère)kaas

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-05-2011
  • Frans
  •  30-60 min.

Eieren in een wijnsaus, een schitterend hoofdgerechtje.

Een klassieker uit de Bourgondische keuken. Deze eieren in wijnsaus met spekjes moet u proeven. Een echt streekgerecht, geserveerd in ministoofpotjes.

INGREDIENTEN

50 cl rode wijn, 3 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 50 gr boter, 150 gr gerookte spekblokjes, 25 gr bloem, zout en peper, 4 plakken boerenbrood, 45 minuten,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-12-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Limburgs Zuurvlees

Een lekker Limburgs streekgerecht waarbij je traditioneel paardenvlees laat sudderen in water/azijn/bier. Dit wordt vaak gegeten met frieten.

INGREDIENTEN

, 800 gram veulen of paardenvlees (poulet); alternatief runderpoulet, 5 dl. water, 5 dl. azijn, 500 gram dikke uien, 5 eetlepels perenstroop, 2 plakken ontbijtkoek, 3 blaadjes laurier, 2 kruidnagels, peper uit de molen, zout,

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-03-2010
  •  
  •  > 120 min.

Bosbessentaart uit Auvergne

"Tarte aux myrtilles", is een taart die smaakt en geurt naar de zomer en een streekgerecht is van Alsace tot Auvergne. Deze versie is de lekkerste die ik ooit gegeten heb bij wijnboeren Veronique en Eric Forveille en gemaakt door Honorin Victoire, chef-kok van de "Ferme-Auberge La Mejanassere" in Entraygues-sur-Truyere in de Aveyron.

INGREDIENTEN

Voor de bodem : 250 gr bloem - 150 gr suiker - 150 gr boter - 1 snuifje zout, Voor de creme : 2 eieren - 50 gr suiker -20 gr vloeiende bloem - 5 dl melk - 1 scheutje vanille-extract - 750 gr bosbessen

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-07-2000
  • Frans
  •  30-60 min.

Kalkoencasserole met bier en paddestoelen

"Fricassee de dinde a la biere et aux champignons" streekgerecht uit "Le Nord" met een lekkere Saint-Landelin, "Triple Brune" van 8? van Brouwerij de Gayant in Douai

INGREDIENTEN

2 appels - 1 fles Saint-Landelin triple brune (of Chimay rood) - 75 gram boter - 500 gram kalkoenfilets - kaneel - kruidnagel, gemalen - 200 gram paddestoelmengeling - 1 deciliter tomatenketchup - 2 uien, gesnipperd - 2 eetlepels Worcestershiresaus - 200 gram prei, gesneden

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-08-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

kabeljauw met broodkruim, peterselie, witbier en preistoemp

Open top belgich streekgerecht van restaurant 't Laurierblad, Guy Van Cauteren, Berlare!

INGREDIENTEN

Vier porties kabeljouw van 180 g elk; 1 soeplepel mosterd, broodkruim, fijngehakte peterselie, boter en hoeveboter, 1 sjalot, 1 flesje witbier, 1 flinke prei, 2 grote aardappelen, 1/2 dl zure room, peper en zout, nootmuskaat.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Veliko Tarnovo ovenschotel

Dit gerecht hebben wij gegeten tijdens onze reis door Bulgarije. Het is een streekgerecht uit de omgeving van de oude stad van de tsarenfamilie, Veliko Tarnovo. De officiele naam van dit gerecht weet ik niet, het kon niet vertaald worden uit het Cyrillisch. Ik heb geprobeerd het originele gerecht zoveel mogelijk te benaderen.

INGREDIENTEN

450 gram varkensgehakt, 1 ui, 2 tenen knoflook, 150 gram kastanje champignons, 2 flinke handen diepvriespatat, 1/2 zakje bechamelsaus, 250 ml halfvolle melk, 4 eieren, 100 gram belegen geraspte kaas, peper en zout, olie

  • Bulgaars
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-2005
  • Bulgaars
  •  30-60 min.

stokvis met rijst en aardappels

Een heerlijk streekgerecht [ Tholen ] wat vroeger veel werd gegeten omdat de stokvis toen erg goedkoop was.Dat is nu wel anders.

INGREDIENTEN

Stokvis voor 4 personen, aardappels en rijst

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2001
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Giethoornse pannenkoeken

Weer zo'n leuk streekgerecht uit het oosten van ons land.

INGREDIENTEN

Je neemt hiervoor: 250 gram boekweitmeel en 50 gram roggemeel, 2 flinke eieren, 3/4 liter melk naar keuze (mager, halfvol of vol), 1 theelepel zout en worst naar eigen smaak. Olie, boter of margarine.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-01-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.
Nieuwste streekgerecht recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top